Koliko je siguran tsi 1.2

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
madner

#276 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by madner »

Bas mi suhvu svezaste. :D
Bakir1

#277 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by Bakir1 »

nije valjda :D
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#278 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by mali_milojica »

jefferson wrote:7 milijardi ljudi na ovoj planeti, i svi proizvodjaci ce naci nekoga ko ce kupiti njihovo auto.
Toyota ima svoj recept, VW svoj, BMW svoj, MB svoj, Renault svoj.
Tu su ukusi, potrebe itd u pitanju. Ima ljudi koji misle da je voznja apsolutno zlo koje je nuzda. Ima ljudi koji misle da je sve osim voznje apsolutna nuzda.
Medjutim kada su u pitanju mali turbo motori, i Toyota ce tu vrlo brzo uvesto svoje motore. Vec probavaju sa 2.0T motorom koji nije nista posebno na papiru, ali vjerovatno ce ponuditi bolju pouzdanost. Na kraju, imali su skoro 20 godina vremena da vide kako to drugi rade.
Sve stroziji NoX zahtjevi ce po mom misljenju istisnuti dizele, a BH kupce svakako niko ne pita sta ce ko ponuditi u svijetu, tako da ce se i prosjecan BH kupac vrlo brzo naviknuti na te motore.
Za 10 godina 1.2TSI ce biti vjerovatno sa 3 cilindra i hvaljen na sav glas.
Ako sam dobro snimio,vec nude 1.0 TSI sa 3cil,valjda je on nesto bolji.
Ja cekam sta ce biti sa novim GSE modularnom serijom motora koju pravi FCA koja sigurno mijenja FIRE,a vjerovatno i TwinAir. 1.0 3cil i 1.4 sa 4 cil i kada oni krenu uparivati tehnologiju turbo + DI + MultiAir. Imam osjecaj da ce to biti show :lol:
jefferson

#279 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by jefferson »

mali_milojica wrote:
jefferson wrote:7 milijardi ljudi na ovoj planeti, i svi proizvodjaci ce naci nekoga ko ce kupiti njihovo auto.
Tu su ukusi, potrebe itd u pitanju. Ima ljudi koji misle da je voznja apsolutno zlo koje je nuzda. Ima ljudi koji misle da je sve osim voznje apsolutna nuzda.
Medjutim kada su u pitanju mali turbo motori, i Toyota ce tu vrlo brzo uvesto svoje motore. Vec probavaju sa 2.0T motorom koji nije nista posebno na papiru, ali vjerovatno ce ponuditi bolju pouzdanost. Na kraju, imali su skoro 20 godina vremena da vide kako to drugi rade.
Sve stroziji NoX zahtjevi ce po mom misljenju istisnuti dizele, a BH kupce svakako niko ne pita sta ce ko ponuditi u svijetu, tako da ce se i prosjecan BH kupac vrlo brzo naviknuti na te motore.
Ako sam dobro snimio,vec nude 1.0 TSI sa 3cil,valjda je on nesto bolji.
Ja cekam sta ce biti sa novim GSE modularnom serijom motora koju pravi FCA koja sigurno mijenja FIRE,a vjerovatno i TwinAir. 1.0 3cil i 1.4 sa 4 cil i kada oni krenu uparivati tehnologiju turbo + DI + MultiAir. Imam osjecaj da ce to biti show :lol:
Ma za 10 godina ce oni imati dva cilindra i elektro motor.
madner

#280 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by madner »

Rekao bi covjek da to nije vau vau, koliko ga kudite. :D
jefferson

#281 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by jefferson »

Bakir1 wrote:gore pitah amar je skontao, japanci kada su pravili male turbo motore sa interkulerima i ostalim skulama, vw je probavao monopoint :D
Male motore sa ogromnim turbinama.
Problem je mal motor sa malom turbinom, direktnim ubrizgavanjem.
Toyota je cekala cijelo ovo vrijeme da bi se naslo rijesenje za karbonske naslage na ventilima, posebno ispusnim te problemom koji uljne pare stvaraju na usisu.
Tako 4 cilindricna Toyota dolazi sa 5 dizni. 4 u cilindrima i peta u usisnoj grani koja djeluje samo u odredjenim uslovima i time sapire usisne ventile i time omogucava aditivima iz goriva da saperu naslage. Zbog nacina izgaranja goriva kada je u "pogonu" i peta dizna tada se ciste i ispusni ventili.
Tako ce Toyota vjerovatno ponuditi motore koji ce biti snagom iza BMW-a, VW-a itd, ali vjerovatno i pouzdaniji. S tim sto su BMW i MB rijesili ovaj problem i bez dodatnih dizni.
Bakir1

