Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1076 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by _BataZiv_0809 »

Ima jos jedna cesto parkirana oko direkcije RAD-a u Paromlinskoj.
basicm

#1077 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by basicm »

Meni kad kazete alfa, ja vidim ovu. Crvenu, sa bijelim felgama.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1078 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by Domaci izdajnik »

Ja kad god vidim BMW E30 u dobrom stanju odmah mi razvuče osmijeh :) imao ga, super me služio, fine uspomene sa njim imam.... :per:
coco1

#1079 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by coco1 »

par godina pred rat se pojavio poprilican broj fiata ritmo u sa, pogotovo taksisti vozali. al su ta auta dimila.

ne pamtim da sam ijednog vidio poslije 90-tih. par ih se vrtilo netom nakon rata
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1080 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by bitanga_sa_otesa »

struHli su svi :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1081 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by _BataZiv_0809 »

Image

Nekad ih je bilo dosta, narocito na taxiju, a sad i tamo ostala je pokoja, ostale su izgleda zavrsile uglavnom pod presom, ni na otpadima ih nema bogzna koliko.

Sta reci o autu za koje sam toliko vezan, a ne biti subjektivan. I dalje tvrdim da se nisam nikad vozio u udobnijem autu, a vozio sam (se) u mnogo njih tokom 15 godina vozačkog staža.

Medjutim kada je u pitanju zavrsna izrada, opravdala je dosta stereotipa o italijanskim autima. Tipke na komandnoj ploči se ogule i propadnu, kugla mjenjača se raspadne, rukohvat suvozačevih vrata pukne jer je preslab za masivna i teška vrata :-) zadnji amortizeri također preslabi pa auto potone, elektronika vrlo često cudljiva i sa mnogo egzoticnih kvarova, plasticna obloga unutrasnjih šteka puca ko ledenica na jači trzaj, farba izgori i pa auto izgleda kao ošugano....itd..itd... Ovo malo preživjelih uglavnom ima sve pobrojane simptome i većinom su u ocajnom stanju.

Motori su druga prica, neko pametan je odlucio da ugrađuju motore koji su išli u dosta različitih modela Fiata, Lancie i Alfe, bez obzira što je Kappa svojevremeno bila perjanca i top model marke... i mislim da su je oni i održali koliko toliko, inače bi dijelila sudbinu Thesisa.
Domaci izdajnik

#1082 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Loša završna obrada i Marelli elektronika su sahranili taj, inače odličan automobil :sad: šteta...Lancia Lybra je npr bila sasvim suprotno - udobna, kvalitetna, pouzdana ali dizajn prednje maske i visoka cijena su odbijali kupce :-?
AKK

#1083 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by AKK »

Kad ste zadni put videli Audi 80 karavan i Audi 100 C3? Slabo ih ima a Audi 100 C3 nisam nikad vidio. Izgleda kao neki fin kultni autic.

Image
arhivasvega

#1084 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by arhivasvega »

coco1 wrote: 19/03/2020 16:56 par godina pred rat se pojavio poprilican broj fiata ritmo u sa, pogotovo taksisti vozali. al su ta auta dimila.

ne pamtim da sam ijednog vidio poslije 90-tih. par ih se vrtilo netom nakon rata
Djani jednog imao 🥺
amar1994

#1085 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by amar1994 »

AKK wrote: 19/03/2020 21:20 Kad ste zadni put videli Audi 80 karavan i Audi 100 C3? Slabo ih ima a Audi 100 C3 nisam nikad vidio. Izgleda kao neki fin kultni autic.

ovakvog 2000 dok sam u mahali bio,vec tad su bili stari ko grcka :-D

Image
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1086 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by _BataZiv_0809 »

Ma bilo je ovakvih do unazad desetak godina
basicm

#1087 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by basicm »

