audi a4 1,9 DI ???

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

jacko.ba

#1 audi a4 1,9 DI ???

Post by jacko.ba »

Pozz, čitajući poruke foruma, primjetio sam da ima zaista vrsnih znalaca kada su u pitanju automobili i automobilska industrija, što je , svakako za svaku pohvalu, pa kako i nisam neki fan auto industrije, interesuje me, kako namjeravam potrošiti nekih 16.000,00 KM - 17.000,00 KM, automobil audi 1,9 DI ( što mi i nije najjasnije glede motora ), 1998.g. standardna oprema ( aut. klima, el. paket, abs, servo itd. ), dakle iskustva, komentari, testovi i sl. , i svakako vaše mišljenje da li je ovaj automobil dobar izbor, svakako bih napomenuo a i već ste primjetili da sam vrlo blizu kupovine jednog primjerka za moj sud, vrlo dobro očuvanog i u dobrom stanju, zahvaljujem....
JD

Post by JD »

1998 ? :shock:

Pa i nije bas jeftin, koliko je presao ?
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

DI kao dizel :D
JD

Post by JD »

MRAVOJED wrote:DI kao dizel :D
Kao obicni dizel, ja mislim da je zato i pitao, jer je TDI najcesci motor, ti DI su rijetki pravo koliko ja znam.
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

:? toliko je rijedak da nisam nikad čuo za njega :? a da se on nije malo zaje
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

a evo, ima neki, 75 konja
JD

Post by JD »

Hehe i ja sam se iznenadio kad sam prvi put cuo, ali fakat postoji. :-D
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

pa to onda ne ide baš s mjesta

al neću više kakit, samo sam se malo iznenadio

jebeš audi kupi hondu
dugi

Post by dugi »

Ovaj A4 ima 1.9 l turbodizelski motor bez modernog direktnog ubrizgavanja tako da razvija skromnih 75KS pri 4000 o/min i 180NM pri 1500 o/min. Proizvodio se u periodu od 1995-1999 godine.
Sa ovim motorom nemoj ocekivati specijalne performanse, zaboravi preticanja i pomiri se sa tim da ces biti medju najsporijim na cesti.
Mozda malo brzi od G2 D a G2 GTD je raketa za taj audi :D
Max brzina je 176 km/h a potrosnja od 5,3 do 8,4 l/100km, sto je nesto vise nego sto trosi A4 1.9 TDI, zbog toga sto 1.9DI ima losiji omjer tezina-snaga.
Ako ti auto sluzi za prevoz od tacke A do tacke B onda je ovaj audi za tebe.
jacko.ba

Post by jacko.ba »

ma i nije bitno ubrzavanje, ( posljednji automobil je bio BMW 525i 24v, 141kw i naravno 15 - 18 litara/ 100km, završio je na Dobrinji, ostalo se samo kazalo... ), automobil je prešao "skromnih" 187.000 km, posljednji servis je urađen u ASA ( set zupčastog, svi fluidi, disk pločice, nove zimske gume, al fakat nove, registracija prije par dana ), djeluje zaista dobro, čak i za moj pojam jer sam prava picajzla ( od onih koji mrze zimu samo zbog soli na cesti ), posljednja cijena je 16.700,00 KM.
Svakako nisam lud za brzinom više volim tzv. guzeljanje na cesti, prostora jeste malo, ali nas dvoje, tako da ni to nije problem...sve u svemu, u moru ponude izrabljenih mazgi na našim cestama, ovo mi se ucinio mudar izbor, jer kako sam negdje čuo više kubika - manje konja = dugotrajniji automobil, ali eto ne bih onako na svoju ruku... :?
dugi

Post by dugi »

