Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
nivla

#8151 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by nivla »

ado_sar wrote:
drugi profil wrote:
ado_sar wrote:
2014
Nažalost, nije preporučivo ići ispod -2% i preko +3% od preporučenog prečnika točka.
Ova tvoja druga dimenzija nije na popisu alternativnih dimenzija i odstupa za -3,1% od fabričke dimenzije.
Mislim ono možeš, ali fabrika ne preporučuje.
Ako si u prilici prodaj ih za koliko možeš i kupi druge.
Ne vidim ni jednu fabričku dimenziju na 16" osim te jedne, ali kalkulator kaže da su 215/55 R16 i 195/65 R16 su u granicama dozvoljenog odstupanja.
Pa sad vidi, ja bih stavio uvijek samo ono što fabrika preporučuje.
Hvala ti, a i ja se slazem sa tvojom preporukom. Dimenzija je naoko slicna, ali ipak dovoljno razlicita da pravi problem senzoru pritiska isl.

Pokusat cu ih prodati i kupiti nove, odgovarajucih dimenzija. Sta se moze.
ma manje vise nije to neka razlika da sad prodajes te i kupujes druge gume, posebno ako su opterecenja za masu tu negdje sa originalnom preporucenom gumom i njenim indeksom brzine, svakako neces ludo voziti zimi, 3% sporije realno neces ni primjetiti, ja bih probao
druga stvar je da kupujes nove gume onda ti razlika od 100 km po setu izmedju originalne i ove dimenzije ne bi bila isplativa da rizikujes
supercali

#8152 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by supercali »

Tomahawk11 wrote:
supercali wrote:@tomo
Pa sta je problem mi smo pricali o liku koji ima gume dot 10 ili koja vec a meni starije imaju 2 godine a njemu 7 ili koliko vec
Neces svake zime stavljati nove gume posebno ja koji ne vozim puno
Ove godine ako predjem 5000 to ce biti za medalju jer sam na put isao sa primanjima i njihovim autom
Nije problem nove-stare, nego vremena....eto, sam nećeš da čekaš....nemaš vremena....i razumijem....ali ti meni neki dan šta je to, dvaput godišnje...eto vidiš...
Pa nece biti guzva 18-og da cekas 2 sata
U 4 ce biti manja guzva
Nemam vremena da cekam 2 sata al imam vremena da se zamjeni za 20 minuta ili sl
Evo citavo vrijeme lezim kuci i imao sam vremena da cekam al ne zelim to vrijeme provoditi dole cekajuci
Tomahawk11
Globalni moderator

#8153 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Tomahawk11 »

Ne znaš to. Do 18. može biti i smak svijeta, a ti predviđaš koliko ćeš ostaviti na zamjeni guma.
supercali

#8154 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by supercali »

Moze kao sto je bio 2012-e ili koje ono jos godine predvidjase smak svijeta

U tim radionicama necu da cekam duze od pola sata iako imam citav dan vremena
amar1994

#8155 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

drugi profil wrote:
amar1994 wrote:ma jes q , vidjam ja cesto ovaj auto :-)

ovo ti je GY ultraslick :lol:
Moš mislit kako je održavano, kad gume dovodi do ove mjere.
:lol: :lol: :thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#8156 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by _BataZiv_0809 »

Ljudi vozite na dimenzijama koje je fabrika preporucila. Vozio sam jednu sezonu na 195 55 15 umjesto 65 koje je fabrika propisala. Auto je toliko treslo i poskakivalo da je to bruka :-)

A gledaj mentola sa Renoom na slikovima :-) I onda se ovdje ljudi ibrete kad neko kupi 4 nova Tigra :roll:
supercali wrote: Evo citavo vrijeme lezim kuci i imao sam vremena da cekam al ne zelim to vrijeme provoditi dole cekajuci
Taman kafenises sa nekom forumasicom u njihovoj kantini :thumbup:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#8157 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

_BataZiv_0809 wrote:Ljudi vozite na dimenzijama koje je fabrika preporucila. Vozio sam jednu sezonu na 195 55 15 umjesto 65 koje je fabrika propisala. Auto je toliko treslo i poskakivalo da je to bruka :-)

A gledaj mentola sa Renoom na slikovima :-) I onda se ovdje ljudi ibrete kad neko kupi 4 nova Tigra :roll:
supercali wrote: Evo citavo vrijeme lezim kuci i imao sam vremena da cekam al ne zelim to vrijeme provoditi dole cekajuci
Taman kafenises sa nekom forumasicom u njihovoj kantini :thumbup:
Ovako strucnjaci kazu,.

mena dimenzija pneumatika

Najbolje je držati se dimenzija pneumatika koje preporučuje proizvođač, a obično uz isti motor kod određenog modela možete dobiti više dimenzija točkova. Ako se držite tih opcija, problema neće biti.

