Koliko je siguran tsi 1.2

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Bakir1

#151 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by Bakir1 »

Nemojte nisko nema potrebe uopšte ;-)
basicm

#152 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by basicm »

Ljudi sta vam je, pamtim vas po pametnijim slovima!
Dobar je svaki auto, a svaki kvar koji se moze popraviti nije kvar. Bolje i lanac zamijeniti nego imati gremlina u elektronici pa deverati s tim.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#153 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by konektovan »

Bakir1 wrote:Nemojte nisko nema potrebe uopšte ;-)
Neka malo, nek se zakuha, k'o u premier ligi. :mrgreen:
amar1994

#154 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by amar1994 »

konektovan wrote:
Bakir1 wrote:Nemojte nisko nema potrebe uopšte ;-)
Neka malo, nek se zakuha, k'o u premier ligi. :mrgreen:
:lol: :lol:
citroen xm

#155 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by citroen xm »

:lol: :lol:

Zašto nisko, zato što sam rekao da se kurvanjski ponaša? :? Dobro, ponaša se kao starleta. Jel bolje? :D

Nemam ništa protiv bilo kog auta niti smatram da danas postoje toliko loša auta da se nazovu kantama. Takođe nemam ništa protiv ličnog izbora. Ali itekako sam alergičan na soljenje pameti drugima, na prozivanje drugih kako nemaju dodira sa nečim dok isti taj perfidno brani neodbranjivo iako i on sam nema nikakvog ličnog iskustva sa tim što brani.
Bakir1

#156 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by Bakir1 »

I to je nešto novo?
Krenulo je nisko ispod muda :wink:
Pusti kraju sve je tako apsolutno :thumbup:
citroen xm

#157 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by citroen xm »

Naravno da nije, ali trpiš, trpiš i onda prekipi.

Ja bar ne dozvoljavam da mi neko soli pamet. A uz to se još hvata tog Audija kao pijan plota dok je do nedavno dupe trljao u nekom isprdku. Ladno lik priča o meni, a da uopšte ne zna ni ko sam ni šta sam. Baš me zanima šta bi pričao da sam rekao da vozim E klasu neko 2011. godište. :lol:
tempuser

#158 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by tempuser »

NediM17 wrote:
tempuser wrote:Jaheto, oni ti kao ponudili nov motor, a ti kao rek'o necu da se bakcem s brojevima, otvorite i popravljajte moj motor...?! :lol: Da te podsjedim, meni su dva ta 2,2 D-4D smeca prosla kroz ruke i znam bolje od tebe kako su se u AFA-i bacali pod noge nudeci nove motore... Da nije bilo natezanja i prijetnji tuzbom presvukli bi me k'o i tebe da otvaraju motor na novom autu!
Joj Nedime prdi zdravlja ti, postao si sampion duplih standarda. 'Vamo k'o veliki strucnjak pametujes kako na novom autu nema potrebe gledati motor i o garancijama, a tebi prvom na novom autu otvarali motor! Sve da je tvoj auto izuzetak, a ne srijska greska, po tom i svim slicnim pitanjima nemas pravo glasa!
Normalno da su mi ponudili nov motor, a to sto si ti zatucan, pa mislis da je zamjena karika nesto aman-zaman je drugi par cipela.

Posto ti nemas duple standarde, ako je Toyota smece, sta cemo sa onim Audijem gore? Problemi sa lancem, sa potrosnjom ulja... :lol: . Tebi su ustvari te karike na Toyoti utjeha, slamka za koju se hvatas, i jedini "arguement" kojim mozes "braniti" voljeni VW. Kao i Toyota je imala problem, mozes misliti.

Nego Goran jesu li rijeseni problemi na ta tvoja dva motora, pri tome ne mislim na 2.0 TDI, on ti je neispravan kako je izasao iz fabrike, i nikada nije popravljen.

De mi jos reci, kako si rjesavao ovo skracivanje intervala zamjene ulja dok ti je auto bio u garantnom roku. Mijenjao si ulje u nekoj garazi, mimo ovlastenog, ili si bio hadzija do kraja, ili si ga ipak samo dosipao? :lol:
Ma kakvi aman-zaman, otvaranje novog motora, vadjenje klipova i zamjena karika je tek manja intervencija!
Kakve ti sve gluposti neces napisati!?!?!? :skoljka:
otacxxl

#159 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by otacxxl »

Zdravo,

Vozim Skodu Fabiju 2012 godište, 1.2 TSI DSG. Trenutno na satu oko 33000km. Nikakvih problem nisam imao sa autom, sipaj i vozi. Porošnja oko 6,5 -7l kombinovane gradske vožnje. Prinje nje sam imao Skodu Octaviju 1.9TDi i moram priznati da ovaj mali TSI u Fabiji bolje povuče iz mjesta, mozda je malo sporiji u međuubrzanjima od 1.9TDi.
ado-šampion

#160 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by ado-šampion »

citroen xm wrote:Naravno da nije, ali trpiš, trpiš i onda prekipi.

Ja bar ne dozvoljavam da mi neko soli pamet. A uz to se još hvata tog Audija kao pijan plota dok je do nedavno dupe trljao u nekom isprdku. Ladno lik priča o meni, a da uopšte ne zna ni ko sam ni šta sam. Baš me zanima šta bi pričao da sam rekao da vozim E klasu neko 2011. godište. :lol:
Mozes ti pricati i da vozis S klasu, ali se iz stavova izrecenih u tvojim postovima, npr. o "uber hidraulici", "uber tihom, udobnom i dobrom C4" (apsolutni prosjek u toj klasi), itd, sve u 2015. godini, moze zakljuciti da nisi uhvatio za steku te E klase, nit drugog slicnog auta.

