Auto salon Kramar - vasa iskustva
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- amar1994
#5276 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Pa pitao sam havanu davno za honde,sve se mora platit 
-
Korisničkoime
#5277 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Ljudi koji se nisu susrecali s UIO ne znaju da su oni drzava, svijet za sebe, obaveza je odmah dospjela i izvrsna je bez obzira koliko je nebulozna, odmah ide blokada racuna, kamate troskovi prinudne napalte, ti se onda zali i tuzi sto.moze da traje godinu, dvije kada dobijes spor onda vracaju pare ti nazad al qurko za kamate na tome se mora istrajavati, uzeo si mi 50.000 KM greskom drzao 3 godine sada mi plati zakonsku zateznu u iznosu od 36% za te tri godine pa onda se zalijeci tako svaki put ako ces placati kamate, nego UIO se pravi nevin ko francuska sobarica kao pa eto nema stete kako koji kurac nema stete drzao si mojih 50.000 KM tri godine kod sebe i sad sta, nista, e qurac daj mi zakonsku pa mi dolazi svaki mjesec u kontrolu boli me qurac.HAVANA wrote:Ni u jednoj opciji on ne moze reci da nece platiti ako je stiglo rjesenje o placanju obaveza.I to ce platiti i kamatu.Plati pa se zali.Drugacije ne moze.A ako neces da platis drzava ima nacin da naplati svoja potrazivanja.Ni u jednoj opciji za ovakvu stvar ne moze biti oduzeto vozilo od kupca.Niti ima razloga.Ovo su obaveze uvoznika.I da je hamo sisic sa sedrenika uvezao auto sa neregularnim eur1 i prodao ga nekome,hami bi dosla plava koverta.Uvijek sam govorio ljudima ,nikada ne kupujte vozilo od svercera ili nekoga a da ga on carini na vase ime.Ako nesto nije u redu sa carinom,pdv...teret ide na uvoznika.Ko je na carinskoj,na njemu je odgovornost.A pravno lice pogotovo...
- HAVANA
#5278 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
amar1994 wrote:Pa pitao sam havanu davno za honde,sve se mora platit
Pa naravno.I ja za svoju platio.
-
tempuser
#5279 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Ne znam za koji si model pitao. E Europi imaju samo jedno fanriku u Engleskoj, ne znam koji model tacnoi prave, al em sto je to je to sad li-la zbog Brexita elem sto je planirana za zatvaranje.amar1994 wrote:Pa pitao sam havanu davno za honde,sve se mora platit
- amar1994
#5280 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Civic 2016 1.8vtec sport,proizvodio se u engleskoj koja je tada bila u eu

HAVANA wrote:amar1994 wrote:Pa pitao sam havanu davno za honde,sve se mora platit
Pa naravno.I ja za svoju platio.
- amar1994
- Ned071
#5282 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
opet pricas o stvarima o kojima ne znas punotempuser wrote:Ne znam za koji si model pitao. E Europi imaju samo jedno fanriku u Engleskoj, ne znam koji model tacnoi prave, al em sto je to je to sad li-la zbog Brexita elem sto je planirana za zatvaranje.amar1994 wrote:Pa pitao sam havanu davno za honde,sve se mora platit
- Rockefeller
#5283 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Kakvo je stanje sa Oldtimerima? Kakva je procedura za njih.amar1994 wrote:Ako budes japanca,neces imat problema nikakvih,platis sve i zavrsisRockefeller wrote:Dobro je pa ne uvozim, jos
-
tempuser
#5284 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Sta tacno ne znam, prosvjetli me?Ned071 wrote:opet pricas o stvarima o kojima ne znas punotempuser wrote:Ne znam za koji si model pitao. E Europi imaju samo jedno fanriku u Engleskoj, ne znam koji model tacnoi prave, al em sto je to je to sad li-la zbog Brexita elem sto je planirana za zatvaranje.amar1994 wrote:Pa pitao sam havanu davno za honde,sve se mora platit
https://en.wikipedia.org/wiki/Honda_UK_Manufacturing
- HAVANA
#5285 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Bezveze se naduravate.Ne postoji honda za koju mozes dobiti regularan eur1.
