Vozim dakle golfa V , 2004 god, 2.0 TDI, 103 kw, prešo sad oko 210.000 KM.
Auto super, sve fino radi, sluša.
Na nekih 150.000 km, koliko se sjećam počeo se malo više čuti zvuk turbine. Mene je to zabrinulo i htio sam odma neku preventivu opucati i otišo u ASU. Tamo su mi rekli da turbina "prepunjava", previše puni i da je treba mjenjati. To u ASI košta basnoslovnu sumu od oko 5.000 KM. Naravno rekao sam hvala, doviđenja i napustio servis.
Otišao sam majstoru kojeg dobro znam, sve mu ispričo. Nakon toga smo turbinu skinuli (jes teška u p.m.) i poslali je turboservis užice. Tamo su turbinu reparirali i vratili je nazad (ne sjećam se sad tačno kolko je koštalo, al manje od 400 KM ja mislim, il tu negdje). Majstor je opet turbinu namontiro, provjerio sve na laptopu i reko da je sad 100% ok. Išo sam poslije toga na servise u ASU i nisu mi nikad ništa rekli da nije ok.
Ono što je meni čudno što je i nakon tog repariranja turbina zviždala, onaj zvuk ko zavijanje, ko hitna pomoć da je negdje u gepeku se sakrila. Zvuk se može primjetiti na nižim obrtajima samo, jer ga na većim ja mislim preplavi brundavi zvuk dizelaša.
Čuje se najviše nekako kad pustim gas, kad hoću da promjenim brzinu. Nije odvratan zvuk, nije nikakvo grebanje ništa, već samo ko da naglo veća količina zraka izleti pa stvori to zviždanje i zavijanje. Ali čuje se i dok dajem gas, prva i druga brzina kad lagano vozim.
Pito sam majstora što turbina i dalje zviždi, on je reko to je normalno, otišla je kao neka gumica, neka zvučna izolacija ili šta već, pa se sad čuje zvuk taj vjetra kroz turbinu više.
Motor na nekih 10.000 km potroši neki litar ulja, to sam pito svugdje, i u ASI što radi, svi mi rekli to je normalno, takvi su ti motori. Ja pazim, dolijevam redovno i nikad mi se nija upalila lampica za ulje itd itd.
Ja mislim da je možda to puštanje ulja povezano sa turbinom. Svašta sam pročito da može biti.
Sa tim zviždanjem sam evo sad preko oko 60.000 km i nikakvih problema nije bilo, redovni servisi redovno sve. Kad je hladno ujutru zviždanje je malo glasnije, to sam primjetio. A čini mi se da u zadnje vrijeme postaje svakako malo glasnije, al u to nisam uopšte siguran, možda je to meni u glavi.
Jedni kažu, baš je dobar zvuk, to je super, vozi, tako mora, to je normalno, uživaj bla bla bla.
Drugi kažu osovina turbine se malo iskrivila, dobila lufta, vozi dok ne crkne, jer može biti da pređeš 50.000 km da se ništa ne desi a može sutra da crkne, nema nekog pravila.
Motor pazim, ne derem ga dok je hladan, i ne gasim odmah poslije vožnje, već mu dam nekih 1-2 minuta da malo dođe sebi i te sve ostale savjete pratim.
Eh mene sad zanima fakat šta je? Jel trebam išta poduzimati. Ne smeta mi ni dolijevanje ulja, niti zviždanje ako je sve ok i tako mora i ako je normalno, ali ako je neka greška i ako tako ne mora, onda hoću to da saniram.
Ko se razumije, ima ista ili slična iskustva ili šta god, moje uši su načuljene.
p.s. izvinjavam se na hebenom referatu, al sam htio biti detaljan, da ne bi potrošili tri stranice na podpitanja.