Pa ako toyota ne nudi taj motor na nekom trzistu, zbog osjetljivostí na naftu, cija je to bruka?????? Jesi li siguran da se radi o istom motoru, 2007-2014 da je bio bas identican?!ado-šampion wrote:Sto se tice boldiranog, konstatacija nidje veze, ono sto si ti postavio je vjerovatno los prevod i tu se radilo o tzv. "stedljivoj potrosnji". Prevodi s AutoBildovih izdanja i za mene laika sto se tice Njemackog znaju biti nidje veze. Drugo, dva razlicita testa su, moguce razliciti uslovi testiranja (zato je malo nezahvalno uzimati mjerenja s razlicitih testova), a i razliti modeli su na testovima, taj sto si ti postavio je obicni 116d 2.0 (valjda), a ovo sto sam ja postavio je 116d EfficientDynamics koji je 1.6 tzv. zeleni motor (i gle cuda opet ima bolje performanse od Kije sa 128 konja).NediM17 wrote:
Samo cu reci smijesni su i testovi na kojima jednom jedan auto ima ubjedljivo najmanju potrosnju, a sljedeci put odjednom ta ista skoci za litar i bude najgori. Valjda pobijedi onaj ko najvise plati.
Uostalom, vec rekoh, moj 1.6 CRDi nema nikakve veze sa tim od 128ks, nego je 115ks + cip.
A posto ti opet vjerujes tablicama Autobilda, izvoli, i uvijeri se da ide bolje od konkurencije.
E sad opet treba reci da moj auto nema veze sa ovim podacima, nego ide debelo bolje.
80-120km/h iz cetvrte vozi za 6.6s, javi se kad tvoj BMW to mogne.
P.S. Na ovom 1.6 CRDi se makar ne isteze lanac za razliku od tvog polovnjaka.
Zanimljivo kako vi u nedostatku argumenata odmah raspalite po toj "namjesteno", "marketing" i slicno, a kad AutoBild proglasi Kiju najpouzdanijim brenodom, ili kad je hanvale na testu izdrzljivosti, to je onda OK, onda nije marketing ni namjesteno.![]()
Za ostatak posta, ne bih se osvrtao, ti si onaj koji se trka i koji pjeni kad mu blica BMW a ne obrnuto.
Sto se tice lanca, pa jbg, ako ide losije od 20 KS slabijih Nijemaca, onda je ocekivano da je makar pouzdan, zar ne.![]()
Mala digresija, eno Toyota ovaj isti motor kojem se isteze lanac dobila od BMWa, oni su presli na noviji, i vidi cuda ne nude ga u Aurisu na srbijanskom trzistu jer je lose gorivo.![]()
Znaci motor koji je BMW nudio na svim trzistima od 2007. do 2014., oni uzmu 2016. i ne nude svuda. I onda kaze pouzdani, pa gdje nece biti pouzdani kad tehnologijom zaostaju 10 godina.
Isto mozes uzeti apropo za Kiju, ako ide losije od 20 KS slabijih Svaba onda se ocekuje da je makar pouzdana.
Auto salon Kramar - vasa iskustva
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#2401 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
-
NediM17
#2402 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Zanimljivo kako su se istoj Kiji desile mnoge promjene...ado-šampion wrote: Sto se tice boldiranog, konstatacija nidje veze, ono sto si ti postavio je vjerovatno los prevod i tu se radilo o tzv. "stedljivoj potrosnji". Prevodi s AutoBildovih izdanja i za mene laika sto se tice Njemackog znaju biti nidje veze. Drugo, dva razlicita testa su, moguce razliciti uslovi testiranja (zato je malo nezahvalno uzimati mjerenja s razlicitih testova), a i razliti modeli su na testovima, taj sto si ti postavio je obicni 116d 2.0 (valjda), a ovo sto sam ja postavio je 116d EfficientDynamics koji je 1.6 tzv. zeleni motor (i gle cuda opet ima bolje performanse od Kije sa 128 konja).
