Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- rovac13
#8351 Re: Dolazi zima - zimske gume
Meni te iste savine gume nisu mogle biti ni 4 ni 5 godina.
Ako ih skidam odma poslije zime onda prve dvije zime sam zadovoljan,dok trecu zimu nisam zadovoljan,kao da postanu tvrde ne uzlazim na snijegu vise gdje sam mogao prve dvije zime.
Jel ko imao priliku uporedit trajnost save protiv neceg iz visoke klase ?
Ako ih skidam odma poslije zime onda prve dvije zime sam zadovoljan,dok trecu zimu nisam zadovoljan,kao da postanu tvrde ne uzlazim na snijegu vise gdje sam mogao prve dvije zime.
- drug_profi
#8352 Re: Dolazi zima - zimske gume
Imao sam ja na ranijim autima save i kumho. Postanu drvene nakon par godina. Onda sam počeo kupovati premiume jer na tim dimenzijama od 14" i nije neka veliak razlika u cijeni, ali je u kvaliteti neuporediva.rovac13 wrote:Meni te iste savine gume nisu mogle biti ni 4 ni 5 godina.
Dakle prvi test je bio GY UG7 i proveo 6 zima na njima. Po mom skromnom sudu, sava je jedino bolja kao nova od npr GY u cetvrtoj ili petoj zimi.
Dok GY ostaje isti i dalje, sava propada. Na savu sam posebno ozlojeđen jer sam se s njom parkirao u tuđi gepek pa dupli belaj, a ni kumho nije bio puno bolji.
- supercali
#8353 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ma broj godina je sasvim nebitan neka budu 2 godine mozes vala izdvojiti 300 maraka za njihrovac13 wrote:Meni te iste savine gume nisu mogle biti ni 4 ni 5 godina.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#8354 Re: Dolazi zima - zimske gume
Opet ona priča nova Sava vs premium 4-5 godina
Nemoj se ljutiti, meni to bezveze.
- drug_profi
#8355 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ne bi bilo fer da precutim svoje iskustvo, zar ne?Tomahawk11 wrote:Opet ona priča nova Sava vs premium 4-5 godina![]()
Naravno da ces ti sa svojim parama i autom raditi sta ti zelis.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#8356 Re: Dolazi zima - zimske gume
Naravno, lični doživljaj poštujem, nego ne mogu da shvatim da ova nova je tu negdje sa ovom koja je već preživjela 4-5 zima.drugi profil wrote:Ne bi bilo fer da precutim svoje iskustvo, zar ne?Tomahawk11 wrote:Opet ona priča nova Sava vs premium 4-5 godina![]()
- drug_profi
#8357 Re: Dolazi zima - zimske gume
Vjerovatno je nesto bolja jer je nova, ali neces svake godine kupovat novu, a vec druge-trece uvidis gubitak gripa.Tomahawk11 wrote:Naravno, lični doživljaj poštujem, nego ne mogu da shvatim da ova nova je tu negdje sa ovom koja je već preživjela 4-5 zima.drugi profil wrote:Ne bi bilo fer da precutim svoje iskustvo, zar ne?Tomahawk11 wrote:Opet ona priča nova Sava vs premium 4-5 godina![]()
Iskreno ja svake zime od trece pa na dalje racunam da cu morati kupiti novi set, ali kad prodju prvi snjegovi i minusi, vidim da nema potrebe. Ne bacam gumu zato sto joj je istekao rok, vec zato sto mi pocne djelovati nesigurna.
Sava je vjerovatno bolja za zasnjezene ceste, ali za ociscene ceste njene komponente ne daju ono sto zelim, a 90% zimske voznje mi je na ociscenoj, suhoj ili mokroj cesti.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#8358 Re: Dolazi zima - zimske gume
Malo si se korigovao i sad je ovo komentar koji mi djeluje kao potpuna slika tvog iskustvadrugi profil wrote:
Vjerovatno je nesto bolja jer je nova, ali neces svake godine kupovat novu, a vec druge-trece uvidis gubitak gripa.
Iskreno ja svake zime od trece pa na dalje racunam da cu morati kupiti novi set, ali kad prodju prvi snjegovi i minusi, vidim da nema potrebe. Ne bacam gumu zato sto joj je istekao rok, vec zato sto mi pocne djelovati nesigurna.
