Citroën Xsara Picasso
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
inspire_me
#1 Citroën Xsara Picasso
Razmisljam o kupovini polovnog Citroën Xsara Picasso-a pa me zanima da li ga neko posjeduje ili je posjedovao, kakva su vam iskustva, kakav je za odrzavanje, za dijelove itd itd.....
Mene zanima nesto poput ovog dole (2,0 HDI, star nekih 5 do 7 godina, do nekih 15.000 KM)
http://www.autopijaca.ba/index.php?vozi ... view=43235
Mene zanima nesto poput ovog dole (2,0 HDI, star nekih 5 do 7 godina, do nekih 15.000 KM)
http://www.autopijaca.ba/index.php?vozi ... view=43235
- templar31
#2 Re: Citroën Xsara Picasso
Meni se auto uvijek jako svidjao, ali nikad se nije "zatovrio krug" da ga uzmem, vjerojatno zato sto nisam obiteljski covjek, pa mi ne treba.
Oduvijek su mi Citroeni bili simpa, moj rodjak je nedavno uzimao veci obiteljsi auto i razgledao je i jednog citroena, ali prblem je kod tih auta sto se gotovo nikome ne svide "na prvu" pogotovo ako je neko navikao na njemacke enterijere i rijesenja. Ipak kad neko zavoli citrosa, cesto se njemu vraca.
Ono sto je mali problem kod nas je da HDI motore zna raditi malo majstora (ima neki covjek prema Zenici koji se specijalizirao za Peugeot i Citroen HDI- masine.
Takodjer, Citroeni imaju specificne i udobne ovjese koje nase ceste brzo razdrndaju, pa ovisi kakva ti je dnevna ruta, tj. po kojim cestama najvise vozis.
Inace, sto se tice auta ove klase, ljudi koji su bili vani i imaju iskustva, kazu da je najbolja solucija odnosa cijene i kvaliteta Opel Zafira.
Oduvijek su mi Citroeni bili simpa, moj rodjak je nedavno uzimao veci obiteljsi auto i razgledao je i jednog citroena, ali prblem je kod tih auta sto se gotovo nikome ne svide "na prvu" pogotovo ako je neko navikao na njemacke enterijere i rijesenja. Ipak kad neko zavoli citrosa, cesto se njemu vraca.
Ono sto je mali problem kod nas je da HDI motore zna raditi malo majstora (ima neki covjek prema Zenici koji se specijalizirao za Peugeot i Citroen HDI- masine.
Takodjer, Citroeni imaju specificne i udobne ovjese koje nase ceste brzo razdrndaju, pa ovisi kakva ti je dnevna ruta, tj. po kojim cestama najvise vozis.
Inace, sto se tice auta ove klase, ljudi koji su bili vani i imaju iskustva, kazu da je najbolja solucija odnosa cijene i kvaliteta Opel Zafira.
-
hrizantema
#3 Re: Citroën Xsara Picasso
prvo , ova kilometraza ti nije tacna, dakle zupcasti odmah mijenjati. upali klimu i provjeri da li ventilator radi odmah , ili u prekidima,mora da radi kako mu ti naredis(mijenjajuci brzine) i ukljuci klimu.Pri ukljucivanju klime vjerovatno ces cuti zvuk kao da se klapne otvaraju, neko kaze da to nije dobro al et.
Pritisni kvacilo i vidi da li je tvrdo i da li skripi.Pri kretanju ako vidis da je zatresao, moraces ubrzo mijenjati set kvacila, ako klizi , onda je to neko vec odradio prije tebe.provjeri ona prednja el.stakla na dugmicima da li rade, odi do haube i malo je cimni gore dole da vidis da nema lufta.Onda sa prednje strane blatobrane , odmah iza retrovizora probaj pritisnuti , ako ima lufta to ce ti prenositi zvuk u kabinu. Ja imam 1.8 16 v i njega smatraju za najbolju opciju kod pikasa,al je taj hdi jos stedljiviji. Sto se tice ostalog , imaces prostora ko u autobusu, i naprijed i pozada.Za puteve po Holandiji je odlican, al je ovaj moj mao bio potvrd za te nase bosanske .Ono , cut ces svaku rupu, al je neces osjetiti. Malo se teze manevrise s njim, jer mu je manji anslag, al nije strasno. Vrata ce ti vjerovatno pomalo skripati, al to je kod njega normalno, da te ne zabrine, izvedba nije delux al ...Meni su dizelasi malo bucni , zato navijam za ovog 1.8(vjerovao ili ne , trosi vrlo malo). Na kraju, solidno porodicno auto i preporucujem ga svakom.