Dobro je sto je uradjen servis ali moras pripaziti na stanje prednjeg trapa koji je slaba tacka svih Audija. Doro se sjecam testa Audija A4 iz Auto bilda i tu su ga nazvali autom na staklenim nogama.
S obzirom da se radi o 187000km cijena je pretjerana i ja licno ne bih dao tolike pare za auto koje je puno preslo.
Za godinu dana ces biti na 200.000km i tu vec rapidno pada cijena autu. Taj sto ga prodaje hvata "zadnji voz" da uzme dobru lovu.
Mora li biti bas Audi, jesi li razmisljao o nekim drugim markama i modelima?
To za vecu kubikazu i manju snagu je uglavnom tacno.
nineac

Post by nineac »

Ja ti nebi preporucio iz razloga sto je preslab za tu karoseriju i vrlo je upitan zivotni vijek takvog motora. tako nesto se slicno desava i sa GOLF IV SDI motorom, koji iako ima super odnos kubikaze i konja, jednostavno je pod prevelikim opterecenjem. Cak i onaj sa 90 ks i 210nm nije najsretnije rjesenje u tom audiju.
Drugi razlog je problematican trap na toj seriji.
Sve ove mane su narocito izrazajne na bosanskim cestama i nasoj UP&DOWN konfiguraciji cesta.
jacko.ba

Post by jacko.ba »

zaista je teško odluciti, iskreno i nisam razmišljao o drugim markama, da je u pitanju automobil do 5-6000 KM bio bi logičan izbor ( golf 2 op.a. ), ali ovako ponavlja se ona stara "e da se jos nategnut 2000-3000" pa uzeti "pravi auto", ovako se sve svodi na ili ..ili, ali svakako sto god da covjek odluci ostaje dilema da bi drugačiji izbor možda ipak bio bolji, al ipak ne mogu zijanit ko sto ljudi zijane pri kupovini novih automobila pa daju i po 25000 KM za tri i po metra lima, eto svakako zahvaljujem na savjetima i svakako cu vas obavijestiti o kupovini i naravno prvim iskustvima za možda one koji imaju iste dileme.
( odnos težina i snaga : mislim da su automobili sa više konja puno više isforsirani od ovih ( neko spomenu puža ) sa manje, ipak ne kupujem novi automobil, takoda je sve to upitno...
dugi

Post by dugi »

Taj motor je (pre)opterecen cim se nalazi u autu teskom cca.1300kg.
Kupovanje polovnog je uvijek kupovina macke u vreci tako da ti niko ne moze dati 100% odgovor sta da radis.
Mozda bi mogao pogledati mladju Vectru ili Peugeot 406 ili Renault Lagunu. Svi navedeni imaju dobre dizele i sigurno ces za iste pare naci 2 godine mladje modele koji su manje presli. Ako ti je bitan prestiz onda je to druga stvar.
Ipak mislim da je to puno para i da ti za godinu dana gubis dosta, tj. cim predjes 200.000km jer je to neka psiholoska granica za kupovinu auta. Cim predje vise od 200.000km rapidno pada cijena i puno ga je teze prodati.
ps. jesi li siguran da tom autu nije vracana kilometraza
Zadig

Post by Zadig »

Zasto ne kupiti:

a) previse KM

b) preslab motor

c) prevelika cijena

zasto kupiti:

ne znam?
:?
Qler

Post by Qler »

uzeo moj dajdza :D neki dan, oko 28.12 :D Ford Mondeo 1.8 115KS '98 dogina, Ghia oprema (dig aut klima, 4 el. podizaca, 2 zracna, servo, abs, centralna, el. podesivo vozacevo sjediste, maglenke, daljinsko zakljucavanje, volan podesiv po visinii dubini i jos nekih sitnica, presao 114k km) dao audija 80 '89 god. 1.8 presao preko 370k km, procjenjen na 4k KM i doplatio 5500KM... pa ti sad vidi :D isplati li se uzeti za te pare tog audija :D
shadow

Post by shadow »

