Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
condy wrote:
Znači, nema tog kredita na zemaljskoj planeti, u kojem će na iznos glavnice od 30 KKM kamata i troškovi biti samo 800KM. To je naučna fantastika...kamate i troškovi na taj novčani iznos se kreću kod lombardnog kredita od 2.000 KM do 3.000 KM ovisno o visini kamate, što je opet izuzetno povoljno u odnosu na druge vrste kredite na taj iznos, gdje kamate se kreću od 7,5% pa čak do 9%.
S "malom" razlikom da moras akumulirati zalog koji je veci od uznosa lombardnog kredtia.
Ma jasno je to...lombardni kredit je većinom namjenjen poslovnim subjektima, koji mogu obezbjediti takve kredite zalogom, i to prilikom većih investicija, jer im je preriskantno za poslovanje ulagati novac iz redovnog poslovanja u takve investicije.
Fizička lica rijetko, zbog te " male " razlike ali ima i takvih slučajeva, pogotovo kod manjih iznosa, do 20 kKM.. Mnogi i ne znaju šta je lombardni kredit pa i ne mogu da koriste njegove pogodnosti.
goran16v wrote:To je otprilike neki moj rezon, mada svako ima svoje...
Ukupna kamata na lombardni kredit od 30.000 na 5 godina iznosi nekih 800 KM (1% razlika između kamata kredita i depozita, u korist banke), što i nije neki prevelik trošak, ako se uzme u obzir, da nakon otplate opet raspolažeš sa svojih 30.000.
Ukoliko auto kupuješ gotovinom, da bi bio na istom nivou nakon 5 godina, odnosno da bi opet imao ušteđevinu od 30.000 KM, moraš da štediš približno isti iznos mjesečno, kao i kada bi plaćao ratu za lombardni kredit (515 rata, 500 štednja).
Gdje ima ovakav kredit?
Nije baš 1%...
Digao sam ja neki dan lombardni kredit i veći iznos od napisanog na dvije godine, kamata je 1.95% u Raiffeisen banci.
Keš nosim u banku na šalter da platim ratu, ne skidaju mi sa računa. Ovo mi je jedino ponudila Raiffeisen banka od svih ostalih.
mali_milojica wrote:Pa jbm citaj sta pise.
Rekao sam u slucaju da vec imam 15k kesa koje ne dam na kamari u auto,vec cu ih cuvati.
Citam, al nije tih 15k KM kesa palo s neba, morao si ih skupiti...
Pa i onaj sto ih je dao na kamari za auto ih je skupio,samo treba ponovo skupljati narednih 5 godina,a nije mozda pod moranje pa je pitanje hoces li ih skupiti i koliko.
Ovako je po meni veca sansa da ces za 5 god opet imati tih 15k. Jer kad nesto imas,bolje cuvas.
@miloica
To sve zavisi od individualne discipline, za neke slabijeg karaktera kredit je prisilna stednja da poslije 5 god ne bi ostali i bez steka i bez auta, a nedostatak discipline placaju kamatom.
U svakom slucaju oko price o kreditima, a pogotovo poredjenje sa situacijom vani se zanemaruje par bitnih stvari, a to je da je cijena auta jednaka kao vani, da je kamata puno veca nego vani, da je i minimalna rata u odnosu na primanja u % puno veca nego kod nas i da na ime kamate duznici prakticno daju cak i polugodisnja primanja.
arman1 wrote:Koliko šuplje u off topic.
Tema je : Auto salon Kramar - vasa iskustva
Što se kredita i kupovine auta tiće nikad više. Jednom sam uzeo manji kredit za dio cijene novog i što se mene tiće nikad više. Bacanje para naa kakamtu. Bolje uštediti pa uzeti polovno i koliko toliko očuvano. Kramar je prodavac koji cijenom često puca po ušima ali je od PIK prosjek povoljniji za 15-30% ako se u obzir uzme kako i šta radi. Novo je dobro ako uzimaš nešto jeftinije i kad uzimaš nešto s čim češ nabiti kilometražu kao da taksiraš.
Koliko treba vremena mužu i ženi koji rade, skupa imaju 2500 maraka, jedno dijete, da uštede da kupe auto od 12 000km?
2 godine ili ti 500 KM mjesecno.
Nije pretjerano dug period.
Bolje se strpiti malo nego uzeti kredit i dati na kamate 1000-2000-3000 KM.
Kredit jedino i samo za stan ili za lijecenje .
Eventualno, kredit za auto bi uzeo u razmatranje samo ako radim u drzavnom sektoru gdje su plate i radno mjesto relativno sigurni pa mogu na miru i sa sigurnoscu da kalkulisem anuitete.
Ili za varijantu da već imaš keš, plati kešom i daj trajni nalog banci da ti ostavlja na štednu xx km što bi odgovaralo rati kredita da si uzimao na kredit.
Na kraju balade ti ostanu i jare i pare, a nisi banci dao kamatu.
Ne postoji varijanta u kojoj je bolje uzeti kredit ako već imaš keš.
Ma on nema pojma sta poredi pa izjednacava razloge za lizing velikih firmi i vlada sa obicnim gradjanim i kredit za investiciju kupovine fudbalera Reala i vozila kao osnovnih sredstava za rad sa kreditom za kupovinu porodicnog auta...
Tabijat wrote:Ili za varijantu da već imaš keš, plati kešom i daj trajni nalog banci da ti ostavlja na štednu xx km što bi odgovaralo rati kredita da si uzimao na kredit.
