Koja auta imaju najbolje fabricko ozvucenje?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
james_007

#1 Koja auta imaju najbolje fabricko ozvucenje?

Post by james_007 »

Odma da kazem da ne mislim na Bose, Harman Kardon i sl, vec bas ono fabricko ozvucenje :-D
Posto imam Megana 2004.god, i prednja 2 u vratima su otisla, pa razmisljam da na otpadu nadjem neko novije auto (BMW, Mercedes, Audi,...) i da kupim 4 zvucnika (nadam se da nece bit problema oko ugradnje, valjda je to sve tu negdje) pa me interesuje od cega bi bilo najbolje kupit. Jer ovi od Megana stvarno nisu nesto, ili ja mozda previse ocekujem i od ovih ostalih :-D
Gledao sam da kupujem neke Sony, Pioneer,... al opet ko ce znat kakvi su, i sve se prodaju po 2 a ja bi odma sva 4 da kupim.
Ne trazim nista pretjerano glasno, ocekujem naravno da budu bolji od ovih trenutno i volio bi da ima basa malo vise.

Pa eto ako ima vlasnika ovih novijih auta nek napisu svoje misljenje o njihovom ozvucenju, il jos bolje da kazu kakvi su u odnosu na Megana ako su imali priliku da ih cuju :)
_ado_

#2 Re: Koja auta imaju najbolje fabricko ozvucenje?

Post by _ado_ »

Pa i te zvucnike koji te smatras "fabrickim ozvucenjem" su napravile neke firme koje se bave akustikom. Ne proizvodi Renauli ili VW zvucnike. Opet su to Blaupukt, Nokia, Sony.... samo sto cesto nema njihovog loga na tim zvucnicima.
Kvalitet sound sistema ne zavisi samo od zvucnika, vec i od HU, raznih filtera, konstrukcije vrata, izolacije...Tako da ne znaci da ako dobro zvuci u npr Golfu 5, da ce taj isti zvucnik dobro zvucati u tom meganu.
Fabricki zvucnici obicno dolaze na adapteru koji je prilagodjen obliku vrata konkretno tog auta, tako da nije jednostavno ugraditi taj zvucnik na drugo auto, bez prepravke.
Megan te generacije ima jako los sound sistem (po mom skromnom misljenju). U prednjim vratima su zvucnici velicine 13 cm, tako da ces tesko izvuci bas iz toga, narocito ne iz fabrickog zvucnika. Koliko sam uspio primjetiti, vecina novijih auta ima zvucnike velicine 16.9 cm, tako da ti nece jednostavno biti naci zvucnike velicine 13 cm na otpadu.
Moj ti je savjet da kupis neke aftermarket zvucnike. Ne ocekuj neki extra zvuk, al bar znas da im je membrana neostecena, i da neces imati problema ugraditi ih u vrata. Mjenjao sam zvucnike na tom meganu, nije neki problem, Skine se ona mrezica (poprilicno je savitljiva) odvrnu se 4 sarafa, i morat ces malo prilagoditi konektore.
Last edited by _ado_ on 22/05/2015 21:29, edited 2 times in total.
laik1981

#3 Re: Koja auta imaju najbolje fabricko ozvucenje?

Post by laik1981 »

Niti jedan proizvodjac automobila ne stavlja ozvucenje istog kvaliteta u sve klase tako da ti pretraga na naci na koji si zamislio nije nesto logicna.. Skuplje klase imaju skuplje i bolje ozvucenje.. Ako imas love odes fino i uzmes alpina ili kenwood ozvucenje i neces se zeznuti.. Kod ozvucenja ti je puno stvari bitno ako zelis kvalitet.. Zvucnici su samo jedna u nizu stavki.. Sto se tice tvog nacina probaj naci bubu od 2010. i noviju.. znam i da BMW ima dosta kvalitetno ozvucenje ali cisto sumnjam da ces na otpadu naci komplet zvucnika koji su 100% ispravni i funkcionalni..
james_007

#4 Re: Koja auta imaju najbolje fabricko ozvucenje?