Jarane, dzaba sva ta njegova oprema kad ima samo 75 ks. Sta ce ti automatska klima kad cim je upalis (i zbog toga naravno izgubis 10 konja), neces se moci pomaci. AKo vec kupujes auto od 16-17 milja, gledaj da ne budes najsporiji na cesti. Taj audi je isto sto i sdi golf kod vw, neko je to vec dobro primjetio, to je buraz prava patnja i za auto i za onog ko ga vozi. Zato ono "vise kubika- manje konja -dugotrajniji auto" u ovom slucaju bas i nije najtacnije.
Iako gotivim audi, ja bih se ovog kojeg spominjes prosao, nista ti ne ide u prilog, ni kilometraza, niti cijena i sto je najgore ni performanse.
JD

Post by JD »

jacko.ba wrote:al ipak ne mogu zijanit ko sto ljudi zijane pri kupovini novih automobila pa daju i po 25000 KM za tri i po metra lima,
Izvini ali ovo ti je jako glupo.

Bolje 3 metra lima ko sto ti kazes, ali bar imaju 000000 na satu, a ne 200.000 ko taj Audi i neznanje o tome ko ga je i KAKO vozio pa jel udaran itd, pa ne bi dao za njega ni 1600 KM a ne 16.000 KM... Ako nista bar na ta 3 metra lima imas garanciju 2 godine, a na taj ces se nadavati para za kvarove jos pola cijene auta...

Ovo isto ona prica kad cova kupi Passata sa najosnovnijom opremom, bez icega, prozori na kurblu ma ni pepeljare nema, ali eto kad ga neko pita on ponosno kaze da vozi Passata, pa prije bi Polo kupio ali sa full opremom!
jacko.ba

Post by jacko.ba »

