Autizam Bosna i Hercegovina

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

NEOPLAN

#76 Re: Autizam Bosna i Hercegovina

Post by NEOPLAN »

dr_Evil wrote: 09/12/2024 11:38
NEOPLAN wrote: 09/12/2024 11:25
dr_Evil wrote: 09/12/2024 11:19

Pa ja ne mogu da vjerujem sta citam, dijete zbog autizma gubi pravo na redovan vrtic i skolovanje. Uz sve sto covjek pokusava da voli svoju drzavu i narod, nekad jednostavno moras reci da smo fuj i da smo crna rupa.
Nažalost... sve što pričam je iz ličnog iskustva, ima mnogo toga što nisam napisao jer nije baš za javno iznošenje, nadam se da razumijete. Ali generalno ono što mogu reći da je svuda velika stigma prema toj djeci koja nisu tipična i klišeizirana po nekom patternu... nekad, u naše vrijeme to su bili geekovi, štreberi, čudaci, koje smo svi ipak prihvatali i u društvo i u škole i u sve. Danas su to "oštećena" djeca za koju nema mjesta nigdje osim u specijalnim ustanovama... A nisu svjesni da se intenzivnim radom i socijalizacijom ta djeca mogu dovesti u stanje sasvim normalnog funkcionisanja i života u društvu, plus što su ta djeca mali genijalci koji u pravilu izrastu u velike ljude (hint: Napoleon, Bethoven, Tesla, Elon Musk...)... Al jel... tu smo gdje smo, gdje je sve nakaradno...
Ma mi jesmo drustvo gdje je nesto sa kase vratit sramota, iako kosta 2 puta vise nego si mislio, a ne nesto drugo. ALi mislio sam da je u neku ruku sistem uspio da prepozna autizam kao stanje. Izbaciti dijete iz sistema obrazovanja samo jer je drugacije je kao pucati sebi u nogu, umjesto da dovedes dijete u stanje da sutra moze biti samostalno ti pravis obavezu za citav zivot, ako gledamo samo iz tog ekonomskog aspketa koji je bitan sistemu.

Ne znam braca sta da ti kazem, ako vidis da ne ide onda nemoj da se mislis puno, gledaj Skandinaviju ako imas diplomu koja moze proci, ili makar kakve susjedne papire. Ako dodjes to te tacke, javi se pa cu da te uputim oko svih prava za djecu sa autizmom.
Hvala ti puno, već duže vremena razmišljamo o tom iseljenju. Vjerovatno će tako i biti.
banjaluka078
Moderator

#77 Re: Autizam Bosna i Hercegovina

Post by banjaluka078 »

NEOPLAN wrote: 09/12/2024 12:28
Hvala ti puno, već duže vremena razmišljamo o tom iseljenju. Vjerovatno će tako i biti.
Upadam u diskusiju o kojoj, hvala Bogu, ne znam puno, ali moram ti reći nešto u vezi s ovim o odlasku. Idi zbog budućnosti svog djeteta.

Bivša radna kolegica ima dječaka za kojeg je bilo očigledno da nešto "ne štima". Na porodu je bilo komplikacija, izvlačen na vukuum, bilo je nekih problem s glavom, tog se sjećam, ne znam da li je gubio kisik. Bio je u inkubatoru, cijele prve godine jako anemičan i mislili su da je spor razvoj, u smislu reakcija, uzrokovan time.
Genijalac koji je bio u stanju na klaviru za njom ponoviti samo jednom odsviranu melodiju, s 4-5 godina je znao sve glavne gradove...zavrtiš mu globus, ubodne prstom, zna zemlju i glavni grad (mama je nastavnica geografije). Ali, komunikacija, ništa. Veza sa spoljnim svijetom, čak i s njima, kao da ne postoje. Ništa rođenje mlađe sestre, dijete jednostavno u svom svijetu. U Banjaluci za njega nije bilo adekvatnog stručnjaka, to su jako brzo shvatili i dolučili se za Zagreb i online rad s nekom profesoricom sa Sorbone.
Jedva se nekako osposobljavao za odnos s vršanjcima, pokušali s vrtićem, ipak završili s tetom. U prvom razredu su ga neki dječaci istukli, jer im je bio čudan, njemu je to bila trauma koja je unazadila dosta postignutog.
Onda starcima stigne ponuda za posao vani. Da skratim, on sad ima klavirske koncerte i uzima matematičke olimpijade. Izgubile smo kontakt, sretnem neku zajedničku raju pa mi ispričaju, on je funkcionalan stariji tinejdžer kojeg bi naš sistem upropastio, a tamošnji iz njega izvlači sve najbolje.
Nalla

#78 Re: Autizam Bosna i Hercegovina

Post by Nalla »

NEOPLAN wrote: 09/12/2024 11:12 Neurofeedback nipošto tako maloj djeci jer može kontra efekte napraviti.

Što se tiče invalidnine, ne želimo ići u to jer samim tim se dijete kategoriše u osobe sa posebnim potrebama, čime gubi pravo na redovni vrtić i redovno školovanje, već mora ići u posebno prilagođene ustanove koji imaju asistente za rad sa djecom, a čime se smanjuje mogućnost da se dijete samostalno razvija i sustiže "zaostatak". To je krajnja nužda ukoliko vidimo da nema napretka, a sad kako stvari stoje napredak je vidljiv, tako da smo optimisti.

