Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Koje kupiti - set, da nisu skupe. malo je auto, godisnje 7-8k predjemo...kakve su kelly, tigar, sava? Ne bismo isli na skuplje varijante, jer nije ni auto neko preskupo...
vredestein sportrack 5 u savi snizenje 20% besplatna montaza. 195/65/15 su 320KM, po adac testu drugo mjesto zauzima.
Pa vredestein su poskupe- 90 KM JEDNA GUMA U SAVI SA POPUSTOM!!! Ne vozimo audija, passata itd pa da se isplati....nasla sam i uniroyal 295 set guma..ne znam i one kakve su
P.S. Zna muz ali njemu ne dam da previse bira, kad kupimo novo auto nek kupuje Dunlop, Michelin i tako to Mada voli Vredestein- sad ih imamo ljetne, ali se moraju mijenjati
Imas Savu intensu HP 77 KM po komadu. Nije savršena ali nije ni loša. Cijena iz prodavnice sava.ba
Imas Fuldu ecocontrol u Unitrade za 73 po komadu. Isto tako neka mid range guma.
Ove Cijene su sa montažom i balansiranjem.
Koje kupiti - set, da nisu skupe. malo je auto, godisnje 7-8k predjemo...kakve su kelly, tigar, sava? Ne bismo isli na skuplje varijante, jer nije ni auto neko preskupo...
vredestein sportrack 5 u savi snizenje 20% besplatna montaza. 195/65/15 su 320KM, po adac testu drugo mjesto zauzima.
Pa vredestein su poskupe- 90 KM JEDNA GUMA U SAVI SA POPUSTOM!!! Ne vozimo audija, passata itd pa da se isplati....nasla sam i uniroyal 295 set guma..ne znam i one kakve su
P.S. Zna muz ali njemu ne dam da previse bira, kad kupimo novo auto nek kupuje Dunlop, Michelin i tako to Mada voli Vredestein- sad ih imamo ljetne, ali se moraju mijenjati
guma glavu cuva
mislim da nije bitno koje je auto, ja na fabiji vozao contipremiumcontact 5
Zar michelin nije Made in Germany ili Made in Italy? Je li imaš provjerenu info da su u total trade Michelinke Turska proizvodnja? Je li postoji neko istraživanje da je ta turska mišelin fabrika slabijeg kvaliteta?
Forumsko istrazivanje je pokazalo svasta nešto, ali ustvari nikad ništa...
vauvau wrote:
Sava je smeće obično, jedino gore od save su tigar i sportiva.
Posto vidim da se dobro razumijes u ovu temu, kao i ostale naravno, sta bi mi ti preporucio za moju novu vozilicu u dimenziji 245/40/19 ?
Onako iz iskustva.
DonieBrasco wrote:Ja sam vec dugo vremena na ljetnim - Continental, zimske - Nokian, na prijasnjem autu koje je bilo vece i snaznije od sadasnjeg sam imao ljetne - Michelin, zimske - Continental, naravno to je imalo i ima svoju cijenu ali zaista je dobra investicija i mirna glava.
Sto se tice ovog degradiranja Save i Tigra kao "jeftine" varijatne za nekoga ko nema novca, mozda i ovaj bugarski brend, kao i mnogi drugi dalo bi se to ispitati jer nema logike da su to lose gume, cak i kad se usporede sa nekim poznatijim brendovima.
Nokian je vrhunski model gume pod uslovom da je za Skandinavijsko trziste.
Za trziste EU i dalje to vise nije ista guma.
100% provjereno iz prve ruke
Ne znam te podatke na nokian, ono sto mogu iz iskustva reci za zimske nokian je da su po suhom i mokrom jako dobre dok su po snijegu ne kurac nego trokurac. Prosjecan sam vozac bez nekog trkanja
Ljetni nokian iLine u dimenziji 185 65 15 se meni pokazao kao odličan. Vozio tri sezone i mislim da će još koju sezonu moći, pogotovo što sad žena vozi to auto i to uglavnom gradska vožnja. Lani su još uvijek bile odlične. Sjekle su ležeću vodu ko nož i auto držale na cesti.