Zanimljivo kako vi u nedostatku argumenata odmah raspalite po toj "namjesteno", "marketing" i slicno, a kad AutoBild proglasi Kiju najpouzdanijim brenodom, ili kad je hanvale na testu izdrzljivosti, to je onda OK, onda nije marketing ni namjesteno.![]()
Za ostatak posta, ne bih se osvrtao, ti si onaj koji se trka i koji pjeni kad mu blica BMW a ne obrnuto.
Sto se tice lanca, pa jbg, ako ide losije od 20 KS slabijih Nijemaca, onda je ocekivano da je makar pouzdan, zar ne.![]()
Mala digresija, eno Toyota ovaj isti motor kojem se isteze lanac dobila od BMWa, oni su presli na noviji, i vidi cuda ne nude ga u Aurisu na srbijanskom trzistu jer je lose gorivo.![]()
Znaci motor koji je BMW nudio na svim trzistima od 2007. do 2014., oni uzmu 2016. i ne nude svuda. I onda kaze pouzdani, pa gdje nece biti pouzdani kad tehnologijom zaostaju 10 godina.
Isto mozes uzeti apropo za Kiju, ako ide losije od 20 KS slabijih Svaba onda se ocekuje da je makar pouzdana.

Povecala se vremena medjuubrzanja, smanjila masa, promijenio se raspored mase, povecala buka i potrosnja... Ali na stranu sve, ja ne vozim tu verziju motora, tako da ne znam sta dokazujes i sto se kacis na njega.
Ja onaj koji vozim ima isto vrijeme 60-100 iz cetvrte kao tvoj BMW, i brzi je iz seste 80-120 za 1.9s, po podacima sa AutoBilda, medjutim moj je cipovan i ide debelo bolje. Vec rekoh 80-120 iz cetvrte vozi za 6.6s.
A eto vidis i verzija kao kod mene ima lanac, pa ide slicno kao i njemacka konkurencija.
Ja ne pjenim ni najmanje kada mi blica BMW, po cemu si to zakljucio? Meni je samo dusa takvima kao ti dokazati da voze prosjecan auto za koji su istresli puno para, a misle da voze neki zajebani BMW, pa onda oni pjene i placu. BMW pocinje od oznake 120 druskane moj.
Sjecam se jos '85.g. kad sam sa rajom krenuo na more, dolinom Neretve oderali jednog BMW-a 315 sa Zastavom 101 Special, slomio se lik da nas stigne ali nije mogao. Stojimo mi uveliko u redu za trajekt u Malom Drveniku, kad eto ti lika daleko iza nas... Dosao do nas, popricali koju i jedva ga ubijedili ne polije svog BMW-a benzinom i zapali ga.
E jos od tada mi nema nista draze od opaliti ove slabasne Benveje po usima, jer znam kako vlasnici sebi grizu jaja. Da sam vidio nazad 120d, to bih ispostovao, ali 116i , ma hajde.
Sto se tice tog motora, mislim da je Toyota dala BMW-u neku svoju hibridnu tehnologiju, ili dio iste u zamjenu za taj motor, a onda se ne moze reci da je Toyota zaostala. Ili da stvari postavimo drugacije?
A to sto Toyota nece u Srbiji da isporuci taj motor vise govori o BMW-ovom nepostenju nego o Toyotinom postenju.
-
ado-šampion
#2403 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Pa pazi taj motor nije imao nikakvih problema s diznama, ni s EGRom ni FAP filterom ako na to ciljas. Kod mene ima 160 k i sve na motoru je originalno, osim ulja i filtera.konektovan wrote:
Pa ako toyota ne nudi taj motor na nekom trzistu, zbog osjetljivostí na naftu, cija je to bruka?????? Jesi li siguran da se radi o istom motoru, 2007-2014 da je bio bas identican?!
