Pa ne mogu bit profitabilni kao Audi nikad, nema teorije. Kao Merc mozda mogu, al Audi ne.Bullet Tooth Tony wrote:BMW kao brend je otisao totalno u komercijalu I to je cinjenica. Sami su sebi stvorili problem misleci da, ukoliko budu gledali konkurencija I pocnu praviti slice modele, profitabilnost ce rasti a desilo se suprotno. BMW je u gubitku a dokaz tome I nedavna promjena upravljacke strukture i vrha (novi CEO).UmaX wrote:A jest bolji, takva vremena dosla.
Svi znamo sta je trademark BMW-a: inline-6, rwd i manualni mjenjac.
Nedavno je najavljen da ce se poceti rjesavati neprofitabilnih modela a u zadnjih par godina, serije 2 npr.. Cak su najavili kraj proizvodnje 8ice..
BMW Blog BiH
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
UmaX
#1901 Re: BMW Blog BiH
- ElRe
#1902 Re: BMW Blog BiH
BMW treba da se rijesi serije 2 touring, 3GT, 5GT, serija 2 da ostane sa zadnjim pogonom, da se ne glupiraju sa 3cilindarskim motorima i da seriju 3 vrate na setup najboljeg vozackog automobila.
Znaci, vodilja e39 i e46 modeli.
Od mene + za rucni mjenjac na novom M3.
-
UmaX
#1903 Re: BMW Blog BiH
Kako se pokazao B47, jel bas sve od N47 popravljeno?
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#1904 Re: BMW Blog BiH
Jeste, N je zamjenjeno sa B..UmaX wrote:Kako se pokazao B47, jel bas sve od N47 popravljeno?
-
azdralovic
#1905 Re: BMW Blog BiH
rucni mjenjac ce da ucini cuda za profitabilnostElRe wrote:BMW treba da se rijesi serije 2 touring, 3GT, 5GT, serija 2 da ostane sa zadnjim pogonom, da se ne glupiraju sa 3cilindarskim motorima i da seriju 3 vrate na setup najboljeg vozackog automobila.
-
ado-šampion
#1906 Re: BMW Blog BiH
Nikakve boljke nemas ni na N47. Samo gledaj da je 2010. ili noviji. Na 200 k zamijenis lanac preventivno. Ako kupis nemoj da te neko uvjerava da je problem rijesen, problem nikad nije rijesen, dok nisu izbacili N47. Pucaju i dalje na ToyotamaUmaX wrote:Kako se pokazao B47, jel bas sve od N47 popravljeno?
Jos je prerano da se zakljuci ima li B47 iste probleme kao N47 TU. B47 svi imaju AdBlue koliko ja znam, za razliku od N47. Licno bih uvijek isao na noviji motor, bez obzira na sve, ali ne bih letio na B47 cisto jer N47 ima boljke. N47 je odlican motor, iz iskustva, sto pouzdanost/izdrzljivost, sto mogucnosti (performanse, potrosnja, kultura rada, zvuk).
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#1907 Re: BMW Blog BiH
Ja sta covjek piše, nema nikakvih problema pa onda u drugom dijelu posta, da ima....sunce jako u minkenu izgleda 
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#1908 Re: BMW Blog BiH
Snaga ne pada vec se povecava gubljenje snage. Sto ti je bosanski jeziksitni svercer wrote:snaga ne pada nego se naglo povecava gubljenje snage na tackovima i na relaciji motor-tockovi...bitanga_sa_otesa wrote:pa ako si ucio iz knjiga tamo lijepo pise
npr:max snaga 73 ks pri 7200 okretaja,a ti dalje mozes vrtit do 8500 al tad ti snaga pada...
-
ado-šampion
#1909 Re: BMW Blog BiH
Covjek je pitao jel u B47 sve popravljeno, ja ne znam sta je to "sve", nit da sta drugo osim lanca postoji a da treba ili trebalo je biti popravljeno, osim da moras paziti da posle odredjene kilometraze zamijenis lanac, sto na kraju krajeva i sam BMW preporucuje. Ja sam samo dodao da ne nasjeda na pricu ako je novije godiste ne treba mijenjati lanac, koja kruzi okolo, jer treba na svim, samo je razlika sto se na novijim lanac istegne s vremenom i pocne "mljeti", dok na starijim rikne iz cista mira, nekad i na svega 50 hiljada.