Nije mi cilj bio da se uzbudis toliko koliko jesi, pa tamo baljezgas da si meni pisao nesto sto si pisao nekom drugom (ne znas vise kome si sta pisao), ali i dalje sam apsolutno siguran da se nisi provozao ni u Golfu 6 ni u Golfu 7, sto se isto vrlo lako moze zakljuciti iz tvojih postova. Vjerovatno si se toliko uzbudio jer sam ti tu pogodio zicu. :-)
Audija se ne hvatam ko pijan plota, u svim konverzacijama koje sam dosad imao s tobom, cak i kad si izvrtao moje rijeci da budes u pravu, nikad nisam spomenuo tog Audija, ovo je prvi put. Nego brate komicno je da neko prica o precijenjenom autu koja polovno kosta kao 15-20 auta kakva ti imas o novom da ne govorimo. O precijenjenosti necega mozes pricati kad je to nesto barem blizu tvog dometa.

Ostatak stvari koje si pisao necu komentarisati, nije mi cilj bio da te isprovociram, nit sam inace provokator, ali ne znam sta je to bilo toliko aman-zaman da pises one bljuvotine koje si pisao.
NediM17 wrote:Citro, ne uzbudjuj se, Ado je poznati demagog. Super si ga opisao, a odlicno si ubo i ovaj pridjev "kurvanjski". :thumbup:

Do jucer se vozao u truhlom Daihatsu, sad se uvalio do guse da kupi polovnog i problematicnog BMW-a 1, pa mu skupo i ulje kod Tomica, i ima obraza pricati ko je dokle dogurao.
Nedime ne bih ulazio u polemiku s tobom, posebno na na tako niskom nivou na koji si ti navikao, ne mozes me isprovocirati seljackim upadicama. Kad se vec toliko brines, samo da ti kazem, BMW je kesiran. Neke 23 hiljade sa zastitom i registracijom, kasko dodatno. Ustedio babo od 400 KM penzije. :-) Moj tekuci dug je 0 (nula) KM. Sad ubaci to u algoritam kojim si me tako fino secirao pa da vidimo sta ce izaci. :D
sema911s

#161 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by sema911s »

citroen xm wrote:Naravno da nije, ali trpiš, trpiš i onda prekipi.

E je prevelik auto za tebe. Pitali bi te jel vozis vrecu cimente u glepektu, sto je benzin sto nije dizel, jel bila taxi, i da je manueni bolji od automatika,, i da E voze samo izbjeglice....

Relax mateee.... Jel te dobro razumi prodao si avudija,,, cime ces se to iznenadit
citroen xm

#162 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by citroen xm »

ado-šampion wrote: Mozes ti pricati i da vozis S klasu, ali se iz stavova izrecenih u tvojim postovima, npr. o "uber hidraulici", "uber tihom, udobnom i dobrom C4" (apsolutni prosjek u toj klasi), itd, sve u 2015. godini, moze zakljuciti da nisi uhvatio za steku te E klase, nit drugog slicnog auta.

Nije mi cilj bio da se uzbudis toliko koliko jesi, pa tamo baljezgas da si meni pisao nesto sto si pisao nekom drugom (ne znas vise kome si sta pisao), ali i dalje sam apsolutno siguran da se nisi provozao ni u Golfu 6 ni u Golfu 7, sto se isto vrlo lako moze zakljuciti iz tvojih postova. Vjerovatno si se toliko uzbudio jer sam ti tu pogodio zicu. :-)
Audija se ne hvatam ko pijan plota, u svim konverzacijama koje sam dosad imao s tobom, cak i kad si izvrtao moje rijeci da budes u pravu, nikad nisam spomenuo tog Audija, ovo je prvi put. Nego brate komicno je da neko prica o precijenjenom autu koja polovno kosta kao 15-20 auta kakva ti imas o novom da ne govorimo. O precijenjenosti necega mozes pricati kad je to nesto barem blizu tvog dometa.

Ostatak stvari koje si pisao necu komentarisati, nije mi cilj bio da te isprovociram, nit sam inace provokator, ali ne znam sta je to bilo toliko aman-zaman da pises one bljuvotine koje si pisao.
Apsolutno mi nisi pogodio žicu, niti to može bilo ko sa foruma. Ovakvim tonom sam napisao post jer volim da forumske mudrace otjeram tamo gdje zaslužuju da budu.

To šta sam vozio, vozio se, čije sam brave dotakao ili nisam dotakao.... ti apsolutno ne možeš znati jer me lično ne poznaješ. Sve što o meni znaš jeste ovo što sam napisao. Dakle poznaješ me preko tastature, a i dalje sebi daješ za pravo da pričaš o meni. :-)

Ako ti misliš da si kvalifikovan da soliš pamet drugima na osnovu što si si se u nekom taksi vozilu vozio, što si vozio tastovog Pasata i ta tri auta u porodici, onda griješiš. Recimo da sam samo svojih auta promjenio više nego što si ti vozio. Međutim i pored te činjenice kada pojma nemam o nekom autu kažem, nije me sramota.

Ako smatraš da sam manje kompetentan za raspravu od tebe jer si eto opet preko moje tastature saznao šta voziš, griješiš. Silno griješiš.