Isti motor, N47 u verzijama 2.0 i 1.6, Toyota uzela od BMWa u zamjenu za hibridnu tehnologiju. I nije to jedini koji ne nude, ne nude ni njihov novi turbo-benzinac, 10+ godina nakon sto si u toj klasi mogao kupiti auto s malim turbo-benzinskim motorom. Ocigledno da je Toyoti pouzdanost i statistike pouzdanosti briga broj jedan. Nije ni cudo sto ih u Evropi po prodaji nikad nema u top 10 brendova.
- madner
#2404 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Ima kod mene, za 25999.amar1994 wrote:ado-šampion wrote:Sve te, C5, 508, Mondeo, Insignija si mogao uzeti dobre za 20-21 k, karavani oko 1.5 k dole. Sad vise ne mozes.condy wrote: Dobro si to zapazio![]()
Npr. sada kod Kramara auto sa isto godina, snage, slične kilometraže, tipa, opreme... u odnosu na vrijeme kad sam ja kupovao od prije pet godina je skuplje za minimalno 5.000 i više KM. Prije si kod njega, mogao kupiti audija a4 starog četri-pet godina do 30 kKM a sad da je dobar i sa ok opremom, ispod 35 kKM nema šanse, i to sa početnim motorima od 88 ili 100 kw. Nigdje onih aktuelnih od 130 kw, a kad ih nabavi onda cijenu diže u nebesa. Ili Prije a6 išao sa v6 motorom za 30-37 kKM, a sad teško sa V6 motorom ispod 45 kKM. Doduše sad ni ovi više nisu aktuelni modeli, ali cijene i dalje idu gore. Pa čak i druga vozila. Pežo, Citroen, VW sve mu je skuplje. Dobru 508-cu kod njega ne možeš kupit ispod 25kKM a na satu prešao 150kkm. Stari model C5 prodaje preko 23kKM...Mercedes mu je najviše precjenjen. Sve početni motori. Mercedes E klasa od 100 kw cijena preko 40 kKM.![]()
![]()
Ima zahebanu lukavu strategiju, stalno diže cijenu, a vozila sa osnovnom motorizacijom. Mislim kako neko može kupit audi a4 star dvije-tri godine, platiti ga skoro 40 kKM sa motorom od 88 kw, svaka mu čast kad budalama to proda.
Ne kontam u cemu je caka, ali mislim da ima i toga sto se pise na drugim temama, da je prica oko uvoza i carinjenja dosta komplikovana, i to utice sigurno. Jbga treba vidjeti crno na bijelo, ja da mogu uzeti povoljnije otisao bih u DE.![]()
da sad insignie nema ispod 27000Km da valja![]()
![]()
-
ado-šampion
#2405 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Zanimljivo da bolidrano pricaju samo oni koji vozaju nesto drugo a ne BMW.NediM17 wrote:BMW pocinje od oznake 120 druskane moj.
A to sto Toyota nece u Srbiji da isporuci taj motor vise govori o BMW-ovom nepostenju nego o Toyotinom postenju.
Druskane moj, od 2004. do 2011. je prodano preko miliona keceva i vecina su 116 ili 118. Vecina trica koje se prodaju su 318 ili 320. Tako da tvoja prica da BMW pocinje od 120 ne pije vode.
Jbt ispade da je jedina draz BMWa u odnosu na Kiju jak motor.
Toyote s tim postenjem, opet, u EU nema nigdje. Kad smo kod postenja, posteno je prodavati 10 godina staru tehnologiju po konkurentnim cijenama, zar ne?
- madner
#2406 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Nije sva, ali sa slabijim motorom dinamika nije nista posebno.
- amar1994
#2407 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
pricaj ti sta hoces, toyota je No. 1 u svijetuado-šampion wrote:Zanimljivo da bolidrano pricaju samo oni koji vozaju nesto drugo a ne BMW.NediM17 wrote:BMW pocinje od oznake 120 druskane moj.
A to sto Toyota nece u Srbiji da isporuci taj motor vise govori o BMW-ovom nepostenju nego o Toyotinom postenju.To mi ko ona prica, ispod V6 nije motor, pa kad ne mogu V6, onda 1.4 16V, jer ni 2.0 16v nije motor.
