DACIA LOGAN 1,4 I 1,6 BENZIN-ISKUSTVA I MISLJENJA
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
milojicabrzi
#1 DACIA LOGAN 1,4 I 1,6 BENZIN-ISKUSTVA I MISLJENJA
Razmatra se opcija kupnje drugog, malog gradskog auta u kuci, jer su potrebe za vozilom povecane.
Gledam ove Dacie na piku, ima ih dosta oko 2006.-2007. godista, sa solidnom kilometrazom od oko 100 000 km.
Kakvi su benzinci 1,4 i eventualno 1,6, koji su im najcesci kvarovi i mane i isplati li se u ovo auto uloziti cca 5000 KM, da te slusa 4-5 godina, uglavnom gradske voznje, od kuce do posla. Napominjem ima u porodici limuzina mladog godista, koja je "glavno auto", pa bi ovo bila rezervna opcija...
Gledam ove Dacie na piku, ima ih dosta oko 2006.-2007. godista, sa solidnom kilometrazom od oko 100 000 km.
Kakvi su benzinci 1,4 i eventualno 1,6, koji su im najcesci kvarovi i mane i isplati li se u ovo auto uloziti cca 5000 KM, da te slusa 4-5 godina, uglavnom gradske voznje, od kuce do posla. Napominjem ima u porodici limuzina mladog godista, koja je "glavno auto", pa bi ovo bila rezervna opcija...
- amar1994
#2 Re: DACIA LOGAN 1,4 I 1,6 BENZIN-ISKUSTVA I MISLJENJA
Skoda octavia tour je za tebe 
- mayab
#3 Re: DACIA LOGAN 1,4 I 1,6 BENZIN-ISKUSTVA I MISLJENJA
Nemam direktno iskustvo, ali po defaultu bi trebalo da su to pouzdani i nezahtjevni auti, dakle za prevoz od A do B, bez nekih "velikih vozačkih užitaka" kako to vole hadže na ovom forumu reći!
Po meni idealno za drugo auto u kući, a za malo para
Po meni idealno za drugo auto u kući, a za malo para
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#4 Re: DACIA LOGAN 1,4 I 1,6 BENZIN-ISKUSTVA I MISLJENJA
Imam u porodici sandero 1.4 2009 godiste, sa oko 100 kk predjenih. Na autu je do sad promjenjena krajnica, ostalo, prst u uho. Motor je polijen, i hoce popiti izmedju 8-9 l ljeti a zimi racunaj na jos litar najmanje. Da ne bude sad, ne zna se voziti benzinac, njemu treba obrtaja, ali jednostavno nema kuveta za ubrzanja i kad ga u crveno ubacis.milojicabrzi wrote:Razmatra se opcija kupnje drugog, malog gradskog auta u kuci, jer su potrebe za vozilom povecane.
Osjecaj kad se sjedne i upali auto, na put oko svijeta komotno.
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#5 Re: DACIA LOGAN 1,4 I 1,6 BENZIN-ISKUSTVA I MISLJENJA
I ja u porodici imam Sandero, samo sa 1.6 motorom. Takođe 2009 god. i sa 1oo-ak hiljada na satu. Na autu takođe promijenjena jedna krajnica, a ostalo prst u uhokonektovan wrote:Imam u porodici sandero 1.4 2009 godiste, sa oko 100 kk predjenih. Na autu je do sad promjenjena krajnica, ostalo, prst u uho. Motor je polijen, i hoce popiti izmedju 8-9 l ljeti a zimi racunaj na jos litar najmanje. Da ne bude sad, ne zna se voziti benzinac, njemu treba obrtaja, ali jednostavno nema kuveta za ubrzanja i kad ga u crveno ubacis.milojicabrzi wrote:Razmatra se opcija kupnje drugog, malog gradskog auta u kuci, jer su potrebe za vozilom povecane.
Kakvi su benzinci 1,4 i eventualno 1,6, koji su im najcesci kvarovi i mane i isplati li se u ovo auto uloziti cca 5000 KM, da te slusa 4-5 godina, uglavnom gradske voznje, od kuce do posla. Napominjem ima u porodici limuzina mladog godista, koja je "glavno auto", pa bi ovo bila rezervna opcija...![]()
Osjecaj kad se sjedne i upali auto, na put oko svijeta komotno.![]()
Generalno su to deri peri auta
-
NediM17
#6 Re: DACIA LOGAN 1,4 I 1,6 BENZIN-ISKUSTVA I MISLJENJA
Jeftine pouzdane kante na kojim ne mozes zatvoriti vrata dok su na dizalici.