Ako misliš da si pametniji ili stručniji jer voziš bolje auto od mene, opet griješiš. Silno griješiš.

O precjenjenosti auta mogu pričati jer sam se jedno vrijeme bavio trgovinom istih, osmatrao ljudske zahtjeve, potrebe, način života pa i ono šta određena auta nude za isti novac. To šta određena auta nude za isti novac može se vidjeti i prelistavanjem ponuda na stranicama tako da je to vrlo lako.

Na kraju, vrhunac gluposti je priča da ne mogu raspravljati o precjenjenosti nekog auta jer vozim jeftino auto. :run: Ako ću se kvalifikovati za raspravu izgleda da ću morati pod hitno kupiti neko auto poput Golfa 6. NI to nije problem, vjeruj mi. Samo ja nisam neko ko ovde iznosi svaki djelić svog života.

Zato nemoj gurati nos gdje ti nije mjesto. Ispadaš smiješan. Odgovori bar ono što sam te pitao u citatima tvojih postova, pa da se bar malo opereš.

sema911s wrote: E je prevelik auto za tebe. Pitali bi te jel vozis vrecu cimente u glepektu, sto je benzin sto nije dizel, jel bila taxi, i da je manueni bolji od automatika,, i da E voze samo izbjeglice....

Relax mateee.... Jel te dobro razumi prodao si avudija,,, cime ces se to iznenadit
Ma ne, gotivim velika auta. Sa G2 iz auto škole sam prešao na "grdosiju" tako da mi je sada nešto malo smiješno za voziti i parkirati. :D :thumbup:
ado-šampion

#163 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by ado-šampion »

Mogao bih te pitati koje je od te sile auta sto si imao bilo novije od 2005. godista, jer ovo je ipak 2015. godina, ali necu. :-) I moj babo je prije rata imao auta i auta sto mu samo ne daje pravo da kvalifikuje auta recimo 2000. godiste. Tako isto i ti. Nigdje ustvari nisi napisao da si provozao Golfa 6 ili 7, ili se makar provozao u jednom od njih, neces ni napisati jer sam znas da bi to bila laz. Covjece ti si strog stav o jednom brendu formirao na osnovu nekog malog iskustva s autima 2 generacije starim i starijim. :roll: I nije to samo ova tema, godinama pricas pricu o prosjecnim, precijenjenim, nekvalitetnim autima, hvatas se u kostac s ljudima koji imaju ta auta u koja ti nisi ni sjeo.

I pritom bacas stvari koje bi dijete pobilo argumentima. "Precijenjeno" (overpriced) u svim jezicima znaci da se nesto prodaje za veci iznos nego sto vrijedi, sto se moze potkrijepiti odredjenim cinjenicama. Eh cinjenice su ono sto jebe tvoje stavove. Ako su Golf i VW generalno precijenjeni, otkud prvi, treci, deveti, mogu kompletno reci i deseti model VWa u top 10 najprodavanijih auta u EU u 2015.? Hajde samo 2015., to je godinama, da ne kazem decenijama. Dakle cinjenice pokazuju da kupci (oni koji kupuju takva auta) na smatraju da su ta auta precijenjena. Ako nista pogledaj cijene polovnih, pa Golf 6 1.6 TDI 4-5 godina star ima cijenu vecu od bolje opremljenih C5, 508, Laguna, itd, i opet ih puno vise ima na cesti, cak i kod nas, gdje Golf cesto nije dovoljan za potrebe prosjecne porodice za razliku od drugih navedenih auta. Znaci i taj pokazatelj pobija tvrdnju o precijenjenosti. Zato kazem, da tvrdis da je nesto precijenjeno mora biti unutat tvog dometa, odnosno da imas pare za to "precijenjeno", pa kupis nesto drugo slicno sto nije precijenjeno. Vecina vas koje to tvrdi (zapravo mahom svi) ne spada u tu kategoriju.

I ja volim puno pametovati svjestan sam toga; Nije da sam se navozao auta i auta, da budem iskren. ALI, velika razlika izmedju mene i tebe je da ja kad pametujem o necemu o cemu bas nemam neko aman-zaman znanje i iskustvo, tezim da ne odskacem u drugog svijeta i da to moje pametovanje bude potkrijepljeno bar nekim cinjenicama. Kao sto je tvrdnja da VW pravi odlicna i uravnotezena auta, kakva lupam Kia ili Citroen u slicnom cjenovnom rangu ne prave, potkrijepljena cinjenicnim stanjem na trzistu.
Ti covjece od bijelog pravis crno, bez ikakvih cinjenica da te poguraju, i sve na osnovu nikakvog iskustva. Nije se jednom desilo, daleko od toga, da su te ljudi zakucali cinjenicama.

Jedino sto si ubo, a to je i ono sto sam ja naveo isto, jer da VW auta nisu bas pouzdana i to se moze potkrijepiti statistikom. Ali, opet, tu ti trazis statistiku, a ta statistika ti ne odgovara kod tvrdnje da je PSA (zajedno s Fiatom) zakucana na samo dno lista pouzdanosti u zadnjih 10 godina i da su zapravo gori od VWa. :-) I jos jedna stvar, pouzdanost nije jednako kvalitet. Posebno ne pouzdanosti motora i mjenjaca. Kvalitet je puno vise od pouzdanosti.
citroen xm

#164 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by citroen xm »

Stvari prije rata me apsolutno ne zanimaju jer nisam imao dovoljno godina da vozim auto. Te stvari znam iz priča starijih.

