Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
zposao

#151 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by zposao »

Truba wrote: 04/05/2026 12:47 je li krađa ako su ti danas svi radnici prijavljeni i imaju relativno ok plaću

ali nije tako bilo 2002. kad si s pokojnim ocem vodio privatnu firmu koja je od 10-15 radnika narasla na 25-35

je li krađa ako ti se današnje bogatstvo temelji na pljački pri prvobitnoj akumulaciji kapitala

ili su ti roditelji dobili stan, a i babe i dede s obje stane (dok su zadržali imovinu u sanskom mostu) a tetke neudate pa izađeš na kraju s 5 stanova

s druge strane mom jaranu djedu su oteli zemlju za ramsko jezero pa je dobio stan u sarajevu kao kompenzaciju
ali oni iz sanskog mosta su dobili i stan i zadržali kuću

neki ljudi imaju fin odskočni kapital lako je s pare na paru

sva sreća došla su vremena da i fukara može fine pare zaraditi samo da obrće hambaše :D
jeste da se ne može kupiti stan za te pare ali gdje to može

(sve napisano su primjeri iz stvarnog života)
To je istina više nego ikad.
Što narod kaže para na paru uš na fukaru.
Dobar dio onih što imaju, nemaju pojma kako je neimati i nemaju pojma šta znači startati iz nule ili još gore iz minusa.

Lako je što kažeš postati ugledni biznismen ko trump a otac ga gurno sa par miliončeka i iščupo ga kad je par puta bankrotiro.

On je samo primjer. Ima ih takvih koliko hoćeš koji se "pate" sa nasljedstvom.
dr_Evil

#152 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by dr_Evil »

Truba wrote: 04/05/2026 12:47 je li krađa ako su ti danas svi radnici prijavljeni i imaju relativno ok plaću

ali nije tako bilo 2002. kad si s pokojnim ocem vodio privatnu firmu koja je od 10-15 radnika narasla na 25-35

je li krađa ako ti se današnje bogatstvo temelji na pljački pri prvobitnoj akumulaciji kapitala

ili su ti roditelji dobili stan, a i babe i dede s obje stane (dok su zadržali imovinu u sanskom mostu) a tetke neudate pa izađeš na kraju s 5 stanova

s druge strane mom jaranu djedu su oteli zemlju za ramsko jezero pa je dobio stan u sarajevu kao kompenzaciju
ali oni iz sanskog mosta su dobili i stan i zadržali kuću

neki ljudi imaju fin odskočni kapital lako je s pare na paru

sva sreća došla su vremena da i fukara može fine pare zaraditi samo da obrće hambaše :D
jeste da se ne može kupiti stan za te pare ali gdje to može

(sve napisano su primjeri iz stvarnog života)
brat komunist :thumbup:
milojicabrzi

#153 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by milojicabrzi »

Didier wrote: 04/05/2026 10:29
Ako se išta slažem s kretenom Pernarom, to je ova priča oko pakosne sirotinje.

Sirotinja uvijek misli da moraš nešto ukrasti da bi došao do para.

Ljudi ba rade, privređuju, putuju, ostvaruju kontakte po svijetu, uvoze, izvoze, i naravno da imaju para.

Onaj kome je san da se uvali u državnu upravu i tu drka kurac do penzije, taj nikad neće imati dobar auto. Onaj kome su skupi ćevapi od 18 KM takođe, ljudi ne shvataju da je dobro što je država skuplja, da ne treba biti jeftina ni radna snaga, a ni hrana i usluge.

Ali hajde ti to objasni...
Postoji narativ, već decenijama i stvarno istinita tvrdnja -"Niko se sa leđa i lopate, nije obogatio", što je istina. Ja bih to update-ovao, "Niko se nije sa kase iz Binga ili konobarske tacne obogatio". Zbog toga siromašni misle, da se za ozbiljne pare mora nešto "ukrasti" ili djelovati u nekoj "sivoj zoni", što je djelimično i istina.

