Čip tuning - da ili ne?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#176 Re: Čip tuning - da ili ne?

Post by konektovan »

bitanga_sa_otesa wrote:
konektovan wrote: Ovi pvi, rade stvarno na autima od par stoja do stotinu tisuća KM vrijednosti.
:lol: :lol: :lol: mos ti radit na autima kakvim hoces,al ako nemas pojma sta radis....gubi se smisao...
esso ti je objasnio sve ,a vecina nas pametnih zna od ranije da su ovdje sve amateri koji samo tudje mape kopiraju i lafo nesto ćipuju...kad se pojavi problem neki kao na jednom trkacem autu ,izredalo ih se 5 niko ne zna rijesiti ,i ja bez laptopa i valjaka nadjem da je tps pokvaren .toliko o tim znalcima :run:
Dobro, hajde recimo da pričaš istinu. Slazem se da neki samo imaju laptop od znanja. Ovi spomenuti kopiraju necije mape, izgleda koje su dobre, jer masa ljudi je uradila kod njih i niko se ne zali na uradjen posao. 99% posla kojeg urade je optimum, ovo ostalo je vec malo ozbiljnije, sa prepravkom mehanike.
nepass1

#177 Re: Čip tuning - da ili ne?

Post by nepass1 »

bitanga_sa_otesa wrote:
konektovan wrote: Ovi pvi, rade stvarno na autima od par stoja do stotinu tisuća KM vrijednosti.
:lol: :lol: :lol: mos ti radit na autima kakvim hoces,al ako nemas pojma sta radis....gubi se smisao...
esso ti je objasnio sve ,a vecina nas pametnih zna od ranije da su ovdje sve amateri koji samo tudje mape kopiraju i lafo nesto ćipuju...kad se pojavi problem neki kao na jednom trkacem autu ,izredalo ih se 5 niko ne zna rijesiti ,i ja bez laptopa i valjaka nadjem da je tps pokvaren .toliko o tim znalcima :run:
A naki likovi iz zenice?
Mislim nit cuniram nit se rejsam nit pojma imam o tome, nit pomisljam da to radim na autu.
Ali znam par ljudi sto je auta kod njih cipovalo
condy

#178 Re: Čip tuning - da ili ne?

Post by condy »

Dobro je rekao @esso, da kod nas nemaju dovoljno znanja da urade dobru mapu.

Na fabričkim mapama rade stručnjaci, obrazovani i školovani ljudi, sa iskustvom u tim poslovima, a kod nas domaći tunjeri koriste laptop i gotove upitne tuđe mape, pa misle da znaju i oni to raditi, i onda čovjek kad ode sa autom da mu to oni urade, sav sretan poslije konta da ima sad daleko jači motor za male pare, a u suštini dobije onu nakaradnu krivulju, gdje mu je auto mrtvo poslije 2.800 obrtaja. :-) E, jesu ga ćipovali svaka im čast! To se zove uništiti motor. Taj motor linearno i ljepo razvija snagu, a sad te kratko zakuca, a poslije izduva ko čovjek od 150 kila kad ga pas zaganja. :lol:
konektovan

#179 Re: Čip tuning - da ili ne?

Post by konektovan »

nepass1 wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:
A naki likovi iz zenice?
Mislim nit cuniram nit se rejsam nit pojma imam o tome, nit pomisljam da to radim na autu.
Ali znam par ljudi sto je auta kod njih cipovalo
Ove sto ja spominjem su iz Sarajeva.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#180 Re: Čip tuning - da ili ne?

Post by bitanga_sa_otesa »

konektovan wrote:
Dobro, hajde recimo da pričaš istinu. Slazem se da neki samo imaju laptop od znanja. Ovi spomenuti kopiraju necije mape, izgleda koje su dobre, jer masa ljudi je uradila kod njih i niko se ne zali na uradjen posao. 99% posla kojeg urade je optimum, ovo ostalo je vec malo ozbiljnije, sa prepravkom mehanike.
jok ja lazem ,kao i uvijek...
a ko ce se zaliti? 90% tih sto voze aute da ćipuju veze nemaju o autima,ne znaju kako radi motor,al su slusali supljare i procitali na behačuningu kako je to dobro.ja da vidim onakvu krivulju kao na slici par stranica prije ,naravno da bi se zalio.
poznat je slucaj lika iz sarajeva(znam ga licno) koji je ćipovo megana pa su na drugim valjcima izmjerili manje konja nego fabricki i to se desavalo jos nekim ljudima...
kakav optimum ,samo stejĐ Ćetri,velike dizne i to je najbolje ocam .
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#181 Re: Čip tuning - da ili ne?