Audi 100 je zvijer. Zvijer.
bilic

#1088 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by bilic »

basicm wrote: 19/03/2020 22:53 Audi 100 je zvijer. Zvijer.
Ja ga imao 1988 godine
bio 82 godiste ( mislim ) 2000 cm 110 konja
Niko brži od mene . hahahaha.
.
Imao pored karburatora neku preljevnu bocu .. Oko dece benzina stajalo u njoj .
Kad dodaš puni gas iz nje povuče benzin .
E jednom se i zapalio u vožnji al nije bilo veče štete ... SREĆAAA :D :D :D
,
https://www.cars-data.com/en/pictures-a ... -1976/75/2

ovako nešto
parappa
Grijem se na: struju
Vozim: Lotus Esprit TurboSE

#1089 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by parappa »

_BataZiv_0809 wrote: 19/03/2020 18:26 Image

Nekad ih je bilo dosta, narocito na taxiju, a sad i tamo ostala je pokoja, ostale su izgleda zavrsile uglavnom pod presom, ni na otpadima ih nema bogzna koliko.

Sta reci o autu za koje sam toliko vezan, a ne biti subjektivan. I dalje tvrdim da se nisam nikad vozio u udobnijem autu, a vozio sam (se) u mnogo njih tokom 15 godina vozačkog staža.

Medjutim kada je u pitanju zavrsna izrada, opravdala je dosta stereotipa o italijanskim autima. Tipke na komandnoj ploči se ogule i propadnu, kugla mjenjača se raspadne, rukohvat suvozačevih vrata pukne jer je preslab za masivna i teška vrata :-) zadnji amortizeri također preslabi pa auto potone, elektronika vrlo često cudljiva i sa mnogo egzoticnih kvarova, plasticna obloga unutrasnjih šteka puca ko ledenica na jači trzaj, farba izgori i pa auto izgleda kao ošugano....itd..itd... Ovo malo preživjelih uglavnom ima sve pobrojane simptome i većinom su u ocajnom stanju.

Motori su druga prica, neko pametan je odlucio da ugrađuju motore koji su išli u dosta različitih modela Fiata, Lancie i Alfe, bez obzira što je Kappa svojevremeno bila perjanca i top model marke... i mislim da su je oni i održali koliko toliko, inače bi dijelila sudbinu Thesisa.
Jesi li pazario onu Lanciu iz Dervente što si bio već u kontaktu sa prodavačem? Kappe coupe je bila
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1090 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by _BataZiv_0809 »

Nisam nazalost ili nasrecu. I zao mi je zato sto je ovo vjerovatno zadnji voz da je uhvatim , a drago sto znam da bih kupio rupu bez dna u koju bi se slupale ogromne pare.

Prodavac nije bio bas kooperativan doduse.

Koliko vidim nema je na piku ali to ne znaci da je prodata, vec je jednom nestajala sa pika i vratila se a kod istog gazde.

Promijenila je ona dosta ruku u BIH, cak i ovdje na forumu se prije 7-8 godina neko javljao za automehanicarski savjet navodeci da je Kappa coupe u pitanju, a 99% da je to ova ista...
Domaci izdajnik

#1091 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

E da mi je jednu ovakvu pazariti:
Image

Ovo je bila prava Lancia sve ostalo mačku o rep, osim možda Delte HF :igra1:
bitanga_sa_otesa

#1092 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

meni je ova bolja

Image
parappa
Grijem se na: struju
Vozim: Lotus Esprit TurboSE

#1093 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by parappa »

_BataZiv_0809 wrote: 20/03/2020 14:17 Nisam nazalost ili nasrecu. I zao mi je zato sto je ovo vjerovatno zadnji voz da je uhvatim , a drago sto znam da bih kupio rupu bez dna u koju bi se slupale ogromne pare.

Prodavac nije bio bas kooperativan doduse.

Koliko vidim nema je na piku ali to ne znaci da je prodata, vec je jednom nestajala sa pika i vratila se a kod istog gazde.

Promijenila je ona dosta ruku u BIH, cak i ovdje na forumu se prije 7-8 godina neko javljao za automehanicarski savjet navodeci da je Kappa coupe u pitanju, a 99% da je to ova ista...
ok. :thumbup:
znaci to je ta sto se vrtila i prije. ako su "vitalni organi" uredu moglo se uz malo truda napraviti fino auto.
pogotovo ako je, koliko se sjecam, dolazila i limuzina sa istim motorom uz nju
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1094 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by _BataZiv_0809 »

Daleko od toga. Evo da se skoncentrisemo samo na one koje su savremenici te sa slike ili su dosli poslije nje, na prvu bez puno razmisljanja tu su i: Beta Montecarlo, Gamma coupe, Stratos, 037, Thema 8.32, Kappa (ako nista coupe), Thesis, pa i Lybra i Delta mk3.

