Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- B6Redhell
#3726 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Naravno da je posebna. Kad se kasni za ostatkom svijeta 20 god najmanje, Sa OT tablicama..
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
- B6Redhell
#3728 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Koja je starosna granica za ove old tajmere..?Evolution_IV wrote: ↑19/02/2025 21:05kopiraju srbe, nista sami kod nas ne znaju![]()
znaci mogao bi i ja r33 '95 da imam pare![]()
Nadam se da imaju povlastice na polici osiguranja..
- Optimist
- Evolution_IV
#3730 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
mislim da je 30god, s tim da sa tim tablicama smije se samo vikendom i na organizovane skupove vozitB6Redhell wrote: ↑19/02/2025 21:10Koja je starosna granica za ove old tajmere..?Evolution_IV wrote: ↑19/02/2025 21:05kopiraju srbe, nista sami kod nas ne znaju![]()
znaci mogao bi i ja r33 '95 da imam pare![]()
Nadam se da imaju povlastice na polici osiguranja..
- B6Redhell
#3731 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Mislim da zbog ogranicenosti voznje imaju povlastice. I polica osiguranja bi trebala biti jeftinija…
-
citroen xm
#3732 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Ja koliko sam shvatio, ove naše OT tablice ne nose nikskva ograničenja u vidu kilometraže.
- ZoomZoomKiwi
#3733 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Tako je, samo postoji uslov da moraš imati još jedno vozilo registrovano na sebe, za redovnu "normalnu" upotrebu.citroen xm wrote: ↑19/02/2025 22:46 Ja koliko sam shvatio, ove naše OT tablice ne nose nikskva ograničenja u vidu kilometraže.
- trambusek88
#3734 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Prvi je bio Renault 4 iz Sanskog Mosta OT-988000. Prve 3 brojke predstavljaju godinu proizvodnje.
-
DebelinJoe
#3735 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Beograd 1991, predvečerje pakla...Veliki broj mečki 123 na ulicama BG -a
- trambusek88
#3736 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Više nego Golfova.
Yugo i Stojadin dominantni.
Yugo i Stojadin dominantni.
-
DebelinJoe
#3737 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Nekako je Golf u to vrijeme smatran za auto koje kupuju Slovenci i Hrvati (Istra, ZG, Rijeka, Varaždin itd), nekako je bio auto za zapadni, bogatiji i napredniji dio zemlje. Zastave su bile očajne kvalitete, ali su bile jeftine i mogle se kupiti na krediti od 1000 rata. Takve su se rado kupovale u Srbiji. U Sandžaku se znalo, muslimani voze njemačka auta, Srbi voze Zastave i Lade. Za nizak životni standard u tadašnjoj Srbiji Golf je bio skup.
Btw, u ovom videu vidim jedan Passat karavan "lubeničar." Nikada do iza rata nisam vidio niti jednog na ovim prostorima. Ovaj sa snimka je baš bio raritet.
-
giannibelif
#3738 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Sve mogu shvatiti, ali popularnost Lade i Azlk-a nikako, ako izuzmemo Nivu koja nije imala jeftiniju 4x4 konkurenciju osim Suzukija i Campagnole. Bar je Jugoslavija imala svojih jeftinijih i pristupačnih automobila.
-
DebelinJoe
#3739 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Iza rata nekad, a to je recimo 2002. ili 2003. idem nekim poslom u Beograd. Jedan dalji rođak, fin stariji čovjek živi u nekom mjestu između Šapca i Beograda. Prija rata radio kao komercijalista po Srbiji pa se tamo i oženio. Helem, došao tamo, pitam šta ima, kaže:giannibelif wrote: ↑27/02/2025 00:39 Sve mogu shvatiti, ali popularnost Lade i Azlk-a nikako, ako izuzmemo Nivu koja nije imala jeftiniju 4x4 konkurenciju osim Suzukija i Campagnole. Bar je Jugoslavija imala svojih jeftinijih i pristupačnih automobila.