Pritisni kvacilo i vidi da li je tvrdo i da li skripi.Pri kretanju ako vidis da je zatresao, moraces ubrzo mijenjati set kvacila, ako klizi , onda je to neko vec odradio prije tebe.provjeri ona prednja el.stakla na dugmicima da li rade, odi do haube i malo je cimni gore dole da vidis da nema lufta.Onda sa prednje strane blatobrane , odmah iza retrovizora probaj pritisnuti , ako ima lufta to ce ti prenositi zvuk u kabinu. Ja imam 1.8 16 v i njega smatraju za najbolju opciju kod pikasa,al je taj hdi jos stedljiviji. Sto se tice ostalog , imaces prostora ko u autobusu, i naprijed i pozada.Za puteve po Holandiji je odlican, al je ovaj moj mao bio potvrd za te nase bosanske .Ono , cut ces svaku rupu, al je neces osjetiti. Malo se teze manevrise s njim, jer mu je manji anslag, al nije strasno. Vrata ce ti vjerovatno pomalo skripati, al to je kod njega normalno, da te ne zabrine, izvedba nije delux al ...Meni su dizelasi malo bucni , zato navijam za ovog 1.8(vjerovao ili ne , trosi vrlo malo). Na kraju, solidno porodicno auto i preporucujem ga svakom.
-
inspire_me
#4 Re: Citroën Xsara Picasso
Muz i ja dugo trazimo i biramo sta bi mogli kupiti, a Picasso predstavlja kompromis, tj. svidja se i meni i njemu, odmah nam se na prvu svidio, mozda upravo zbog toga sto preferiramo ne-njemacke enterijere i rijesenjatemplar31 wrote:Meni se auto uvijek jako svidjao, ali nikad se nije "zatovrio krug" da ga uzmem, vjerojatno zato sto nisam obiteljski covjek, pa mi ne treba.
Ceste su nam ove nase bosanske, a buduci da zivimo u manjem gradu, uglavnom ce nam sluziti za voznju po gradu.
-
inspire_me
#5 Re: Citroën Xsara Picasso
Woooow, hvala velika, ovo ce biti sasvim sigurno od velike pomoci kad krenemo u slijedeci obilazakhrizantema wrote:prvo , ova kilometraza ti nije tacna, dakle zupcasti odmah mijenjati. upali klimu i provjeri da li ventilator radi odmah , ili u prekidima,mora da radi kako mu ti naredis(mijenjajuci brzine) i ukljuci klimu.Pri ukljucivanju klime vjerovatno ces cuti zvuk kao da se klapne otvaraju, neko kaze da to nije dobro al et.
Juce sam imala priliku sjediti u njemu i odusevila sam se komforom, udobnoscu i preglednoscu auta. Al to je sve sto sam ja juce uspjela vidjeti. Nista od ovog sto si ti napisala nisam juce gledala, jer je to kod nas jos uvijek 'neozbiljno razgledavanje', ali svakako cu prilikom slijedeceg ozbiljnog razgledanja na sve ovo obratiti paznju.
-
hrizantema
#6 Re: Citroën Xsara Picasso
to su sve stvari koje kostaju mnogo novca.Recimo , ako se kljuc u bravi grije, onda mu je ona i otisla, a preko nje idu vecina "naredbi" koje salje ostalim uredjajim, a po evropi je bilo slucajeva da su te brave znale izazvati i pozar u autu. Primjetices isto da kad upalis svjetla displej se zatamni, i to ce ti znati biti iritantno jer nekad neces moci vidjeti koliko brzo vozis i ostale podatke na displeju.Pogotovo ako imas suncanice.Skretanje u lijevo predstavlja mali problem , jer onaj stub smanjuje ugao vidnosti. Moja zena je zaljubljena u Pikasa, i pored ovog gore sto sam ti naveo , mogu reci da sam i ja zadovoljan.
svako auto ima probleme, a ja sam ti pokusao docarati koje su uobicajeni problemi kod ovog.
dakle, zapisi sebi ovo sto sam ti naveo i dobro obrati (to se radi kod svakog auta) paznju na motor ispod , da li je suh ili ima tragova ulja.rucica mjenjaca malo seta, al to seta kod svih , posto sam i ja oisao ovdje dosta garaza i uvijek sam iskoristio trenutak da sjednem u nekog pikasa slicnog mom da usporedim stanje . I u sustini , sve je u pet deka isto.
