EPC-PROBLEM NA VOLKSWAGEN POLO
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
maajsta
#1 EPC-PROBLEM NA VOLKSWAGEN POLO
Poštovani,
Imam problem na VOLKSWAGEN POLO, 2002. godina. Naime konstantno mi se pojavljuje lampica za EPC. Kada se ona uključi auto mi uopšte ne prima gas, obrtaji mi stoje na 1200. Nakon što auto ugasim, te ga nakon toga nekoliko puta palim i gasim, dolazi do poništavanja te greške, obrtaji se vraćaju na normalan rad i tek onda mogu da vozim.
Molim vas da mi pomognete ako se neko susretao sa istim problemom.
Hvala unaprijed.
Imam problem na VOLKSWAGEN POLO, 2002. godina. Naime konstantno mi se pojavljuje lampica za EPC. Kada se ona uključi auto mi uopšte ne prima gas, obrtaji mi stoje na 1200. Nakon što auto ugasim, te ga nakon toga nekoliko puta palim i gasim, dolazi do poništavanja te greške, obrtaji se vraćaju na normalan rad i tek onda mogu da vozim.
Molim vas da mi pomognete ako se neko susretao sa istim problemom.
Hvala unaprijed.
- Bakir1
#2 Re: EPC-PROBLEM NA VOLKSWAGEN POLO
uz malo sarkazma preporucio bih ti da upalis wifi na autu da vidimo sta je.
a sada ozbiljno elektronske greske, koje pale neku od lampica upozorenja ne mogu detektovati forumasi i ne moze se reci na prvu e to je.
niz uredjaja radi skupa ukoliko zakaze jedan u nizu pali se greska.
pravac majstor ili servis sa dijagnostikom
listajuci forume evo sta se javlja u vecini slucajeva prilikom paljenja te lampice
http://www.motor-talk.de/forum/polo-9n- ... 18349.html
tj ovo

evo ti ovdje opisan proces
http://pimpowski.de/Drosselklappe_reinigen.htm
a sada ozbiljno elektronske greske, koje pale neku od lampica upozorenja ne mogu detektovati forumasi i ne moze se reci na prvu e to je.
niz uredjaja radi skupa ukoliko zakaze jedan u nizu pali se greska.
pravac majstor ili servis sa dijagnostikom
listajuci forume evo sta se javlja u vecini slucajeva prilikom paljenja te lampice
http://www.motor-talk.de/forum/polo-9n- ... 18349.html
tj ovo

evo ti ovdje opisan proces
http://pimpowski.de/Drosselklappe_reinigen.htm
-
maxell_sarajevo
#3 Re: EPC-PROBLEM NA VOLKSWAGEN POLO
Meni se isto Fabiji palio EPC i nije mogla preko 2000 obrtaja, na dijagnostici problem sa bombinom, zamjena me koštala 60KM
-
maajsta
#4 Re: EPC-PROBLEM NA VOLKSWAGEN POLO
mjenjo sam i ja bombinu,al ponovo mi se isto desava...cak sumnjam na klapnu od gasa...ovaj prethodni txt sto mi je objasnjen je na njemackom,tako da ne razumijem o cemu je rijec...
-
esso_sa
#5 Re: EPC-PROBLEM NA VOLKSWAGEN POLO
Vodi racuna da se posao ne zavrsava samo na ciscenju klapne.
Kad se klapna ocisti, mora se uraditi i adaptacija da bi sve radilo kako treba..
Kad se klapna ocisti, mora se uraditi i adaptacija da bi sve radilo kako treba..
-
IcedFlame
#6 Re: EPC-PROBLEM NA VOLKSWAGEN POLO
Majstore, evo kod mene i na bosanskom, hrvatskom, engleskom, srpskom... jesi vidio sta ti je danasnja tehnologija?!maajsta wrote:mjenjo sam i ja bombinu,al ponovo mi se isto desava...cak sumnjam na klapnu od gasa...ovaj prethodni txt sto mi je objasnjen je na njemackom,tako da ne razumijem o cemu je rijec...