Sjedi, vozi, bez skupih kvarova i bez ikakvog uzitka. To je Dacia ukratko.
- konektovan
#7 Re: DACIA LOGAN 1,4 I 1,6 BENZIN-ISKUSTVA I MISLJENJA
Hebo uzitak ako ce svako malo nesto riknuti, ovako, ko hoce auto od kuce do posla i nazad, sa malo godina i km, onda je pravi izbor.NediM17 wrote:Jeftine pouzdane kante na kojim ne mozes zatvoriti vrata dok su na dizalici.
-
tempuser
#8 Re: DACIA LOGAN 1,4 I 1,6 BENZIN-ISKUSTVA I MISLJENJA
Ja ovaj osjecaj imam kad sjednem u svog "drvenog" Kangooa 1,4 nepoznate kilometraze, samo osnovno ali osjecaj da mu nema smrti.konektovan wrote: Osjecaj kad se sjedne i upali auto, na put oko svijeta komotno.![]()
-
condy
#9 Re: DACIA LOGAN 1,4 I 1,6 BENZIN-ISKUSTVA I MISLJENJA
S obzirom na potrosnju, ne bi trebao biti prvi izbor za gradsku voznju, pogotovo ako je u pitanju Sarajevo.konektovan wrote:Hebo uzitak ako ce svako malo nesto riknuti, ovako, ko hoce auto od kuce do posla i nazad, sa malo godina i km, onda je pravi izbor.NediM17 wrote:Jeftine pouzdane kante na kojim ne mozes zatvoriti vrata dok su na dizalici.
- konektovan
#10 Re: DACIA LOGAN 1,4 I 1,6 BENZIN-ISKUSTVA I MISLJENJA
Ti motori su zaista zahvalni. Drug ima clio ll s tim motorom, 300 kk na satu i ide bez ikakvih problema jos uvijek, nije se jos umorio, dok 1.4 motori iz psa i nisu se pokazali bas najbolje. Znam dosta slucajeva gdje se na malim kilometrazama moraju glave raditi, karike, dosta osjetljiviji od renaulta. Neko je nekad spomenuo ovdje na forumu, da taj motor 1.4 ima isto porijeklo, pa ako neko zna vise nek sta napise ako je istina?!tempuser wrote:Ja ovaj osjecaj imam kad sjednem u svog "drvenog" Kangooa 1,4 nepoznate kilometraze, samo osnovno ali osjecaj da mu nema smrti.konektovan wrote: Osjecaj kad se sjedne i upali auto, na put oko svijeta komotno.![]()
- konektovan
#11 Re: DACIA LOGAN 1,4 I 1,6 BENZIN-ISKUSTVA I MISLJENJA
Koji je to pogodniji za grad sa manjom potrosnjom???? Sve se to vrti oko cenera kako god da okrenes.condy wrote:S obzirom na potrosnju, ne bi trebao biti prvi izbor za gradsku voznju, pogotovo ako je u pitanju Sarajevo.konektovan wrote:Hebo uzitak ako ce svako malo nesto riknuti, ovako, ko hoce auto od kuce do posla i nazad, sa malo godina i km, onda je pravi izbor.NediM17 wrote:Jeftine pouzdane kante na kojim ne mozes zatvoriti vrata dok su na dizalici.
-
condy
#12 Re: DACIA LOGAN 1,4 I 1,6 BENZIN-ISKUSTVA I MISLJENJA
Koliko tvoje auto trosi po gradu ? 
- konektovan
#13 Re: DACIA LOGAN 1,4 I 1,6 BENZIN-ISKUSTVA I MISLJENJA
Dovoljno,condy wrote:Koliko tvoje auto trosi po gradu ?