Sava je vjerovatno bolja za zasnjezene ceste, ali za ociscene ceste njene komponente ne daju ono sto zelim, a 90% zimske voznje je na ociscenoj, suhoj ili mokroj cesti.
- Rugafet
#8359 Re: Dolazi zima - zimske gume
Nidje veze. Samo na ovom forumu je Sava najgora guma na svijetu i ne valja nakon jedne sezone 
- drug_profi
#8360 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pa uvijek se svodi na racunicu. Postavimo kao parametre npr. prosjecnu brzinu koja je bezbjedna na jednoj i drugoj gumi, a koja ce podrazumjevati duzinu zaustavnog puta i maksimalnu brzinu u krivini.Tomahawk11 wrote:Malo si se korigovao i sad je ovo komentar koji mi djeluje kao potpuna slika tvog iskustvadrugi profil wrote:
Vjerovatno je nesto bolja jer je nova, ali neces svake godine kupovat novu, a vec druge-trece uvidis gubitak gripa.
Sava je vjerovatno bolja za zasnjezene ceste, ali za ociscene ceste njene komponente ne daju ono sto zelim, a 90% zimske voznje je na ociscenoj, suhoj ili mokroj cesti.
Pa se onda svede na to da mozes i sa savom sve stici svuda kao i sa GY ali sa puno vise opreza.
E sad kad taj oprez pretvoris u sanse da ce ti nekad radio, pjesak, saputnik odvući pažnju, onda sam ja za to da smanjim varijable i subjektivan uticaj.
- drug_profi
#8361 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pa da ti odgovorim u tvom stilu.Rugafet wrote:Nidje veze. Samo na ovom forumu je Sava najgora guma na svijetu i ne valja nakon jedne sezone
Niđe veze zaključak.
Sava S3 je "nako" guma. HP je nesto bolja. I pod Sava bih ja svrstao i Kumho, Kelly, Sportivu, itd. Dakle sve one gume koje su kompromis izmedju cijene i kvaliteta.
Dakle one su kompromis.
Ako neces kompromise, onda se zna sta ide.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#8362 Re: Dolazi zima - zimske gume
Njemu je najgora, jer se parkirao u tudji gepek, kako ti nije jasno?!Rugafet wrote:Nidje veze. Samo na ovom forumu je Sava najgora guma na svijetu i ne valja nakon jedne sezone
Nikad se nije zapitao da li je do njegovih vozackih sposobnosti, a 99% parkiranja u gepek je do toga. Al' haj priznaj sam sebi da si pogrijesio, kurko....
- drug_profi
#8363 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pa cuj, konkretna situacija, auto nije htjelo da stane, a brzina je bila ispod 40. Cesta, temperatura, uslovi, gume, ko ce ga znati... ja uvijek vozim isto i prije i poslije toga. Ako test kaze da mi je sa 60 na nula sa jednom gumom metar kraci zaustavni put, hocu li se ja pitati vrijedi li ta razlika 200 maraka investicije?konektovan wrote:Njemu je najgora, jer se parkirao u tudji gepek, kako ti nije jasno?!Rugafet wrote:Nidje veze. Samo na ovom forumu je Sava najgora guma na svijetu i ne valja nakon jedne sezone![]()
Nikad se nije zapitao da li je do njegovih vozackih sposobnosti, a 99% parkiranja u gepek je do toga. Al' haj priznaj sam sebi da si pogrijesio, kurko....
A far mi kosta 400.
- amar1994
#8364 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ima bolja logika , polovan far na otpadu + karambolka gratis 
- drug_profi
#8365 Re: Dolazi zima - zimske gume
pa ovo je cijena polovnog- jbg. mlađi model.amar1994 wrote:Ima bolja logika , polovan far na otpadu + karambolka gratis
- amar1994
#8366 Re: Dolazi zima - zimske gume
haha dobar si , za moj ni nema polovandrugi profil wrote:pa ovo je cijena polovnog- jbg. mlađi model.amar1994 wrote:Ima bolja logika , polovan far na otpadu + karambolka gratis
PS. kako ti se cini ta astra 1.4T
- drug_profi
#8367 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ma izvrsno auto, osim sto nema vise jeftinih guma i djelova za zamjenu...
- amar1994
#8368 Re: Dolazi zima - zimske gume
drugi profil wrote:Ma izvrsno auto, osim sto nema vise jeftinih guma i djelova za zamjenu...
