Jesam li ja to nesto propustio, ali od kada je converter=spojnica?hladan.preminger wrote:Torque converter = Hidraulička spojnica (spojka) ili wandler kod majstora što rade švabe
Automatski mjenjač - savjeti
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
jefferson
#226 Re: Automatski mjenjač - savjeti
-
Hendrix
#227 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Svi moderni automatici podrazumjevaju da se N uopste ne koristi tokom normalne voznje, torque converter radi svoj posao i kada se stoji na semaforu a najvaznije je da pumpa salje ulje kroz mjenjac dok je u D ali dok je u N to ne radi.
Posto je converter hidraulicki ne vidim poentu u nekom saltanju da se nesto sacuva kao da je manuelni mjenjac, sto i fino pise u skoro svakom uputstvu od auta sa automatskim mjenjacem. Komplikujete bezveze voznju automatikom, citava poenta takvog mjenjaca je da se stavi u D i vozi dok ne parkiras kada ide u P, i to je to. Ako se vec lozis na saltanje, prebaci u manuelni mod ako ima i saltaj.
Po meni jedini savjet oko automatika je i onaj koji je uvijek u uputstvima, da se ne salta u R kada je vozilo u pokretu ili P i kontra, a sve ostalo...ljudi zato se zove automatika, nemate vi nista s tim mjenjacem osim redovnog servisa.
Posto je converter hidraulicki ne vidim poentu u nekom saltanju da se nesto sacuva kao da je manuelni mjenjac, sto i fino pise u skoro svakom uputstvu od auta sa automatskim mjenjacem. Komplikujete bezveze voznju automatikom, citava poenta takvog mjenjaca je da se stavi u D i vozi dok ne parkiras kada ide u P, i to je to. Ako se vec lozis na saltanje, prebaci u manuelni mod ako ima i saltaj.
Po meni jedini savjet oko automatika je i onaj koji je uvijek u uputstvima, da se ne salta u R kada je vozilo u pokretu ili P i kontra, a sve ostalo...ljudi zato se zove automatika, nemate vi nista s tim mjenjacem osim redovnog servisa.
- basicm
#228 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Nista nisi propustio, hidraulicna spojka je jer je unutra lamela koja radi na hidrauliku, englezi pretvarac jer pretvara nesto u nesto. Struktura i funkcija, kako ko nazove.jefferson wrote:Jesam li ja to nesto propustio, ali od kada je converter=spojnica?hladan.preminger wrote:Torque converter = Hidraulička spojnica (spojka) ili wandler kod majstora što rade švabe
Ili npr. pumpa vs crpka, zavisi s koje strane gledas
-
hladan.preminger
#229 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Nije converter = spojnica naravnojefferson wrote:Jesam li ja to nesto propustio, ali od kada je converter=spojnica?hladan.preminger wrote:Torque converter = Hidraulička spojnica (spojka) ili wandler kod majstora što rade švabe
-
hladan.preminger
#230 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Hendrix wrote:Svi moderni automatici podrazumjevaju da se N uopste ne koristi tokom normalne voznje, torque converter radi svoj posao i kada se stoji na semaforu a najvaznije je da pumpa salje ulje kroz mjenjac dok je u D ali dok je u N to ne radi.
Ne može pritisak koji je tc dok auto stoji, biti veći od pritiska u njemu dok voziš 200km/h. Tako da nema potrebe prebacivati u N dok stojiš u saobraćaju.
-
hladan.preminger
#231 Re: Automatski mjenjač - savjeti
basicm wrote:Nista nisi propustio, hidraulicna spojka je jer je unutra lamela koja radi na hidrauliku, englezi pretvarac jer pretvara nesto u nesto. Struktura i funkcija, kako ko nazove.jefferson wrote:Jesam li ja to nesto propustio, ali od kada je converter=spojnica?hladan.preminger wrote:Torque converter = Hidraulička spojnica (spojka) ili wandler kod majstora što rade švabe
Ili npr. pumpa vs crpka, zavisi s koje strane gledas
-
ahaaha
#232 Re: Automatski mjenjač - savjeti
pitanje..postavio sam i na alfa romeo pdf-u i dobio samo jedan odgovor pa da cujem i druga misljenja...
alfa 159 1.9 jtd 110 kW sa qtronic mjenjacem, generalno kakav je?? takodje pri testiranju sam osjetio u mjestu kad se prebacuje da ima male trzaje, jel to normalno ili...?
alfa 159 1.9 jtd 110 kW sa qtronic mjenjacem, generalno kakav je?? takodje pri testiranju sam osjetio u mjestu kad se prebacuje da ima male trzaje, jel to normalno ili...?