- Evo tražim neki auto da kupim.
Onda uzima telefon i zove neke firme i pita: Imate li novi Yugo na stanju?
Znači, ljudi su tamo kupovali Yugo sve dok se proizvodio. Da se danas sklapa u Kragujevcu kupovali bi ga i danas.
- ElRe
#3740 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
U Sandžaku se teško živjelo, izuzev u Novom Pazaru. U Novom Pazaru i dan danas vozni park je kao da je Štutgart.DebelinJoe wrote: ↑27/02/2025 00:31 U Sandžaku se znalo, muslimani voze njemačka auta, Srbi voze Zastave i Lade. Za nizak životni standard u tadašnjoj Srbiji Golf je bio skup.
Ja sam iz Južnog Sandžaka, još siromašniji dio Sandžaka i dan danas i sjećam se da su preovladavale Fiće, Yugo, 101. Neko je imao Ladu, Renault 4, rijetko Visu, a Opel IDL i Golf TAS su bili baš rijetki. Moj otac je imao Ladu 1200, dovezenu iz Moskve 1980. a prodali je 1992. za 200 DEN. Nije se kvarila, osim što je trošila previše i što joj je od korozije propao pod. Vrata za divno čudo nisu bila.
Uvoz polovnjaka kreće sredinom 90ih, VAG program u 80%, ostalo Mercedes, Opel, Ford. Ko nije mogao da kupi Golfa, Jettu, Pasata, kupovao je Opela ili Forda. Srbi nisu mogli do njemačkih automobila jer su radili u državnim i opštinskim firmama, agencijama gdje je plata bila do 50 KM. Bošnjaci su masovno odlazili u Njemačku (rodbina kupovala automobile familiji), kontrolisali i vodili šverc svakojake robe iz Albanije, Madjarske, Makedonije, Turske i zbog toga su mogli priuštiti bolje automobile.
Rodjak koji je bio policajac sa kolegama, radio je šverc pilećeg mesa, šećera i brašna iz Albanije čamcima preko Skadarskog jezera. Za te 3 godine sankcija zaradio je za Mercedesa 124 250D, 1989.god. Šverc je u CG i Južnom Sandžaku prećutno bio odobren od vlasti. Duvan i naftu su kontrolisali današnji i bivši veliki političari i biznismeni.
-
citroen xm
#3741 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Lada je bila tu zbog prilično dobre podrške, orjentisanosti prema istoku, možda čak i nekih uvozno/izvoznih kvota i naravno zbog robusnosti koja je za sličnu cijenu bila ipak izdržljivija od Zastave u ruralnim dijelovima. Takođe su vojna lica iz JNA dosta vozila ruska vozila.
Nisu bila rijetka ni u BiH, a za svoje vrijeme Samara je čak bila i vrlo moderan i sasvim solidan auto.
Nisu bila rijetka ni u BiH, a za svoje vrijeme Samara je čak bila i vrlo moderan i sasvim solidan auto.
- ElRe
#3742 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Tako je. Te komunističke diktature su imale sistem gdje su jedni drugima izvozili neku robu, a uvozili drugu robu dogovorene vrijednosti.
- trambusek88
#3743 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Lada i Poljski Fiat su se preko Zastave prodavali i bili tretirani kao domaći proizvod iako to nisu bili.giannibelif wrote: ↑27/02/2025 00:39 Sve mogu shvatiti, ali popularnost Lade i Azlk-a nikako, ako izuzmemo Nivu koja nije imala jeftiniju 4x4 konkurenciju osim Suzukija i Campagnole. Bar je Jugoslavija imala svojih jeftinijih i pristupačnih automobila.