-
shheff
#5286 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Jedino kako kazniti uhljebe je da se masovno izbjegavaju skupa auta, a pocnu kupvati do 5k sa pika koja su kod nas godinama, e onda bi popusili na nametima zestoko i mozda mozda se malo zamislili...sime_cipol wrote:Kupi Mercedes ili auto za kojeg proizvodjac izdaje EUR1 i rijesio si problem. Kupi nov auto. Uvijek ima riješenje.bojiboji1 wrote:Nema to veze sa Kramarom. Jbš Kramara. Evo ja sam u potrazi za autom i nadjem ga proizvedeno u EU sve ok, ako i nije, nadjem neko koje jeste isto je imam pravo za svoje novce, po zakonu, izbjeći carinu, cilj je proći jeftinije . Po sporazumu imam pravo tražiti Eur1 i ne platiti carinu i znaš šta nema niko da će ti ga izdati. Kratko i jasno za tržište BiH ne izdajemo EUR1 certifikat.Tu sva priča prestaje samo ti okrenu ledja. Nikakvee veze nemam sa Kramarom niti me boli k.. za njih. Ja, meni treba, nema.Plati. I znaš šta još? Isto će biti kada budeš ti na mome mjestu, tvoje dijete...mozda i dijete tvoga dijeteta. Ko je kriv da se sporazumi potpišu a ne ispunjavaju se uvijeti iz sporazuma?Seyfo wrote:Menščini da se Kramar i Kramari uvijek najslađe smiju na kraju...
By Fadil Novalic
-
preludezalude
#5287 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Pogledaj malo zakon o carinskim prekrsajima. Vozilo se oduzima iako vise nije u vlasnistvu uvoznika. Lijepo pise. U pravu si... ko je na carinskoj na njwmu je odgovornost. Ali... roba se oduzima cak i ako vise nije u njegovom vlasnistvu. Ne izmisljam iz svoje glave. To zakon kaze.HAVANA wrote:Ni u jednoj opciji on ne moze reci da nece platiti ako je stiglo rjesenje o placanju obaveza.I to ce platiti i kamatu.Plati pa se zali.Drugacije ne moze.A ako neces da platis drzava ima nacin da naplati svoja potrazivanja.Ni u jednoj opciji za ovakvu stvar ne moze biti oduzeto vozilo od kupca.Niti ima razloga.Ovo su obaveze uvoznika.I da je hamo sisic sa sedrenika uvezao auto sa neregularnim eur1 i prodao ga nekome,hami bi dosla plava koverta.Uvijek sam govorio ljudima ,nikada ne kupujte vozilo od svercera ili nekoga a da ga on carini na vase ime.Ako nesto nije u redu sa carinom,pdv...teret ide na uvoznika.Ko je na carinskoj,na njemu je odgovornost.A pravno lice pogotovo...
- Bakir1
#5288 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Može, u Belgiji kod vamo jenog carinikaHAVANA wrote:Bezveze se naduravate.Ne postoji honda za koju mozes dobiti regularan eur1.
- Ned071
#5289 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
https://en.wikipedia.org/wiki/Honda_T%C3%BCrkiyetempuser wrote:
Sta tacno ne znam, prosvjetli me?
-
bojiboji1
#5290 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Polako, kada zavrse Belgiju, preći će polako na Nizozemce. Kada apsolviraju Nizozemce polako se premjeste na Francuze i eto ga. Nisu on svijeni koliki mi birokratski aparat posjedujemo.sime_cipol wrote:Znaci, javasluk i u HolandijiHAVANA wrote:Napisah ja ovo juce al ni ovi novinari ne kontaju nista.Cuj holandija izdaje.muha_sa wrote:https://www.klix.ba/biznis/uvoz-polovni ... /190913031Nemaju ni oni potvrdu,kako ce je imati kad su glavni obustavili nego holandjanin drugacije reaguje od belgijanca.Jednostavno odgovori ok je to...