I dalje tvrdim da su me one u prvoj sezoni spasile udesa,prilikom naglog kočenja na autoputu kod Ljubljane.
Hoću li njih ponovo uzeti ili Primacy 4, zavisit će od cijene.Ako Primacy bude do 110 KM,uzet ću njih.
I ja bih isto tako uradio, da mi je cijena bitna. Za iste pare ko i Sava, a po testovima i iskustvima drugih vozača mnogo bolja guma.
nema veze sa kupovinom guma, ali me zanima sljedece... drug mi tvrdi da su kod montaze guma u servisu mu pukla 2 sarafa, jer vulkanizer kad stavlja gumu odmah koristi pistolj ( mrzi ga da malo zavije rukom sraf ), a navodno treba prvo malo rukom da zasarafi pa onda pistolj ??? navodno mu drugi majstor rekao, da to moze biti razlog... da li je to realno ? hvala
milejovic1971 wrote:nema veze sa kupovinom guma, ali me zanima sljedece... drug mi tvrdi da su kod montaze guma u servisu mu pukla 2 sarafa, jer vulkanizer kad stavlja gumu odmah koristi pistolj ( mrzi ga da malo zavije rukom sraf ), a navodno treba prvo malo rukom da zasarafi pa onda pistolj ??? navodno mu drugi majstor rekao, da to moze biti razlog... da li je to realno ? hvala
Itekako realno!!!
Ne znam odakle pises, ali generalno za podrucje Balkana kod nas su vulkanizeri a ujedno i majstori sivonje.
Zategne gumu pneumatskim pistoljem i onda uzme polugu od metar i po i skace po njoj. Kao eto da ti se saraf ne odvije...
A svaki proizvodjac vozila striktno naveo:sarafe na tockovima stezati izmedju 120-145NM(u zavisnosti od proizvodjaca).
Koji sivonja kod nas zna, ili koji stavlja bakarnu pastu na sarafe prilikom izmjene guma? Upravo zbog potencijalnog pucanja sarafa.
Ja jos nisam dozivio da vidim da rade po pravilu.
milejovic1971 wrote:nema veze sa kupovinom guma, ali me zanima sljedece... drug mi tvrdi da su kod montaze guma u servisu mu pukla 2 sarafa, jer vulkanizer kad stavlja gumu odmah koristi pistolj ( mrzi ga da malo zavije rukom sraf ), a navodno treba prvo malo rukom da zasarafi pa onda pistolj ??? navodno mu drugi majstor rekao, da to moze biti razlog... da li je to realno ? hvala
Itekako realno!!!
Ne znam odakle pises, ali generalno za podrucje Balkana kod nas su vulkanizeri a ujedno i majstori sivonje.
Zategne gumu pneumatskim pistoljem i onda uzme polugu od metar i po i skace po njoj. Kao eto da ti se saraf ne odvije...
A svaki proizvodjac vozila striktno naveo:sarafe na tockovima stezati izmedju 120-145NM(u zavisnosti od proizvodjaca).
Koji sivonja kod nas zna, ili koji stavlja bakarnu pastu na sarafe prilikom izmjene guma? Upravo zbog potencijalnog pucanja sarafa.
Ja jos nisam dozivio da vidim da rade po pravilu.
mijenjam cesto u Beogradu, tamo zaista rukom zasrafe na pocetku pa pistolj i poneko jos malo onim kljucem dotegne, ali samo rukom, najcesce to radi ovlas, jer je pistolj dovoljan...Bakarnu pastu nikad niko mi nije stavio, a mislim da sam bio bar kod 15/ak vulkanizera, sto Beograd sto BiH... hvala ti
Svaki pistolj ima preko 300NM sile zavrtanja. Znaci on je vec pistoljem uradio posao i nema potrebe za dotezanjem. Ali hajde ti to dokazi hajvanu.
A ja sam, sam sebi bas prosle sedmice nesto odvrtao sarafe sa tockova, i znam da radim pogresno ali dzaba, djavo ne da mira. I umjesto da rukom s pocetka sarafam, ja odmah pistoljem. I zgulim srecom navoj na sarafu samo. Bezveze napravio 10 minuta dodatnog posla