Google translate jebem'u trunje, zar je tako komplikovano?
-
goran16v
#7 Re: EPC-PROBLEM NA VOLKSWAGEN POLO
esso_sa wrote:Vodi racuna da se posao ne zavrsava samo na ciscenju klapne.
Na tom autu bi se adaptacija trebala uraditi sama od sebe poslije izvjesnog vremena.
Pad snage kad se upali EPC je Safe Mode.
-
esso_sa
#8 Re: EPC-PROBLEM NA VOLKSWAGEN POLO
Nece se odraditi sama od sebe, mora se klapna poravanati u fabricki-referentni polozaj a to ide samo dijagnostikom.
Nisam jednom ovo radio...
-
goran16v
#9 Re: EPC-PROBLEM NA VOLKSWAGEN POLO
Ja sam bar 5 x skidao i cistio na Polu 2000. god 1,4 16v i Ibizi sa istim motorom i poslije pocetnog variranja obrtaja sve se stabilizuje i radi kako treba bez dijagnostike.esso_sa wrote:Nece se odraditi sama od sebe, mora se klapna poravanati u fabricki-referentni polozaj a to ide samo dijagnostikom.
-
esso_sa
#10 Re: EPC-PROBLEM NA VOLKSWAGEN POLO
Ja kazem kako se taj posao radi ispravno a mirni obrtaji poslije ciscenja ne znace da je posao skroz i zavrsen !
Ta tvoja tehnika se ni po cemu razlikuje od one majstorske : "skini klemu sa akumulatora i ECU ce se resetovati na fabricke postavke i obrisati greske".... Definitivno jedan od jacih majstorskih bisera
Inace, bavim se elektronskim dijagnostikama i podesavanjima (podesivih parametara) na VAG autima vec duze od 10 godina, valjda sam stekao neko iskustvo i nesto naucio u tom periodu
Ta tvoja tehnika se ni po cemu razlikuje od one majstorske : "skini klemu sa akumulatora i ECU ce se resetovati na fabricke postavke i obrisati greske".... Definitivno jedan od jacih majstorskih bisera
Inace, bavim se elektronskim dijagnostikama i podesavanjima (podesivih parametara) na VAG autima vec duze od 10 godina, valjda sam stekao neko iskustvo i nesto naucio u tom periodu
-
goran16v
#11 Re: EPC-PROBLEM NA VOLKSWAGEN POLO
esso_sa wrote:Ja kazem kako se taj posao radi ispravno a mirni obrtaji poslije ciscenja ne znace da je posao skroz i zavrsen !
Ta tvoja tehnika se ni po cemu razlikuje od one majstorske : "skini klemu sa akumulatora i ECU ce se resetovati na fabricke postavke i obrisati greske".... Definitivno jedan od jacih majstorskih bisera![]()
Naravno da ne znaci, kad su obrtaji mirni, kad motor i sve ostalo kako treba i kad auto ne gasi, a ECU vise ne prijavljuje nikakvu gresku znaci da je nesto pokvareno i da treba otici majstoru da ti to popravi i uzme jednu kolokvijalnu petobu. To je tehnika dijagnosticara, podesivaca i laptop majstora.
Inace, nema potrebe da se predstavljas, poznat si od ranije u nekim krugovima, a auta se popravljaju duze od 10 god.
-
esso_sa
#12 Re: EPC-PROBLEM NA VOLKSWAGEN POLO
Pa eto, onda si sam sebi potvrdio da sam u u pravu i da treba sve dodatno pregledati i eventualno popeglati i putem dijagnostike... Znaci, bez diranja klema na akumulatorugoran16v wrote: Naravno da ne znaci, kad su obrtaji mirni, kad motor radi i vuce kako treba, kad sve radi kako treba i kad auto ne gasi, a ECU vise ne prijavljuje nikakvu gresku znaci da je nesto pokvareno i da treba otici majstoru da ti to popravi i uzme jednu kolokvijalnu petobu. To je tehnika dijagnosticara i podesivaca.