- trambusek88
#3744 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
I Sarajlije naravno... dok gledao sam neke snimke iz Tuzle, tamo je Golf bio rijedak u odnosu na Sarajevo, tamo je dominirala Zastava.DebelinJoe wrote: ↑27/02/2025 00:31Nekako je Golf u to vrijeme smatran za auto koje kupuju Slovenci i Hrvati (Istra, ZG, Rijeka, Varaždin itd), nekako je bio auto za zapadni, bogatiji i napredniji dio zemlje. Zastave su bile očajne kvalitete, ali su bile jeftine i mogle se kupiti na krediti od 1000 rata. Takve su se rado kupovale u Srbiji. U Sandžaku se znalo, muslimani voze njemačka auta, Srbi voze Zastave i Lade. Za nizak životni standard u tadašnjoj Srbiji Golf je bio skup.
Btw, u ovom videu vidim jedan Passat karavan "lubeničar." Nikada do iza rata nisam vidio niti jednog na ovim prostorima. Ovaj sa snimka je baš bio raritet.
Što se tiče lubeničara, u ratu je bio jedan razvaljeni u mojoj ulici, a bilo je i nešto Pasaata B3
-
milojicabrzi
#3745 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Heh, kupovna moć nije bila jaka, a bilo je kreditnih linija za Zastava vozila.
Sjećam se da je nekad pred rat, bio sistem "samokreditiranja" u firmama.
Skupi se 20-ak kolega, koji hoće kupiti Yugu, podijeli se na 20 rata, svaki mjesec uplaćuju, a po jedan od njih (izabiralo se slučajnim žrijebom), dobije auto svakog mjeseca.
Bila je dobra opcija ako se uleti u prvih 4-5, ali ako si među zadnjima, nauplaćuješ se i načekaš do auta
Omjer cijena je govorio dovoljno:
Golf 2 bio oko 19-21 hiljadu DEM, zavisno od motora i opreme.
Renault 4 bio oko 8-9 hiljada.
Stojadin mislim oko 7 hiljada.
Yugo bio 8-9 hiljada.
Lade 2105 i Samare, bile su takođe 10-ak hiljada.
Fićo dok se proizvodio bio negdje oko 6 hiljada.
Peglica bila najjeftiniji auto, koštala oko 5500 DEM.
Ovo su naravno cijene u grubo, bilo je tu sitnijih oscilacija, ali se za jednog golfa, moglo kupiti dva stojadina i da još ostane para.
Mislim da je Renault 4 bio dobra opcija, bio je zapadni auto, koliko-toliko dobrih standarda kvaliteta, a bio je tek nešto skuplji od stojadina.
Znam da je pred rat bilo i čitavih flota rent a car firmi, sa Renaultom 4 i Yugama 45 / 55
Uglavnom istočna auta i Zastave, mogle su izdržati 10-12 godina eksploatacije i tada bi se obično prodavale za par stotina DEM, zapadna auta mogla su gurati 15-20 godina kad bi uglavnom zbog trulosti limarije, doživjeli svoj kraj eksploatacionog vijeka.
Tek auta iza 2000-og godišta, mogu gurati preko 25 godina, zbog nešto kvalitetnijeg lima i zaštite od hrđanja

Sjećam se da je nekad pred rat, bio sistem "samokreditiranja" u firmama.
Skupi se 20-ak kolega, koji hoće kupiti Yugu, podijeli se na 20 rata, svaki mjesec uplaćuju, a po jedan od njih (izabiralo se slučajnim žrijebom), dobije auto svakog mjeseca.
Bila je dobra opcija ako se uleti u prvih 4-5, ali ako si među zadnjima, nauplaćuješ se i načekaš do auta
Omjer cijena je govorio dovoljno:
Golf 2 bio oko 19-21 hiljadu DEM, zavisno od motora i opreme.
Renault 4 bio oko 8-9 hiljada.
Stojadin mislim oko 7 hiljada.
Yugo bio 8-9 hiljada.
Lade 2105 i Samare, bile su takođe 10-ak hiljada.
Fićo dok se proizvodio bio negdje oko 6 hiljada.
Peglica bila najjeftiniji auto, koštala oko 5500 DEM.