Što se tiče kontakata logopeda šaljem u PP.

LP
Ne gube pravo na redovan vrtic i redovno skolovanje.

Moje dijete je kategorisano. Ide u redovnu skolu, ima asistenta.
Ima IPP, osim iz jednog predmeta- taj predmet uci po redovnom programu.

Prije toga isao je u redovni vrtic.

Odgodila jesam godinu polaska u skolu, nije krenuo sa 6, nego sa sedam godina, zato sto sam misljenje bila da nije bio spreman.

Da je tesko jeste, da je borba svaki dan jeste…

Bog sami zna odakle nam snaga za sve…
SmokingMan

#79 Re: Autizam Bosna i Hercegovina

Post by SmokingMan »

Vjerovali ili ne u gradiću u Njemačkoj gdje moja sestra živi odbijaju da joj rade sa djetetom u vrtiću. Razmišljam da pišem Njemačkoj ambasadi u Sa da oni to tamo vide koliko mogu urigirati da se preispita osoblje vrtića.
kadinica

#80 Re: Autizam Bosna i Hercegovina

Post by kadinica »

SmokingMan wrote: 03/02/2025 08:11 Razmišljam da pišem Njemačkoj ambasadi u Sa da oni to tamo vide koliko mogu urigirati da se preispita osoblje vrtića.
:shock:

E svašta, valja nadoći na ovako inteligentno rješenje.

Ništa ti drugo nije palo na pamet, nikakva druga institucija?
SmokingMan

#81 Re: Autizam Bosna i Hercegovina

Post by SmokingMan »

kadinica wrote: 03/02/2025 08:29
SmokingMan wrote: 03/02/2025 08:11 Razmišljam da pišem Njemačkoj ambasadi u Sa da oni to tamo vide koliko mogu urigirati da se preispita osoblje vrtića.

Neke priče su za nepovjrerovati da se dešavaju u Njemačkoj. No i o tome će se pričati u neko dogledno vrijeme.
kadinica

#82 Re: Autizam Bosna i Hercegovina

Post by kadinica »

SmokingMan wrote: 03/02/2025 08:33
kadinica wrote: 03/02/2025 08:29

Neke priče su za nepovjrerovati da se dešavaju u Njemačkoj. No i o tome će se pričati u neko dogledno vrijeme.
Bravo, samo naprijed.
Sanjarko

#83 Re: Autizam Bosna i Hercegovina

Post by Sanjarko »

Šikaniraju djecu sa autizmom pravo, znam, inače i mnoge mentalno oboljele ali i fizički oboljele šikaniraju isto tako na razne načine.

Edit: Možda je adekvatnija riječ zanemarivaju tj libo ih za njima, ne sve naravno jer nikad ne treba generalizirati.
Chloe
Photo mod

#84 Re: Autizam Bosna i Hercegovina

Post by Chloe »

Šta je problem kod ovih bazena, zna li neko? :?

https://avaz.ba/vijesti/bih/966788/edit ... minirajuce
liyf

#85 Re: Autizam Bosna i Hercegovina

Post by liyf »

Chloe wrote: 10/04/2025 15:47 Šta je problem kod ovih bazena, zna li neko? :?

Po strani sve što se desilo, ali
da ja vodim trening kao da sam ja stručna osoba... To je jako teško i da je tipično dijete, a ne dijete koje neće da sluša naređenja. Da sam mogla, ja bih svoje dijete trenirala sama, ne bih tražila nekoga koji je stručan.
Čuj neće da sluša naređenja, pa nije dijete sa ODDom ili poremećajem ponašanja da ne sluša naređenja, pa ti si mu roditelj druže ako tebe ne sluša onda neće slušati 5 stručnih osoba.
Nalla

#86 Re: Autizam Bosna i Hercegovina

Post by Nalla »

liyf wrote: 10/04/2025 17:02 Po strani sve što se desilo, ali
da ja vodim trening kao da sam ja stručna osoba... To je jako teško i da je tipično dijete, a ne dijete koje neće da sluša naređenja. Da sam mogla, ja bih svoje dijete trenirala sama, ne bih tražila nekoga koji je stručan.
Čuj neće da sluša naređenja, pa nije dijete sa ODDom ili poremećajem ponašanja da ne sluša naređenja, pa ti si mu roditelj druže ako tebe ne sluša onda neće slušati 5 stručnih osoba.
ali…..

da raščivijamo, “neće da sluša naredjenja”

dijete je sa poteškoċom u razvoju

djeci je “posao” da ne slušaju, da skaču da se smiju, igraju, da budu glasna…., ne znam za tebe ali koja to djeca “slušaju na prvu”….
ja ih imam dvoje, on koji ima autizam bolje nekad “sluša” od nje koja je tipična

eh sad autistična djeca…. zamisli kad su neverbalna, smeta im zvuk, svjetlost i hejbet nekih drugih stvari, ili ne razumiju il im je jednostavno nesto toliko pretesko a ne zna ti reci…. kako da “poslusaju”

a sad sto mislis da mi roditelji se obracamo strucnim osobama, da nam pokazu, nauce kako da “slusaju”…..

