Auto salon Kramar - vasa iskustva

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
530i

#1826 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by 530i »

Izdaju, ali za ona auta koja se izvoze, mislim da su plave boje sa bijelim brojkama i slovima (ili su nekad bile takve). Kad kupiš polovan auto kod nekoga uzmeš probne tablice da ga dovezeš sebi i da možeš otići na tehnički pregled i sl.
gogas

#1827 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by gogas »

Kramar na autu od cca 20000KM uzima 4000KM. Konkretan primjer pogledate auta koja su mu u dolasku, vidite netto cijenu odete na mobile .de potrazite hendler Kramar i pronađete taj auto koji je u dolasku. Pogledate njegovu netto cijenu i vidite da je cca oko 8000eura. Znaci Kramar naplacuje 4000KM sto doveze auto. Na taj auto ide cca max. 3000KM davanja, koja kramar racuna u maksimalnom iznosu. Ako toliko zelite kupiti auto kod Kramara odete u Nurnberg kupite auto kod kramara potrosite na njegov dovoz max 700eura(coll table, Euro 1 i troskovi puta). razlika između 4000KM i 1400KM je ocita. Otprilike davanja u BIH za taj auto. Konkretno znam dva covjeka koji su kupili auto kod kramara. Jedan citroen c3 2012 godina(kupljen u Sarajevu) bijeli placen prosle godine u 1. mjesecu 13500KM (bio skuplji od svih 2000KM). Na autu je sve bilo super, pregledan u ovlastenom servisu ABC poslje kupovine, auto je u jako dobrom stanju i orginalnih kilometar ali je bio teretni pa je prepravljen u putnicki. Drugi primjer BMW 318d (kupljen u Ljubuskom), auto je super samo mu je na 180000km otisao zamajc.
ado-šampion

#1828 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by ado-šampion »

530i wrote:
ado-šampion wrote:
Sto se tice col tabli, koliko ja znam, auta dobijaju col table na cini mi se 14 dana kad das kaparu. Prije toga se auta ne mogu voziti. Col table imaju ograniceno vrijeme trajanja i nema smisla da ste stavljaju da bi se auto odvezlo u servis, osim ako auto vec nema kupca.
Kod nas sigurno ne daju nikakve col table, to je naziv za njemačke izvozne tablice, kolokvijalno i za sve druge izvozne tablice. Ovdje dobiješ probne, poznate pod nazivom testne tablice.
Dobro, to su te, na te sam mislio, na te je mislio i ko je god spomenuo prvi vjerovatno, raja to kod nas zove col, mada se zna da su to probne tablice.
gogas wrote:Kramar na autu od cca 20000KM uzima 4000KM. Konkretan primjer pogledate auta koja su mu u dolasku, vidite netto cijenu odete na mobile .de potrazite hendler Kramar i pronađete taj auto koji je u dolasku. Pogledate njegovu netto cijenu i vidite da je cca oko 8000eura. Znaci Kramar naplacuje 4000KM sto doveze auto. Na taj auto ide cca max. 3000KM davanja, koja kramar racuna u maksimalnom iznosu. Ako toliko zelite kupiti auto kod Kramara odete u Nurnberg kupite auto kod kramara potrosite na njegov dovoz max 700eura(coll table, Euro 1 i troskovi puta). razlika između 4000KM i 1400KM je ocita. Otprilike davanja u BIH za taj auto. Konkretno znam dva covjeka koji su kupili auto kod kramara. Jedan citroen c3 2012 godina(kupljen u Sarajevu) bijeli placen prosle godine u 1. mjesecu 13500KM (bio skuplji od svih 2000KM). Na autu je sve bilo super, pregledan u ovlastenom servisu ABC poslje kupovine, auto je u jako dobrom stanju i orginalnih kilometar ali je bio teretni pa je prepravljen u putnicki. Drugi primjer BMW 318d (kupljen u Ljubuskom), auto je super samo mu je na 180000km otisao zamajc.
Kad si se potrudio da napises toliki post mogao si okaciti i koji link, jedan s mobile.de jedan s askramar.com kad usporedimo. To se zove "konkretan primjer" ako cemo biti precizni :) , a ovo sto si ti napisao je teorija koja ne pije vode, jer tih auta za usporedbu nema.