Od auta novijih od 2005. imao jedno, ali ne dugo. Od 2000+ imao par komada. Od starijih imao toliko da im ni broj ne pamtim. Od jarana, rodbine... se navozao svega i svačega.Nije bitno, ja uvijek pričam i spominjem ono što sada vozim. Za razliku od tebe koji si provozao par auta i misliš da si pokupio svu pamet svijeta time što si odgledao par testova na nekim YT kanalima. Da hoću vrlo lako bi kupio automobil bar u rangu tvog. Ali nije mi to bitno. Težim ka još starijem automobilu od ovoga. Samo za to treba više stavki od novca.

Neke stvari ne moraš sam iskusiti. Pun je net ličnih iskustava, a sva govore o problemima sa konkretno TSI motorima. To ne govori da drugi nemaju problema, ali ovdje je riječ o TSI motorima. Takođe ja ne pamtim u skorije vrijeme auto sa više problema od VW-a(DSG, TDI, TSI) i to su sve dokazani motori.

Priča je krenula od tvoje smiješne tvrdnje da nije čudo što je VW napravio grešku jer je pionir, a da je Toyota totalno zakasnila. JA sam te onda pitao šta je sa VW-om koji je debelo zakasnio sa CR tehnologijom i napravio najproblematičniji motor. Ostao si mi dužan odgovor, a pitanje je davno postavljeno. Dakle pokušavaš ih pravdati na silu i zezneš se. Ista priča kao kada ste branili njihovu prevaru jer je to VW.

Od svega si samo izbacio podatak o prodaji, a ništa o pouzdanosti. Tek sada progovaraš da su problematični. Za razliku od tebe ja ospem paljbu i po automobilima koje volim kada nešto nije u redu.

Volio bih da mi daš link o pouzdanosti, neki noviji da vidim gdje su srozani Francuzi. Po mogućnosti da ne bude Njemački jer njima više niko ne vjeruje. Ja sam anšao neki prilično star izvještaj(2013) gdje su njemački automobili jedni od najgorih.

Kvalitet nije pouzdanost? :? :? Uuuuuu priznajem, zaostao sam, ovo nisam znao. Hvala što si me prosvjetlio. :lol: :lol:

Dakle VW nije najpouzdaniji, nema najbolju mehaniku, nema ni najbolju limariju, ni unutrašnjost, ali je najbolji. MA to je VW, on je i na otpadu najbolji. :-)
ado-šampion

#165 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by ado-šampion »

citroen xm wrote:
Priča je krenula od tvoje smiješne tvrdnje da nije čudo što je VW napravio grešku jer je pionir, a da je Toyota totalno zakasnila. JA sam te onda pitao šta je sa VW-om koji je debelo zakasnio sa CR tehnologijom i napravio najproblematičniji motor. Ostao si mi dužan odgovor, a pitanje je davno postavljeno. Dakle pokušavaš ih pravdati na silu i zezneš se. Ista priča kao kada ste branili njihovu prevaru jer je to VW.

Od svega si samo izbacio podatak o prodaji, a ništa o pouzdanosti. Tek sada progovaraš da su problematični. Za razliku od tebe ja ospem paljbu i po automobilima koje volim kada nešto nije u redu.

Volio bih da mi daš link o pouzdanosti, neki noviji da vidim gdje su srozani Francuzi. Po mogućnosti da ne bude Njemački jer njima više niko ne vjeruje. Ja sam anšao neki prilično star izvještaj(2013) gdje su njemački automobili jedni od najgorih.

Kvalitet nije pouzdanost? :? :? Uuuuuu priznajem, zaostao sam, ovo nisam znao. Hvala što si me prosvjetlio. :lol: :lol:

Dakle VW nije najpouzdaniji, nema najbolju mehaniku, nema ni najbolju limariju, ni unutrašnjost, ali je najbolji. MA to je VW, on je i na otpadu najbolji. :-)
Bold 1. Tacno tako. Mada nigdje nisam naveo da to njih potpuno opravdava, jer inovativan je i BMW i Mercedes, pa nemaju toliko problema. Toyota jeste zakasnila, 10 godina u toj konkretnoj tehnologiji, to ti je odgovorio i Jefferson. Ne samo Toyota, svi dalekoistocni proizvodjaci mahom, sto u dobrom obimu opravdava njihovu pouzdanost. Korejci su uvidjeli da tako ne ide na evropskom trzistu pa se trude da budu up to date s tehnologijama. Upravo zbog koristenja zastarjelih tehnologija Toyota unatoc uber pouzdanosti nikad nije ostvarila znacajan udio na evropskom trzistu, mislim da nikad nisu ni usli u top 10 prozivodjaca.
Isti ti je covjek odgovorio za PD i CR. Nisam nasao shodnim da ponavljam isto. Nekad do 2007. godine PD su bili odlicni motori, po mnogim stvarima bolji od CR (elasticnost, potrosnja), da bi ih posle vrijeme pregazilo kako u CR motori dalje napredovali, posebno sto se tice ekologije. Nije CR predstavljen 1998. i prst u uho, to je to dok je svijeta :-) , ogormna je razlika izmedju recimo onog starog 2.0 HDI motora od 90 KS i novijeg 1.6 HDI od 90 KS.
Nije VW koristio PD motore kad su ostali imali CR zato sto su izabrali jeftiniju opciju - dapace PD tehnologija je dosta skuplja - nego sto su se odlucili za tu tehnologiju jer su smatrali da je bolja, i jeste fakat bila bolja po mnogim stvarima, ali ne dugorocno, posebno s aspekta ekologije. Sve to ti znas ali se malo pravis lud. I u vrijeme kad su prelazili na CR po elasticnosti i potrosnji PD motori su bili bolji, to se vrlo lako potkrijepi jednim usporednim testom. Mana im je bila grub rade i ekologija. Ja sam vozio na duge staze 700+ km i A3 2.0 TDI PD 2007 i Passat 2.0 TDI CR 2008, jeste Passat tezi, ali svjedeno A3 je za njega raketa, tj. PD motor puno bolje vuce. Ne moze me niko ubijediti da to nije tako.