#282 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by Bakir1 »

ogradih se na temu direktnog ubrizgavanja, japanci tu furku downsizing motora, auta, furaju zadnjih haman ha tridesetak godina, 3 cilindra, efi, turbo, IC sve je tu, i radi, zadnjih tridesetak godina :D
esso_sa

#283 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by esso_sa »

Ovo podvuceno ziva istina... Gledam neki dan specifikaciju novog BMW-ovog 2.0T benzinca, ima bolje brojke nego vecina dizela proizvedenih prije nekih 4-5 godina... Prosjecna potrosnja oko 6L, a max obrtni moment vec na 1200 rpm. Po meni, jako impresivno za benzinca.
Fokus razvijanja i usavrsavanja tehnologije se definitivno vraca na benzince, sto je super ! :thumbup:
Last edited by esso_sa on 22/02/2016 15:25, edited 1 time in total.
jefferson

#284 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by jefferson »

Bakir1 wrote:ogradih se na temu direktnog ubrizgavanja, japanci tu furku downsizing motora, auta, furaju zadnjih haman ha tridesetak godina, 3 cilindra, efi, turbo, IC sve je tu, i radi, zadnjih tridesetak godina :D
Koji su to motori? 2.0T u Lanceru EVO? Subaru WRX?
Bakir1

#285 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by Bakir1 »

Image
ovaj?
jefferson

#286 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by jefferson »

esso_sa wrote:
Ovo podvuceno ziva istina... Gledam neki dan specifikaciju novog BMW-ovog 2.0T benzinca, ima bolje brojke nego vecina dizela proizvedenih prije nekih 4-5 godina... Prosjecna potrosnja oko 6L, a max obrtni moment vec na 1200 rpm (po meni, jako impresivno za benzinca).
Fokus razvijanja i usavrsavanja tehnologije se definitivno vraca na benzince, sto je super ! :thumbup:
Evo ja vozim 7 dana 320i dok je moj na servisu (kasne 6 dana jer trebaju zamjeniti podno svjetlo na vratima, ko da je reflektor na stadionu).
180ks i 280nm, jebo sve ako trosi vani vise od 6l. U gradu 8 max!
jefferson

#287 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by jefferson »

Bakir1 wrote:Image
ovaj?
I kako je to uspjelo u Daihatsu-u?
Vidim puna ih cesta.
Bakir1

#288 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by Bakir1 »

nije to relevatno uopste, za svoje trziste imaju svi takve motore, sem toyote, suzuki, mitsubishi cijela svita, 3 cilindra, zapremina do 1000 kubika, turbo, IC
esso_sa

#289 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by esso_sa »

jefferson wrote: Evo ja vozim 7 dana 320i dok je moj na servisu (kasne 6 dana jer trebaju zamjeniti podno svjetlo na vratima, ko da je reflektor na stadionu).
180ks i 280nm, jebo sve ako trosi vani vise od 6l. U gradu 8 max!
Meni su posebno oci ispale na izrazito nisku tacku postizanja max obrtnog momenta... Kakve su to tehnologije i turbine da motor skoro sa ler gasa ima maximalni obrtni, Boga pitaj. Stvarno impresivno
mali_milojica

#290 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by mali_milojica »

esso_sa wrote:
Ovo podvuceno ziva istina... Gledam neki dan specifikaciju novog BMW-ovog 2.0T benzinca, ima bolje brojke nego vecina dizela proizvedenih prije nekih 4-5 godina... Prosjecna potrosnja oko 6L, a max obrtni moment vec na 1200 rpm. Po meni, jako impresivno za benzinca.
:thumbup:
I ovaj novi 2.0T Ultra neka oznaka u A4 je isto odlican.
Citam,testirali su neki novi Quatrro Ultra pogon i na putu od cca 1000 km 90% puta je odvezao samo na prednji i prvi put ce ici u novi A4 Allroad,a kasnije i u druge. Usteda u odnosu na stari Quatrro oko 0.3 lit
esso_sa

#291 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by esso_sa »

mali_milojica wrote: I ovaj novi 2.0T Ultra neka oznaka u A4 je isto odlican.
Citam,testirali su neki novi Quatrro Ultra pogon i na putu od cca 1000 km 90% puta je odvezao samo na prednji i prvi put ce ici u novi A4 Allroad,a kasnije i u druge. Usteda u odnosu na stari Quatrro oko 0.3 lit
Ne znam kakve su brojke kod audija... Ovaj BMW-ov 2.0T (nosi oznaku 2.5i) izbacuje 230ks, a maximalnih 350 Nm ima vec na 1250 obrtaja...
I sve uz prosjecnu potrosnju oko 6 litara... Fakat svaka cast !
https://autodata24.com/bmw/x1/x1-ii-f48 ... hp/details
530i

