preludezalude wrote:Neko kaze da krajnji kupac nije ostecen. Nebi se slozio. Kupac je od Kramara dobio trajnu pisanu garanciju o porijeklu vozila, a sad ispade da je Kramar uvozio vozila sa sumnjivim podacima o porijeklu. Da li sad krajnji kupac ima pravo da pokrene to pitanje garancije kod Kramara i trazi nadoknadu, zamjenu vozila ili cak povrat novca? Niko ga nije tjerao da daje garanciju. Vec sam to pitao a niko ne odgovori... Sta bi se desilo u slucaju da Kramar ne plati carinu? Logicno je da se vozilo na koje nije placena carina oduzima. Da li je krajnji kupac ostecen samo zato sto treba i da razmislja o tome i da strepi da li ce mu biti oduzeto vozilo ili kad ode u Mup da registruje da mu kazu Eeeee ne moze? Nije kupio auto da bi strepio. Da je zelio strepnju onda je mogao naci i jeftinije auto.
Pravno lice i uvoznik vozila je odgovoran za sve u vezi papirologije.Kupca ne zanima sta ce on i koliko platiti.To je njegov problem.Vec sam pisao da sam ja platio za renault kangoo za koji sam cak imao i potvrdu kod sebe.Onaj tamo je zagubio i doslo mi 3 pozitivna i taj negativan.Komsiji ga prodao,evo mi ga vrata do mene.Nista,ja platio i cao.Problem je drugi.Ove pozitivne odgovore,te dobavljace vise ne kontrolisu.Ako je ok ne salju vise za tog dobavljaca.Ali su mi od ovog negativnog poslali skoro 30 auta na provjeru.Sreca sad mi se javio,evo ih opet.Ja fino sve skeniram,ex1,eur1,racune od potvrda...i posaljem.Cunu ces moju naplatiti.

Pozitivno.Da mi ne javi opet bi on rovio tamo po ormarima medju hiljadu papira,na kraju bi rekao nemam ja pojma gdje je potvrda...i bilo bi negativno.Treba sve cuvati,svaki papir.Nikad ne znas kada ce trebati.A i zakonska obaveza je 3 godine za te potvrde.Jos gora stvar je kad ti spedicija radi papire a nekad se tako radilo.Poslije 2 godine mu dodju i traze papir.Valja to naci...Meni se desilo da se ta spedicija zatvorila a otislo na provjeru.Belaj na vidiku.

Sreca nadjem na starim mailovima potvrde i ostalo.Od tada sve printam.I sta treba i sta ne treba.A tada sam otisao u uio za tog renaulta.Kod mene potvrda i sva prateca dokumentacija.Davno je to bilo,ima i 3 godine.Gleda me frajer ,veze on nema o cemu pricam.Samo ponavlja ko papagaj dosao je negativan odgovor,greskom belgijske carine blablabla...

Kaze vidite vi to sa njima,oni su nama tako odgovorili.Platite pa se zalite...I ja platim.I oni ih onda bombarduju novim zahtjevima...Evo paaraaa

Sad sve spremne cekaju ako opet ode.Osim za vw,audi,bmw....to svakako sve placam vec par godina.Samo budala se moze nadati da za to nece platiti.Al eto,neko i to pokusa.