Bold 2. Neistina/laz.

Dio mog posta od 10.2. u kojem sam "progovorio da su problematicni":
ado-šampion wrote:
Nikom pismenom se ne treba objasnjavati da VW ima problema s mnogim stvarima, pa i u Auto Bildovim godisnjim istrazivanjima pouzdanosti su uglavnom u zadnja 3-4 mjesta, tj. pri dnu.
Dio tvog posta od 10.2., oko 6 sati nakon mog:
citroen xm wrote: Kada odmah iščupaš link o prodaji, iščupaj i o pouzdanosti.
Dakle, da tek sad progovaram 14.2., je nestina, to je cinjenica. Molim lijepo.

Da, kvalitet nije jednako pouzdanost, kvalitet se sastoji od mnogih stvari koji ukljucuju pouzdanost, dakle izmedju te dvije stvari se ne moze straviti znak ekvivalencije. To je jednostavna stvar za svariti.

Ja ne tvrdim nista od toga sto si pisao, samo tvrdim da u 2015. godini ima tri ili cetiri (zavisi od ugla gledanja) modela u top 10 po prodaji u EU. Tvrdim da je Golf najprodavanije auto u Evropi bog te pito koliko dugo, nisam siguran ali mislim 20 od zadnjih 25 godina. Iz tog se jednostavnom logikom da je bijelo = bijelo moze izvuci da je to zato sto prave najbolja auta za cijenu za koju ih prodaju. Nema tu neke velike pameti osim ako hoces da se pravis prepametan. :wink:
amar1994

#166 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by amar1994 »

To samo pokauje koliko ljudi nemaju ukusa u zadnje vrijeme, i ne samo za auta nego i opcenito ;-) :mrgreen:
I da, svabo je pametan pa kupuje svoje, a da se razumijemo najbolje uslove imaju za mijenjanje auta svako 2-3 god, vecina vw kupaca nema pojma o automobilima opcenito, istrazivanje provedeno i potvrdjene tvrdnje.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#167 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by mali_milojica »

Njemacka je najjaca ekonomska sila u EU.
U 2015 godini u Njemackoj je prodato 3.2 miliona auta,a u istoj godini je u VB prodato 2.6 miliona (koji skoro i nemaju svoju industriju),u Francuskoj prodato 1.9 miliona,Italiji 1.5 miliona. Sve ostale zemlje EU oko 3 miliona. Ukupno oko 12.5 milona.
E sada kad skontas koliko su Svabe okrenuti svojim proizvodima ( u cemu ne vidim nista lose) nije ni cudo da po prodaji deru. Pa tamo je najbolji uvozni auto Skoda Octavia :D .
Ali ima i druga strana medalje. U DE svaki peti Golf kupuje privatno lice. Svaki deseti Passat kupuje privatno lice. Sve ostalo kupuju firme,drzavna sluzba itd.
ado-šampion

#168 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by ado-šampion »

Amare to je budalastina samo takva. Vjeruj mi Svabo itekako zna za sta daje pare. I to svaki. Amerikanci odredjeni bacaju pare tako dummy, ali Nijemci ne.

Kad sam kupio ovo auto, nije bitno kako i gdje, sjeo sam s covjekom, Nijemac, 50 godina, koji vozi Daciju Sandero, naravno kupljena nova, koji mi je na proste faktore rastavio zasto bas Sandero i zasto ne recimo polovan Passat, sto radi vecina Nijemaca. Tj. radije ce uzeti polovan Golf ili Passat nego novu Daciju. Vjeruj mi oni itekako odvagaju svaki ulozeni novac, posebno tako veci.

To je argument i @CitroenXM, prvi su zato sto ih moze kupiti svaki debil. Jbga jarane, onaj ko moze spucati minimum 20 hiljada eura na auto sto se mene tice zasluzuje respekt, posebno u danasnje vrijeme krize. A uostalom, takve ljude pitam, kad moze svaki debil kako ti ne mozes. :-)

@Milojce, dobra bi bila neka statistika za takve bold tvrdnje. A i objasnjenje zasto te sluzbe sve ne kupuju Fordove, Opele, pa zasto ne i Citroene, Pezoe, itd, zasto bas eto VW? Recimo njemacka vlada vozi Lexus.

I opet citava nauka da bijelo ne bude bijelo, nego da bude crno. :-) Ne cudi me to kod nas Balkanaca.
530i

#169 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by 530i »

ado-šampion wrote: Vjeruj mi Svabo itekako zna za sta daje pare. I to svaki. Amerikanci odredjeni bacaju pare tako dummy, ali Nijemci ne.

Ne cudi me to kod nas Balkanaca.
Adolf Hitler bi bio ponosan na ovakvo veličanje Nijemaca, i šovinizam iskazan prema Amerikancima i Balkancima.
Ali, takva psiha i objašnjava mnogo toga napisanog na ovoj temi.
ado-šampion

#170 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by ado-šampion »

530i wrote:
ado-šampion wrote: Vjeruj mi Svabo itekako zna za sta daje pare. I to svaki. Amerikanci odredjeni bacaju pare tako dummy, ali Nijemci ne.