Lanac koji se mora zamijeniti na 200 k nije razlog da se odredjeni motor zaobilazi, pogotovo kad znamo s kakvim sve problemima moderni motori kubure.
Lanac koji se mora zamijeniti na 200 k nije razlog da se odredjeni motor zaobilazi, pogotovo kad znamo s kakvim sve problemima moderni motori kubure.
-
azdralovic
#1910 Re: BMW Blog BiH
jedno je kad kuburis sa kvarom od par stotina a drugo od par hiljadaado-šampion wrote:Covjek je pitao jel u B47 sve popravljeno, ja ne znam sta je to "sve", nit da sta drugo osim lanca postoji a da treba ili trebalo je biti popravljeno, osim da moras paziti da posle odredjene kilometraze zamijenis lanac, sto na kraju krajeva i sam BMW preporucuje. Ja sam samo dodao da ne nasjeda na pricu ako je novije godiste ne treba mijenjati lanac, koja kruzi okolo, jer treba na svim, samo je razlika sto se na novijim lanac istegne s vremenom i pocne "mljeti", dok na starijim rikne iz cista mira, nekad i na svega 50 hiljada.
-
ado-šampion
#1911 Re: BMW Blog BiH
Par stotina? Dizna 1300, 1600 kako za koje auto. DPF 2000+. Kvacilo 1000-1500. EGR jesu stoje i to 5 komada, za novija auta kod kojih se otvara elektricno. Par stotina je bilo 2000. godine i to mozda, od 2010. cca pa gore nema vise nista za par stotina. Ako tako gledas bolje traziti atmosferskog benzinca, e tu je jebada sto takvih ako hoces iole noviji BMW vise nema.
Salu nastranu, u ovom slucaju nema nikakvog kuburenja, zamijenis na vrijeme i miran si. S obzirom da se svakako vrte auta od 150 hiljada ili vise, odmah zamijenis lanac i miran si dok ja auto kod tebe. Dijelovi su oko 350 maraka u prodavnici da ti odes da kupis, oba seta lanca s klizacima i zatezacima, SWAG sve. Ruke su skupe jer se mora skinuti mjenjac, ima posla dan-dva.
Ako je to puno nekom ko kupuje auto za 20-30 hiljada ili vise, bolje ne kupovati.
Salu nastranu, u ovom slucaju nema nikakvog kuburenja, zamijenis na vrijeme i miran si. S obzirom da se svakako vrte auta od 150 hiljada ili vise, odmah zamijenis lanac i miran si dok ja auto kod tebe. Dijelovi su oko 350 maraka u prodavnici da ti odes da kupis, oba seta lanca s klizacima i zatezacima, SWAG sve. Ruke su skupe jer se mora skinuti mjenjac, ima posla dan-dva.
Ako je to puno nekom ko kupuje auto za 20-30 hiljada ili vise, bolje ne kupovati.
-
UmaX
#1912 Re: BMW Blog BiH
Na lanac sam i mislio, ali i na neke druge "boljke" ako ih ima.
Dakle, na svim N47 vrijedi da se na 200k mijenja lanac, bez obzira na godiste, a kod novijih godista se makar nece rasut iz cista mira. Zbog polozaja lanca to znaci da se mora vadit motor. Posto je taj lanac od iznimnog znacaja, u obzir dolazi samo original. Vec vidim kako je ta zamjena 2000KM. A tesko da bih kupio neki sa 80k na satu (pravih ili ne), za toga se nema. A niti vjerovati da je mijenjan, bez obzira na kilometrazu i/ili servisnu knjigu. Znaci kupi auto i promijeni odmah, bez razmisljanja.
Opet za B47, on je Euro 6 al ne nadjoh da ide AdBlue, zapravo nadjoh da ide tek odskora. Logicno je za pretpostavit da on nema problem sa lancem, da ga se mozda ne mora ni na 200k mijenjat, al moze imat neke druge probleme.
Ne znam ima li SCR, ako nema AdBlue nema ni SCR, jel tako?