Post by mk ultra »

bitanga_sa_otesa wrote:
Mozes li mi rasteretiti motor, evo kazu 50 konja mi u auspuhu stoji :shock:
basicm

#182 Re: Čip tuning - da ili ne?

Post by basicm »

Eh sad ja imam crva u glavi...par ljudi je probalo moje auto i pitalo me jeli cipovan, ja mislim da nije jer sam ga kupio od poznanika, ali bas zbog ove krivulje mi suhva. Auto na nizim obrtajima bas ispaljiva, ali iznad 3 hiljade gubi momenat osjetno.
Gdje se moze provjeriti jeli mapa stock ili sam cuner a da nisam ni svjestan?
konektovan

#183 Re: Čip tuning - da ili ne?

Post by konektovan »

basicm wrote:Eh sad ja imam crva u glavi...par ljudi je probalo moje auto i pitalo me jeli cipovan, ja mislim da nije jer sam ga kupio od poznanika, ali bas zbog ove krivulje mi suhva. Auto na nizim obrtajima bas ispaljiva, ali iznad 3 hiljade gubi momenat osjetno.
Gdje se moze provjeriti jeli mapa stock ili sam cuner a da nisam ni svjestan?
Sve u dure, to je td, tako treba. :mrgreen:
sekerbay

#184 Re: Čip tuning - da ili ne?

Post by sekerbay »

mk ultra wrote:Mozes li mi rasteretiti motor, evo kazu 50 konja mi u auspuhu stoji
Slobodno ba citiraj, nisam šugav :)
Ako već nemate povjerenja u domaće tunere, predlažem ovog koji je među jačim na svijetu.
https://www.pp-performance.de

Ubaciš svoje auto u sistem i odma vidiš šta je moguće, kao i ono glavno: cijena.

Ovako to izgleda za moje auto:

Image

A ovo je cijena:

Image
konektovan

#185 Re: Čip tuning - da ili ne?

Post by konektovan »

Moze li mišljenje za ovu mapu. Koliko je loša ili dobra????

Image
NediM17

#186 Re: Čip tuning - da ili ne?

Post by NediM17 »

Ne bih dao da mi strucnjaci prckaju po ECU, nema sanse.

Image

Ovaj auto ima K&N filter zraka i box. Fabricki 140ks i 305NM. Kad pozelis auto vratiti u fabricko stanje, treba odvojiti pet minuta vremena, i ne moras nikoga moliti da ti vraca fabricku mapu, ako ista vise igdje postoji.
Last edited by NediM17 on 08/03/2018 15:55, edited 1 time in total.
esso_sa

#187 Re: Čip tuning - da ili ne?

Post by esso_sa »

konektovan wrote:Moze li mišljenje za ovu mapu. Koliko je loša ili dobra????
Prvo jedna ispravka, to je dyno graf, a ne mapa. Mapa izgleda nesto nalik na excel tabelu punu brojeva :)
Sta je ovo frisak datum ? :mrgreen: Koja se ovo zena pocastila za 8. mart chipom i mjerenjem na valjcima ? :P
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#188 Re: Čip tuning - da ili ne?

Post by mali_milojica »

Kupiš odmah auto sa 1-2-3cil više i sve si riješio oko chipovanja :D
esso_sa

#189 Re: Čip tuning - da ili ne?

Post by esso_sa »

mali_milojica wrote:Kupiš odmah auto sa 1-2-3cil više i sve si riješio oko chipovanja :D
Amerikanci su davno mudro zakljucili: "No replacement for displacement" :mrgreen: :thumbup:
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#190 Re: Čip tuning - da ili ne?

Post by mali_milojica »

esso_sa wrote:
mali_milojica wrote:Kupiš odmah auto sa 1-2-3cil više i sve si riješio oko chipovanja :D
Amerikanci su davno mudro zakljucili: "No replacement for displacement" :mrgreen: :thumbup:
Pa ne.
Kupiš BMW invalida sa 4cil i onda ga ideš chipovati. Pa što odmah ne kupi pravi BMW sa 6cil :D
basicm

#191 Re: Čip tuning - da ili ne?

Post by basicm »

Jeste, ali znas da ih ima sto cep za dupe traze iako im ne treba.
lavic

#192 Re: Čip tuning - da ili ne?

Post by lavic »

mali_milojica wrote:
esso_sa wrote:
Pa ne.
Kupiš BMW invalida sa 4cil i onda ga ideš chipovati. Pa što odmah ne kupi pravi BMW sa 6cil :D
E to je ona nasa, jeftina registracija, malo trosi a ide......
konektovan

#193 Re: Čip tuning - da ili ne?

