Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
mali_balon wrote: ↑02/11/2021 06:22
....
Ekzekli.....da si me pitao bez slika ne bi se mogo sjetit
Nesta gledam ovu prednju u pm nisam siguran, znam da mi je bila ova guma.....nejse vidjet cu za 10ak dana
Jesu li Alcoa felge na FH-u?
E jbga jos me pitaj za madrac .....mislim da sam vidio alcoa naljepnicu na felgi, ne sjecam se da li je sa volva, skanije ili mercedesa jbga....
Evo stare prednje gume
hopi wrote: ↑02/11/2021 10:55
Kada ste već kod kamjona. Kakva je situacija sa zimskim gumama?
Sta se stavlja, ima li razlike guma pogonskih I prikolice?
Za upravljačku osovinu tegljača:
Za pogonsku osovinu tegljača:
Za osovine poluprikolice:
U našim krajevima i u centralnoj i zapadnoj Evropi, iste ove gume idu tokom cijele godine.
foxlife wrote: ↑02/11/2021 11:30
jel na kamionu moraju svi isti profili biti ili ima razlike
posto mi ovo nije jasno 385/55 i ovo 315/70
i generalno ima i razlike medju kamionima kao kod automobila jedni ovu drugi onu velicinu
Ne bi trebalo biti razlike sve je stadard, ali opet zavsi za sta sluzi kamion i naravno nosivosti kamiona.....pogonske malo uze jer idu dvije, upravljacka sira....vidis na gornjim slikama, kolega objasnio.....
Dok je za prikolice vec druga prica ali i tu sam primjetii da vecina prozvodjaca fura iste dimenzije a i to zavisi od namjene prikolice
foxlife wrote: ↑02/11/2021 11:30
jel na kamionu moraju svi isti profili biti ili ima razlike
posto mi ovo nije jasno 385/55 i ovo 315/70
i generalno ima i razlike medju kamionima kao kod automobila jedni ovu drugi onu velicinu
Ne bi trebalo biti razlike sve je stadard, ali opet zavsi za sta sluzi kamion i naravno nosivosti kmaiona.....pogonske malo uze jer idu dvije, upravljacka sira....vidis na gornjim slikama, kolega objasnio.....
Dok je za prikolice vec druga prica ali i tu sam primjetii da vecina prozvodjaca fura iste dimenzije a i to zavisi od namjene prikolice
Štos je u tome da poluprikolica ima osovine dopuštenog osovinskog opterećenja od 9, ili 9.5 tona.
Zbog toga na poluprikolicu moraju ići gume širine 385 mm (386/65 R 22.5, ili 385/55 R 22.5), jer gume dimenzija 315/80 R 22.5 i 315/70 R 22.5 nemaju dovoljnu nosivost (kod pojedinačne ugradnje) za osovine čije je najveće dopušteno opterećenje 9 t, ili veće.
Optimist wrote: ↑02/11/2021 14:01
A sta je sa Mega poluprikolicom?
Na njoj su balonke gume, cini mi se 435/50 R 19.5 dimenzije.
U pravu si.
Na neke poluprikolice sa unutrašnjom visinom tovarnog prostora od 3 metra, ugrađuje se ta dimenzija guma.
A gume tih dimenzija imaju potreban indeks nosivosti (160) za osovine sa najvećim dopuštenim opterećenjem od 9 t:
Vidim baratas sa gumama, koje idu na labudice i prikolice za vangabaritne terete....neki dan gledam jednu prikolicu ako nema 50 guma...katepilarov damper bio natovaren.....vuce je volvo 750 dvije pogonske osovine....zvijer...
preludezalude wrote: ↑02/11/2021 19:44
Ima li neko iskustva sa zimskim Nexen gumama? Po netu citam iskustva i nisu losa, a i testiranja pokazuju da nisu lose gume.
Ima li neko iskustva sa zimskim Nexen gumama? Po netu citam iskustva i nisu losa, a i testiranja pokazuju da nisu lose gume.
@Al'din
I sta cu s njim? Ne treba meni da ih kupim vec ako ih je neko vozio da kaze impresije. Gledam u katalogu da na tim gumama dolazi jako puno auta fabricki.Navodno da je prava pomama za tim gumama i da je nestasica. Ja ih prije 15 dana krenuo kupiti i nema na stanju moje dimenzije. Prodavac provjeravao i nije ih nigdje nasao na stanju. Narucio tada i navodno da stizu sutra.
Nije neki naročit kvalitet, ali radi posao. Obrati pažnju je li xl ili xxl veličina u zavisnosti od veličine guma. Za te pare je dobra kupovina, inače bude 50.
Uzeo nove prošle zime,nema primjedbi,nigdje ostao nisam.
Montirao ih neki dan ponovo,vidjećemo kakve su druge godine.