U BiH imaš otprlike, jedno 4-5 vrsta ljudi po primanjima. Oko 60-70 % stanovništva, su tzv." bijela zona" to su familije u kojima su supružnici zaposleni u firmama, kod privatnika i sl. imaju platu cca 1500 KM, dvoje radi i nekako uz kredit guraju. Ne mogu dobaciti do cijene novog auta, najčešče vozaju nekog Gofa 4 ili 5, do nekih 5-7 hiljada KM, krpe i snalaze se, ili eventualno uz pomoć sestre iz inostranstva ili sl. dobace do nekog boljeg polovnjaka od cca 10-12 hiljada KM.

U BiH svakako ima siromašnih, ne toliko kako se predstavlja, ali ima manji broj stanovnika, naročito u selima i neurbanim zonama, koji nemaju redovan posao i primanja, bave se poljoprivredom ili zanatstvom, ili žive u gradovima, uglavnom ovim nekadašnjim većim industrijskim centrima tipa Tuzla, Zenica, od neke skromne penzije ili zarade koju ostvare radeći za druge privatno i sl. Uglavnom žive na nekoj granici egzistencije i oni su vozači onih auta starih 20+ godina, Golfova 3, starih Astri, Megana, koji su cijenovno od 3-5 hiljada KM.

Ima možda nekih 10-20% sa nešto jačim primanjima iz nekog low level managementa (tipa muž šef poslovnice banke, žena manja šefica u nekoj firmi), mlate mjesečno zajedno 4-6 hiljada KM. Oni su već blizu nekog novog auta na duži kredit i mogu se protegnuti do npr. Hyundai Bayona, Suzuki Vitare ili sl. uglavnom auta u cijenovnom razredu između 35-50 hiljada KM, ili u najgorem slučaju vozaju nekog solidnog polovnjaka od 15-20 hiljada KM.

Napominjem, da ima i vrijednih ljudi koji rade dva posla, da namaknu nešto sa strane (jednom mi je dubinsko čišćenje namještaja, radio čovjek koji je medicinski tehničar, zaposlen, u slobodno vrijeme hoda sa aparaturom i čisti garniture namještaja), ima vrijednih ljudi koji rade i poslije posla, trguju po facebook grupama, bave se nekim zanatskim poslovima, kako bi pojačali svoje prihode.

Ima možda manje od 5% familija, koje su vlasnici privatnih firmi, rade godinama u privatnom sektoru, i ovi koje ja znam, mogu dobaciti npr. iznos nove Mazde ili Audija, od cca 70-100 hiljada KM. To je ta neka "siva zona", uglavnom pošteno, eventualno neka finta da se malo smanji porez i davanja, obično su dugo u tom poslu. Njih se može vidjeti u malo boljim autima, novijim vozilima, iz klase od preko 50 hiljada KM.

Postoji naravno i "crna zona", mislim da je tu manje od 2-3 % ljudi koji se bave mutnim ili manje mutnim poslovima, kriminalom, uglavnom ništa pošteno ne rade, ako je kriminal, to je narko-kriminal ili druge vrste kriminala. E to su ti koji nemaju dana staža a vozaju nove Mercedese, Audije, BMW i sl. uglavnom auta nedostižna običnim smrtnicima. Oni obično i svojim curama kupuju ili daju na korištenje, ta skupa auta, pa cure 2000-godište, vozaju neke bijesne mašine skuplje od 100 hiljada KM.

Eto, po nekom mom iskustvu, vlasnici auta u BiH uglavnom se mogu svrstati u ovih nekoliko kategorija.
tokio25

#154 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by tokio25 »

pa i taj medicinski tehnicar je crna zona kad tebi naplati dubinsko a drzavi nista ne plati
Didier

#155 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by Didier »

milojicabrzi wrote: 05/05/2026 10:13 Ima možda manje od 5% familija, koje su vlasnici privatnih firmi, rade godinama u privatnom sektoru, i ovi koje ja znam, mogu dobaciti npr. iznos nove Mazde ili Audija, od cca 70-100 hiljada KM. To je ta neka "siva zona", uglavnom pošteno, eventualno neka finta da se malo smanji porez i davanja, obično su dugo u tom poslu. Njih se može vidjeti u malo boljim autima, novijim vozilima, iz klase od preko 50 hiljada KM.