Kramar sigurno uzima dosta, da ne uzima ne bi imao toliki biznis, ali kvaka je u tome da ljudima ponudi auto kakav ne mogu naci u DE da znacajno ustede, naravno racunajuci vrijeme i peglanje. Sta meni znaci sto on na to auto uzme 4000 (a ne uzme toliko), kad ja to auto ne mogu naci za 4000 manje?
madner

#1829 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by madner »

Ama ne moze svako otici, tu je kvaka. Ili mora platiti smjestaj.

Rekao sam ti najkonkretniji moguci primjer. :D
NK33

#1830 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by NK33 »

Nije toliko problem ni sto ne mozes otici, najveci problem je sto ti ne mozes kupiti auto koje kramar kupi ni po cijeni po kojoj kramar kupi.
Isto da kazes joj ovi Milka cokoladu nabavljaju po 1KM a nama prodaju za 2.5KM, odoh i ja kod dobavljaca/distributera i kupiti po 1KM jesam pametan. Jasta ces.
direstraits0078

#1831 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by direstraits0078 »

Smještaj 50 € dan, iznajmljivanje automobila 50 € dan. Troškovi 100 € dan. Naravno, ne moraš jesti svaki dan, ne kupuje se švapCki aut s originalnim švapCkim kumulatorom svaki dan. :D
ado-šampion

#1832 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by ado-šampion »

@Madner, pa jesi, ti si rekao posteno. Medjutim ljudi svjesno ili nesvjesno racunaju sto su 5-6 dana bili kod rodbine umjesto u hotelu, jeli kod rodbine umjesto vani i to uzimaju kao trosak nula. Ne moze se uzeti za de facto da svako ima rodbinu gore i da smjestaj i hranu ne placa.

Uglavnom, i ja imam rodbinu, imao bih gdje biti, ali ovo sto je mene zanimalo je pravo skupo gore, jedino ako naleti. Neobavezno sam preletio neke kuce na koje sam naisao kad sam bio zadnji put u posjeti, na kojem god autu sam vidio cijenu ibretio sam se, doduse bio je Minhen u pitanju. :D Puno jeftinije ima u Dahau, ali i dalje preskupo, barem ono sto je mene interesovalo. Nije da nisam mogao ustediti da mi se isplati, nego nisam mogao ustediti nikako. I sad imam u rokovniku jedno 15 ponuda tih modela koji su me interesovali. :D Jedino da mi je sta naletlo.

Eh sad, ta moja rodbina je uzela slicno auto isto nedavno i cijena je bila pravo dobra, ali je covjek trazio pola godine i to mu je naletilo. Drugacije je kad si gore. Doduse bilo je duplo starije auto.

Medjutim, ko hoce auto starije od 5 godina, da je siguran u kilometre, svakom bih preporucio da ide gore. Meni je bila eliminatorna garancija na kilometre, tj. bez toga nisam htio ovdje uzimati. Bez obzira na cijenu, ne zelim da jednog dana saznam da je auto preslo 3x vise nego sto pise. Tu su Kramar i kuce slicne njemu dobre. Mozes biti siguran da je onako kako pise. Dodatni plus auta su cijelo vrijeme servisirana u ovlastenom, znas tacno gdje i na kojoj kilometrazi je odradjen koji servis.
madner

#1833 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by madner »

Pif poneses kifli, pasteta, konzervi... :D

Kazem ti da po Kramerovim cijenama nemam gubitak na autu, a presao 50 000.