Zato i necu da ih vadim,dosjetice se neko pa placaj.KUPAC NECE NISTA PLATITI, PO STOTI PUT...Uvoznik placa.
Za svaku negativnu provjeru dokaza o porijeklu UIO je pokrenula postupak naknadne naplate uvoznih dažbina i po tom osnovu naplatila višemilionski iznos. Radi se o naknadnoj naplati uvoznih dažbina od većeg broja fizičkih i pravnih lica koja su uvozila polovna putnička vozila u Bosnu i Hercegovinu.
Ukazali su na problem neujednačenog postupanja zemalja članica Evropske unije kad je u pitanju izdavanje, ovjeravanje i naknadna provjera dokaza o porijeklu - EUR 1 obrazaca za korištena putnička motorna vozila. Veliki broj negativnih provjera stigao je iz Njemačke i Austrije, dok Holandija i dalje izdaje dokaze o evropskom porijeklu i potvrđuje evropsko porijeklo za istu vrstu robe - korištena vozila.
Krše zakon.
Predosjecam da uskoro i Holandija nece izdavati
-
shheff
#5291 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Kakve potvrde, kurci palci, po VIN-u, ili je EU ili nije, kraj.
- Maraschino
#5292 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
2017.god. ja nasao jedan BMW u D ali ne moze EUR1. Kaze meni jedan iz NL, ja cu to tebi srediti preko svoje firme. Ja kupujem i uvozim iz D, ovdje zavrsavam sve papire i onda tebi prodajem sa EX1 i EUR1 obrascem ali to ce te kostati €350.
Kao da sam znao da mute pa kupim drugo auto sa regularnim EUR1.
- amar1994
#5293 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
eh to ne znam,uglavnom mora bit stariji od 30god i da br.motora odgovara br. sasije,za sve ostalo trebalo bi se obratiti nekom klubu bez kojeg svakako ne mozes vozat takav auto u BiHRockefeller wrote:Kakvo je stanje sa Oldtimerima? Kakva je procedura za njih.amar1994 wrote:Ako budes japanca,neces imat problema nikakvih,platis sve i zavrsisRockefeller wrote:Dobro je pa ne uvozim, jos
primjera radi,ovo bi islo bez problema
-
bojiboji1
#5294 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
E evo je dobro! Kakav je regularan EUR1? A kakav neregularan?Maraschino wrote:2017.god. ja nasao jedan BMW u D ali ne moze EUR1. Kaze meni jedan iz NL, ja cu to tebi srediti preko svoje firme. Ja kupujem i uvozim iz D, ovdje zavrsavam sve papire i onda tebi prodajem sa EX1 i EUR1 obrascem ali to ce te kostati €350.![]()
-
tempuser
#5295 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Tacno, ali sam mislio na EU za sta bi eventualno mogao dobiti EX i EUR1.Ned071 wrote:https://en.wikipedia.org/wiki/Honda_T%C3%BCrkiyetempuser wrote:
Sta tacno ne znam, prosvjetli me?
Kako i sa turcima postoji sporazum to znaci da bi se i ovo moglo uvoziti bez carine?