-
jefferson
#233 Re: Automatski mjenjač - savjeti
P dobro onda pricamo o istoj stvari, ali jbg naziv djela je Hydraulic torque converter.hladan.preminger wrote:Nije converter = spojnica naravnojefferson wrote:Jesam li ja to nesto propustio, ali od kada je converter=spojnica?hladan.preminger wrote:Torque converter = Hidraulička spojnica (spojka) ili wandler kod majstora što rade švabe, ali se citav taj sklop kod nas ne zove po doslovnom prevodu engleskog naziva.
- amar1994
#234 Re: Automatski mjenjač - savjeti
vidim da se razumijes u benvejefferson wrote:Ne znam za ruke, Getragov DCT u BMW-u je 0.04sec, ZF PDK u Porscheu oko 0.04, Borg-Warner DSG u VW-u je 0.06, a ZF 8 klasicni automatik sa BMW programom (najbrzi automatik danas u ponudi) je oko 0.180 u F serijama BMW-a. Medjutim, izgleda da je BMW ponudio novi program za G serije sa brzom izmjenom. To su tako male razlike da je to skoro neprimjetno osim sto je sa duplim kvacilom malo grublji pa se to cini jos brze nego sto jeste. Naspram DSG-a kojeg sam ja imao u CC-u, ovaj ZF u BMW-u se cini podjednako brz, bar kad je osjecaj u pitanju.NediM17 wrote:@Jeff,
znas li recimo konkretna vremena brzine saltanja dobro brze ruke, najbrzeg obicnog automatika (sa pretvaracem momenta) i DCT automatika?
Bas me zanima koliko je to u milisekundama.
Kada govorimo o rukama, svi modeli danas u BMW ponudi bar sa rucnim mjenjacem imaju sporije ubrzanje od ZF8, nisam siguran kako je sa drugim proizvodjacima.
-
promaha
#235 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Vjerovatno obrtni momenat kod 335d prevelik za mjenjac koji su tad imali na stanjuamar1994 wrote:vidim da se razumijes u benvejefferson wrote:Ne znam za ruke, Getragov DCT u BMW-u je 0.04sec, ZF PDK u Porscheu oko 0.04, Borg-Warner DSG u VW-u je 0.06, a ZF 8 klasicni automatik sa BMW programom (najbrzi automatik danas u ponudi) je oko 0.180 u F serijama BMW-a. Medjutim, izgleda da je BMW ponudio novi program za G serije sa brzom izmjenom. To su tako male razlike da je to skoro neprimjetno osim sto je sa duplim kvacilom malo grublji pa se to cini jos brze nego sto jeste. Naspram DSG-a kojeg sam ja imao u CC-u, ovaj ZF u BMW-u se cini podjednako brz, bar kad je osjecaj u pitanju.NediM17 wrote:@Jeff,
znas li recimo konkretna vremena brzine saltanja dobro brze ruke, najbrzeg obicnog automatika (sa pretvaracem momenta) i DCT automatika?
Kada govorimo o rukama, svi modeli danas u BMW ponudi bar sa rucnim mjenjacem imaju sporije ubrzanje od ZF8, nisam siguran kako je sa drugim proizvodjacima., zasto 335d ili xd nema manuelni mjenjac nego samo automatik , dok 330ka ima
, joj meni bi to bilo pravo , 330xd manuelni da odvaljuje lijevu nogu
![]()
![]()
-
Seawolf
#236 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Kod "pravog" automatskog mjenjača sa hidrauličnim konvertorom i sklopovima planetarnih zupčanika, nema potrebe prebacivati iz "D" u "N", kada se vozilo zaustavi, npr. na semaforu.hladan.preminger wrote:Hendrix wrote:Svi moderni automatici podrazumjevaju da se N uopste ne koristi tokom normalne voznje, torque converter radi svoj posao i kada se stoji na semaforu a najvaznije je da pumpa salje ulje kroz mjenjac dok je u D ali dok je u N to ne radi.