Mislim, jedino da su u Bosni Insignije skuplje a BMWovi jeftiniji :D
ado-šampion

#1834 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by ado-šampion »

U mom slucaju, kad uzmem prosjek cijena gore, za pare koje sam ja dao haman da nisam mogao uzeti ni golo auto, ovako sam dao 1000 vise nego sto sam inicijalno mislio ali sam dobio vise opreme nego sto sam zelio i auto na kojem je sve bilo ok, odnosno to je bio ukupni trosak. 13 k do sljedeceg servisa, kocnice dobre, gume dobre... Doduse uzeo sam prvu pomoc. :D Evo sad preko pola godine poslije, uzeo sam jos samo zimske gume. Trosak kupovine novih guma, servisa, patosnica, brisaca, i slicno je realan trosak koji se mora ukjljuciti u cijenu, jer te stvari moras uraditi i cijenu auta mogu bez problema podici za jos 1000.
A pri tome sam kompletno sve radio iz topline kancelarije, otisao sam u Kramar u Blazuj jednom usput neobavezno i jednom kad su mi dovezli auto. :-)
amar1994

#1835 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by amar1994 »

ado-šampion wrote:U mom slucaju, kad uzmem prosjek cijena gore, za pare koje sam ja dao haman da nisam mogao uzeti ni golo auto, ovako sam dao 1000 vise nego sto sam inicijalno mislio ali sam dobio vise opreme nego sto sam zelio i auto na kojem je sve bilo ok, odnosno to je bio ukupni trosak. 13 k do sljedeceg servisa, kocnice dobre, gume dobre... Doduse uzeo sam prvu pomoc. :D Evo sad preko pola godine poslije, uzeo sam jos samo zimske gume. Trosak kupovine novih guma, servisa, patosnica, brisaca, i slicno je realan trosak koji se mora ukjljuciti u cijenu, jer te stvari moras uraditi i cijenu auta mogu bez problema podici za jos 1000.
A pri tome sam kompletno sve radio iz topline kancelarije, otisao sam u Kramar u Blazuj jednom usput neobavezno i jednom kad su mi dovezli auto. :-)
kod mene dosle nove zimske gume, i to continental :-) ,a ljetne nisu mogle stat u gepek :lol: , odradjen servis 250km ukljucujuci podloske i to je to :D, al upravu si jos dodatnih 1000km treba uvijek imati . :thumbup:
u njemackoj isto auto nema ispod 13000e, a ovdje 22000km :D :D
Last edited by amar1994 on 09/02/2016 11:13, edited 1 time in total.
probook

#1836 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by probook »

Kada je sve to tako lako sto ne uvozite i ne zaradjujete :D
Henry Chinaski

#1837 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Henry Chinaski »

ado-šampion wrote:
530i wrote:
ado-šampion wrote:
Sto se tice col tabli, koliko ja znam, auta dobijaju col table na cini mi se 14 dana kad das kaparu. Prije toga se auta ne mogu voziti. Col table imaju ograniceno vrijeme trajanja i nema smisla da ste stavljaju da bi se auto odvezlo u servis, osim ako auto vec nema kupca.
Kod nas sigurno ne daju nikakve col table, to je naziv za njemačke izvozne tablice, kolokvijalno i za sve druge izvozne tablice. Ovdje dobiješ probne, poznate pod nazivom testne tablice.
Dobro, to su te, na te sam mislio, na te je mislio i ko je god spomenuo prvi vjerovatno, raja to kod nas zove col, mada se zna da su to probne tablice.
gogas wrote:Kramar na autu od cca 20000KM uzima 4000KM. Konkretan primjer pogledate auta koja su mu u dolasku, vidite netto cijenu odete na mobile .de potrazite hendler Kramar i pronađete taj auto koji je u dolasku. Pogledate njegovu netto cijenu i vidite da je cca oko 8000eura. Znaci Kramar naplacuje 4000KM sto doveze auto. Na taj auto ide cca max. 3000KM davanja, koja kramar racuna u maksimalnom iznosu. Ako toliko zelite kupiti auto kod Kramara odete u Nurnberg kupite auto kod kramara potrosite na njegov dovoz max 700eura(coll table, Euro 1 i troskovi puta). razlika između 4000KM i 1400KM je ocita. Otprilike davanja u BIH za taj auto. Konkretno znam dva covjeka koji su kupili auto kod kramara. Jedan citroen c3 2012 godina(kupljen u Sarajevu) bijeli placen prosle godine u 1. mjesecu 13500KM (bio skuplji od svih 2000KM). Na autu je sve bilo super, pregledan u ovlastenom servisu ABC poslje kupovine, auto je u jako dobrom stanju i orginalnih kilometar ali je bio teretni pa je prepravljen u putnicki. Drugi primjer BMW 318d (kupljen u Ljubuskom), auto je super samo mu je na 180000km otisao zamajc.
Kad si se potrudio da napises toliki post mogao si okaciti i koji link, jedan s mobile.de jedan s askramar.com kad usporedimo. To se zove "konkretan primjer" ako cemo biti precizni :) , a ovo sto si ti napisao je teorija koja ne pije vode, jer tih auta za usporedbu nema.

