Ja ne znam nikoga da je bio prevaren, samim tim sto su to tada bile "ozbiljne" firme, u nekakvoj drzavi, pa je postojao i nekakav red... A definitivno nije bio cilj da nema reda, i da su prevare uobicajene... Tamo negdje do pred rat, kada krecu Koprivice, Grubelici itd. I ova potrazivanja Hidrogradnje i tako tih firmi su vjerovatno iz perioda 90-91...Ommadawn wrote: Ja znam da je bilo bukadar raje koja se vratila iz Iraka i digla kuce - ali bilo je nazalost onih koji su bili prevareni.
Nije bas bilo najbajnije u socijalistickom sistemu koliko se danas to prica - to se najbolje odrazilo osamdesetih kad se trebao poceti vracati dug iz inostranstva koji je iz godine u godinu rastao.
Socijalizam u SFRJ je bio daleko od bajnog, i niko ga takvim ne proglasava, ja sam prvi koji je sa prof. Marksizma u Gimnaziji vodio stalne polemike, a ona mi nije smjela odobravati moja "nesocijalisticka" razmisljanja, u ekonomiji posebno... Mada me bolilo dupe, kasne 88-89 godine, Partija mi nije padala na pamet, *ebalo me se sto me ne bi primili zbog toga... ALI, u odnosu na ovaj "sistem" gdje je sistem da u stvari nema sistema, i onaj ko je jaci moza kako hoce da tlaci, ONAJ SISTEM je bio MAJKA...! Za barem 97% stanovnika... Da, nisi mogao bas svasta reci 100% vremena, ali je vecina bila zaposlena 100% vremena, i imali su plate koje su ih mogle hraniti, oblaciti, zivjeti... Sto je puno vise od sadasnjih 50% stanovnistva...
Mi smo svjesno dovedeni do toga da smo kolonija, jos malo pa necemo znati ni cackalice proizvesti, a kamoli kakvu presu, auto, pretis-lonac, dalekovod, haubicu, avion... Onaj sistem je znao da kada ima fabriku oruzja i municije, masine i ljude, a nema za nju posao na toma 24/7/365, da im treba nesto sto ce praviti kada ne prave haubice... Pa su pravili ekspres lonce, sudje, motore, automobile... Sad se samo jos ceka da stari majstori umru, da znanje nema ko da prenese novim generacijama, fabrike su odavno unistene, masine odvucene, ni 2 lima necemo znati saviti... To je nama nasa borba (za demokraciju) dala, da nemamo ni za ulja za ferala...
EDIT: I da, privreda je u SFRJ bila skoro nikako planska ako je poredis sa CCCP, a planskija od zapada, mada je i floskula o "slobodnom trzistu" na zapadu i dalje samo pojam iz enciklopedije, jer to ne postoji zaista ni tamo... Probali jesu par puta, pa se usrali... I dan danas iskihavamo posljedice zadnjeg takvog pokusaja da Drzava ama bas sve pusti trzistu, i da nista ne regulise i kontrolise...