Postoji naravno i "crna zona", mislim da je tu manje od 2-3 % ljudi koji se bave mutnim ili manje mutnim poslovima, kriminalom, uglavnom ništa pošteno ne rade, ako je kriminal, to je narko-kriminal ili druge vrste kriminala. E to su ti koji nemaju dana staža a vozaju nove Mercedese, Audije, BMW i sl. uglavnom auta nedostižna običnim smrtnicima. Oni obično i svojim curama kupuju ili daju na korištenje, ta skupa auta, pa cure 2000-godište, vozaju neke bijesne mašine skuplje od 100 hiljada KM.
Odlično si sve ovo sročio, slažem se gotovo u svemu.

Nisam siguran samo za ove procente koliko su tačni, bilo bi potrebno uraditi široko istraživanje. Ja nekako imam osjećaj da je više ovih "vlasnika privatnih firmi" i ljudi koji rade više poslova, dovijaju se na razne načine i vrijedni su. Nekad mislim da je pola ljudi među te dvije grupe. Možda griješim, naravno, ili je to samo moja okolina, ali oko mene gotovo svi imaju para. Ovi koji nemaju, nemaju ih uglavnom jer su lijeni ili čuvaju neke glupe poslove koji su slabo plaćeni. Ili ne znaju trošiti, pa im pola budžeta ode na cigare i slične gluposti.

Imam jarana koji je zajedno sa ženom ispušio cijelu kuću. Kad im je nuđena kuća pored njih, rekli su da je skupo, ja im kasnije izračunao da su je ispušili po današnjim cijenama u ovih 18 godina otkako su zajedno, a tad im je nuđena za triput manje para, kad su doduše i cigare bile jeftinije.
milojicabrzi

#156 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by milojicabrzi »

tokio25 wrote: 05/05/2026 11:11 pa i taj medicinski tehnicar je crna zona kad tebi naplati dubinsko a drzavi nista ne plati
Pa nije baš, više je siva zona, odradio pošteno posao koji je i naplatio... jbg. ne može baš svaka usluga i transakcija ići krozi sistem, to ni u zapadnom svijetu nije tako.
daario naharis

#157 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by daario naharis »

Zaobisao si jednu veliku stavku a to je da li si stambeno obezbjeđen ili nisi.

Plata od 2000KM i 4000KM kucnog buđeta na 1000KM stambenog kredita sa dvoje djece te svstava u kategoriju da se boris za osnovne potrebe a ne za novo auto od 50.000KM.
darius_maximus

#158 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by darius_maximus »

milojicabrzi wrote: 05/05/2026 10:13
Didier wrote: 04/05/2026 10:29
Ako se išta slažem s kretenom Pernarom, to je ova priča oko pakosne sirotinje.

Ljudi ba rade, privređuju, putuju, ostvaruju kontakte po svijetu, uvoze, izvoze, i naravno da imaju para.

Onaj kome je san da se uvali u državnu upravu i tu drka kurac do penzije, taj nikad neće imati dobar auto. Onaj kome su skupi ćevapi od 18 KM takođe, ljudi ne shvataju da je dobro što je država skuplja, da ne treba biti jeftina ni radna snaga, a ni hrana i usluge.

Ali hajde ti to objasni...
Postoji narativ, već decenijama i stvarno istinita tvrdnja -"Niko se sa leđa i lopate, nije obogatio", što je istina. Ja bih to update-ovao, "Niko se nije sa kase iz Binga ili konobarske tacne obogatio". Zbog toga siromašni misle, da se za ozbiljne pare mora nešto "ukrasti" ili djelovati u nekoj "sivoj zoni", što je djelimično i istina.