Po meni jedini savjet oko automatika je i onaj koji je uvijek u uputstvima, da se ne salta u R kada je vozilo u pokretu ili P i kontra, a sve ostalo...ljudi zato se zove automatika, nemate vi nista s tim mjenjacem osim redovnog servisa.![]()
Ne može pritisak koji je tc dok auto stoji, biti veći od pritiska u njemu dok voziš 200km/h. Tako da nema potrebe prebacivati u N dok stojiš u saobraćaju.
Kod DSG/DCT automatizovanog mjenjača sa dvije lamelne spojnice, dobro je prilikom zaustavljanja na semaforu i sl. prebaciti iz "D" u "N", jer je zadržavanje u "D" adekvatno držanju mehaničkog mjenjača u prvom stepenu prenosa i pritisnutoj pedali spojnice, a prebacivanje u "N" je kao kada je kod mehaničkog mjenjača, ručica mjenjača u praznom hodu, a pedala spojnice otpuštena.
-
Seawolf
#237 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Ne govorite o istoj stvari, jer hidrodinamička spojnica i hidrodinamički konverter obrtnog momenta nisu ista stvar.jefferson wrote:P dobro onda pricamo o istoj stvari, ali jbg naziv djela je Hydraulic torque converter.hladan.preminger wrote:Nije converter = spojnica naravnojefferson wrote: Jesam li ja to nesto propustio, ali od kada je converter=spojnica?, ali se citav taj sklop kod nas ne zove po doslovnom prevodu engleskog naziva.
Hidrodinamička spojnica se sastoji od dvije osnovne komponente: impelera ili pumpe koja je spojena na izlaz iz motora i turbine koja je spojena na ulazno vratilo mjenjača. Zadatak hidrodinamičke spojnice je da prenese obrtni moment sa motora na mjenjač, bez da se pri tome vrši promijena njegove vrijednosti. Analogno klasičnoj frikcionoj lamelnoj spojnici.
Hidrodinamički konverter obrtnog momenta, pored dvije nabrojane komponente (impelera/pumpe i turbine), ima i treću komponentu kroz koju protiče hidraulični fluid, a koja se naziva stator. Prilikom protjecanja ulja kroz stator, povećava se njegov pritisak sve dok postoji razlika u brzini obrtanja pumpe (odnosno radilice motora) i turbine (odnosno ulaznog vratila mjenjača) i pri tome se vrši i povećanje obrtnog momenta, odnosno veća je vrijednost obrtnog momenta koja "ulazi" u mjenjač, od vrijednosti obrtnog momenta koja "izlazi" iz motora. Kada se brzine obrtanja pumpe i turbine hidrodinamičkog konvertera obrtnog momenta izjednače, tada stator ispada iz funkcije i tada se konverter pretvara u "običnu" hidrodinamičku spojnicu.
- amar1994
#239 Re: Automatski mjenjač - savjeti
nema ni najnoviji , svi osim 335xd imaju opciju manuelnog i ja bi ga uvijek prije automatika , neka je sporijipromaha wrote:Vjerovatno obrtni momenat kod 335d prevelik za mjenjac koji su tad imali na stanjuamar1994 wrote:vidim da se razumijes u benvejefferson wrote: Ne znam za ruke, Getragov DCT u BMW-u je 0.04sec, ZF PDK u Porscheu oko 0.04, Borg-Warner DSG u VW-u je 0.06, a ZF 8 klasicni automatik sa BMW programom (najbrzi automatik danas u ponudi) je oko 0.180 u F serijama BMW-a. Medjutim, izgleda da je BMW ponudio novi program za G serije sa brzom izmjenom. To su tako male razlike da je to skoro neprimjetno osim sto je sa duplim kvacilom malo grublji pa se to cini jos brze nego sto jeste. Naspram DSG-a kojeg sam ja imao u CC-u, ovaj ZF u BMW-u se cini podjednako brz, bar kad je osjecaj u pitanju.