Ne cudi me to kod nas Balkanaca.
Adolf Hitler bi bio ponosan na ovakvo veličanje Nijemaca, i šovinizam iskazan prema Amerikancima i Balkancima.
Ali, takva psiha i objašnjava mnogo toga napisanog na ovoj temi.
Prijatelju ja zadnjih 6 godina radim s Amerikancima, obrazovanim, u tom periodu radio sam direktno sa sigurno 50 njih, vjerovatno i vise. Evo prije dva sata sam bio na vezi s covjekom iz Texasa koji me odusevio razmisljanjem. Takvim Amerikancima, radnim, obrazovanim, vrijednim, pametnim, skidam kapu i odajem duboko postovanje. I takvi Amerikanci sigurno znaju na sta daju pare. Medjutim, gore postoji velika grupa levata koji ne znaju sta kupuju, i to je neosporno. Veliko je konzumersko drustvo, Njemacka je za to smijesna. Pa kad onu domacicu na crni petak pitaju, nosi ona TV od 50 inca, jel to vec nemas TV, kaze ona imam 5, ali eto snizenje. :-)

Balkance, jbg, iz svoje koze ne mogu, ali nama Balkancima se moze stosta pripisati, a usto sigurno i da se previse opterecujemo razvijanjem velikih teorija o veoma jednostavnim stvarima, umjesto da to vrijeme utrosimo kvalitetno.

Za Nijemce isto tako imam duboko postovanje kao za radne i vrijedne ljude. Problem je sto ovdje ljudi imaju nevjerovatan stav da u Njemackoj kad je kisovito umjesto kise padaju dukati, pa oni samo tad izadju, poture kazane i kad se osunca sakupe i rasporedjuju na sta ce trositi. :-) NE, nego Nijemci itekako rade i stede da priuste ono sto sebi priuste. Ja znam makar 10 ljudi, uspjesnih mladih ljudi, iz svoje struke, koji imaju namjeru da idu u DE, mogu otici samo tako, deficitarno zanimanje, trazeno, znas oko cega je najvece dvoumljenje? Oko novca. Ne isplati se ljudima ici gore, s obzirom na vece troskove zivota. Jedan od najnevjerovatnijih mitova nasih ljudi je da cim udjes u Njemacku sva su ti vrata otvorena. Jest ali u Limbrugu. Ko nije uspio ovdje nece ni gore. Hoce fizicki radnik koji radi po 20 sati na basutelu ili pere guzicu 20 sati dnevno, pa ubere na satnicu.

Nego hajmo sad malo o marketingu. :D
sema911s

#171 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by sema911s »

mali_milojica wrote:Njemacka je najjaca ekonomska sila u EU.
U 2015 godini u Njemackoj je prodato 3.2 miliona auta,a u istoj godini je u VB prodato 2.6 miliona (koji skoro i nemaju svoju industriju),u Francuskoj prodato 1.9 miliona,Italiji 1.5 miliona. Sve ostale zemlje EU oko 3 miliona. Ukupno oko 12.5 milona.
E sada kad skontas koliko su Svabe okrenuti svojim proizvodima ( u cemu ne vidim nista lose) nije ni cudo da po prodaji deru. Pa tamo je najbolji uvozni auto Skoda Octavia :D .
Ali ima i druga strana medalje. U DE svaki peti Golf kupuje privatno lice. Svaki deseti Passat kupuje privatno lice. Sve ostalo kupuju firme,drzavna sluzba itd.
Znas zasto firme kupuju tolika auta... Sluzbena auta uposlenicima kao vid nagrade, slicno je i u UK, francuskoj... Psa proda vise od pola auta privatnim licima..
Prosao ovo sve da te natjera da radis bolje, vise.. Da ti dobre uslove... Jer to sto ce dat za auto i gorivo. Radnik na vrijeme dolazi na posao, sitnu buraniju tjera da radi vise, a sebi ko poslodavcu dize cijenu....

A to Da UK nema industriju uu varas se(sto su svbe, indijci, kinezi) kupili gigante ostalo je ono malo usko specijalizovano,, ono sto je najteze za napravit, spremit... Odakle ti dolaze svi f1timovi, wrc(osim vw, i citroen). Baci pogled na Prodrive,....
Inzinjer te struke u Njemacoj, francuskoj zna gdje ce radit dok u UK mora da oznoji gujicu i nesto skonta... Jer jag indiski, aston, landrover ciji vec, mini dobija ljude iz DE...
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#172 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by mali_milojica »

sema911s wrote:
mali_milojica wrote:Njemacka je najjaca ekonomska sila u EU.
Znas zasto firme kupuju tolika auta... Sluzbena auta uposlenicima kao vid nagrade, slicno je i u UK, francuskoj... Psa proda vise od pola auta privatnim licima..
Prosao ovo sve da te natjera da radis bolje, vise.. Da ti dobre uslove... Jer to sto ce dat za auto i gorivo. Radnik na vrijeme dolazi na posao, sitnu buraniju tjera da radi vise, a sebi ko poslodavcu dize cijenu....