Al zato, kad krenes iz Holandije prema Bosni pa se lijepo uvalis, ruka na naslonjacu, udobno, i predjes 1000km , a ono ko da si maloprije usao u auto, to se ne moze platiti. Probaj golfom 5 preci 100 km sjedeci pozadi pa ces da vidis kako ne mozes da nadjes nikako udoban polozaj jer ti dupe otpada.
svako auto ima probleme, a ja sam ti pokusao docarati koje su uobicajeni problemi kod ovog.
dakle, zapisi sebi ovo sto sam ti naveo i dobro obrati (to se radi kod svakog auta) paznju na motor ispod , da li je suh ili ima tragova ulja.rucica mjenjaca malo seta, al to seta kod svih , posto sam i ja oisao ovdje dosta garaza i uvijek sam iskoristio trenutak da sjednem u nekog pikasa slicnog mom da usporedim stanje . I u sustini , sve je u pet deka isto.
Al zato, kad krenes iz Holandije prema Bosni pa se lijepo uvalis, ruka na naslonjacu, udobno, i predjes 1000km , a ono ko da si maloprije usao u auto, to se ne moze platiti. Probaj golfom 5 preci 100 km sjedeci pozadi pa ces da vidis kako ne mozes da nadjes nikako udoban polozaj jer ti dupe otpada.
- Liberalism
#7 Re: Citroën Xsara Picasso
Moze li se nekako zamjeniti njegov orginalni CD radio a da ostanu komande na volanu? Ili da se uzme FM predajnik?
- HAVANA
#8 Re: Citroën Xsara Picasso
ODLIČAN AUTO I NIJE SKUP ZA ODRŽAVANJE.NPR:SET ZUPČASTOG REMENA 400KM,PODIZAĆ STAKLA 230KM...ZA GOLFA IV TDI 74KW ZUPČASTI 570KM PODIZAĆ 280,ZA RENO LAGUNU DCI ZUPČASTI 720KM,PODIZAĆ 480KM.ZA TE PARE ODLIČAN AUTO.
- Control panel
#9 Re: Citroën Xsara Picasso
imali neko iskustava sa mazdom premacy ili sa mercedesom vaneom. i ja razmisljam o monovolumenu pa mi pored picasa i zafire u opticaj ulaze i ova dva.
ako ima neko iskustva o ovim autima please javite se.
-
zippo
#10 Re: Citroën Xsara Picasso
citroen picasso, za moj pojam lijepo auto,
moj san je honda HRV ili CRV (benzin) zbog pogona na 4 točka, ali ako realno razmislimo mislim da je zafira (opel) najoptimalnije rješenje za auta ove klase (jos kad bi imala pogon na 4 ).
doduše neznam cijene zupćastog remena pa ako ima ko da javi volio bih znati jer ovo je recimo dobar pokazatelj za koje se auto opredjeliti.
moj san je honda HRV ili CRV (benzin) zbog pogona na 4 točka, ali ako realno razmislimo mislim da je zafira (opel) najoptimalnije rješenje za auta ove klase (jos kad bi imala pogon na 4 ).
doduše neznam cijene zupćastog remena pa ako ima ko da javi volio bih znati jer ovo je recimo dobar pokazatelj za koje se auto opredjeliti.
- chuchumbamayumbe
#11 Re: Citroën Xsara Picasso
Ja koliko znam da je Vaneo najpromaseniji Mercedes ikad napravljen, a neka me neko ispravi ako grijesim?!Control panel wrote:imali neko iskustava sa mazdom premacy ili sa mercedesom vaneom. i ja razmisljam o monovolumenu pa mi pored picasa i zafire u opticaj ulaze i ova dva.
- Control panel
#12 Re: Citroën Xsara Picasso
Pored toga sto nije bas lijep ima li nesto drugo u cemu su promasili. gepek mu je stvarno prostran. kakva su sjedista tvda mekana, motor, ostalo?chuchumbamayumbe wrote:Ja koliko znam da je Vaneo najpromaseniji Mercedes ikad napravljen, a neka me neko ispravi ako grijesim?!Control panel wrote:imali neko iskustava sa mazdom premacy ili sa mercedesom vaneom. i ja razmisljam o monovolumenu pa mi pored picasa i zafire u opticaj ulaze i ova dva.
ne znam za koji da se odlucim mazda premacy, picaso ili zafira. izgleda da premacy nema zupcasti nego lanac pa se on ne mijenja (ber ne tako cesto).