U slučaju da odlučite da se „poigrate“, idealno bi bilo da, bez obzira na širinu novog točka, njegov prečnik ostane isti, to jest, da se ne promeni zbir prečnika felne i visine bočnog zida pneumatika.

Drugim rečima, neka felna bude veća, ali zato neka guma ima niži profil. Inženjeri su s razlogom odredili kakvi točkovi su prihvatljivi za određen automobil, kako bi bili u skladu sa karakteristikama motora (snaga i obrtni moment, kao i u kojem rasponu obrtaja se „isporučuju“), prenosnim odnosima menjača, oslanjanjem i upravljačkim sistemom, prostorom ispod blatobrana...

Dakle, ne smemo se voditi samo mogućnošću da novi komplet guma/felna fizički staje na predviđeno mesto. Treba povesti računa i o prostoru za kočnice, kao i o karakteristikama same felne (o tome u drugom tekstu).

Kolike tolerancije većeg prečnika točka su prihvatljive?

Neki kažu da je 3% granica koju ne treba prelaziti, dok drugi misle da promena prečnika točka do 5% neće predstavljati problem. U svakom slučaju, trudite se da razlika bude što manja.

Ovde treba imati u vidu i da savremeni automobili sa mnoštvom elektronskih sistema koji utiču na bezbednu vožnju obično imaju predefinisane zamenske dimenzije, a ukoliko se ode van tih dimenzija, senzori koji šalju podatke kompjuteru mogu da dobiju pogrešne podatke, što može da poremeti rad tih elektronskih sistema.
basicm

#8158 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by basicm »

Nazovete radnju, dogovorite termin i tamo, nema cekanja
channel10

#8159 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by channel10 »

supercali wrote:
Tomahawk11 wrote:
supercali wrote:Otisao oko 9 u guma m kaze ceka se 2 sata ja opet polukrug i kuci
Otici cu neki drugi dan kad prodje ovaj popust ili cak i kad prodje 15-i da stavim crlicne sa zimskim a onda cu vidjeti hocu li uzimati dvije jer sam dvije kupio prosle godine
Čuj to....ja neki dan kad pričah, ti ne daš reći :mrgreen:
Sta ne dam reci?
Imam dunlop gume zimske prosle godine kupljene
A dvije su od pretprosle
Sad kontam dal da te od preprosle skidam i uzimam nove ili ce ostati pa mozda sljedece 4 nove ili 2
Mogu te od pretprošle makar još ovu zimu ako ne i sljedeću.
supercali

#8160 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by supercali »

Ma koliko vozim zimi mogu komotno jos 3 zime
permanentan

#8161 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by permanentan »

Uzeo danas Bf goodrich gforce winter 2, dot 40 sedmica 2017 u dimenziji 195/65 r15, cijena 80 KM + 5 KM montaza i balansiranje.
Vidjecemo kako ce se pokazati, a sudeci prema ovogodisnjim testiranjima ovo bi trebao biti best buy.
Kupljene u Total trade u Lukavici.
amar1994

#8162 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

basicm wrote:Nazovete radnju, dogovorite termin i tamo, nema cekanja
ili email , meni je tako najbolje :)
LikeLike

#8163 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by LikeLike »

Sta rekoste jesu bolje sava ili sportiva? :D
ElRe

#8164 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ElRe »

permanentan wrote:Uzeo danas Bf goodrich gforce winter 2, dot 40 sedmica 2017 u dimenziji 195/65 r15, cijena 80 KM + 5 KM montaza i balansiranje.
Vidjecemo kako ce se pokazati, a sudeci prema ovogodisnjim testiranjima ovo bi trebao biti best buy.
Gdje si ih montirao za 5KM/gumi?
ElRe

#8165 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ElRe »