Dakle, na svim N47 vrijedi da se na 200k mijenja lanac, bez obzira na godiste, a kod novijih godista se makar nece rasut iz cista mira. Zbog polozaja lanca to znaci da se mora vadit motor. Posto je taj lanac od iznimnog znacaja, u obzir dolazi samo original. Vec vidim kako je ta zamjena 2000KM. A tesko da bih kupio neki sa 80k na satu (pravih ili ne), za toga se nema. A niti vjerovati da je mijenjan, bez obzira na kilometrazu i/ili servisnu knjigu. Znaci kupi auto i promijeni odmah, bez razmisljanja.
Opet za B47, on je Euro 6 al ne nadjoh da ide AdBlue, zapravo nadjoh da ide tek odskora. Logicno je za pretpostavit da on nema problem sa lancem, da ga se mozda ne mora ni na 200k mijenjat, al moze imat neke druge probleme.
- kabal1337
#1913 Re: BMW Blog BiH
Taj motor je porez na debile. Vidi sa Buzom, mislim da on zna zamijeniti lanac a da ne vadi motor do kraja, vec parcijalno.UmaX wrote:Na lanac sam i mislio, ali i na neke druge "boljke" ako ih ima.
Opet za B47, on je Euro 6 al ne nadjoh da ide AdBlue, zapravo nadjoh da ide tek odskora. Logicno je za pretpostavit da on nema problem sa lancem, da ga se mozda ne mora ni na 200k mijenjat, al moze imat neke druge probleme.Ne znam ima li SCR, ako nema AdBlue nema ni SCR, jel tako?
-
ado-šampion
#1914 Re: BMW Blog BiH
Tacno tako, odmah ga zamijeniti, original je isto SWAG, tako da nemas brige, isti lanaci skinuti (idu dva) i stavljeni iz kutije SWAG. S rukama te nece doci 2000 sigurno, realno je 1500 max sa servisom ulje i svi filteri, plus jos pokoja sitnica.UmaX wrote:Na lanac sam i mislio, ali i na neke druge "boljke" ako ih ima.
Opet za B47, on je Euro 6 al ne nadjoh da ide AdBlue, zapravo nadjoh da ide tek odskora. Logicno je za pretpostavit da on nema problem sa lancem, da ga se mozda ne mora ni na 200k mijenjat, al moze imat neke druge probleme.Ne znam ima li SCR, ako nema AdBlue nema ni SCR, jel tako?
Ako je Euro 6, ja bih se zakleo da ima SCR, znaci 99%. AdBlue ako nema nema ni SCR. Ali B47 imaju svi, opet 99% sigurno. Ako gledas novije auto gledaj B47, ja se cisto zbog lanca ne bih dvoumio.
@Kabal1337, ja sam i radio kod Buze, ako mislis na Samira. Ne mora se vaditi motor. Samo Samir nije jeftin, za dijasporu mozda jeste, ali za zitelje nije,
Btw zaboravih spomenuti da je kod mene "mljeo" otkako sam ga kupio i ja sam tako vozio 50 hiljada i onda ga zamijenio, na 200 i nesto. Cuje se iznad 1500-1600 obrtaja da melje ko mlin za kafu. Tako da bez brige, nije da to pukne cim das pare i upalis auto, ali s ovom pamecu ja bih zamijenio odmah, bezveze odlagati kad znas da ces nekad morati. Ja sam odlagao jer sam vjerovao da ne mora na novijim, ali onda kontam nije mi skupo, ne isplati se zajebavati, a i kad ga prodam bezze da nekom rikne a da sam ja znao za problem.
-
UmaX
#1915 Re: BMW Blog BiH
To sto kazes da je realno max 1500, mislis kupit SWAG lanac i uradit mimo ovlastenog?ado-šampion wrote: Tacno tako, odmah ga zamijeniti, original je isto SWAG, tako da nemas brige, isti lanaci skinuti (idu dva) i stavljeni iz kutije SWAG. S rukama te nece doci 2000 sigurno, realno je 1500 max sa servisom ulje i svi filteri, plus jos pokoja sitnica.
Ako je Euro 6, ja bih se zakleo da ima SCR, znaci 99%. AdBlue ako nema nema ni SCR. Ali B47 imaju svi, opet 99% sigurno. Ako gledas novije auto gledaj B47, ja se cisto zbog lanca ne bih dvoumio.