Post by konektovan »

esso_sa wrote:
konektovan wrote:Moze li mišljenje za ovu mapu. Koliko je loša ili dobra????
Prvo jedna ispravka, to je dyno graf, a ne mapa. Mapa izgleda nesto nalik na excel tabelu punu brojeva :)
Sta je ovo frisak datum ? :mrgreen: Koja se ovo zena pocastila za 8. mart chipom i mjerenjem na valjcima ? :P
Pogresno sam se odrazio, hvala na ispravci. :thumbup:
Moze li strucno mišljenje????! :mrgreen:
Jedan momčić se pocastio. :mrgreen:
bitanga_sa_otesa

#194 Re: Čip tuning - da ili ne?

konektovan wrote: Moze li strucno mišljenje????! :mrgreen:
svaka krivulja koja ima nagle oscilacije ,nije dobra.
pogledaj krivulju koju je nedim stavio ,tako treba da bude.
esso_sa

#195 Re: Čip tuning - da ili ne?

Post by esso_sa »

konektovan wrote: Pogresno sam se odrazio, hvala na ispravci. :thumbup:
Po izgledu grafa, izgleda da je ista firma radila ko i onom momku sto je ranije postavljao graf svog auta i opet iste mane - zapoceto mjerenje na visokim obrtajima (pred maksimalni obrtni moment), talasanje u krivulji snage/obrtnog.
Da skratim filozofiranje - krivulje moraju biti linearne, bez naglih talasanja u vidu skokova ili propadanja. Obrtni moment treba linearno da poraste (kod turbo motora je to malo agresivnije) i sto duze da ostane na maksimalnoj vrijednosti prije nego krene sa padom

Evo ti primjer kako izgleda dyno graf kod fino odradjene mape

Image
Last edited by esso_sa on 08/03/2018 16:46, edited 2 times in total.
konektovan

#196 Re: Čip tuning - da ili ne?

Post by konektovan »

bitanga_sa_otesa wrote:
konektovan wrote: Moze li strucno mišljenje????! :mrgreen:
svaka krivulja koja ima nagle oscilacije ,nije dobra.
pogledaj krivulju koju je nedim stavio ,tako treba da bude.
Ma ono Nedim17 nacrtao u paintu, savršena. :mrgreen:
NediM17

#197 Re: Čip tuning - da ili ne?

Post by NediM17 »

Ma gdje ce Nedimova krivulja valjat? To je auto sa boxom, ne znas jesi cito sta Krvolok kaze na BHTuningu, to je najvece zlo za motor. Samo je remap prava stvar. A hajde sto box ne valja za motor, nego uz to sve daje max 5ks. :lol:

Smajling grohotly.
bitanga_sa_otesa

#198 Re: Čip tuning - da ili ne?

konektovan wrote:
Ma ono Nedim17 nacrtao u paintu, savršena. :mrgreen:
i ja sam stojadina na valjcima u fotoshopu :lol:
bitanga_sa_otesa

#199 Re: Čip tuning - da ili ne?

NediM17 wrote:Ma gdje ce Nedimova krivulja valjat? To je auto sa boxom, ne znas jesi cito sta Krvolok kaze na BHTuningu, to je najvece zlo za motor. Samo je remap prava stvar. A hajde sto box ne valja za motor, nego uz to sve daje max 5ks. :lol:

Smajling grohotly.
mislis na airbox?
konektovan

#200 Re: Čip tuning - da ili ne?

Post by konektovan »

esso_sa wrote:
konektovan wrote: Pogresno sam se odrazio, hvala na ispravci. :thumbup:
Po izgledu grafa, izgleda da je ista firma radila ko i onom momku sto je ranije postavljao graf svog auta i opet iste mane - zapoceto mjerenje na visokim obrtajima (pred maksimalni obrtni moment), talasanje u krivulji snage/obrtnog.
Da skratim filozofiranje - krivulje moraju biti linearne, bez naglih talasanja u vidu skokova ili propadanja. Obrtni moment treba linearno da poraste (kod turbo motora je to malo agresivnije) i sto duze da ostane na maksimalnoj vrijednosti prije nego krene sa padom

Evo ovo ti je primjer kako izgleda dyno graf kod fino odradjene mape

Image
Eh, fino ste objasnili ti i bitanga. :thumbup:

Ne bih rekao da su iste firme, ali moguce da kupuju od istih. :mrgreen:
Locked