Ovo su naravno cijene u grubo, bilo je tu sitnijih oscilacija, ali se za jednog golfa, moglo kupiti dva stojadina i da još ostane para.
Mislim da je Renault 4 bio dobra opcija, bio je zapadni auto, koliko-toliko dobrih standarda kvaliteta, a bio je tek nešto skuplji od stojadina.
Znam da je pred rat bilo i čitavih flota rent a car firmi, sa Renaultom 4 i Yugama 45 / 55
Uglavnom istočna auta i Zastave, mogle su izdržati 10-12 godina eksploatacije i tada bi se obično prodavale za par stotina DEM, zapadna auta mogla su gurati 15-20 godina kad bi uglavnom zbog trulosti limarije, doživjeli svoj kraj eksploatacionog vijeka.
Tek auta iza 2000-og godišta, mogu gurati preko 25 godina, zbog nešto kvalitetnijeg lima i zaštite od hrđanja
-
citroen xm
#3746 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Ako je ovo tačno, fascinantno mi je da je Yugo bio skuplji od Stojadina. Možda jeste nešto malo moderniji model(mada se to ni u čemu nije ogledalo), ali Z101 je bio puno bolji auto.
Za Golfa su bile duge liste čekanja, pa se i godinu dana star Golf mogao prodati za istu cijenu kao nov.
Za Golfa su bile duge liste čekanja, pa se i godinu dana star Golf mogao prodati za istu cijenu kao nov.
- Evolution_IV
#3747 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
zato ga sad svi hoce, jer nisu mogli imat tada 
-
citroen xm
#3748 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
To i jeste velikim dijelom uzrok za posljeratnu navalu uvoza Golfova. Recimo Pasat koji je koštao slično, koji je bio puno bolje auto, nije imao ni približnu popularnost kao Golf.
Jbg, bio nam tu ispred nosa, a velikoj većini nedostižan. I čim su se stekli uslovi naravno da će se kupiti Golf. I uz to, to je prije rata bio možda i najpoznatiji dizelaš kod nas, pa je i zbog toga ostala fascinacija malom potrošnjom.
GTI koji je sada tražena i skupa roba se tada prodavao po cijeni dizelaša i mogao si prodati 10 dizela dok ti naleti jedan kupac za GTI. Uglavnom su komentari bili "puno troši", "jao K glava"
Jbg, bio nam tu ispred nosa, a velikoj većini nedostižan. I čim su se stekli uslovi naravno da će se kupiti Golf. I uz to, to je prije rata bio možda i najpoznatiji dizelaš kod nas, pa je i zbog toga ostala fascinacija malom potrošnjom.
GTI koji je sada tražena i skupa roba se tada prodavao po cijeni dizelaša i mogao si prodati 10 dizela dok ti naleti jedan kupac za GTI. Uglavnom su komentari bili "puno troši", "jao K glava"
-
DebelinJoe
#3749 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Meni je 101 bio mnogo bolji auto. Udoban, stabilan, zabavan u vožnji, osamdesetih milina bilo otići u njemu porodično na more.citroen xm wrote: ↑28/02/2025 14:19 Ako je ovo tačno, fascinantno mi je da je Yugo bio skuplji od Stojadina. Možda jeste nešto malo moderniji model(mada se to ni u čemu nije ogledalo), ali Z101 je bio puno bolji auto.
Zanimljivo je kako je Zastava od kvalitetnog Tristaća, preko solidnog stojadina spala na jad od Yuge.
-
citroen xm
#3750 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta
Meni je Z101 ubjedljivo u kompletu najbolji proizvod Zastave. Meni lično lijep, udoban prilično, solidan motor za to doba i nakon Tristaća konstrukcijski puno moderniji.
Posle je Florida bila moderna, ali zbog raspada države i u firmi je nastao raspad sistema pa je bila propast.
Posle je Florida bila moderna, ali zbog raspada države i u firmi je nastao raspad sistema pa je bila propast.