drinkoholic wrote:drndalo wrote:Izvini, ako na autu te cijene gledas koliko ce ti manje trositi (6 KM/100km) i da li ce ti servis biti 200 KM jeftiniji, kupi si Golfa 4 SDI...
Ma ne gledam to toliko, nego me više interesuje da li neko ima na ovom forumu da vozi ili je vozio Q5 sa 2,0 motorom, da čujem njegova iskustva? Znam i ja da je 3,0 bolji, brži, jači, nisam ni ja od jučer, ali ako mu je dovoljan (i samo ako), motor od 170ks zašto bacati novac bezze iako si čovjek može to priuštiti? Što se tiče tvog komentara o razlici o potrošnji, ako uzmem u obzir da prelazim godišnje cca 25000km x 6KM/100km = 1.500 KM na gorivu + 200 KM na servis, onda je godišjna ušteda 1.700 KM (141,6 KM/mjesečno), ako uzmemo u obzir i tendenciju rasta cijena goriva i razliku u registraciji onda su i uštede još veće, što na današnjem vremenu nije malo. Ovo razmišljam samo iz ekonomskih razloga, jer ako mu je dovoljan motor od 170ks zašto onda bacati 1.700-2000 KM.
Nije bas poredjenje kakvo ti trazis ali mozda ti pomogne.
U familiji imamo VW Tiguan 2.0 TDI, 170 KS i taj auto ide ono taman, ni prebrz ni prespor. Ide odprilike kao Golf 5 ili Audi A3 sa 2.0 TDI motorom od 140ks
Ali Tiguan je vise Audi Q3 (ista platforma), Q5 je malo veci i tezi...
Na osnovu tog iskustva, mislim da je 2.0 TDI slab za Q5. Posebno ako na to dodas jos i quattro pogon.
3.0 TDI motor je mjera za taj auto i ja licno kada bi kupovao, nebi razmisljao po tom pitanju - kupio bi 3.0 TDI motor u kombinaciji sa Quattrom
Da je Audi Q3, onda bi 2.0 TDI 170ks motor bio sasvim dovoljan...
A i generalno, ako si odlucio kupiti i mozes priustiti Audi Q5, onda ti malo veca potrosnja i skuplje odrzavanje, koje nosi 3.0 motor, takodjer nebi trebali biti problem. Ako jeste, onda kupujes auto na silu i u tom slucaju, predlozio bih ti da malo "smanjis ribu" i kupis Q3, koji je takodjer prilicno dobar auto