nisam bas ovo ovako zamisljao...
o čemu se radi, naime, već sam spomenuo da je moj posljednji automobil bio sa motorom od cca. 192 PS, i zaista bio sam medju brzim na cesti te,naravno, redovan platiša jos redovnijih kazni i prekršaja jer vas sama snaga automobila tjera da olabavite nogu na gasu te time izmamite i posljednju marku iz ionako prilično tankog novčanika a sto je u direktnoj vezi sa potrošnjom od "solidnih" 14 -18 litara/100km, što je još i prihvatljivo naspram ugrožavanja svog i posebno tuđih života ( materijalnu štetu pored ove i ne računam ), tako da od velikih motora stvarno imam strah, koliko ja toliko i moj novčanik. Posebno bih se osvrnuo na taj automobil koji je pri kkupovini bio star nekih 6g. sa predjenih priblizno 180.000 km. Narednih 5g. bez bilo kakvih posebnih ulaganja prešao sam nekih 90.000 km, i zamislite nakon 11g. sa brojčnikom sa kojeg se kezila cifra od 270.000 km, automobil je bio u top formi, fantastičnog izgleda i jos uvijek jako, jako svježeg motora, tako da su mi ga skoro oteli na pijaci za solidnih 10.000 KM. Ako uzmemo u obzir da jedan golf II diesel u BiH u prosjeku predje nekih 25.000 km a da i m je prosjecna starost oko 20g. dakle, govorimo o kilometraži od cca. 500.000 KM uz neredovno ili redovno servisiranje dijelovima made by China and Turkey, uljima koja su sve drugo samo nisu motorna i sl. mislim da, s obzirom na naprijed rečeno, o dugotrajnosti ovog motora i automobila ne treba puno govoriti, toliko što se tiče predjene kilometraže.
U potpunosti se slažem da je ovaj motor jako slab, ali isto tako radi se o motoru koji ima turbo punjač + intercooler, što pri vožnji ostavlja utisak da se radi o puno snažnijem motoru nego što u stvari jeste. Najčešći motori ovog modela su sa 90 KS, što ruku na srce i nije velika razlika. Nadalje, održavanje ovog motora ( 75 KS ) je skoro duplo jeftinije ( zvanični cjenovnik ASA AUTA )nego snažnijeg brata ( 90 KS ), a da ne spominjem braću od 110 ili 130 PS. ( Npr. set zupčastog ( remen, španer, klizač ) 172,00 KM - 75KS ; dok je ista stvar više nego duplo skuplja za motor od 90 KS: Nadalje, mislim da sam spomenuo da je velika vjerovatnoća minimalnog habanja ovakvog motora što je direktna posljedica njegove slabosti. E pa sad ako je čovjek zadovoljan popularno dvojkom od 20 g., i predjenih 500.000 km, zašto ja ne bih bio " miran " narednih 5-6 g. sa ovakvim motorom i automobilom.
Treće, mislim da je treće, :) , zaista automobil koristim za prevoz od A do B, uz naravno ugođaj koji pruža udoban, ali i ne kvalitetan ovjes, s tim da me uopšte ne interesuje hoću li stići sa upaljenog "žutog " na sljedeće još uvijek crveno svjetlo i pri tome spržiti 0,5l goriva i ugroziti sebe i druge.
Dakle, auu odužio sam pravo, meni je potreban pouzdan, kvalitetan, štedljiv, nadasve ekonomičan automobil koji će da traje i na kraju da se proda za solidan novac, što ako smijem primjetiti baš za ove spomenute renaulte i pežoe i ne bi mogli reći, bar kad se radi o prodaji nakon što napune 6/7 godina, jer zaista nisu na cijeni niti iskreno nude ono što ova njemačka limuzina ima za ponuditi, jer ako su bosanci " glupi ", na zapadu sigurno nisu, tako da i gore puno jeftinije platite reno od VW ili pežo od OOOO ( a tu se neradi o pukom prestižu jer zapad sigurno zna zašto je nesto skuplje ili jeftinije, jer da je suprotno ne bi bili tu gdje jesu, a da su daleko daleko su), a da o održavanju i ne govorim.
Eto, dakle svjestan sam činjenice da sam užasno spor i dosadan na cesti, ali sa druge strane me čisto zanima ekonomska opravdanost kupovine spomenutog modela i samo opet ekonomska strana.
Još jednom se zahvaljujem svima koji su uzeli učešće na ovu temu, i posebno napominjem da ako imaju neki komentar ili zvanični test spomenutog automobila da prenesu isti.
Nadam se da nisam s ovim tješio sam sebe :P
P.S. auto je još uvjeku razmatranju, cijenim svu pomoć, i sorry za veliki post.
nineac

Post by nineac »

Taj motor i 90ks salbo sta imaju zajednicko osim sto su dieseli. To je motor iz Passata III i Audija B4 sa indirektnim ubrizgavanjem goriva.
dugi

Post by dugi »

Pa nisu bas na zapadu extremne razlike(kao u BiH) u cijeni VW-a u odnosu na Opel ili Peugeot. Mogu ti reci da su na zapadu dosta na cijeni Japanska auta i da su cesto skuplja od njemackih.
Ako te bas zanima ekonomska i samo ekonomske strana onda zaobidji Audi i VW, jer kod njih je odnos dobiveno-ulozeno uvijek bio los. Meni se cini da zelis imati prestizno auto bez obzira na cijenu :D
Mozes pogledati Volvo ako zelis prestiz po povoljnoj cijeni.
Po mom misljenju dobar odnos ulozeno dobiveno kao i vrhunsku udobnost ti nude prije svih Peugeot 406 2.0 HDI i Opel Vectra 2.0 DTI. Plus sto kod ova dva auta dobijes funkcionalna zadnja sjedista za razliku od audija koja kao da su projektovana za djecu.

Evo nesto o audiju.
http://autoblic.revije.hr/clanak.asp?n=6&t=ablsad42

http://autoblic.revije.hr/clanak.asp?n=24&t=ablsad82

Vozio sam 406-icu i mogu ti reci da je auto fantasticno, lagano za voziti i udobno. 2.0 HDI motor je poznat po mirnoci rada i zaista je u kabini tesko razaznati sta je pod haubom.
Vectrin 2.0DTI radi malo grublje nego Peugeotov dizel ali opet je tisi od VW-Audi dizela. Evo testovi ova dva auta.