Na kraju balade ti ostanu i jare i pare, a nisi banci dao kamatu.
Ne postoji varijanta u kojoj je bolje uzeti kredit ako već imaš keš.
Pamet i logika su mjestom rođenja iz Bosne, ako Bošnjo kaže da je nešto pametnije, onda je to sigurno pametnije.
Sve vrste kredita, i sve vrste leasinga su napravljene da bi finansijske institucije uzele para, ali one i uzimaju pare i cijeli mehanizam funkcioniše jer s jedne strane gubiš a s druge strane dobijaš.
Zašto bi ja odvajao od usta i 2 godine štedio 500km mjesešno što je na primanjima od 2.5k km značajan iznos (20%) kad bez problema mogu otici u banku, uzet tih 12k i onda ih vraćat na 36, 48, 60 rata i da s kamatama to osjetim minimalno?
Jel bolje imat gomilu s kojom možeš baratat uvijek i na način na koji ti želiš ili je bolje potrošit gomilu pa se onda zlu ne trebalo zaduživat ako zatreba?
Cijeli zapad funkcioniše na principu kredita, rata, leasinga i raznoraznih otplata, i ništa im ne fali. A kod nas je mudrologija i mudolija i evo nas u bezdanu.
Ljudi gore sve kupuju na otplatu, od mobitela na ugovor, do auta, tehnike i svih ostalih stvari a keš čuvaju
Al je bitno da imamo strucnjaka koji ce nam lijepo objasniti kako je na zapadu sve na kredit i leasing, a to sto je cijena na zapadu ista ili niza, a primanja i kamate ni blizu nije bitno, bitno je da si na dobitku kad se uvalis u kredit ....
krediti i kamate...
lijepo je to ko ima kes da pokrije ostatak duga kao protutezu iznosu kredita, ali, dolazimo do ali, slabo ko ima isti.
sva sranja koja se desavaju a kojima smo i mi pogodjeni je zbog nemogucnosti pokrica kredita i ova zadnja ekonomska kriza bi radi toga.
ja licno radije cu voziti fiestu iz 96 za kes nego pasata iz 06 na kredit.
jbg takav sam ne volim nikome biti nista duzan
Dakle, ako imas kes , plati kesom ne zaduzuj se. Sta ako nemas kes, imas samo posao sa placom od cca 1500 - 2000 KM. Treba ti stan, auto, garderoba, i sve drugo.
Sta radis?
Normalno, uzmes kredit i kupis stsn, auto od par hiljada , te ostalo. Tek nakon otplate tog kredita mozes kalkulisati hoces li stekati ili ne.
Evo recimo. moj primjer, mjesecni anuiteti kada se zbroje iznose cca 1500 KM, sad ja budala ili samo rob banke?
Ja bi ga volio vidjeti ko ce ga ustekati 100k KM za stana i auta. Palamudite bezveze fakat.
goran je jednom imao dobar zakljucak, rjesavanje stambenog pitanja je nesto sto vrijedi robovanju, auto, samo kes i nikako drugacije, da ja radim sa tim autom koliko je da je...
Auto kredit, recimo, 20000 na 3 godine, anuitet cca 620 KM. Kamata oko 2400 KM. Pitanje, vrijedi li tih 2400 KM cekanja tri godine? Ili 800 KM godisnje ili nesto vise od 2 KM dnevno?
golfiista wrote:Dakle, ako imas kes , plati kesom ne zaduzuj se. Sta ako nemas kes, imas samo posao sa placom od cca 1500 - 2000 KM. Treba ti stan, auto, garderoba, i sve drugo.
Sta radis?
Normalno, uzmes kredit i kupis stsn, auto od par hiljada , te ostalo. Tek nakon otplate tog kredita mozes kalkulisati hoces li stekati ili ne.
Evo recimo. moj primjer, mjesecni anuiteti kada se zbroje iznose cca 1500 KM, sad ja budala ili samo rob banke?
Ja bi ga volio vidjeti ko ce ga ustekati 100k KM za stana i auta. Palamudite bezveze fakat.
I niko da potegne pitanje, a jel normalno da sa platom od 1500 - 2000 KM u drzavi u kojoj je prosjecna sindikalna korpa za 4-clanu porodicu 1800 KM mogu sebi priustiti auto od par hiljada ili mogu li ga priustiti ikako. Dobro nije normalno da se osim stana, auta i garderobe sa platom 1500 - 2000 KM imamo i gliser, vikendicu na moru, mozda apartmamcic na planini, sta fali...
Kad platis ratu, kad prebrojis sta ti ostane pa skontas sta s tim mzoes i cega si se odrekao onda ces ti najbolje znati da li si bor ili nisi.
Pitanje je koliko ljudi u bih realno moze podnijeti anuitet 620 maraka svaki mjesec
Moze mozda neki koji zivi kos roditelja i koji ima plati 1000-1500 i sl
A sta ako zivis sam a da ne nabrajam ako imas i porodicu pod uslovom da si stambeno obezbjedjen
Ako tome dodamo i kiriju za stan nema nista od rate 620 nego se mora spustiti bar na 200 stoje sto dodje da taj od 20 milja uzimas na nekih 7 godina i vracas pitaj boga koliko
Pa niko nije pao sa neba.Valjda imas nekakvu osnovu, polaznu tacku, neko deblju, neko tanju. Ima stan od 50k KM. Auto od 3k Km. Ali cekati 15 g. da ustekas i kupis stan, pa jos 5g da kupis ostalo, jbg.tad mi i ne treba.