Inace, nema potrebe da se predstavljas, poznat si od ranije u nekim krugovima, a auta se popravljaju duze od 10 god.
Drago mi je da sam ti poznat, ja sam ti inace jedna poznata licnost
I naravno da se auta popravljaju duze, ja nemam 70 godina pa da kazem da ih popravljam 50 godina...
A i ne mogu ni reci da ih popravljam - ne pruzam automehanicarske usluge, popravljam i sarafam iskljucivo za svoju dusu
Za externe usluge se bavim iskljucivo dijagnostikom i elektronikom i tu mogu reci da imam dosta vise iskustva, vjerovatno i od tebe
Pokretacu teme sam napisao kako se stvar radi ispravno, bez nekog licnog interesa.
Ako imas jos kakve teorije, onda na PP, da se ne spama covjeku tema
-
goran16v
#13 Re: EPC-PROBLEM NA VOLKSWAGEN POLO
Pa da, laptop majstor metoda koji kad je sa autom sve uredu i bez greske prikopca kompjuter da ti kaze da je sve u redu i da ti to naplati petobu.esso_sa wrote:
Pa eto, onda si sam sebi potvrdio da sam u u pravu i da treba sve dodatno pregledati i eventualno popeglati i putem dijagnostike... Znaci, bez diranja klema na akumulatoru![]()
Drago mi je da sam ti poznat, svi mene znajuIskreno, ja tebe ne znam... Mada me stil pisanja i kolicina forumskog teoretiziranja podsjeca na jednog tvog imenjaka ali on je ljubitelj francuskih vozila, nije volio Skodu.
![]()
I naravno da se auta popravljaju duze, ja nemam 70 godina pa da kazem da ih popravljam 50 godina![]()
Na kraju svega, ne mogu ni reci da ih popravljam - ne pruzam automehanicarske usluge (popravljam i sarafam samo sebi)
Ja se bavim iskljucivo dijagnostikom i elektronikom jer je to moj fah i tu vec sad mogu reci da imam dosta vise iskustva od tebe nprNe mora znaciti da imam i od drugih ljudi, uvijek ima pametniji
Darago mi je da ti je drago, ali se na tvom mestu bas ne bi previse dicio tom vrstom "poznatosti" i iskustva kakvo te krasi u nekim krugovima, al nejse, nek ti oni kazu, ja nemam laptop, al kad zatreba imam krpu i alat...
-
esso_sa
#14 Re: EPC-PROBLEM NA VOLKSWAGEN POLO
Pa to si onda imao iskustava sa varalicama. Kad je sve ok onda se nista i ne naplacuje, bar ja tako radim.goran16v wrote: Pa a, laptop majstor koji kad je sa autom sve uredu i bez greske prikopca kompjuter da ti kaze da je sve u redu i da ti to naplati petobu.![]()
![]()
Darago mi je da ti je drago, ali se na tvom mestu bas ne bi dicio tom vrstom "poznatosti" i iskustva kakvo te krasi, al nejse...
I bio sam sarkastican sto se tice poznatosti - znao sam sta ce ti bit sljedeci odgovor, to je logicno za ljude koji informacije crpe iskljucivo iz interneta i iz prica koje siri par poremecenih cyber umova
Imam i ja krpu i alat... U stvari, imam komplet opremljenu radionicu (konacno) al prljam se samo sebi, drugi nek idu kod nekoga ko voli da se prlja za njih
Ja ti samo mogu reci - ne sudi o ljudima dok ih ne upoznas licno
Pozdrav !
-
goran16v
#15 Re: EPC-PROBLEM NA VOLKSWAGEN POLO
I laptop i komplet radionicu?! Svaka cast! 
-
esso_sa
#16 Re: EPC-PROBLEM NA VOLKSWAGEN POLO
Naravno ! To ti je velika razlika u odnosu na alat (u tvom slucaju tastaturu) i krpu (u tvom slucaju za prebrisat znoj sa tipki na tastaturi)goran16v wrote:I laptop i komplet radionicu?! Svaka cast!