Kramar sigurno uzima dosta, da ne uzima ne bi imao toliki biznis, ali kvaka je u tome da ljudima ponudi auto kakav ne mogu naci u DE da znacajno ustede, naravno racunajuci vrijeme i peglanje. Sta meni znaci sto on na to auto uzme 4000 (a ne uzme toliko), kad ja to auto ne mogu naci za 4000 manje?
Da ne skrećem temu samo objašnjenje za nekog kome zatreba:

Tablice nisu probne nego izvozne. Zovu se col table što je njemački izraz za carinu (carina = zoll).
Postoje žute i crvene zoll tablice. Žute tablice su njemačke kratkotrajne ili privremene tablice koje mogu služiti za izvoz automobila ali uz pripadajuće osiguranje (sa zelenom kartom). Vrijede samo 5 dana (što može biiti nezgodno ako Vas zahvati vikend) te su najjeftinija varijanta. Crvene tablice su klasične izvozne, traju od 14 dana pa nadalje i početna cijena im je duplo viša od žutih i raste sa brojem dana. Ako to radite subotom, onda je još skuplje. Prethodno je potrebno obaviti tehnički pregled vozila (TÜV).
ado-šampion

#1838 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by ado-šampion »

amar1994 wrote:
ado-šampion wrote:U mom slucaju, kad uzmem prosjek cijena gore, za pare koje sam ja dao haman da nisam mogao uzeti ni golo auto, ovako sam dao 1000 vise nego sto sam inicijalno mislio ali sam dobio vise opreme nego sto sam zelio i auto na kojem je sve bilo ok, odnosno to je bio ukupni trosak. 13 k do sljedeceg servisa, kocnice dobre, gume dobre... Doduse uzeo sam prvu pomoc. :D Evo sad preko pola godine poslije, uzeo sam jos samo zimske gume. Trosak kupovine novih guma, servisa, patosnica, brisaca, i slicno je realan trosak koji se mora ukjljuciti u cijenu, jer te stvari moras uraditi i cijenu auta mogu bez problema podici za jos 1000.
kod mene dosle nove zimske gume, i to continental :-) ,a ljetne nisu mogle stat u gepek :lol: , odradjen servis 250km ukljucujuci podloske i to je to :D, al upravu si jos dodatnih 1000km treba uvijek imati . :thumbup:
Kod mene su dosle sve 4 Michelin Primacy Run Flat ljetne, prednje haman nove, presle 5 hiljada, zadnje su mogle proslo ljeto i vjerovatno mogu i iduce. Parni servis odradjen prije 7 hiljada. Diskovi haman novi, plocice prema kompjuteru jedne 5 k druge 3 k, mada sad nakon predjenih 7-8 k isto pokazuje, mora da sam njezan s kocnicama. :D Znaci apsolutno nista, samo prvu pomoc kupio i ono od glupe obavezne opreme, tipa sajla za vucu. Mada se cesto desi kod njih da su disk plocice ili jedan par guma za zamjenu, ali cijena bi u tom slucaju jos isla dole. Ja sam spustio svakako oko 1000. Naravno auto je doslo dubinski oprano, uglancano i s pola rezervoara, probne tabice i svi papiri ukljuceni u cijenu. Znaci samo odvuci na provjeru i registrovat.