Post by james_007 »

_ado_ wrote:Pa i te zvucnike koji te smatras "fabrickim ozvucenjem" su napravile neke firme koje se bave akustikom. Ne proizvodi Renauli ili VW zvucnike. Opet su to Blaupukt, Nokia, Sony.... samo sto cesto nema njihovog loga na tim zvucnicima.
Kvalitet sound sistema ne zavisi samo od zvucnika, vec i od HU, raznih filtera, konstrukcije vrata, izolacije...Tako da ne znaci da ako dobro zvuci u npr Golfu 5, da ce taj isti zvucnik dobro zvucati u tom meganu.
Fabricki zvucnici obicno dolaze na adapteru koji je prilagodjen obliku vrata konkretno tog auta, tako da nije jednostavno ugraditi taj zvucnik na drugo auto, bez prepravke.
Megan te generacije ima jako los sound sistem (po mom skromnom misljenju). U prednjim vratima su zvucnici velicine 13 cm, tako da ces tesko izvuci bas iz toga, narocito ne iz fabrickog zvucnika. Koliko sam uspio primjetiti, vecina novijih auta ima zvucnike velicine 16.9 cm, tako da ti nece jednostavno biti naci zvucnike velicine 13 cm na otpadu.
Moj ti je savjet da kupis neke aftermarket zvucnike. Ne ocekuj neki extra zvuk, al bar znas da im je membrana neostecena, i da neces imati problema ugraditi ih u vrata. Mjenjao sam zvucnike na tom meganu, nije neki problem, Skine se ona mrezica (poprilicno je savitljiva) odvrnu se 4 sarafa, i morat ces malo prilagoditi konektore.
Ja ne ocekujem neki extra dobar zvuk, ako si imao prilike da cujes zvuk u megana znas kakv je.
Razmisljao sam i o tome da kupim neka 2 sony, pioneer, i sl. pa da ubacim, al pade mi na pamet i to da vidim od nekog drugog auta jer kod druga e90 ima pravo dobar zvuk al jest da ima 2 subwoofera pod sjedistima sto znatno poboljsava stvar.
Imam kod sebe blizu par otbada, ima mercedesa e, c klase 2010-12 god, isto tako pasat 6, i tako tih auta pa sam mislio otic pogledat samo me malo birnulo to oko ugradnje kako ce bit.
Skidao sam ja svoje prednje je stvarno lahko skinut, konektore mi nije problem prepravit i sad samo ne znam fizicki da li ce moc stat, napravio bi ja kakve distancere ako magnet bude veci.

Ako imas kakak prijdlog i za neke aftermarket zvucnike predlozi ako ti nije problem.
james_007

#5 Re: Koja auta imaju najbolje fabricko ozvucenje?

Post by james_007 »

laik1981 wrote:Niti jedan proizvodjac automobila ne stavlja ozvucenje istog kvaliteta u sve klase tako da ti pretraga na naci na koji si zamislio nije nesto logicna.. Skuplje klase imaju skuplje i bolje ozvucenje.. Ako imas love odes fino i uzmes alpina ili kenwood ozvucenje i neces se zeznuti.. Kod ozvucenja ti je puno stvari bitno ako zelis kvalitet.. Zvucnici su samo jedna u nizu stavki.. Sto se tice tvog nacina probaj naci bubu od 2010. i noviju.. znam i da BMW ima dosta kvalitetno ozvucenje ali cisto sumnjam da ces na otpadu naci komplet zvucnika koji su 100% ispravni i funkcionalni..
Imam blizu par otpada sa dosta ajmo reci dobrim autima, ima mercedesa 2010-12 god e klasa, isto tako pasata 6, i sl. E sad samo ne znam da li cu ih fizicki moć ugradit, jer ovi su 13cm ako budu veci ja ne bi da kruzim nista po vratima jer ne ubacujem nikakvo profesionalno ozvucenje, vec samo trazim malo bolje od onog sto je do sad bilo, a bilo je po mom misljenju stvarno lose.
_ado_

#6 Re: Koja auta imaju najbolje fabricko ozvucenje?

Post by _ado_ »

james_007 wrote:
_ado_ wrote:Pa i te zvucnike koji te smatras "fabrickim ozvucenjem" su napravile neke firme koje se bave akustikom. Ne proizvodi Renauli ili VW zvucnike. Opet su to Blaupukt, Nokia, Sony.... samo sto cesto nema njihovog loga na tim zvucnicima.
Ja ne ocekujem neki extra dobar zvuk, ako si imao prilike da cujes zvuk u megana znas kakv je.
Razmisljao sam i o tome da kupim neka 2 sony, pioneer, i sl. pa da ubacim, al pade mi na pamet i to da vidim od nekog drugog auta jer kod druga e90 ima pravo dobar zvuk al jest da ima 2 subwoofera pod sjedistima sto znatno poboljsava stvar.
Imam kod sebe blizu par otbada, ima mercedesa e, c klase 2010-12 god, isto tako pasat 6, i tako tih auta pa sam mislio otic pogledat samo me malo birnulo to oko ugradnje kako ce bit.
Skidao sam ja svoje prednje je stvarno lahko skinut, konektore mi nije problem prepravit i sad samo ne znam fizicki da li ce moc stat, napravio bi ja kakve distancere ako magnet bude veci.