- beco
#14 Re: DACIA LOGAN 1,4 I 1,6 BENZIN-ISKUSTVA I MISLJENJA
Taj 1.6 motor se ubio za plina. Znaci 5000 KM Sandero 800 LPG tech instalacija i trosi u gradu i 12l ako hoćeš 
-
tempuser
#15 Re: DACIA LOGAN 1,4 I 1,6 BENZIN-ISKUSTVA I MISLJENJA
Ovo je onaj birvaktile 1,4 8v 75 KS! Na starom satu dok nije izblijedila kilometraza je bilo 190k, pa onda x km presao tako dok nije stavljena druga tabla na kojoj je bilo 212k, sad 270k.konektovan wrote:Ti motori su zaista zahvalni. Drug ima clio ll s tim motorom, 300 kk na satu i ide bez ikakvih problema jos uvijek, nije se jos umorio, dok 1.4 motori iz psa i nisu se pokazali bas najbolje. Znam dosta slucajeva gdje se na malim kilometrazama moraju glave raditi, karike, dosta osjetljiviji od renaulta. Neko je nekad spomenuo ovdje na forumu, da taj motor 1.4 ima isto porijeklo, pa ako neko zna vise nek sta napise ako je istina?!tempuser wrote:Ja ovaj osjecaj imam kad sjednem u svog "drvenog" Kangooa 1,4 nepoznate kilometraze, samo osnovno ali osjecaj da mu nema smrti.konektovan wrote: Osjecaj kad se sjedne i upali auto, na put oko svijeta komotno.![]()
-
Proposition Joe
#16 Re: DACIA LOGAN 1,4 I 1,6 BENZIN-ISKUSTVA I MISLJENJA
Kakav je Hyundai Accent u odnosu na ovu Daciu Logan? Nekako se namecu kao konkurenti, sto gabaritima, sto cijenom...?
- drndalo
#17 Re: DACIA LOGAN 1,4 I 1,6 BENZIN-ISKUSTVA I MISLJENJA
Slicna prica... Ako nije urnisan ili lupan pa zamazan ne bi trebalo da se ni nakaslje kroz 5 god...
-
NediM17
#18 Re: DACIA LOGAN 1,4 I 1,6 BENZIN-ISKUSTVA I MISLJENJA
Accent je ipak ozbiljniji auto od Sandera. Nije bas kanta, probaj samo zatvoriti vrata na Daciji, pa na Hyundaiju i dosta ce ti se stvari samo kazati.
Da, ti benzinci u Dacijama su dusu dali za plinsku instalaciju (stari, neizderivi, rastrosni Renault motori).
Ventili se steluju svakih 30kkm na klackalicama, potrebni spijuni i normalan mehanicar (odnosno samo normalan mehanicar), i jos mozda novi dihtung poklopca ventila. FlashLube nepotreban.
Ko prelazi puno kilometara a da autoput nije ukljucen u pricu, ili je minimalno ukljucen, Dacia sa plinom je BOGOVSKO auto u tu svrhu.
Da, ti benzinci u Dacijama su dusu dali za plinsku instalaciju (stari, neizderivi, rastrosni Renault motori).
Ventili se steluju svakih 30kkm na klackalicama, potrebni spijuni i normalan mehanicar (odnosno samo normalan mehanicar), i jos mozda novi dihtung poklopca ventila. FlashLube nepotreban.
Ko prelazi puno kilometara a da autoput nije ukljucen u pricu, ili je minimalno ukljucen, Dacia sa plinom je BOGOVSKO auto u tu svrhu.
-
milojicabrzi
#19 Re: DACIA LOGAN 1,4 I 1,6 BENZIN-ISKUSTVA I MISLJENJA
Sada imam 1.5 dci koji trosi po gradu oko 6 l.
Svjestan sam da benzin mora ici oko 9-10 l, Sarajevo je u pitanju, ali nije centar, vec vise Novi grad i Ilidza, pa nisu bas one "mrtve" spice u voznji....
Svjestan sam da benzin mora ici oko 9-10 l, Sarajevo je u pitanju, ali nije centar, vec vise Novi grad i Ilidza, pa nisu bas one "mrtve" spice u voznji....
-
citroen xm
#20 Re: DACIA LOGAN 1,4 I 1,6 BENZIN-ISKUSTVA I MISLJENJA
Mehanika u benzinskim verzijama je nepoderiva kada su te Dačije u pitanju. Vrlo pouzdana auta. Kod Logana treba provjeriti limariju jer mu je to rak rana, ali interesantno ne kod svih primjeraka. Valjda kako se zalomi. Sandero je po tom pitanju bolje odrađen i za grada ja bih birao Sandero jer je više gradsko auto od Logana.
- Optimist
#21 Re: DACIA LOGAN 1,4 I 1,6 BENZIN-ISKUSTVA I MISLJENJA
Firma u kojoj radim ima 15-ak Dacia, od Sandera do Dustera, godiste 2009 i mladje. Pojedine imaju na satu preko 300k, benzinci koji su presli bez vecih kvarova i desetine vozaca. Pod vecim mislim da nikad nisu ostavile na putu. Odrzavanje jeftino jer se nema sta pokvariti. 