S druge strane jaran, patosnice, brisaci, stop svjetlo, servis, bez probnih tablica, itd, i kaze ta cijena; nije pajdo ta cijena, sve te stvari nisu dzaba. Zato ja svakog pitam, kad si posle mjesec-dva s autom na cesti koliko te sve izaslo, osim stvari sto svakako moras ili su opcija tipa registracije, kaska, zastite i slicno. Obicno bude jos 1000-2000 na inicijalnu cijenu.

Kakvih dodatnih hiljadu, potrosio sam jos haman 2 hiljade na cijenu :D , kasko, zastita, registracija, pregled u servisu, nabere se to. I jos sam platio 1000 vise nego sto sam planirao inicijalno. Saberi-oduzmi, trebas imati 25% vise para nego sto planiras potrositi. :-)
amar1994

#1839 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by amar1994 »

ado-šampion wrote:
amar1994 wrote:
Kod mene su dosle sve 4 Michelin Primacy Run Flat ljetne, prednje haman nove, presle 5 hiljada, zadnje su mogle proslo ljeto i vjerovatno mogu i iduce. Parni servis odradjen prije 7 hiljada. Diskovi haman novi, plocice prema kompjuteru jedne 5 k druge 3 k, mada sad nakon predjenih 7-8 k isto pokazuje, mora da sam njezan s kocnicama. :D Znaci apsolutno nista, samo prvu pomoc kupio i ono od glupe obavezne opreme, tipa sajla za vucu. Mada se cesto desi kod njih da su disk plocice ili jedan par guma za zamjenu, ali cijena bi u tom slucaju jos isla dole. Ja sam spustio svakako oko 1000. Naravno auto je doslo dubinski oprano, uglancano i s pola rezervoara, probne tabice i svi papiri ukljuceni u cijenu. Znaci samo odvuci na provjeru i registrovat.

S druge strane jaran, patosnice, brisaci, stop svjetlo, servis, bez probnih tablica, itd, i kaze ta cijena; nije pajdo ta cijena, sve te stvari nisu dzaba. Zato ja svakog pitam, kad si posle mjesec-dva s autom na cesti koliko te sve izaslo, osim stvari sto svakako moras ili su opcija tipa registracije, kaska, zastite i slicno. Obicno bude jos 1000-2000 na inicijalnu cijenu.

Kakvih dodatnih hiljadu, potrosio sam jos haman 2 hiljade na cijenu :D , kasko, zastita, registracija, pregled u servisu, nabere se to. I jos sam platio 1000 vise nego sto sam planirao inicijalno. Saberi-oduzmi, trebas imati 25% vise para nego sto planiras potrositi. :-)
:thumbup:
Roccohljup

#1840 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Roccohljup »

kramar je poskup....ima i jeftinijih za isti kvalitet pogotovo u hercegovini.
Svi oni nabavljaju ista auta (mahom od leasinga iz zap. evrope). mene kod kramara konkretno nervira na piku sto ti stavi cijenu bez PDV pa se ti ko bekan zaletis da vidiš dobro auo a dole cijena sa PDV još +3-4 milje.
gogas

#1841 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by gogas »

Evo link za jedno auto da ne trazim vise http://www.askramar.com/vozilo.aspx?IDVozila=19379, a isto to vozilo od kramara u Njemackoj https://home.mobile.de/TRADECARSGMBH#des_221302917 netto cijena vozila u BIH 24100eura, a netto cijena vozila u Njemackoj 19200eura razlika u cijeni je vise nego ocita 4900eura. Vrijedili se za ovu cifru potruditi? Ne morate ici nigdje drugo traziti auto samo odete kod to Kramara u Njemacku. Napominjem da vec zađuje i na ovoj cifri u Njemackoj :izet: .
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1842 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by mali_milojica »

:pisnuo:
Svaka ti dala.
amar1994

#1843 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by amar1994 »