![]()
Druskane moj, od 2004. do 2011. je prodano preko miliona keceva i vecina su 116 ili 118. Vecina trica koje se prodaju su 318 ili 320. Tako da tvoja prica da BMW pocinje od 120 ne pije vode.
Jbt ispade da je jedina draz BMWa u odnosu na Kiju jak motor.Sta reci.
Toyote s tim postenjem, opet, u EU nema nigdje. Kad smo kod postenja, posteno je prodavati 10 godina staru tehnologiju po konkurentnim cijenama, zar ne?
jesi li probao hilux 3.0D4D
ja se ne bi zalio da mi daju ovakvu
http://autonuic.ba/rabljena-vozila/polo ... d-4d-style
-
ado-šampion
#2408 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
To se slazem, ali za mene je jedini fakat slab osnovni benzinac, sto se tice keca. Prije 2.0 122 KS, taj je oprobano slab u varijatama ispod 140 KS, sad 1.6 turbo 109 KS. Svi ostali su ok i mogu pruziti uzitak. Kad pogledas trziste tj. prodaju sve ti se kaze, kao sto reko najzastupljeniji su 116 i 118.
A jeste bolje uzeti sto jaci motor, ko moze, kao i kod svakog auta, mada ni s bilo kojim motorom osim osnovnim benzincem nece faliti. I dalje dobijes sve standardno od BMWa, da ne nabrajam. Nije bas da ako stavis slabiji motor, auto gubi sve drazi.
A jeste bolje uzeti sto jaci motor, ko moze, kao i kod svakog auta, mada ni s bilo kojim motorom osim osnovnim benzincem nece faliti. I dalje dobijes sve standardno od BMWa, da ne nabrajam. Nije bas da ako stavis slabiji motor, auto gubi sve drazi.
-
tempuser
#2409 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Da, da, puno onih misle da je glupost i da se ne isplati kupovati nov auto ne bi imali sta da voze, nemi bilo "budala" od kojih bi kupili auto.konektovan wrote:Da nema takvih likova, kojima se digne neka stvar, pa mjenjaju auta k'o carape, e kurko bi nas uvazeni kolega ado, vozao benwea starog 3-4 godine za 15-20 milja.![]()
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#2410 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Ja sam takvog razmisljanja, da je za mene najbolje novo auto, poslije sluzbenog naravno.tempuser wrote:Da, da, puno onih misle da je glupost i da se ne isplati kupovati nov auto ne bi imali sta da voze, nemi bilo "budala" od kojih bi kupili auto.konektovan wrote:Da nema takvih likova, kojima se digne neka stvar, pa mjenjaju auta k'o carape, e kurko bi nas uvazeni kolega ado, vozao benwea starog 3-4 godine za 15-20 milja.![]()
-
tempuser
#2411 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
E jbga, neko ne moze/ne zeli/nece da prizna da jednostavno postoje ljudi koji kupuju nove auta, ljudi jednostavno zarade, ustede i kupe bez kalkulacije koliko gube, sta su mogli kupiti polovno itd. To je jednako pameten/glup pristup kao kupiti 2 god polovno.konektovan wrote:Ja sam takvog razmisljanja, da je za mene najbolje novo auto, poslije sluzbenog naravno.tempuser wrote:Da, da, puno onih misle da je glupost i da se ne isplati kupovati nov auto ne bi imali sta da voze, nemi bilo "budala" od kojih bi kupili auto.konektovan wrote:Da nema takvih likova, kojima se digne neka stvar, pa mjenjaju auta k'o carape, e kurko bi nas uvazeni kolega ado, vozao benwea starog 3-4 godine za 15-20 milja.![]()
K'o sto kupim nove patike, volio bih kupiti i nov auto, al' finansije ne dozvoljavaju nazalost i prinudjen sam voziti polovnjaka. Moja zelja i mastanje nisu polovnjaci, i ako ruku na srce ima ih predobrih i velik izbor. Nekome je cejf eto kupiti polovnog bmw za cijenu nekog novog automobila, al' ja da imam novac, iskljucivo bi razmisljao o kupovini novog vozila, pa i dacie, zasto da ne. Najveci cejf bi mi bio, da skinem najlon i ostale karafeke sa novog vozila, a tek miris il' smrad plastike novog vozila, eh, ABD, valdja docekam to nekad u životu.