Kada govorimo o rukama, svi modeli danas u BMW ponudi bar sa rucnim mjenjacem imaju sporije ubrzanje od ZF8, nisam siguran kako je sa drugim proizvodjacima., zasto 335d ili xd nema manuelni mjenjac nego samo automatik , dok 330ka ima
![]()
![]()
-
preludezalude
#240 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Nije potpuno tacno.Hendrix wrote:Svi moderni automatici podrazumjevaju da se N uopste ne koristi tokom normalne voznje, torque converter radi svoj posao i kada se stoji na semaforu a najvaznije je da pumpa salje ulje kroz mjenjac dok je u D ali dok je u N to ne radi.
-
jefferson
#241 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Prevelik obrtni moment. BMW je jedina kompanija koja ima manuelni mjenjac koji moze izdrzati iznad 600nm i koristi se u M5/6. GM i Chrysler isto imaju rucne mjenjace koji mogu izdrzati veci moment od 600nm ali su toliko teski i veliki da nema teorije da se uguraju u BMW. Cijena im je naravno daleko niza od ovog sto ide u M5/6, i cijenovno bi bilo isplativo taj mjenac staviti u 335d ali ne moze stati. S druge strane cijenovno se ne ispalti u model kao sto je 335d stavljati mjenjac iz M5/6 jer bi dosla u pitanje isplativost takvog vozila naspram recimo 335i ili novog 340i.amar1994 wrote:vidim da se razumijes u benvejefferson wrote:Ne znam za ruke, Getragov DCT u BMW-u je 0.04sec, ZF PDK u Porscheu oko 0.04, Borg-Warner DSG u VW-u je 0.06, a ZF 8 klasicni automatik sa BMW programom (najbrzi automatik danas u ponudi) je oko 0.180 u F serijama BMW-a. Medjutim, izgleda da je BMW ponudio novi program za G serije sa brzom izmjenom. To su tako male razlike da je to skoro neprimjetno osim sto je sa duplim kvacilom malo grublji pa se to cini jos brze nego sto jeste. Naspram DSG-a kojeg sam ja imao u CC-u, ovaj ZF u BMW-u se cini podjednako brz, bar kad je osjecaj u pitanju.NediM17 wrote:@Jeff,
![]()
![]()
Takodje xDrive opterecuje pogon daleko vise nego sama zadnja vuca, a dosta ljudi kupuje 335d radi vucnih sposobnosti, a tu rucni mjenjac nije bas najbolje rjesenje.
- amar1994
#242 Re: Automatski mjenjač - savjeti
jefferson wrote:Prevelik obrtni moment. BMW je jedina kompanija koja ima manuelni mjenjac koji moze izdrzati iznad 600nm i koristi se u M5/6. GM i Chrysler isto imaju rucne mjenjace koji mogu izdrzati veci moment od 600nm ali su toliko teski i veliki da nema teorije da se uguraju u BMW. Cijena im je naravno daleko niza od ovog sto ide u M5/6, i cijenovno bi bilo isplativo taj mjenac staviti u 335d ali ne moze stati. S druge strane cijenovno se ne ispalti u model kao sto je 335d stavljati mjenjac iz M5/6 jer bi dosla u pitanje isplativost takvog vozila naspram recimo 335i ili novog 340i.amar1994 wrote: vidim da se razumijes u benve, zasto 335d ili xd nema manuelni mjenjac nego samo automatik , dok 330ka ima
![]()
![]()
Takodje xDrive opterecuje pogon daleko vise nego sama zadnja vuca, a dosta ljudi kupuje 335d radi vucnih sposobnosti, a tu rucni mjenjac nije bas najbolje rjesenje.