Ako imas kakak prijdlog i za neke aftermarket zvucnike predlozi ako ti nije problem.
Vidim da spominjes mercedes e klasu. Ja sam bio prezadovoljan sa zvukom u e klasi, W211 2006. godiste. Nikakva specijalna oprema, niti soundsistem al je ima bas cist i dubok zvuk. Medjutim tebi to nista ne znaci jer nema sanse da ugradis taj zvucnik u vrata megana.
Moj savjet je, ako ne zelis trositi puno novca, onda kupi dva nova zvucnika. Kod nas nema neka velika ponuda. Osudjen si na Sony, Pioneer, FIRST...
Druga opcija je da ulozis vise novca. Obavezno promjenis HU, kupis neke komponentne zvucnike( Alpine, DLS. Herz...) za prednja vrata, i eventualno neki woofer i pojacalo za gepeka. Al to vuce sa sobom jos neke modifikacije ( dampiranje vrata, promjena kablova itd)
james_007

#7 Re: Koja auta imaju najbolje fabricko ozvucenje?

Post by james_007 »

_ado_ wrote:
james_007 wrote:

Vidim da spominjes mercedes e klasu. Ja sam bio prezadovoljan sa zvukom u e klasi, W211 2006. godiste. Nikakva specijalna oprema, niti soundsistem al je ima bas cist i dubok zvuk. Medjutim tebi to nista ne znaci jer nema sanse da ugradis taj zvucnik u vrata megana.
Moj savjet je, ako ne zelis trositi puno novca, onda kupi dva nova zvucnika. Kod nas nema neka velika ponuda. Osudjen si na Sony, Pioneer, FIRST...
Druga opcija je da ulozis vise novca. Obavezno promjenis HU, kupis neke komponentne zvucnike( Alpine, DLS. Herz...) za prednja vrata, i eventualno neki woofer i pojacalo za gepeka. Al to vuce sa sobom jos neke modifikacije ( dampiranje vrata, promjena kablova itd)

Ja sam nasao ovu e kalsu blizu meni, al i ja sam malo istrazivao i vidio da ih ne bi mogao ugradit u megana http://www.olx.ba/artikal/15365267/merc ... 010godina/

Ja ne trazim nista prejako, to sa pojacalom i wooferom ne bi da radim jer kao sto reko ne trazim nista pretjerano jako. Al kod megane je stvarno lose ozvucenje pa sam mislio da ga bez puno ulaganja mogu popravit.
kod mene je neki keenwod cd player http://www.google.ba/imgres?imgurl=http ... B4QMygEMAQ
_ado_

#8 Re: Koja auta imaju najbolje fabricko ozvucenje?

Post by _ado_ »

Onda pokusaj naci 4 zvucnika NPR Sony ili Pioneer, ugradi to i imat ces solidan zvuk. Sigurno bolji nego sa fabrickim ozvucenjem.
james_007

#9 Re: Koja auta imaju najbolje fabricko ozvucenje?

Post by james_007 »

_ado_ wrote:Onda pokusaj naci 4 zvucnika NPR Sony ili Pioneer, ugradi to i imat ces solidan zvuk. Sigurno bolji nego sa fabrickim ozvucenjem.
Onda nesto ovako?
http://www.olx.ba/artikal/13938274/auto ... r-ts-h133/
http://www.olx.ba/artikal/2799964/zvucnici-sony/
http://www.olx.ba/artikal/17080293/pioneer-zvucnici/
http://www.olx.ba/artikal/16577877/zvucnici-kenwood/
james_007

#10 Re: Koja auta imaju najbolje fabricko ozvucenje?

Post by james_007 »

_ado_ wrote:Onda pokusaj naci 4 zvucnika NPR Sony ili Pioneer, ugradi to i imat ces solidan zvuk. Sigurno bolji nego sa fabrickim ozvucenjem.
Onda ovako nesto?
http://www.olx.ba/artikal/13938274/auto ... r-ts-h133/
http://www.olx.ba/artikal/2799964/zvucnici-sony/
http://www.olx.ba/artikal/16577877/zvucnici-kenwood/
http://www.olx.ba/artikal/15501055/auto ... 16c-13-cm/

Slabo ovih 13cm ima.
530i

#11 Re: Koja auta imaju najbolje fabricko ozvucenje?