- ElRe
#2412 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Fiat Tipo 1.6 Multijet
120 KS, 320 Nm pri 1750 o/min
197 km/h
110 CO2
0-50 - 3,1s
0-100 - 9,7s
0-130 - 17,1s
60-100 - 8,1s
80-120 - 16,7s
I sve ovo sa "starim" Multijetom.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#2413 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Tipo HB ima 98gr CO2 a ECO verzija 89grElRe wrote:
Fiat Tipo 1.6 Multijet
120 KS, 320 Nm pri 1750 o/min
197 km/h
110 CO2
0-50 - 3,1s
0-100 - 9,7s
0-130 - 17,1s
60-100 - 8,1s
80-120 - 16,7s
I sve ovo sa "starim" Multijetom.
-
Me_again
#2414 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Da me je privlacio potrudio bih se da ga kupimtaureg71 wrote:direstraits0078 wrote:Neko bmw ne bi ni da mu poklone. Kažu da je to za ciganiju, sitne krimose, Turke i sl.Me_again wrote:Da dodam i ovo, glede razlicitosti- neko bi podario svoj anus za BMW-a, bilo kakvoga, a neko se bez ikakvih kompleksa i opterecenja udobno vozi u Dacia autima.
mene nikad nije privlacio iskreno
-
Me_again
#2415 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Vjeruj mi da nije smece, ne posjedujem je i nemam subjektivnog razloga da je branim, ali sam je probao vise puta i sasvim je OK.KB9 wrote:vala bmw ne bi jer mi se gadi zbog kockastih glava a daciu ne bi jer je smece
Vece smece je brendirani auto sa 300.000 km na satu, odgovorno tvrdim.
-
Me_again
#2416 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Insignia je pretvrdo auto. Prvi dojam je limuzinskog karaktera, ali kada se provozas to je obicna Karanana.madner wrote:Ima kod mene, za 25999.amar1994 wrote:ado-šampion wrote:
Sve te, C5, 508, Mondeo, Insignija si mogao uzeti dobre za 20-21 k, karavani oko 1.5 k dole. Sad vise ne mozes.
Ne kontam u cemu je caka, ali mislim da ima i toga sto se pise na drugim temama, da je prica oko uvoza i carinjenja dosta komplikovana, i to utice sigurno. Jbga treba vidjeti crno na bijelo, ja da mogu uzeti povoljnije otisao bih u DE.![]()
![]()
Nije moj izbor niti u 30 prvih .....
-
Me_again
#2417 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Ti si fakat Optimist ...Optimist wrote:Sve ok, ali se udobno i ugodno voziti u Daciji ne ide.Me_again wrote:Da dodam i ovo, glede razlicitosti- neko bi podario svoj anus za BMW-a, bilo kakvoga, a neko se bez ikakvih kompleksa i opterecenja udobno vozi u Dacia autima.![]()
Dacia je nuzno zlo za one koji nazor hoce novo.
-
Naslovnica
#2418 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Što se tiče udobnosti vezano za duža putovanja, Citroen C5.
-
Me_again
#2419 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Apsolutno. Samo su Mercedes E klasa i veci modeli u toj ligi.Naslovnica wrote:Što se tiče udobnosti vezano za duža putovanja, Citroen C5.