Ma kod mene je il manuelni il nista
Getrag v160 je recimo isto jak , znas i sam kakvih supri kod vas ima , i taj mjenjac drzi i drzi
-
jefferson
#243 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Ima Supri kakvih hoces, ali to veze nema sa fabrickim modelima. Sve te modifikovane supre imaju i modifikovane mjenjace.amar1994 wrote:jefferson wrote:Prevelik obrtni moment. BMW je jedina kompanija koja ima manuelni mjenjac koji moze izdrzati iznad 600nm i koristi se u M5/6. GM i Chrysler isto imaju rucne mjenjace koji mogu izdrzati veci moment od 600nm ali su toliko teski i veliki da nema teorije da se uguraju u BMW. Cijena im je naravno daleko niza od ovog sto ide u M5/6, i cijenovno bi bilo isplativo taj mjenac staviti u 335d ali ne moze stati. S druge strane cijenovno se ne ispalti u model kao sto je 335d stavljati mjenjac iz M5/6 jer bi dosla u pitanje isplativost takvog vozila naspram recimo 335i ili novog 340i.amar1994 wrote: vidim da se razumijes u benve, zasto 335d ili xd nema manuelni mjenjac nego samo automatik , dok 330ka ima
![]()
![]()
Takodje xDrive opterecuje pogon daleko vise nego sama zadnja vuca, a dosta ljudi kupuje 335d radi vucnih sposobnosti, a tu rucni mjenjac nije bas najbolje rjesenje.![]()
Ma kod mene je il manuelni il nista![]()
Getrag v160 je recimo isto jak , znas i sam kakvih supri kod vas ima , i taj mjenjac drzi i drzi, cesce se polomi u BNR34 zbog kako kazes AWD opterecenja
![]()
Rucni mjenjac ima smisla do trenutka kada postaje tesko da se moment kontrolise u normalnoj upotrebi. Ti spominjes 335d, i namjena tog vozila je skroz drugacija od neke modifikovane Supre. Proizvodjac pravi paket koji ce trajati godinama, paket koji je kompromis izmedju udobnosti i performansi, i to veze nema sa Suprom a pogotovo ne sa modifikovanim autima.
-
Hendrix
#244 Re: Automatski mjenjač - savjeti
DSG ga dodje kao automatizovani manuelni mjenjac, tu vjerovatno ima smisla iako mi je i to "previse" posla za pojam automatike, vjerujem da imaju neko rjesenje i za to, da nije obavezno u N prebacivati sto se produzavanja vijeka mjenjaca tice.Seawolf wrote:hladan.preminger wrote: Kod "pravog" automatskog mjenjača sa hidrauličnim konvertorom i sklopovima planetarnih zupčanika, nema potrebe prebacivati iz "D" u "N", kada se vozilo zaustavi, npr. na semaforu.
Kod DSG/DCT automatizovanog mjenjača sa dvije lamelne spojnice, dobro je prilikom zaustavljanja na semaforu i sl. prebaciti iz "D" u "N", jer je zadržavanje u "D" adekvatno držanju mehaničkog mjenjača u prvom stepenu prenosa i pritisnutoj pedali spojnice, a prebacivanje u "N" je kao kada je kod mehaničkog mjenjača, ručica mjenjača u praznom hodu, a pedala spojnice otpuštena.
Inace dok nisam poceo automatik voziti ja sam bio pobornik nasih lokalnih prica kako je to sranje, puno trosi, crkne brzo...kao i sve bosanske ekspertne price, nidje veze. Kad nekad vozim manuelni, totalni mi je smor se zajebavati s kvacilom pogotovo u guzvama. A vremena nekog kurcenja saltanja i lozenja na isto su davno prosla, sad mi je poenta doci iz mjesta A u mjesto B, najlaksim mogucim putem. Nakon nekog vremena mozes skontati tacke saltanja na automatiku svog auta i mozes kontrolisati saltanje kick down efektom bez iznenadjenja, a i samo auto se prilagodjava nacinu voznje vlasnika tako da je pozeljno uraditi reset mjenjaca nakon kupovine polovnog da bi se sto brze prilagodio novom vlasniku.