U BiH imaš otprlike, jedno 4-5 vrsta ljudi po primanjima. Oko 60-70 % stanovništva, su tzv." bijela zona" to su familije u kojima su supružnici zaposleni u firmama, kod privatnika i sl. imaju platu cca 1500 KM, dvoje radi i nekako uz kredit guraju. Ne mogu dobaciti do cijene novog auta, najčešče vozaju nekog Gofa 4 ili 5, do nekih 5-7 hiljada KM, krpe i snalaze se, ili eventualno uz pomoć sestre iz inostranstva ili sl. dobace do nekog boljeg polovnjaka od cca 10-12 hiljada KM.

U BiH svakako ima siromašnih, ne toliko kako se predstavlja, ali ima manji broj stanovnika, naročito u selima i neurbanim zonama, koji nemaju redovan posao i primanja, bave se poljoprivredom ili zanatstvom, ili žive u gradovima, uglavnom ovim nekadašnjim većim industrijskim centrima tipa Tuzla, Zenica, od neke skromne penzije ili zarade koju ostvare radeći za druge privatno i sl. Uglavnom žive na nekoj granici egzistencije i oni su vozači onih auta starih 20+ godina, Golfova 3, starih Astri, Megana, koji su cijenovno od 3-5 hiljada KM.

Ima možda nekih 10-20% sa nešto jačim primanjima iz nekog low level managementa (tipa muž šef poslovnice banke, žena manja šefica u nekoj firmi), mlate mjesečno zajedno 4-6 hiljada KM. Oni su već blizu nekog novog auta na duži kredit i mogu se protegnuti do npr. Hyundai Bayona, Suzuki Vitare ili sl. uglavnom auta u cijenovnom razredu između 35-50 hiljada KM, ili u najgorem slučaju vozaju nekog solidnog polovnjaka od 15-20 hiljada KM.

Napominjem, da ima i vrijednih ljudi koji rade dva posla, da namaknu nešto sa strane (jednom mi je dubinsko čišćenje namještaja, radio čovjek koji je medicinski tehničar, zaposlen, u slobodno vrijeme hoda sa aparaturom i čisti garniture namještaja), ima vrijednih ljudi koji rade i poslije posla, trguju po facebook grupama, bave se nekim zanatskim poslovima, kako bi pojačali svoje prihode.

Ima možda manje od 5% familija, koje su vlasnici privatnih firmi, rade godinama u privatnom sektoru, i ovi koje ja znam, mogu dobaciti npr. iznos nove Mazde ili Audija, od cca 70-100 hiljada KM. To je ta neka "siva zona", uglavnom pošteno, eventualno neka finta da se malo smanji porez i davanja, obično su dugo u tom poslu. Njih se može vidjeti u malo boljim autima, novijim vozilima, iz klase od preko 50 hiljada KM.

Eto, po nekom mom iskustvu, vlasnici auta u BiH uglavnom se mogu svrstati u ovih nekoliko kategorija.
Ti samo opisuješ samo razliku između finansijskog kriminala i nasilnog kriminala (koji se znaju i preklapati). :D
Na stranu koliko ja to lično podržavam, u suštini su svi ovi primjeri (osim lopate) kršenje ovog ili onog zakona.

Tako da ispada istina da se niko od (istinski) poštenog rada nije obogatio.
Sad, koliko je ko spreman podići ljestvicu sebi za definiciju kriminala, to je drugi par opanaka.
Didier

#159 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by Didier »

@darius_maximus

A zašto misliš da su svi privatnici kriminalci, odnosno da nešto muljaju?
Groot

#160 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by Groot »

Didier wrote: 05/05/2026 11:59 @darius_maximus

Evo mogu ja o ovima koje poznajem, vecinom su vlasnici gradjevinskih firmi. Radnici su SVI na minimalcu, i direktori cak, keš se uzima gdje god moze da se ne plati porez drzavi, itd. Od politicara niko ne smije da im posalje inspekciju jer su to ljudi koji finansiraju predizborne kampanje. To su ljudi koji bi trebali biti u zatvoru a ustvari su kod nas medju uglednim biznismenima.
tokio25