-
Korisničkoime
#5296 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Pa to i jeste cilj UIO odnosno nase drzave i to nema nikakve veze sa Kramarom nego da se sto je vise moguce onemoguci bez cariski uvoz iz EU kako drzava nebi osjetila nedostatak sredstava.sime_cipol wrote:Kupi Mercedes ili auto za kojeg proizvodjac izdaje EUR1 i rijesio si problem. Kupi nov auto. Uvijek ima riješenje.bojiboji1 wrote:Nema to veze sa Kramarom. Jbš Kramara. Evo ja sam u potrazi za autom i nadjem ga proizvedeno u EU sve ok, ako i nije, nadjem neko koje jeste isto je imam pravo za svoje novce, po zakonu, izbjeći carinu, cilj je proći jeftinije . Po sporazumu imam pravo tražiti Eur1 i ne platiti carinu i znaš šta nema niko da će ti ga izdati. Kratko i jasno za tržište BiH ne izdajemo EUR1 certifikat.Tu sva priča prestaje samo ti okrenu ledja. Nikakvee veze nemam sa Kramarom niti me boli k.. za njih. Ja, meni treba, nema.Plati. I znaš šta još? Isto će biti kada budeš ti na mome mjestu, tvoje dijete...mozda i dijete tvoga dijeteta. Ko je kriv da se sporazumi potpišu a ne ispunjavaju se uvijeti iz sporazuma?Seyfo wrote:Menščini da se Kramar i Kramari uvijek najslađe smiju na kraju...
By Fadil Novalic
Napravis situaciju u kojoj ti zapravo krsis sporazum jer umjesto sporadicnih i nasumicnih provjera ti provjeravas 90% vozila ljudi te odjebu onda ti kazes nije do nas vec oni nece da izdaju EUR1.
To je cilj svega i sve je smisljeno uradjeno
-
pijo_zoljo
#5297 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Vozilo se može sklopiti u fabrici u Europi ili u Turskoj ili bilo kojoj članici sa kojom imamo sporazum o carinskim olakšicama.tempuser wrote:
Tacno, ali sam mislio na EU za sta bi eventualno mogao dobiti EX i EUR1.
Kako i sa turcima postoji sporazum to znaci da bi se i ovo moglo uvoziti bez carine?
Ali da bi dobilo EUR1 (potvrdu o porijeklu) određeni postotak tog proizvoda mora imati i dijelove koji su proizvedeni u Europi, Turskoj ili bilo kojoj članici sa kojom imamo sporazum o carinskim olakšicama.
- amar1994
#5298 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
preseravanje,kao da mi proizvodimo nesto pa stite proizvod,da se ja pitam stavio bi 5% carine na sva auta i mirna BiH
nazalost ja se ne pitam

nazalost ja se ne pitam
-
tempuser
#5299 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
60 ili 70% ali u taj postotak ne ulaze samo dijelovi nego usve sto taj proizvod obuhvata, projektovanje, nazdor u proizvodnji, pakovanje itd.pijo_zoljo wrote:Vozilo se može sklopiti u fabrici u Europi ili u Turskoj ili bilo kojoj članici sa kojom imamo sporazum o carinskim olakšicama.tempuser wrote:
Ali da bi dobilo EUR1 (potvrdu o porijeklu) određeni postotak tog proizvoda mora imati i dijelove koji su proizvedeni u Europi, Turskoj ili bilo kojoj članici sa kojom imamo sporazum o carinskim olakšicama.
E nek mi onda objasni kako su oni silne Skode, Golfovi, Naudiji itd sto su se "sklapale" u Vogosci mogle regularno biti made in Bosnia!
Last edited by tempuser on 13/09/2019 13:49, edited 1 time in total.
-
pijo_zoljo
#5300 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Edit: I El. energija utrošena u taj proizvod itd itd...tempuser wrote:60 ili 70% ali u taj postotak ne ulaze samo dijelovi nego usve sto taj proizvod obuhvata, projektovanje, nazdor u proizvodnji, pakovanje itd.pijo_zoljo wrote:Vozilo se može sklopiti u fabrici u Europi ili u Turskoj ili bilo kojoj članici sa kojom imamo sporazum o carinskim olakšicama.tempuser wrote:
E nek mi onda objasni kako su oni silne Skode, Golfovi, Sudiji itd sto su se "sklapale" u Vogosci mogle regularno biti made in Bosnia!
To se moglo do nekad i poturat dok nas nisu provalili u EU....
Sjeti se Afera Šećer, Jabuke nedavno Meso....
A ovo za Škode u Vogošći dok je moglo išlo je... Samo to se zataškalo stručno.....