Svaka od navedenih je imala inovativnost i originalnost koja je osnovna osobina Lancie. Sad sto vecinu trziste nije prepoznalo, to je druga tema i van gabarita ove na kojoj pisemo.

Ja bih iskljucio samo ove Chryslere koji su se pakovali pod Lancia logotipom, iako ne bih imao nista protiv Theme ili Flavie.
B6Redhell

#1095 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by B6Redhell »

Vazda su me nazivi ovih Lanci fascinirali..
sve kontam sad cu naletiti na “vulva, testis, labia” itd... :D :wink:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1096 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by _BataZiv_0809 »

parappa wrote: 20/03/2020 16:07 ok. :thumbup:
znaci to je ta sto se vrtila i prije. ako su "vitalni organi" uredu moglo se uz malo truda napraviti fino auto.
pogotovo ako je, koliko se sjecam, dolazila i limuzina sa istim motorom uz nju
U ovakvim situacijama pored vremena, prostora, novca, ali boga mi i zivaca, treba imati i srece. Nazalost meni tajming nije isao na ruku, ali eto to je valjda tako trebalo biti.

Naime, kad sam poceo sa restauracijom svoje Kappe (limuzina) i vec ulozio ozbiljne pare, ta coupe se odjednom pojavila na piku (to je ono sto sam vec napisao da je bila i prije na piku kod istog covjeka). Pokusao sam naci neku racunicu i mozda je tad trebalo halalit sve ulozeno i kupit coupe, ali lako je sad pricati, u to vrijeme to ne bi imalo nikakvog smisla.To je bilo prije 5 godina.

U medjuvremenu se svasta nesto izdesavalo na licnom planu, nisam se bas najbolje proveo sa sredjivanjem svoje Kappe (zna @bitanga_sa_otesa priču), ali sam uz pomoc tog iskustva i skontao šta su mi prioriteti u zivotu i da mi je ipak puno vaznije dobro se obuc, izac u kafanu, diskoteku ili restoran, putovat po svijetu, imat lijepo sredjen stan nego resurse ulagati u auto gdje je rezultat vrlo oskudan.

Sad kad sam nekako sahranio sve svoje iluzije o autima, iako ne sanjam o Ferarijima nego o dva auta koja se mogu zajedno kupiti za manje od 10000 maraka, bitno mi je da imam pouzdano auto koje je sto lakse i jeftinije za odrzavat, pa sam takvo i kupio. I sta se desi :D U subotu pazarim trenutno auto, u narednu srijedu ili cetvrtak fljas :D coupe opet na piku :lol:

I hajde opet se ja javim da vidim kako prodavac diše, ali nije baš bio kooperativan i kofrčio se ko da prodaje golfa 4 tdi :roll: Veliko je pitanje u kakvom je stanju, valja imat dvije garaze za nju i onu drugu sa istim motorom (mada sam mu odmah do znanja dao da me druga ne zanima), opet valja ulagati pare u nju sa vrlo neizvjesnim ishodom, a došli drugi prioriteti.....jebajiga :mrgreen: Možda se opet nekad ukaže prilika, ne gubim nadu :bih:
Tabakmalac

#1097 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by Tabakmalac »

Lajavikrelac wrote: 20/03/2020 15:59 E da mi je jednu ovakvu pazariti:
Image

Ovo je bila prava Lancia sve ostalo mačku o rep, osim možda Delte HF :igra1:
My man, zaboravljaš na ovu ljepoticu :mrgreen: :
Image
bitanga_sa_otesa

#1098 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Image
basicm

#1099 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by basicm »

Stratos isto kajla na tockovima. Ove druge dvije, nema dalje.
bitanga_sa_otesa

#1100 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

ma stratos mi je jedan od gadnijih auta kao trkaci ,a kao cestovni pogotovo :run:
Post Reply