#161 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by tokio25 »

cisto koliko njih izdaje svaki fiskalni racun bilo to da je pekara kafic prodavnica
darius_maximus

#162 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by darius_maximus »

U suštini, sam si odgovorio na to pitanje:
To je ta neka "siva zona", uglavnom pošteno, eventualno neka finta da se malo smanji porez i davanja...
Zato kažem, pitanje je samo šta sve čovjek hoće da mentalno sebi opravda pod "sivu zonu".
I npr. Metropolis je bio našao fintu da smanji porez, samo što su to malo veće pare bile, a i tu je pojeo vuk magarca.

A svašta su tu još drugo radi, pored smanjivanja poreza.
Koliko je npr. "stavit ću ti XY na fakturu, pa ti kad platiš prebijemo pare", itd.
A malo ko od tih ljudi sebe vidi kao "kriminalca".
skrbavi-admin

#163 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by skrbavi-admin »

inace polazim iz slabo imucne porodice, radnicke takorekuci i moram da priznam da sam sebi postavljao slicna pitanja i postavljam i sada....
ali evo otprilike zasto je to tako....

jedne prilike davno davno kad je rat zavrsio stara dobije od buraza auto iz vana za prodat - rekne njoj moje je tolko koliko cete vi prodat dalje ne zanima me..... al stvarno je postenu cijenu reko.... prodali ne prodali mogli smo mu vratit auto i mirna bosna nikom nista....

odemo mi na Stupsku pijacu (nije bilo niceg tada na Stupu tek iza rata), bio onako prilicno izjahan golf dizlo cvajtara.... dolaze prekupnici sverceri vide zena mladac i prde pricu pokusavaju oborit cijenu a sjecam se da je nasa bila haman da odmah ide....

ja kaem staroj ajmo mi ovo vako prodat da smo u plusu + par stoja koje su tad bile velike za jednu porodicu bez ikakvih prihoda...

i tako neki hoce nece dolazi neki firgos - kraj pijace skoro..... moli kumi nema vise para bolesna djeca bolesna mater bolestan on al mase keshom daj daj daj evo ovoliko para - u biti mi bi bili donji za nasih zamisljenih par stoja i mozda stoja gore dole da bi bili u plusu....

kae stara "Ajmo njemu prodat vidi bolan koliko se sav sjebo".....

Tad sam shvatio sto smo bili sirotinja.....
milojicabrzi

#164 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by milojicabrzi »

Ma u suštini, svagdje ima te sive zone...

I kod nas i u Hrvatskoj pa i u EU i SAD, opet treba uspostaviti razliku između njih i klasičnih kriminalaca, dilera, kamatara, više sam na to mislio...

Ima dosta ljudi koji uzimaju auta na firme, da odbiju PDV, pa ta auta vozaju po gradu...
darius_maximus

#165 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by darius_maximus »

milojicabrzi wrote: 05/05/2026 12:34 Ma u suštini, svagdje ima te sive zone...

I kod nas i u Hrvatskoj pa i u EU i SAD, opet treba uspostaviti razliku između njih i klasičnih kriminalaca, dilera, kamatara, više sam na to mislio...

Ima dosta ljudi koji uzimaju auta na firme, da odbiju PDV, pa ta auta vozaju po gradu...
Pa i postoji razlika. :)
To što ti opisuješ kao "sivu zonu" Švabo, Čeh ili Englez zove "white-collar crime", tj. finansijski kriminal. :D
Zavrni malo tu, zavrni malo tamo, dok tebe država ne zavrne.
Što kažu, tako su i Caponea spengali. :D
milojicabrzi

#166 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by milojicabrzi »

Pa i ne baš... kriminal bijelog okovratnika (white collar crime), više se odnosi na visoku korupciju i kriminal dužnosnika i nosilaca funkcija.

