mk ultra wrote: ↑08/12/2025 22:04
Svako paljenje je kratak spoj baterije
Sta ti je udarna struja baterije akp nije struja kratkog spoja?
Zasto se onda prelazi na 48V sistem?
Jer je bakar pojeftinio? Ili pockupio?
Mislim ta struja prvenstveno ovisi o nekim drugim stvarima ne o bateriji, ali ima tu svasta nesto
Od toga da se veca baterija sporije puni, ova sto daje vecu Iks drugacije reaguje na startove uzastopne itd itd.
Otislo bi sad u vraga da se okrene prica o tome
E hebiga sad, ovo je za mene već viša fizika.
Bezbeli sam fiziku volio ali sam oko struje ostao tutkum. De ti fino meni ukratko reci zašto neki stručnjaci savjetuju da se prilikom kupovine novog akumulatora kupi malo većeg kapaciteta od tvorničkog, jer kao sve komponente auta su starije pa vuku više struje nego kad je auto tek napravljeno.
Ima li to smisla ili nema?
U mene auto ima i webasto i tako te gluposti od dodatne opreme, jednom mi djeca ispraznila Vartinu bateriju slušajući muziku u autu, pa sam mislio da je gotova ali se nakon jednog punjenja vratila u život i nije se više praznila. Osim što primjećujem da se prilikom svakog paljenja ugasi multimedija i ventilacija... Kontam da je to već neki znak da je baterija pri kraju životnog vijeka?
Pali svako jutro i pri hladnoći bez ikakvog otezanja i nepotrebnog verglanja, ali eto primjetim da isisa skoro svu struju iz drugih potrošača prilikom paljenja.
E sad, jel meni treba veći kapacitet od dosadašnjih 74Ah ili mi treba neki snažniji od dosadašnjih 680A ?
De pomozi kad već znaš