#292 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by 530i »

ado-šampion wrote:
Ne vidim u cemu je toliko problem. Eno covjeku sastavilo, VW ce preuzeti sve troskove dijelova i 80% rada na sebe. Lanac je nekih 300 maraka u ovlastenom (iz informacija s ovog foruma), kad se pocne cuti zamijenis i zdravo. Zauzvrat nema velikog servisa koji je koliko, 800-1000 (u ovlastenom)? Ne vidim vala ni potrebu analiziranja ljudi koji kupuju ta auta a posebno ne za cascenjem tih ljudi raznim epitetima.

Eh sad, neko pristane da vozi losije auto bez rizika, a neko drugi pristane na rizik da vozi bolje auto, sve je do afiniteta. I novcanika.
Ovo za troškove servisa naprosto nije istina.
Da li si ikada bio u servisu i pitao koliko je para? Da li si ikada bio svjedok popravke? Vidio dijelove? Uspoređivao oznake? Bio svjedok šta pričaju dok je auto u garanciji? Nisi (a ja sve to jesam), prema tome, veoma mudro izvrćeš teze ovdje napisane u smislu da je ta igranka sa lancem nešto jeftino i beznačajno.

A ovo iz zadnje rečenice bi razumio da kaže neko, jbga, imam bmw-a od 150 hiljada maraka, ali neko ko je kupio polovnog sa lizinga priča o parama i afinitetima :-) :-) :lol: :lol:
ado-šampion

#293 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by ado-šampion »

esso_sa wrote:
mali_milojica wrote: I ovaj novi 2.0T Ultra neka oznaka u A4 je isto odlican.
Ne znam kakve su brojke kod audija... Ovaj BMW-ov 2.0T (nosi oznaku 2.5i) izbacuje 230ks, a maximalnih 350 Nm ima vec na 1250 obrtaja...
I sve uz prosjecnu potrosnju oko 6 litara... Fakat svaka cast !
https://autodata24.com/bmw/x1/x1-ii-f48 ... hp/details
Taj motor u X1 2.5i, ima 231 KS isto kao dizel, ima 350 Nm cini mi se od 1700/min (dizel 450) a trosi 7,7 u prosjeku na testu, dizel 6,3. Znaci oko litar i po vise, sto nije nista s obzirom da imas moment kroz veliki raspon. Kvaka je sto u DE taj 25i nije nista jefitniji od 25d, ali obicno jesu jeftiniji i to je onda super stvar, posebno za kupce polovnih jer takva auta ne moraju prelaziti puno da se isplati.

Btw novi motor za X18i modele je 1.5, 3 cilindra, 136 KS i 220 Nm u rasponu od 1250-4000. Euro 6. I takav motor u prosjeku ne bi trebao trositi vise od 6.5 litara.
ado-šampion

#294 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by ado-šampion »

530i wrote:
ado-šampion wrote:
Ne vidim u cemu je toliko problem. Eno covjeku sastavilo, VW ce preuzeti sve troskove dijelova i 80% rada na sebe. Lanac je nekih 300 maraka u ovlastenom (iz informacija s ovog foruma), kad se pocne cuti zamijenis i zdravo. Zauzvrat nema velikog servisa koji je koliko, 800-1000 (u ovlastenom)? Ne vidim vala ni potrebu analiziranja ljudi koji kupuju ta auta a posebno ne za cascenjem tih ljudi raznim epitetima.

Eh sad, neko pristane da vozi losije auto bez rizika, a neko drugi pristane na rizik da vozi bolje auto, sve je do afiniteta. I novcanika.
Da li si ikada bio u servisu i pitao koliko je para? Da li si ikada bio svjedok popravke? Vidio dijelove? Uspoređivao oznake? Bio svjedok šta pričaju dok je auto u garanciji? Nisi (a ja sve to jesam), prema tome, veoma mudro izvrćeš teze ovdje napisane u smislu da je ta igranka sa lancem nešto jeftino i beznačajno.