Ovo je ipak nešto drugo... Ali da ne začatavamo temu....
darius_maximus

#167 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by darius_maximus »

Utaja poreza jeste jedan od glavnih primjera takvog kriminala.

Uostalom, nebitno je kako ga zoveš, bitna je premisa s početka priče.
Niko se poštenim radom nije obogatio i vjerujem da to jeste (uglavnom) tačno.
Svako pravilo, naravno, ima izuzetak, ali kod nas baš nešto ima bruku izuzetaka.
Didier

#168 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by Didier »

darius_maximus wrote: 05/05/2026 12:22

To je ta neka "siva zona", uglavnom pošteno, eventualno neka finta da se malo smanji porez i davanja...
Zato kažem, pitanje je samo šta sve čovjek hoće da mentalno sebi opravda pod "sivu zonu".
I npr. Metropolis je bio našao fintu da smanji porez, samo što su to malo veće pare bile, a i tu je pojeo vuk magarca.

Koliko je npr. "stavit ću ti XY na fakturu, pa ti kad platiš prebijemo pare", itd.
Nije to moj citat, ali mislim da si ga kako god pogrešno razumio.

Ako ja imam firmu, i u njoj smo zaposleni dva člana moje porodice i ja, nema nijednog razloga da svima isplaćujem više od minimalca, zato što od toga nemam nikakvih benefita.

Kad tražim kredit od banke, banka mi gleda koliku imam dobit, a na dobit platim uredno porez od 10%, i izvučem dividendu ako mi je potrebno.

Nije siva zona to što platiš poslovni ručak ili aviokartu, siva zona bi bila gdje bih tako peglao račune da mi ne ostane ništa dobiti. A mnogi to ne rade jer žele biti kreditno sposobni. I tu su 100% legalni, nema ništa sivo ili crno.

Ja sam nekad imao još četvoro zaposlenih, i svi su imali dobre plate i bonuse na kraju godine. Dvoje su otišli u Kanadu, a dvije cure su našle posao u svojim gradovima i otišle iz Sarajeva. Tad sam shvatio da sam neke stvari uspio automatizovati i da mi oni više nisu ni potrebni. Sad više zarađujem bez njih, a nikoga nisam prevario, niti šta državu zakinuo.

I u nečijim očima ja tu radim u "sivoj zoni" jer imam dva nova automobila i nekoliko nekretnina. A nije istina, ništa nikad nisam uradio nelegalno, računovođa me pegla za račun od tri marke da joj ga pošaljem.
tokio25

#169 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by tokio25 »

to si ti i to je kad svijet ravnas po sebi
ok ti si legalista sve ti je uredu al nemojmo se zavaravati da je vecina takva
skrbavi-admin

#170 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by skrbavi-admin »

Takav nacin, tzv legalno bogacenje, je iznimno rijetko, i to mos macku o rep o izvozima i uvozima.... :lol: :lol: :-) eto od plate ce coek pokrenut konglomerat uvoz izvoz svjetski :lol:

Da bi ti ostvarivo kontakte i putovo po svijetu moras imat pocetni kapital koji ima ili nema prostor za promasaj i ponovan pokusaj....
Ja u svom zivotu nisam vidio bogatog coeka da je steko sve posteno. U zivotu svom.

Al zato kad je "sirotinji" plata, odmah pola nema od grbace cim je datum - odmah je otislo zgadiji za ljubavnice, tuarege, reprezentacije, kuravce, i tako dalje..... I kad dobijes tu crkotinu na racun da podignes, banka uzima neke anuitete, provizije, itd.... I ti sav sretan odes u BiMgo a tamo na fiskalnom 20% poreza PDV. Dakle dobijes platu a 120% das drzavi.... dobro ne bas 120 posto.....