A to Da UK nema industriju uu varas se(sto su svbe, indijci, kinezi) kupili gigante ostalo je ono malo usko specijalizovano,, ono sto je najteze za napravit, spremit... Odakle ti dolaze svi f1timovi, wrc(osim vw, i citroen). Baci pogled na Prodrive,....
Inzinjer te struke u Njemacoj, francuskoj zna gdje ce radit dok u UK mora da oznoji gujicu i nesto skonta... Jer jag indiski, aston, landrover ciji vec, mini dobija ljude iz DE...
Za VB sam vise mislio figurativno,svi mali proizvođaci su propali. Ostala je sama krema i specijalizovana auta tipa JLR,RR,Aston Martin itd.
A to znam za F1 i timove. Svi imaju HQ u VB osim Ferrari i sada Mercedes. Cak je i Renault svoj tim drzao na dva mjesta. Jedan u VB (glavni) i jedan u FRA. Vise sam mislio da gradjanin VB ne moze birati "domaci" proizvod,jer su svi manje vise u stranim rukama.
citroen xm

#173 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by citroen xm »

ado-šampion wrote: Isti ti je covjek odgovorio za PD i CR. Nisam nasao shodnim da ponavljam isto. Nekad do 2007. godine PD su bili odlicni motori, po mnogim stvarima bolji od CR (elasticnost, potrosnja), da bi ih posle vrijeme pregazilo kako u CR motori dalje napredovali, posebno sto se tice ekologije. Nije CR predstavljen 1998. i prst u uho, to je to dok je svijeta :-) , ogormna je razlika izmedju recimo onog starog 2.0 HDI motora od 90 KS i novijeg 1.6 HDI od 90 KS.
Nije VW koristio PD motore kad su ostali imali CR zato sto su izabrali jeftiniju opciju - dapace PD tehnologija je dosta skuplja - nego sto su se odlucili za tu tehnologiju jer su smatrali da je bolja, i jeste fakat bila bolja po mnogim stvarima, ali ne dugorocno, posebno s aspekta ekologije. Sve to ti znas ali se malo pravis lud. I u vrijeme kad su prelazili na CR po elasticnosti i potrosnji PD motori su bili bolji, to se vrlo lako potkrijepi jednim usporednim testom. Mana im je bila grub rade i ekologija. Ja sam vozio na duge staze 700+ km i A3 2.0 TDI PD 2007 i Passat 2.0 TDI CR 2008, jeste Passat tezi, ali svjedeno A3 je za njega raketa, tj. PD motor puno bolje vuce. Ne moze me niko ubijediti da to nije tako.

Da, kvalitet nije jednako pouzdanost, kvalitet se sastoji od mnogih stvari koji ukljucuju pouzdanost, dakle izmedju te dvije stvari se ne moze straviti znak ekvivalencije. To je jednostavna stvar za svariti.

Ja ne tvrdim nista od toga sto si pisao, samo tvrdim da u 2015. godini ima tri ili cetiri (zavisi od ugla gledanja) modela u top 10 po prodaji u EU. Tvrdim da je Golf najprodavanije auto u Evropi bog te pito koliko dugo, nisam siguran ali mislim 20 od zadnjih 25 godina. Iz tog se jednostavnom logikom da je bijelo = bijelo moze izvuci da je to zato sto prave najbolja auta za cijenu za koju ih prodaju. Nema tu neke velike pameti osim ako hoces da se pravis prepametan. :wink:

Prvo da prokomentarišem ovo za PD/CR. Slažem se da PD motori imaju nekih svojih prednosti, ali svakako imaju daleko više mana. Jedina prednost PD motora u odnosu na CR, bar od onoga što sam ja vozao, ogleda se u eksplozivnosti. Sve ostalo je na strani CR motora počevši od ekologije pa sve do kultivisanosti. Naravno, slažem se i da su CR motori od nastanka na ovamo mnogo napredovali.

Ono što se nikako ne slažem jeste ta vaša priča o tome zašto je VW kasno predstavio CR. Prvo, CR svakako ima više prednosti tako da sigurno nisu tek tako zaostajali. Drugo, kažete da je PD skuplji. OK možda jeste skuplji, ali u cijenu ulazi i trošak razvoja, a njega kod PD motora iz tih godina apsolutno nemaš jer je tehnologija stara i razvoj je davno otplaćen. Prije će biti da je VW maksimalno štedio na razvoju, odlagao ulaganja, stare tehnologije prodavao propraćene raznim markentinškim fazonima i uspjevalo mu je nekako. KAda je vidio da mora, onda je uložio određen novac i požurio pa napravio veliku glupost.

Isto tako možeš reći i za Azijske proizvođače. Nisu razvijali male turbo motore jer atmosferci imaju dosta prednosti. ;-) Pogledaj šta Mazda radi sa svojim atmosfercima i sa rotacionim motorima.

Ljudi navedoše da svi griješe, slažem se. Ali svi ostali ili bar velika većina kada pogriješe naprave opozive, izgube novac, pomalo i poljuljaju povjerenje i mit o savršenosti, samo VW ne. A pored tolikih mana, trebali bi im česti opozivi.

Što se tiče stavke kvalitet/pouzdanost, svakako da sama pouzdanost nije ekvivalent kvalitetu, ali je možda stavka koja najbolje pokazuje kvalitet. Lijepo je imati dobru i prijatnu plastiku unutra, ali smatram da je većini ljudi bitno i da ga auto ne ostavi na putu i da ne posjećuje svaki mjesec servise. Takođe, kvalitetnu unutrašnjost je danas lako napraviti, ali za pouzdanu mehaniku ipak treba biti veći maher jer mehanika tokom eksplatacije vozila najviše trpi. Zbog toga ja pouzdanost skoro pa izjednačavam sa kvalitetom. Kvalitet vožnje je neka druga stavka koju određuje ogroman niz parametara. Sama ponuda i izbor motora u istom autu određuje kvalitet vožnje, a gdje je još mnogo faktora.... Toliko o tome.