Auto koje odlicno odradjuje posao, bez ikakvog uzitka. Kao sto je Nedim rekao, odlicni motori za plin. Posto zadnjih mjeseci duzim Sandera sa 1.4 benzincem, prosjek potrosnje mi je 6.5 litara, sto i nije strasno.
Uglavnom, ako ti treba pouzdano auto za vozanja po gradu, bez bojazni da ce ga neko ukrasti, ogrebati i sl, onda samo naprijed. Ako te intetesuju i neki detalji pitaj, da sada ne pisem opsiran post.
Auto koje odlicno odradjuje posao, bez ikakvog uzitka. Kao sto je Nedim rekao, odlicni motori za plin. Posto zadnjih mjeseci duzim Sandera sa 1.4 benzincem, prosjek potrosnje mi je 6.5 litara, sto i nije strasno.
Uglavnom, ako ti treba pouzdano auto za vozanja po gradu, bez bojazni da ce ga neko ukrasti, ogrebati i sl, onda samo naprijed. Ako te intetesuju i neki detalji pitaj, da sada ne pisem opsiran post.
-
milojicabrzi
#22 Re: DACIA LOGAN 1,4 I 1,6 BENZIN-ISKUSTVA I MISLJENJA
@Optimist,
Hvala puno za info.
Ove koje gledam su mahom 2006. -2007. godina.
Nije mi jasno zasto su prilicno jeftine, a opet, to su auta koja su nova bila 17-18 000 KM.
Nemam neke velike kilometraze, ovo auto koje sada imamo, ne dobacimo do 15 000 kilometara godisnje, znaci sa njom bi se prelazilo cca 7-10 hiljada godisnje.
Vidim da ih ima dosta sto su malo presle, pa cak ispod 100 000 km, ovdje su kupljene uglavnom, pa im se zna istorija, nekako su mi best buy opcija za neki budzet od 5-6 hiljada.
Hvala puno za info.
Ove koje gledam su mahom 2006. -2007. godina.
Nije mi jasno zasto su prilicno jeftine, a opet, to su auta koja su nova bila 17-18 000 KM.
Nemam neke velike kilometraze, ovo auto koje sada imamo, ne dobacimo do 15 000 kilometara godisnje, znaci sa njom bi se prelazilo cca 7-10 hiljada godisnje.
Vidim da ih ima dosta sto su malo presle, pa cak ispod 100 000 km, ovdje su kupljene uglavnom, pa im se zna istorija, nekako su mi best buy opcija za neki budzet od 5-6 hiljada.
-
530i
#23 Re: DACIA LOGAN 1,4 I 1,6 BENZIN-ISKUSTVA I MISLJENJA
Ti jeftini po oglasima su uglavnom bez ikakve opreme, i novi su bili oko 11-12 hiljada, zato su i sada takve cijene. Izbjegavaj prvih par godina Logana, znali su imati problema sa limarijom - oko čepa rezervoara i zadnji blatobrani. Mehanika i tehnologija clio 2. Za svoju klasu udobna auta.
-
milojicabrzi
#24 Re: DACIA LOGAN 1,4 I 1,6 BENZIN-ISKUSTVA I MISLJENJA
@530i
U pravu si drugar, ima ih dosta sa samo osnovnom opremom, a ima ih i sa solidnom opremom i klimom...
Njihova prva godina, u ovoj verziji koju gledam, mislim da je negdje 2005. pa znaci da bi trebalo ganjati ove oko 2007-08 godista.
U pravu si drugar, ima ih dosta sa samo osnovnom opremom, a ima ih i sa solidnom opremom i klimom...
Njihova prva godina, u ovoj verziji koju gledam, mislim da je negdje 2005. pa znaci da bi trebalo ganjati ove oko 2007-08 godista.
-
530i
#25 Re: DACIA LOGAN 1,4 I 1,6 BENZIN-ISKUSTVA I MISLJENJA
Ja bih lično gledao ipak neki solidniji paket opreme. Ti osnovni nisu bukvalno ništa imali od opreme. Ako se dobro sjećam pojavili su se krajem 2004., Bunjo je držao Dačija salon u onom malom prostoru gdje je sada završio Fiat...