Info od jednog prodavca guma Firestone Winterhawk 3 = Lassa Snoways 3 (Bridgestone grupacija)

http://total-trade.ba/sr/webshop-gume-1 ... imske_gume

Postena cijena za Lassu
permanentan

#8166 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by permanentan »

ElRe wrote:
permanentan wrote:Uzeo danas Bf goodrich gforce winter 2, dot 40 sedmica 2017 u dimenziji 195/65 r15, cijena 80 KM + 5 KM montaza i balansiranje.
Gdje si ih montirao za 5KM/gumi?
Momak iz Total trade-a me poslao, imaju ugovor, ko kod njih kupi gume, montaza i balansiranje mu je 5KM, moras pokazati racun za gume prilikom montaze.
Momci korektno odradili montazu. Moje ljetne fino umotali.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#8167 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

LikeLike wrote:Sta rekoste jesu bolje sava ili sportiva? :D
Jednim sava, drugim sportiva. :mrgreen:
ajdin_nine

#8168 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ajdin_nine »

Jel' ko probao starfire w200? Citam da se pravi u srbiji po americkim standardima. navodno je cijena jeftinija jer se probijaju na trziste, ali bih da cujem od nekog ko je vozio na njima
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#8169 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by _BataZiv_0809 »

konektovan wrote:
LikeLike wrote:Sta rekoste jesu bolje sava ili sportiva? :D
Jednim sava, drugim sportiva. :mrgreen:
To je bas ono bara-bara sto bi se reklo. Jednu nijansu prednosti dajem Sportivi.
ElRe

#8170 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ElRe »

ajdin_nine wrote:Jel' ko probao starfire w200? Citam da se pravi u srbiji po americkim standardima. navodno je cijena jeftinija jer se probijaju na trziste, ali bih da cujem od nekog ko je vozio na njima
Odron od gume, radi se o staroj Trayal T200 gumi. Prosle godine su je zvali Mentor M200. Americki Cooper je kupio Trayal i to je sve sto ima od americkog u sebi.
Wintera je puno bolja, ako gledas direktnu konkurenciju.
boshniak

#8171 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by boshniak »

ElRe wrote:Info od jednog prodavca guma Firestone Winterhawk 3 = Lassa Snoways 3 (Bridgestone grupacija)

http://total-trade.ba/sr/webshop-gume-1 ... imske_gume

Postena cijena za Lassu
Izgledom nisu identicne, sare su im razlicite, nisu iste kao npr ove nove Kleber i BF Goodrich
ja71

#8172 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ja71 »

Naravno je ovo trebalo ici na vic dana, ali ipak ovdje bolje pase:

Bio Haso siromah i pukne mu kurton.
Problem, kako cu se sad seksat sa Fatom.
Kad se sjeti jarana Huse koji je bio vulkanizer.
"De Huso zakrpi mi molim te ovaj kurton".
"Covjece, kurtoni se ne krpe, to ce opet puknuti".
"Kriza, nestasica, nema se para, de molim te"

I Huso se na kraju ipak smiluje i zakrpi mu kurton.
Kad eto ti sutra ponovo Hase i nosi onaj kurton.
"Sta, je li opet puk'o"
"Ma nije, nego baca na lijevo, de ga izbalansiraj"
Warashii

#8173 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Warashii »

ElRe wrote:
ajdin_nine wrote:Jel' ko probao starfire w200? Citam da se pravi u srbiji po americkim standardima. navodno je cijena jeftinija jer se probijaju na trziste, ali bih da cujem od nekog ko je vozio na njima
Odron od gume, radi se o staroj Trayal T200 gumi. Prosle godine su je zvali Mentor M200. Americki Cooper je kupio Trayal i to je sve sto ima od americkog u sebi.
Wintera je puno bolja, ako gledas direktnu konkurenciju.
Zapravo W200 nije T200.
Odlična guma za one koje razmišljaju o kupovini protekt guma. Veoma preporučljivo.
GoodTaste

#8174 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by GoodTaste »

Hifa se ukljucila u prodaju guma :D

http://www.hifapetrol.ba/zimske-gume

Ima li kakvih insajderskih informacija za popust na gume da li ce biti jos veci nego je sada? :bih:
ElRe

#8175 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ElRe »

Skuplji od Maja Gume, npr.
Post Reply