Bolje onda dat 3 milje vise za B47 u odnosu na N47, nema veze sto je duplo vise od same zamjene lanca. Mada, ako ima SCR+AdBlue, to moze bit druga vrsta problema.
-
ado-šampion
#1916 Re: BMW Blog BiH
Da, upravo tako, prepustis nekom pouzdanom majstoru, kao sto je ovaj gore spomenuti, da uradi sve to za tebe.
Ako mislis ici Tomicu za to, bolje pitaj koliko je para prije nego sto pazaris auto, a moja pretpostavka je da te 2 milje sigurno nece pokriti, dabogda i 3, a dobices sve isto.
B47 je sigurno bolji motor, mimo odrzavanja, tisi, cisci, manje trosi, ali ima SCR, sto je dodatna zajebancija i opet nisi siguran da je problem s lancem rijesen, vjerovatno jeste, a ako nije nek ti je na znanje da je i kod njega lanac ispred kabine.
Opet, ja ne bih razmisljao u tom pravcu. Bolje razmisljaj u pravcu benzinca, ako te vec strah za N47, B38/48 i N13 koliko je meni poznato nisu imali izrazenih boljki. I nemaju ni DPFa. A s dizelom ce i to doci na red sigurno.
Ako mislis ici Tomicu za to, bolje pitaj koliko je para prije nego sto pazaris auto, a moja pretpostavka je da te 2 milje sigurno nece pokriti, dabogda i 3, a dobices sve isto.
B47 je sigurno bolji motor, mimo odrzavanja, tisi, cisci, manje trosi, ali ima SCR, sto je dodatna zajebancija i opet nisi siguran da je problem s lancem rijesen, vjerovatno jeste, a ako nije nek ti je na znanje da je i kod njega lanac ispred kabine.
Last edited by ado-šampion on 06/08/2019 10:23, edited 1 time in total.
-
UmaX
#1917 Re: BMW Blog BiH
N13 je Prince motor, to ne bih, B38 je benzinac al tri cilindra, B37 isto tri cilindra al dizel. Nijedan nije sreca. Neki pravi cetverocilindras je minimalno 180KS, to je previse. Ciljao sam na 316d F30, meni dovoljno snage...
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#1918 Re: BMW Blog BiH
Kako b47 nema dpf? 
-
UmaX
#1919 Re: BMW Blog BiH
Pa niko to ne veli. Benzinci ga nemaju.
-
kidney
#1920 Re: BMW Blog BiH
B47 je bi-turbo ako je E6D temp.
-
NediM17
#1921 Re: BMW Blog BiH
Ja motora i kurca. Vise izdrzi zuBicasti na pravim autima nego lanac na BMWu. 
Onaj o'tamo sere o nakim hiljadama maraka i prevenciji. Pa pouzdaniji mu je onaj Daihatsu bio.
Onaj o'tamo sere o nakim hiljadama maraka i prevenciji. Pa pouzdaniji mu je onaj Daihatsu bio.
- amar1994
#1923 Re: BMW Blog BiH
Kazu Ameri,novije benweJe samo na lease i vozat dok je garancijaUmaX wrote:Pa niko to ne veli. Benzinci ga nemaju.
-
NediM17
#1924 BMW Blog BiH
Pa evo sad gledam lanac ko na pony biciklu. Jbt. Japanac kad ga turi ko tenkovska gusjenica. 
-
azdralovic
#1925 Re: BMW Blog BiH
Tomic za mini cooper trazio blizu 4 hiljade...ado-šampion wrote:Da, upravo tako, prepustis nekom pouzdanom majstoru, kao sto je ovaj gore spomenuti, da uradi sve to za tebe.
B47 je sigurno bolji motor, mimo odrzavanja, tisi, cisci, manje trosi, ali ima SCR, sto je dodatna zajebancija i opet nisi siguran da je problem s lancem rijesen, vjerovatno jeste, a ako nije nek ti je na znanje da je i kod njega lanac ispred kabine.Opet, ja ne bih razmisljao u tom pravcu. Bolje razmisljaj u pravcu benzinca, ako te vec strah za N47, B37/38 i N13 koliko je meni poznato nisu imali izrazenih boljki. I nemaju ni DPFa. A s dizelom ce i to doci na red sigurno.