A ovo iz zadnje rečenice bi razumio da kaže neko, jbga, imam bmw-a od 150 hiljada maraka, ali neko ko je kupio polovnog sa lizinga priča o parama i afinitetima :-) :-) :lol: :lol:
Jbg znas kako kazu, o novcaniku moze pricati onaj koji ima u novcaniku ili na racunu, a ne onaj koji ima u banci, kamatno ili beskamatno i to kad se istegne ko sergej bubka da otplacuje. I usto strijepi od kvara od 500 maraka. :-)
mali_milojica

#295 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by mali_milojica »

Meni je simpaticna bila izjava kako je mogao kupiti novu Kiu,ali nije htio,nego je kupio ono sto on zeli. A do jucer te isti on (a ima ih jos par) ubjedjuje da bih ( npr ja) kupio VW,Audi,BMW ili govno,a ne Alfu da sam imao para :mrgreen:
ado-šampion

#296 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by ado-šampion »

mali_milojica wrote:Meni je simpaticna bila izjava kako je mogao kupiti novu Kiu,ali nije htio,nego je kupio ono sto on zeli. A do jucer te isti on (a ima ih jos par) ubjedjuje da bih ( npr ja) kupio VW,Audi,BMW ili govno,a ne Alfu da sam imao para :mrgreen:
Ja ne znam da sam te ubjedjivao o tome, posebno ne zato sto za tebe konkretno znam da se kunes u Alfu. :D A jesam govorio mnogim (i ne samo ja, to si u pravu) koji su pricali price tipa ja sam kupio za 12 k sto da dajem 17 k za auto koje je vise preslo. Pa sto ne kupi za 17 k to isto sto si kupio za 12 k ali novije, da je preslo jos manje.
Moj slucaj je apsolutno relevantan jer su iste pare bile u pitanju. Znaci nisam dao 12 k za auto pa pricam da sam mogao kupit novo za 24 k da sam htio (to je budalastina za izjaviti), nego su bile iste pare u pitanju. Apsolutno nebitno za temu, ali iz gornjeg se vidi da su totalno razlicite stvari u pitanju. To bi bio isti slucaj da sam ja auto platio 24 k a pricam da sam mogao kupiti novo za 40 k da sam htio.
mali_milojica

#297 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by mali_milojica »

Ma jebo te neozbiljne,ja kazem za sebe i moju percepciju. Npr da volim Audi ili BMW ili bilo koji drugi auto i imam npr bubam 5000. Ja bih kupio taj auto,pa makar bio 95 godiste,ali bih vozio ono sto volim i sto zelim. Oni sto bi se jebali,a da ne udje su klasa za sebe. :mrgreen: :thumbup:
530i

#298 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by 530i »

ado-šampion wrote:
530i wrote:
ado-šampion wrote:

Jbg znas kako kazu, o novcaniku moze pricati onaj koji ima u novcaniku ili na racunu, a ne onaj koji ima u banci, kamatno ili beskamatno i to kad se istegne ko sergej bubka da otplacuje. I usto strijepi od kvara od 500 maraka. :-)
Jbg znaš kako kažu, odgovore na pitanja izbjegava samo onaj ko govori neistinu.
klaki

#299 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by klaki »

Bakir1 wrote:ogradih se na temu direktnog ubrizgavanja, japanci tu furku downsizing motora, auta, furaju zadnjih haman ha tridesetak godina, 3 cilindra, efi, turbo, IC sve je tu, i radi, zadnjih tridesetak godina :D
ne zaboravimo 660cc motore sa turbinama :D
ado-šampion

#300 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by ado-šampion »

530i wrote: Jbg znaš kako kažu, odgovore na pitanja izbjegava samo onaj ko govori neistinu.
Malo rjecnik bosanskog jezika pa potrazi sta znaci "neistina". Sve gore sto si ti citirao a ja pisao, svaka tvrdnja ili pretpostavka je bazirana na necijoj drugoj tvrdnji s ove teme, pa da bi ti ustanovio da je to neistina moras dokazati da je bilo koja od tih tvrdnji neistinita. Jel covjek napisao na ovoj temi da mu preuzimaju 80% troskova ruku i full troskove dijelova? Jeste. Eh da ti dokazes da on, a prema tome i ja, govori neistinu, moras dokazati da on laze! :-) Jel napisao mislim Goran da je lanac 300 maraka u ovlastenom, mislim bas na ovoj temi? Jeste. O kojem trosku onda mi ovdje pricamo bazirano na konkretnim tvrdnjama ljudi iz licnog iskustva? 500 maraka, vise? Koliko kosta igranka kako je ti nazives zvana "veliki servis" a koja za auto s lancem ne postoji?

Jesam li ja ima to auto i imao slucaj rikavele lanca? Nisam. Jesi li ti imao to auto i imao slucaj rikvele lanca? Nisi. Prema tome, pogledaj intenzitet svog pljuvanja, ne samo na ovoj temi, pa pogledaj intenzitet mog branjenja.

Ja mozda relativiziram problem, ali ti haveru satra sve zivo ko da ti je kroz ruke proslo barem 5 auta s tim TSI motorima i ko da si bas na svakom imao krah s lancem.
Post Reply