-
condy
#245 Re: Automatski mjenjač - savjeti
S novim autom, trebaš probati nove stvari, novi mjenjač, novi motor, novi proizvođačamar1994 wrote:
Tek tad, vidiš neke razlike i neke stvari koje će ti odgovarati, iako na prvu kontaš, ma nema šanse nije to za mene. Manuelni mjenjač ti ne bi pasao kod vozila sa ogromnim obrtnim momentom, jer način odvajanja u nižim prenosima je više nego gadan
- amar1994
#246 Re: Automatski mjenjač - savjeti
condy wrote:S novim autom, trebaš probati nove stvari, novi mjenjač, novi motor, novi proizvođačamar1994 wrote:
a ne uvijek isto...
![]()
Tek tad, vidiš neke razlike i neke stvari koje će ti odgovarati, iako na prvu kontaš, ma nema šanse nije to za mene. Manuelni mjenjač ti ne bi pasao kod vozila sa ogromnim obrtnim momentom, jer način odvajanja u nižim prenosima je više nego gadanNije to isti mjenjač, kao kod tebe, ne šalta isto...kao što nisu isti ni svi automatici, neki su brži, drugi su prespori..
Vama bas nije jasno , da sam ja operisan od automatika(genetika sta li , jer ni stari ocima nece da vidi automatik
- amar1994
#247 Re: Automatski mjenjač - savjeti
jefferson wrote:Ima Supri kakvih hoces, ali to veze nema sa fabrickim modelima. Sve te modifikovane supre imaju i modifikovane mjenjace.amar1994 wrote:
Getrag v160 je recimo isto jak , znas i sam kakvih supri kod vas ima , i taj mjenjac drzi i drzi, cesce se polomi u BNR34 zbog kako kazes AWD opterecenja
![]()
Rucni mjenjac ima smisla do trenutka kada postaje tesko da se moment kontrolise u normalnoj upotrebi. Ti spominjes 335d, i namjena tog vozila je skroz drugacija od neke modifikovane Supre. Proizvodjac pravi paket koji ce trajati godinama, paket koji je kompromis izmedju udobnosti i performansi, i to veze nema sa Suprom a pogotovo ne sa modifikovanim autima.
Drzi on 600-700ks "normalne" voznje
Ma znam za bmw , onda ako ga slucajno nekad budem kupovao , 330xd , moze i 325xd ako ima , ne treba mi za prikolice
Cu da probam duplu lamelu , ja mislim da je ziva patnja ako nema onih opruga
Gledaj ovih sa 4

-
condy
#248 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Koji si automatik probao, u kojem automobilu, koji motor, koliko dugo si ga vozio ?
I šta ti konkretno ne odgovara ?
Tvrdoglavi
Tvrdoglavi
- amar1994
#249 Re: Automatski mjenjač - savjeti
CVT , DSG tdi , mazda 2.0 benz nova automatik , insignia cdticondy wrote:Koji si automatik probao, u kojem automobilu, koji motor, koliko dugo si ga vozio ?
Tvrdoglavi
Ne odgavara mi sto ne mogu ja prebaciti kad hocu u trecu ili iz 4te u 2gu itd itd. , ne mogu heel toe raditi jbga

S druge strane za gradske guzve automatik je odlican
- corsa
#250 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Ja vozim samo automatike i nadam se da se necu nikad vratiti na manuelni. Jednostavno mnogo manje umara. Pricam konkretno o mojim potrebama, gdje je 85% godisnje gradska voznja. U nasim guzvama automatik je Tito. E sad, sto se otvorene ceste tice, svejedno je da li je automatik ili manuelni, gdje bi mozda blagu prednost i dao manuelnom, zbog bolje kontrole auta pri nesto agresivnijoj voznji. Znam, ima i automatik manuelni mod, ali jednostavno nije to taj osjecaj. Ali, kao sto ranije rekoh, za moje potrebe, automatik je zakon!amar1994 wrote:CVT , DSG tdi , mazda 2.0 benz nova automatik , insignia cdticondy wrote:Koji si automatik probao, u kojem automobilu, koji motor, koliko dugo si ga vozio ?
Tvrdoglavi, naci sve novija auta , cvt je ubjedljivo najgori
![]()
Ne odgavara mi sto ne mogu ja prebaciti kad hocu u trecu ili iz 4te u 2gu itd itd. , ne mogu heel toe raditi jbga![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
S druge strane za gradske guzve automatik je odlican