-
carobnjak
#17 Re: EPC-PROBLEM NA VOLKSWAGEN POLO
goran16v wrote:I laptop i komplet radionicu?! Svaka cast!
-
goran16v
#18 Re: EPC-PROBLEM NA VOLKSWAGEN POLO
Naravno zato toplo preporucujem prelazak tj povratak na isti, manje je stetan!esso_sa wrote:Naravno ! To ti je velika razlika u odnosu na alat (u tvom slucaju tastaturu) i krpu (u tvom slucaju za prebrisat znoj sa tipki na tastaturi)goran16v wrote:I laptop i komplet radionicu?! Svaka cast!
-
esso_sa
#19 Re: EPC-PROBLEM NA VOLKSWAGEN POLO
Sto ti je iskustvogoran16v wrote: Naravno zato toplo preporucujem prelazak tj povratak na isti, manje je stetan!
-
goran16v
#20 Re: EPC-PROBLEM NA VOLKSWAGEN POLO
Naravno, neiskusni to plate motorom vlastitog auta! 
-
esso_sa
#21 Re: EPC-PROBLEM NA VOLKSWAGEN POLO
I motor si uspio spalit ??? I to sve sa krpom i alatom ???
Pa treba ti Oscara dodjeliti
Sad da si iskusniji, mogao si sam sebi popravit taj motor al *ebga...
-
goran16v
#22 Re: EPC-PROBLEM NA VOLKSWAGEN POLO
esso_sa wrote:I motor si uspio spalit ??? I to sve sa krpom i alatom ???
Na tvom mjestu meni ne bi bilo u interesu da nastavim sa glupim komentarima jer vrlo dobro znas na koga se odnosi dok motor u mom autu, nikad diran, nikad otvaran, mapiran i chipovan, da kucnem u drvo, radi k'o i prvog dana jer ja nisam laptop majstor sa komplet alatom...
Ti sad bujrum nastavi... Od mene imas mahanje i
-
esso_sa
#23 Re: EPC-PROBLEM NA VOLKSWAGEN POLO
Cuj sad nisi majstor sa alatom i laptopom... Pa maloprije si napisao da imas alat (i krpu), da skidas i popravljas okolo klapne, imas preko 6000 postova (od cega vecina davanje "savjeta" po forumu) a za to ti treba kompjuter/laptop i sad kazes da ipak nisi majstor...
Odluci se bolan
Odluci se bolan
-
goran16v
#24 Re: EPC-PROBLEM NA VOLKSWAGEN POLO
Da spalis svoj motor ti trebaju laptop i komplet opremljena radionica, a bojim se da tastatura i krpa za brisanje znoja sa iste za koje ti tvrdis da su moj alat za takav podvig nece biti dovoljne.esso_sa wrote:Cuj sad nisi majstor sa alatom i laptopom... Pa maloprije si napisao da imas alat (i krpu), da skidas i popravljas okolo klapne, imas preko 6000 postova (od cega vecina davanje "savjeta" po forumu) a za to ti treba kompjuter/laptop i sad kazes da ipak nisi majstor...
Odluci se bolan
Kao sto sam ti vec napisao, poznati si odranije u nekim krugovima, a sad znas zbog cega si postao poznat...
Sad fakat pa-pa
-
esso_sa
#25 Re: EPC-PROBLEM NA VOLKSWAGEN POLO
Aha, znaci i motor sam spalio.... I to si procitao negdje na forumu ili ti je to mozda rekla komsinica Dzemila, amidzinica od Dzafera koji inace radi u granapu ispred tvoje zgrade ?
Uglavnom, posto te ocito zaimam, javi se da te provozam u autu sa spaljenim motorom
Cisto da mi das svoje "strucno" misljenje jel puno izgorio il se pak moze popravit
Uglavnom, posto te ocito zaimam, javi se da te provozam u autu sa spaljenim motorom
Last edited by esso_sa on 05/12/2013 16:13, edited 1 time in total.