Post by 530i »

Imao sam priliku da se vozim par puta u Meganu 2, doduše ph2, i imao je sasvim zadovoljavajuće ozvučenje, dobar bas. Ništa ovi standardni zvučnici koje možeš kupiti nisu bolji...
Danguba

#12 Re: Koja auta imaju najbolje fabricko ozvucenje?

Post by Danguba »

za dobar audio ugodjaj nista ispod ovoga...

Image
NediM17

#13 Re: Koja auta imaju najbolje fabricko ozvucenje?

Post by NediM17 »

Mani se otpada, fino kupi neke aftermarket zvucnike i vozdra.

Inace, nije sve ni u zvucnicima, ima dosta i do radio-CD/MP3 uredjaja (njegovog pojacala) kao i to kakav je kvalitet same pjesme koja se pusta, i na najkokuznijem audio sistemu sam mogao osjetiti razliku izmedju pjesme bitrejta 128kbps i 320kbps, a na boljim ozvucenjima to jos vise dolazi do izrazaja.

Inace na jednom autu imam Siemens fabricki radio CD/MP3 u kombinaciji sa Blaupunkt zvucnicima 4 (u svakim vratima) + 2 visokotonca naprijed, a na drugom je Clarion multimedija + 9 zvucnika (po srednji/bas + visokotonac u svakim vratima + jedan u sredisnjoj konzoli).

I sam sam se iznenadio, ali ova Siemens/Blaupunkt kombinacija kvalitetnije zvuci, bar naprijed, mozda na zadnjoj klupi to i nije tako dobro zbog nedostatka visokotonaca nazad.
supercali

#14 Re: Koja auta imaju najbolje fabricko ozvucenje?

Post by supercali »

Prodat cu ti ja nove zvucnike znaci nikad stavljene u pola cijene al nema tvitera jer sam to iskoristio al ti mozes nabaviti posebno ako hoces

Sony 13cm ne znam napamet oznaku
direstraits0078

#15 Re: Koja auta imaju najbolje fabricko ozvucenje?

Post by direstraits0078 »

HU je obicno ono sto pravi razliku i izvedba okoline zvucnika (damping, prostor oko zvucnika itd). Megane 2 ima solidno ozvucenje, standardni HU 4x15 ili 4x20, ali nista vise od toga. Zvucnici su kartonci, znaju da se pocijepaju lako, a ako je skidana plastika s vrata i nije vraceno sve na mjesto kako treba, onda ces imati jos dodatnih cvrcaka. Da bi to bilo imalo bolje, moraces zamijeniti HU i zvucnike u kompletu, i dampirati propisno okolinu zvucnika. Inace nema nekog efekta. Danas zvucnici dolaze u boljim izvedbama u seriji, posvecuje im se vise paznje, uzmi npr. Clio 4 koji ima jako dobro ozvucenje za tu klasu auta.
james_007

#16 Re: Koja auta imaju najbolje fabricko ozvucenje?

Post by james_007 »

Ako ima neko nalo strucnijiu ovoj oblasti nek mi kaze sta bi bilo najbolje kupit od onihgoresto sam postavio u prethodnom postu ili ako ima bolji prijedlog nek slobodno napise :D
supercali

#17 Re: Koja auta imaju najbolje fabricko ozvucenje?

Post by supercali »

james_007 wrote:Ako ima neko nalo strucnijiu ovoj oblasti nek mi kaze sta bi bilo najbolje kupit od onihgoresto sam postavio u prethodnom postu ili ako ima bolji prijedlog nek slobodno napise :D
Prodat cu ti ja ako hoces ove za 80 bez visokotonaca
https://www.mobilmedia.ba/auto-zvu-nik- ... 130sn.html
shlauf

#18 Re: Koja auta imaju najbolje fabricko ozvucenje?

Post by shlauf »

began

#19 Re: Koja auta imaju najbolje fabricko ozvucenje?

Post by began »

Ford ima dobre stock zvucnike ja imam na mk2 stock extra su samo ja svoje probio izgleda stavljo neke pjesme sa dubokim bassom i savjet nemojte na 30 pojacavat probit ce te ih :-)
MrShadow

#20 Re: Koja auta imaju najbolje fabricko ozvucenje?

Post by MrShadow »

Mercedes - Harman Kardon

sve ostalo 0 bodova
Post Reply