Unaprijed hvala
Ko ima pravo na povlasticu, tj. neplaćanje poreza i carine ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Prince
#1 Ko ima pravo na povlasticu, tj. neplaćanje poreza i carine ?
Zanima me, osim invalida, ko sve ima pravo na ovu povlasticu ? Imaju li šehidske porodice možda ? Ako ne znate, znate li ko zna, pa da se raspitam ?
Unaprijed hvala
Unaprijed hvala
-
simon13
Mislim da povlastice, osim invalida, imaju i privremeni radnici u inostranstvu, koji su na radu duze od 3 god. radna dozvola treba da im bude ovjerena od nase ambasade u zemji u kojoj su radili. Tad im je dozvoljen uvoz jednog automobila, i komplet namjestaj sa tehnikom, bez carine. Sve ti detaljnije moze pojasniti svaki bolji spediter.
-
kokolina
kad smo već kod povlastica za invalide ima klauzula da invalidi sa 50% i 60% mogu uvesti takođe auto ukoliko im je u pitanju povreda ekstremiteta
jest da su od matra mjeseca uveli klauzulu da auto mora biti sa nekim od invalidskih dodataka ali bolje išta nego ništa jer je tek od 70% invalidnosti dozvoljeno bezuslovno uvoženje s olakšicama
jest da su od matra mjeseca uveli klauzulu da auto mora biti sa nekim od invalidskih dodataka ali bolje išta nego ništa jer je tek od 70% invalidnosti dozvoljeno bezuslovno uvoženje s olakšicama
-
mamica papucarka
jel za auto vazi ono neko godiste????simon13 wrote:Mislim da povlastice, osim invalida, imaju i privremeni radnici u inostranstvu, koji su na radu duze od 3 god. radna dozvola treba da im bude ovjerena od nase ambasade u zemji u kojoj su radili. Tad im je dozvoljen uvoz jednog automobila, i komplet namjestaj sa tehnikom, bez carine. Sve ti detaljnije moze pojasniti svaki bolji spediter.
-
salle82
pravo na povlasticu imaju svi invalidi od 80%,naravno donjih ekstremiteta,zatim slijepe osobe i naravno ratni vojni invalidi,a kad je rijec o starosti auta isto je kao i za normalan uvoz,granica je 7 godina,jer sam ja bas prije nekolio dana iskoristio povlasticu,na invalidnost 80 % donji ekstremiteti )povlasticu sam dobio od amidže),i imas zabranu otuđenja tri godine.
- Maystor
Drzavljani BiH koji su zivjeli u inostranstvu duze od 6 mjeseci i vracaju se u BiH imaju pravo uvesti auto bez carine, pod odredjenim uslovima. Auto mora biti na tvoje ima koristeno najmanje 6 mjeseci u inostranstvu (sto znaci da ne mozes zadnji vikend tamo otici na pijacu i dovesti auto na col tablicama). Takodje ga ne mozes prodati neko vrijeme (mislim godinu, ali nisam siguran).Prince wrote:Jesi li siguran u ovo i kako to mogu 100% saznati, koja je institucija vezana za to ?Op3r4t0r wrote:Povlasticu imaju studenti iz BiH koji studiraju u inostranstvu
Ako si bio student duze od jednog semestra vani- spadas u ovu kategoriju.
Zakon o tome sam jednom nasao na internetu, ali ne sjecam se tacno gdje. Svaka carinarnica ti moze dati detaljne upute.