Ma to je cijena koju moramo platit , ne moze i jare i pare
- drug_profi
#8369 Re: Dolazi zima - zimske gume
Otprilike, zato mi je neprihvatljivo auto vrijedno 20K staviti na gume koje su kompromis. I da je auto od 5K, isto bih razmisljao, ali naravno svako ima svoju racunicu. Guma je najvazniji dio na autu bez dileme, pa nakon toga kocnice i vozac.amar1994 wrote:drugi profil wrote:Ma izvrsno auto, osim sto nema vise jeftinih guma i djelova za zamjenu...![]()
Opet kazem, ne tvrdim da je kelly, sava, kumho los izbor, ako ste tako poslozili stvari da vam se isplati.
Samo mislim da se u konacnici vise isplati kvalitetnija i skuplja guma.
-
ado_sar
#8370 Re: Dolazi zima - zimske gume
Sava je M+S guma, a mi ovdje diskutujemo o zimskim gumamaRugafet wrote:Nidje veze. Samo na ovom forumu je Sava najgora guma na svijetu i ne valja nakon jedne sezone
- amar1994
#8371 Re: Dolazi zima - zimske gume
drugi profil wrote:Otprilike, zato mi je neprihvatljivo auto vrijedno 20K staviti na gume koje su kompromis. I da je auto od 5K, isto bih razmisljao, ali naravno svako ima svoju racunicu. Guma je najvazniji dio na autu bez dileme, pa nakon toga kocnice i vozac.amar1994 wrote:drugi profil wrote:Ma izvrsno auto, osim sto nema vise jeftinih guma i djelova za zamjenu...![]()
Opet kazem, ne tvrdim da je kelly, sava, kumho los izbor, ako ste tako poslozili stvari da vam se isplati.
Samo mislim da se u konacnici vise isplati kvalitetnija i skuplja guma.
Petlas je najbolji
- amar1994
#8372 Re: Dolazi zima - zimske gume
ado_sar wrote:Sava je M+S guma, a mi ovdje diskutujemo o zimskim gumamaRugafet wrote:Nidje veze. Samo na ovom forumu je Sava najgora guma na svijetu i ne valja nakon jedne sezone
- studiorum_tuzlaensis
#8373 Re: Dolazi zima - zimske gume
To je to. Ja sam kriv, jutros sam ubacio komentar da se pohvalim da sam za tri stoje zamijenio 4 gume.ado_sar wrote:Sava je M+S guma, a mi ovdje diskutujemo o zimskim gumamaRugafet wrote:Nidje veze. Samo na ovom forumu je Sava najgora guma na svijetu i ne valja nakon jedne sezone
Dosta M+S guma su ujedno i zimske, a Sava Eskimo S3 je zimska guma zar ne, barem ima onu pahuljicu?
Ja Savu S3 M+S derem i ljeti i zimi, i po planinama i po moru, a često me možete vidjeti na Jarčedolima i iza Hrida
Istina je da guma postane tvrda nakon 3 godine, sad se stvarno dobro osjeti razlika u udobnosti nakon 5 godina nemijenjanja. Nebo i zemlja.
Pozitivno iskustvo u svakom slučaju, dok u službenom vozilu imam poprilično negativno iskustvo sa Continental WinterContact gumama, ali to sam prepisao ovlaštenom serviseru koji vjerovatno nešto muti.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#8374 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ma ja imam dva seta i kontam da ce mi trajati 3 godine oba. Dobro bi bilo samo da ih ne kupujem iste godine, kao sto sam sad imao slucaj
A tih 300-400 KM je suma koju mogu kihnuti i sta je tu je...
A tih 300-400 KM je suma koju mogu kihnuti i sta je tu je...
-
530i
#8375 Re: Dolazi zima - zimske gume
Imao sam ja Savu, kasnije Bridgestone i Pirelli, sve zimske.rovac13 wrote: Jel ko imao priliku uporedit trajnost save protiv neceg iz visoke klase ?
Najveća razlika je bilo ponašanje na mokrom, i sa novim gumama i nakon 5 godina. Skuplje gume komotno mogu i preko 5 godina, Sava nakon 3-4 je za otpis. Nije stvar ni toliko dubine šare koliko padnu performanse u svakom smislu.
Ko ima i može ne treba uopšte razmišljati.