- Optimist
#2420 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Ako ti kazem da sam sa njom za mjesec dana presao malo manje od 5 hiljada km, smatram da mogu reci da auto nije za moje poimanje. Auto je odlicno za firme jer je jetino u nabavci kao i u odrzavanju. Za privatne potrebe ga moze kupiti samo neko kome je najbitnije da se moze prevesti od A do B, bez ikakvih drugih uslova.Me_again wrote:Ti si fakat Optimist ...Optimist wrote:Sve ok, ali se udobno i ugodno voziti u Daciji ne ide.Me_again wrote:Da dodam i ovo, glede razlicitosti- neko bi podario svoj anus za BMW-a, bilo kakvoga, a neko se bez ikakvih kompleksa i opterecenja udobno vozi u Dacia autima.![]()
-
taureg71
#2421 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Ako ti kazem da sam sa njom za mjesec dana presao malo manje od 5 hiljada km, smatram da mogu reci da auto nije za moje poimanje. Auto je odlicno za firme jer je jetino u nabavci kao i u odrzavanju. Za privatne potrebe ga moze kupiti samo neko kome je najbitnije da se moze prevesti od A do B, bez ikakvih drugih uslova.[/quote]
P O T P I S U J E M
P O T P I S U J E M
-
Me_again
#2422 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
To i nije auto da se sa njim prelazi 5000 km mjesečno. Zato ti se i zgadio. I meni se moj C5 hidrauličar koji je referenca za udobnu vožnju malo zgadi kada opalim sa njim 5-6-7 kkm za mjesec dana. I svaki drugi auto bi isto tako.Optimist wrote:Ako ti kazem da sam sa njom za mjesec dana presao malo manje od 5 hiljada km, smatram da mogu reci da auto nije za moje poimanje. Auto je odlicno za firme jer je jetino u nabavci kao i u odrzavanju. Za privatne potrebe ga moze kupiti samo neko kome je najbitnije da se moze prevesti od A do B, bez ikakvih drugih uslova.Me_again wrote:Ti si fakat Optimist ...Optimist wrote:
Sve ok, ali se udobno i ugodno voziti u Daciji ne ide.![]()
Za normalnu upotrebu DACIA (govorim o novim modelima, svakako) je sasvim korektno auto za svoju cijenu i dosta je pouzdan. Varijanta sa dCi motorima je i vrlo ekonomična. U Britaniji kao polovan odlično drži cijenu i vrlo visoko kotira. Samo nama Balkancima svašta nešto smeta.
- madner
#2423 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Neki to vole tvrdo.Me_again wrote:Insignia je pretvrdo auto. Prvi dojam je limuzinskog karaktera, ali kada se provozas to je obicna Karanana.madner wrote:Ima kod mene, za 25999.amar1994 wrote:![]()
![]()
Nije moj izbor niti u 30 prvih .....
Prije facelifta je auto podeseno tako da dinimikom
Meni za duza putovanja takvo auto i odgovara, gori su mi ovi meki.
-
Me_again
#2424 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Znači ti voliš tvrdo ?madner wrote:Neki to vole tvrdo.Me_again wrote:
Insignia je pretvrdo auto. Prvi dojam je limuzinskog karaktera, ali kada se provozas to je obicna Karanana.
Nije moj izbor niti u 30 prvih .....![]()
Prije facelifta je auto podeseno tako da dinimikomnabija komplekse Audijima i BMW-ovima, poslje je meksi.
Meni za duza putovanja takvo auto i odgovara, gori su mi ovi meki.
Slažem se sa gornjom konstatacijom, ali samo po dobrim cestama. Provozaj se malo po Istočnoj Evropi, takva auta bubrege odvaljuju.
- madner
#2425 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva
Sav sam tvrd.
Ima neki tour mode kada ti bubreg ostane u rejonu, no ako cesta ima vise rupa od svajcarskog sira nece biti ugodno. No po ovim glavnim putevima nema problema. Gdje si Sliveru, BNK
Ima neki tour mode kada ti bubreg ostane u rejonu, no ako cesta ima vise rupa od svajcarskog sira nece biti ugodno. No po ovim glavnim putevima nema problema. Gdje si Sliveru, BNK