Vectra
http://auto.blogger.ba/blog.php?blog=au ... an=17#4919

Evo test peugeota 406
http://auto.blogger.ba/blog.php?blog=au ... an=28#6517
Larci

Post by Larci »

jacko.ba wrote:, i zamislite nakon 11g. sa brojčnikom sa kojeg se kezila cifra od 270.000 km, automobil je bio u top formi, fantastičnog izgleda i jos uvijek jako, jako svježeg motora,
:? :? JAKO SVJEZEG MOTORA!!! Koje je to auto bilo majketil SLK???Pa zasto si ga prodao???

Jarane prodao si magarca da bi kupio Mazgu koja je isto tako puno presla koja PUNOOOOO PUNOOO KOSTA.... koja nista posebno nije!!!
za te pare se moze mnogo mnogo bolje auto kupiti!!!
Moj ti je savjet NE::::. cim predjesh 200000 BACIO SI 6.000 OD TE CIJENE... PLUS KVAROVI KOJI I TE KAKO MOGU DA DODJU PRI KUPNJI TAKVOG AUTA....!!!
TRAZI NESTO ISPOD 100.000 PREDJENIH KILOMETARA... PA AKO TREBA DODAJ JOS KOJU MILJU MARAKA!
mr2

Post by mr2 »

Larci wrote:
jacko.ba wrote:, i zamislite nakon 11g. sa brojčnikom sa kojeg se kezila cifra od 270.000 km, automobil je bio u top formi, fantastičnog izgleda i jos uvijek jako, jako svježeg motora,
:? :? JAKO SVJEZEG MOTORA!!! Koje je to auto bilo majketil SLK???Pa zasto si ga prodao???

Jarane prodao si magarca da bi kupio Mazgu koja je isto tako puno presla koja PUNOOOOO PUNOOO KOSTA.... koja nista posebno nije!!!
za te pare se moze mnogo mnogo bolje auto kupiti!!!
Moj ti je savjet NE::::. cim predjesh 200000 BACIO SI 6.000 OD TE CIJENE... PLUS KVAROVI KOJI I TE KAKO MOGU DA DODJU PRI KUPNJI TAKVOG AUTA....!!!
TRAZI NESTO ISPOD 100.000 PREDJENIH KILOMETARA... PA AKO TREBA DODAJ JOS KOJU MILJU MARAKA!

zavisi.....ako je auto samo po auto putu picilo ,recimo u holandi......nista mu je to 200 000.......pogotovo ako je lising auto...svako 5000 ima mali servis.......mada bi ti preporucijo japanca.......vise dobijes za iste pare
Larci

Post by Larci »

mr2 wrote:
Larci wrote:
jacko.ba wrote:,
zavisi.....ako je auto samo po auto putu picilo ,recimo u holandi......nista mu je to 200 000.......pogotovo ako je lising auto...svako 5000 ima mali servis.......mada bi ti preporucijo japanca.......vise dobijes za iste pare
DEFINITIVNO SE SLAZEM ZA JAPANCA ...za ovo ostalo Holandija leasing bla bla bla. ne ne i ne! Leasing asuto je promijenilo 50 pa mozda i vishe vozaca... i svaki od njih je d@kao auto na njegov nacin.. zato je to kanta!!!!

kad vec o japacima pricamo evo moga izbora!

Imagehttp://www.teamdigital.dk/billed_bil_ke ... 2_stor.jpg
Image
mr2

Post by mr2 »

ne znam o cemu pricas....bla bla bla ........dobijes auto na 4 godine....i to je to.... lising......vecina auta,koja se dole prodaju su razbijena ili lising auta..... za avensis se slazem .......skroz dodro auto :D :D :D
Post Reply