Tanka vam je prica o sirotinji i bogatim.
konoplja

#171 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by konoplja »

skrbavi-admin wrote: 05/05/2026 16:22

Takav nacin, tzv legalno bogacenje, je iznimno rijetko, i to mos macku o rep o izvozima i uvozima.... :lol: :lol: :-) eto od plate ce coek pokrenut konglomerat uvoz izvoz svjetski :lol:

Da bi ti ostvarivo kontakte i putovo po svijetu moras imat pocetni kapital koji ima ili nema prostor za promasaj i ponovan pokusaj....
Ja u svom zivotu nisam vidio bogatog coeka da je steko sve posteno. U zivotu svom.

Al zato kad je "sirotinji" plata, odmah pola nema od grbace cim je datum - odmah je otislo zgadiji za ljubavnice, tuarege, reprezentacije, kuravce, i tako dalje..... I kad dobijes tu crkotinu na racun da podignes, banka uzima neke anuitete, provizije, itd.... I ti sav sretan odes u BiMgo a tamo na fiskalnom 20% poreza PDV. Dakle dobijes platu a 120% das drzavi.... dobro ne bas 120 posto.....

Tanka vam je prica o sirotinji i bogatim.
Vidio si Dzeku... na televiziji. :D
Sociolog

#172 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by Sociolog »

hoce raja da igraju za Valjadolid :D
Didier

#173 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by Didier »

tokio25 wrote: 05/05/2026 16:15 to si ti i to je kad svijet ravnas po sebi
ok ti si legalista sve ti je uredu al nemojmo se zavaravati da je vecina takva
Ja mislim da ipak ima više ovakvih nego ovih koji muljaju.

Ali dozvoljavam da griješim, moguće da se krećem u pogrešnim krugovima. Koga god sam vidio da mulja, taj ne može podići kredit, a pišaj ti takvog privrednika. Bavi se nekretninama, a ne može dići pola miliona za stan koji mu se sviđa.
dr_Evil

#174 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by dr_Evil »

Didier wrote: 05/05/2026 16:11
darius_maximus wrote: 05/05/2026 12:22

Nije to moj citat, ali mislim da si ga kako god pogrešno razumio.

Ako ja imam firmu, i u njoj smo zaposleni dva člana moje porodice i ja, nema nijednog razloga da svima isplaćujem više od minimalca, zato što od toga nemam nikakvih benefita.

Kad tražim kredit od banke, banka mi gleda koliku imam dobit, a na dobit platim uredno porez od 10%, i izvučem dividendu ako mi je potrebno.

Nije siva zona to što platiš poslovni ručak ili aviokartu, siva zona bi bila gdje bih tako peglao račune da mi ne ostane ništa dobiti. A mnogi to ne rade jer žele biti kreditno sposobni. I tu su 100% legalni, nema ništa sivo ili crno.

Ja sam nekad imao još četvoro zaposlenih, i svi su imali dobre plate i bonuse na kraju godine. Dvoje su otišli u Kanadu, a dvije cure su našle posao u svojim gradovima i otišle iz Sarajeva. Tad sam shvatio da sam neke stvari uspio automatizovati i da mi oni više nisu ni potrebni. Sad više zarađujem bez njih, a nikoga nisam prevario, niti šta državu zakinuo.

I u nečijim očima ja tu radim u "sivoj zoni" jer imam dva nova automobila i nekoliko nekretnina. A nije istina, ništa nikad nisam uradio nelegalno, računovođa me pegla za račun od tri marke da joj ga pošaljem.
Nemoj se ljuti druze Didier, ali ti i ne vozis auta o kojima pricamo :D Ja tvoje aVuto gledam kao normalno prevozno sredstvo koje bi trebali kupiti svi unutar srednje klase. Doduse ne znam sta jos imas u garazi :D
Didier

#175 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by Didier »

skrbavi-admin wrote: 05/05/2026 16:22 Ja u svom zivotu nisam vidio bogatog coeka da je steko sve posteno. U zivotu svom.
Ma niđe veze. Imam druga koji se zavalio 15.000 u kredit i otvorio špediciju, eno nakon nekoliko godina obrnuo prvi milion. A mogao propasti kao kauč.

Cijeli život je u tom poslu, zna sve o tome, i naravno da će uspjeti.
Post Reply