Ovo za prodaju ti objasniše i drugi. DAkle ne sporim da se na evropskom kontinentu VW odlično prodaje, ali isto tako na nekim drugim tržištima prodaja nije baš za pohvalu. ZBog svega toga na tu prodaju VW-a utiče dosta faktora, pa se tako ne mogu i neću složiti da je to zato što su najbolji ili najuravnoteženiji.
sema911s

#174 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by sema911s »

Bogomi vas kada citam, izgleda da neki od proizvodjaca kojikotiraju visoko( neko mlooogo pametan ih tamo teskim radom postavio) nemaju pojma o autima, prave smece koje se kvari svaki dan,,,

a to ste stekli iz prica rekla kazala, net novina, mostarkog auto magazina... Dok drugi koji nisu tako rec dobri ali su unikatni po necemu i po nekom anamovasem misljenu su bolji od ostalih...

Al sve se svodi da je zeljo bolji od sarajeva jer ja(nedaj boze) navijam za zelju... I to mi daje za pravo da palamundim ko je bolji(a bio na utakmici zelje 89)

Slicna prica je ko voli kolike sise pa cu ja uvijek stat na stranu dobre trojke a ocrnit ove velike i male....

Sve sto je covijek proizveo ima manu, gresku, samo sto su neke manje poznate adruge zbog same potrebe i vece konzumacije(velicine kompanije) malo vise poznate
amar1994

#175 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by amar1994 »

citroen xm wrote:
ado-šampion wrote: Isti ti je covjek odgovorio za PD i CR. Nisam nasao shodnim da ponavljam isto. Nekad do 2007. godine PD su bili odlicni motori, po mnogim stvarima bolji od CR (elasticnost, potrosnja), da bi ih posle vrijeme pregazilo kako u CR motori dalje napredovali, posebno sto se tice ekologije. Nije CR predstavljen 1998. i prst u uho, to je to dok je svijeta :-) , ogormna je razlika izmedju recimo onog starog 2.0 HDI motora od 90 KS i novijeg 1.6 HDI od 90 KS.

Prvo da prokomentarišem ovo za PD/CR. Slažem se da PD motori imaju nekih svojih prednosti, ali svakako imaju daleko više mana. Jedina prednost PD motora u odnosu na CR, bar od onoga što sam ja vozao, ogleda se u eksplozivnosti. Sve ostalo je na strani CR motora počevši od ekologije pa sve do kultivisanosti. Naravno, slažem se i da su CR motori od nastanka na ovamo mnogo napredovali.

Ono što se nikako ne slažem jeste ta vaša priča o tome zašto je VW kasno predstavio CR. Prvo, CR svakako ima više prednosti tako da sigurno nisu tek tako zaostajali. Drugo, kažete da je PD skuplji. OK možda jeste skuplji, ali u cijenu ulazi i trošak razvoja, a njega kod PD motora iz tih godina apsolutno nemaš jer je tehnologija stara i razvoj je davno otplaćen. Prije će biti da je VW maksimalno štedio na razvoju, odlagao ulaganja, stare tehnologije prodavao propraćene raznim markentinškim fazonima i uspjevalo mu je nekako. KAda je vidio da mora, onda je uložio određen novac i požurio pa napravio veliku glupost.

Isto tako možeš reći i za Azijske proizvođače. Nisu razvijali male turbo motore jer atmosferci imaju dosta prednosti. ;-) Pogledaj šta Mazda radi sa svojim atmosfercima i sa rotacionim motorima.

Ljudi navedoše da svi griješe, slažem se. Ali svi ostali ili bar velika većina kada pogriješe naprave opozive, izgube novac, pomalo i poljuljaju povjerenje i mit o savršenosti, samo VW ne. A pored tolikih mana, trebali bi im česti opozivi.

Što se tiče stavke kvalitet/pouzdanost, svakako da sama pouzdanost nije ekvivalent kvalitetu, ali je možda stavka koja najbolje pokazuje kvalitet. Lijepo je imati dobru i prijatnu plastiku unutra, ali smatram da je većini ljudi bitno i da ga auto ne ostavi na putu i da ne posjećuje svaki mjesec servise. Takođe, kvalitetnu unutrašnjost je danas lako napraviti, ali za pouzdanu mehaniku ipak treba biti veći maher jer mehanika tokom eksplatacije vozila najviše trpi. Zbog toga ja pouzdanost skoro pa izjednačavam sa kvalitetom. Kvalitet vožnje je neka druga stavka koju određuje ogroman niz parametara. Sama ponuda i izbor motora u istom autu određuje kvalitet vožnje, a gdje je još mnogo faktora.... Toliko o tome.

Ovo za prodaju ti objasniše i drugi. DAkle ne sporim da se na evropskom kontinentu VW odlično prodaje, ali isto tako na nekim drugim tržištima prodaja nije baš za pohvalu. ZBog svega toga na tu prodaju VW-a utiče dosta faktora, pa se tako ne mogu i neću složiti da je to zato što su najbolji ili najuravnoteženiji.
nisu to elasticni motori :zjev: ,ne razvijaju maksimalni moment pri 1000Rpm,a puno trose :mrgreen: :mrgreen:
Post Reply