:shock: :lol: , ma nije kramaru u interesu da zaradi u BiH :-) :lol:
al pazi ovo, tamo postavi i slike motora,nosivosti , br. sasije itd. itd. jer mora,a kod nas nijedne slike toga :run:
gogas

#1844 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by gogas »

Ja sebi osobno dovezao u zadnji sedam godina tri automobila. Znam samo engleski. Nikada nisam potrosio vise od 800 eura za dovoz, a nikad nisam spavao kod rodbine. Odvojis sedmicu, prođes vidis svijeta(malo turizma) ¨odes vidis Kramara i u Njemackoj¨ :izet:
NK33

#1845 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by NK33 »

gogas wrote:Evo link za jedno auto da ne trazim vise http://www.askramar.com/vozilo.aspx?IDVozila=19379, a isto to vozilo od kramara u Njemackoj https://home.mobile.de/TRADECARSGMBH#des_221302917 netto cijena vozila u BIH 24100eura, a netto cijena vozila u Njemackoj 19200eura razlika u cijeni je vise nego ocita 4900eura. Vrijedili se za ovu cifru potruditi? Ne morate ici nigdje drugo traziti auto samo odete kod to Kramara u Njemacku. Napominjem da vec zađuje i na ovoj cifri u Njemackoj :izet: .
Aferim. Nisam znao da Kramar prodaje auta i u DE, mislio sam da im ta tamo firma sluzi samo da ih prebacuju ovamo.
direstraits0078

#1846 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by direstraits0078 »

gogas wrote:Evo link za jedno auto da ne trazim vise http://www.askramar.com/vozilo.aspx?IDVozila=19379, a isto to vozilo od kramara u Njemackoj https://home.mobile.de/TRADECARSGMBH#des_221302917 netto cijena vozila u BIH 24100eura, a netto cijena vozila u Njemackoj 19200eura razlika u cijeni je vise nego ocita 4900eura. Vrijedili se za ovu cifru potruditi? Ne morate ici nigdje drugo traziti auto samo odete kod to Kramara u Njemacku. Napominjem da vec zađuje i na ovoj cifri u Njemackoj :izet: .
Game, set, match. :thumbup:
Sodom1

#1847 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Sodom1 »

madner wrote:Pif poneses kifli, pasteta, konzervi... :D

Kazem ti da po Kramerovim cijenama nemam gubitak na autu, a presao 50 000.

Mislim, jedino da su u Bosni Insignije skuplje a BMWovi jeftiniji :D
Tako je. Raja ide na more i tako prolazi slepajuci se, a ovaj prica o hotelima 50,100 € , hrani :-)
Sodom1

#1848 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Sodom1 »

NK33 wrote:
Aferim. Nisam znao da Kramar prodaje auta i u DE, mislio sam da im ta tamo firma sluzi samo da ih prebacuju ovamo.
Pise samo izvoz i to van EU
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1849 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by mali_milojica »

Sodom1 wrote:
NK33 wrote:
Pise samo izvoz i to van EU
Brutto cijena je za kupca u EU,mada moze traziti i netto ali ce onda PDV platiti u svojoj zemlji,a netto cijena za izvoz van EU.
ado-šampion

#1850 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by ado-šampion »

Nesto je vrlo sumnjivo u ovim njegovim cijenama u DE, jer naprimjer kad uradis pretragu ovakvog Touarega, dizel, godiste 2010.-2011., kilometraza 148-160, cijena 20 - 23 k, od hendlera, izbaci samo 3 komada u cijeloj DE, njegov i jos dva. Kad ukines gornju granicu cijene, izbaci 27 komada gdje cijene idu od 22 k do 34 k, znaci prosjek je nekih 28 k.

Slicno je i s drugim autima koje on nudi u DE, svi su znacajno jeftiniji od prosjeka, upravo sam gledao neke Audije za koje znam koliko se krecu tamo.

Ja se ne bih kladio da ovih njegovih auta uopste ima u DE.
Locked