vjeruj da sam ja, a i x broj roditelja uradili nemoguce, i radimo i dan danas radimo da nas “slusaju”

i opet, pored toliko rada, terapija, sporta…i dalje me ne slusa, na sve mu je “neću” prva 😀

al ja sam zahvalna i presretna što ne slusa i sto imam to “necu” jer mi je receno da nece nikad progovoriti i sto se nije iskljucio
dr_Evil

#87 Re: Autizam Bosna i Hercegovina

Post by dr_Evil »

liyf wrote: 10/04/2025 17:02

U jednom periodu sam smatrao da roditelji djece sa autizmom imaju previse naglasen odbranbeni zid, sto vjerovatno i jeste istina. Ali na kraju sam shvatio da BiH kao drustvo jeste crna rupa u odnosu prema ovoj djeci. Ovo je samo jedan od malih primjera. Mi se radujemo tudjoj nevolji, a ne prastamo uspjeh. Ljudi ispisuju djecu iz skole jer ne zele da neko ide sa njima u razred, umjesto da zele da to dijete se vodi prema pozitivnom primjeru i pokusava da sustigne ostale, sta ce nauciti u ustanovi i od koga. Nece niko da zahtijeva od drzave da izdvoji vise sredstava za to dijete, nego "necemo u skolu dok ga se ne izbaci". Jednostavno, stepen razvoja drustva se ogleda u brizi prema onim najvise ranjivima, drugovi i drugarice, u velikom smo problemu.

Tacno sto se tice ovoga, odnos prema djeci s posebnim potrebama, ili djeci bez roditeljskog staranja, starci ljudi bez djece, mogu zakljuciti samo fuj! A inace sam ja taj koji neda na nas narod.
Chloe
Photo mod

#88 Re: Autizam Bosna i Hercegovina

Post by Chloe »

dr_Evil wrote: 14/04/2025 10:41
liyf wrote: 10/04/2025 17:02

U jednom periodu sam smatrao da roditelji djece sa autizmom imaju previse naglasen odbranbeni zid, sto vjerovatno i jeste istina. Ali na kraju sam shvatio da BiH kao drustvo jeste crna rupa u odnosu prema ovoj djeci. Ovo je samo jedan od malih primjera. Mi se radujemo tudjoj nevolji, a ne prastamo uspjeh. Ljudi ispisuju djecu iz skole jer ne zele da neko ide sa njima u razred, umjesto da zele da to dijete se vodi prema pozitivnom primjeru i pokusava da sustigne ostale, sta ce nauciti u ustanovi i od koga. Nece niko da zahtijeva od drzave da izdvoji vise sredstava za to dijete, nego "necemo u skolu dok ga se ne izbaci". Jednostavno, stepen razvoja drustva se ogleda u brizi prema onim najvise ranjivima, drugovi i drugarice, u velikom smo problemu.

Tacno sto se tice ovoga, odnos prema djeci s posebnim potrebama, ili djeci bez roditeljskog staranja, starci ljudi bez djece, mogu zakljuciti samo fuj! A inace sam ja taj koji neda na nas narod.
Nažalost .... :(
Babbuka

#89 Re: Autizam Bosna i Hercegovina

Post by Babbuka »

Chloe wrote: 14/04/2025 13:09

U urbanim sredinama i nekako, ali situacija za roditelje autistične djece u udaljenim mjestima je nemoguća.
liyf

#90 Re: Autizam Bosna i Hercegovina

Post by liyf »

Nalla wrote: 14/04/2025 10:31
ali…..

da raščivijamo, “neće da sluša naredjenja”

dijete je sa poteškoċom u razvoju

djeci je “posao” da ne slušaju, da skaču da se smiju, igraju, da budu glasna…., ne znam za tebe ali koja to djeca “slušaju na prvu”….
ja ih imam dvoje, on koji ima autizam bolje nekad “sluša” od nje koja je tipična

eh sad autistična djeca…. zamisli kad su neverbalna, smeta im zvuk, svjetlost i hejbet nekih drugih stvari, ili ne razumiju il im je jednostavno nesto toliko pretesko a ne zna ti reci…. kako da “poslusaju”

a sad sto mislis da mi roditelji se obracamo strucnim osobama, da nam pokazu, nauce kako da “slusaju”…..

vjeruj da sam ja, a i x broj roditelja uradili nemoguce, i radimo i dan danas radimo da nas “slusaju”

i opet, pored toliko rada, terapija, sporta…i dalje me ne slusa, na sve mu je “neću” prva 😀

al ja sam zahvalna i presretna što ne slusa i sto imam to “necu” jer mi je receno da nece nikad progovoriti i sto se nije iskljucio
Ma razumijem ja to sve, imam i ja autističnu djevojčicu koja na svoju i našu muku sluša, sluša i ljude koji su joj autoritet (učiteljice, odgajateljice prije u vrtiću, doktori, psihologinje itd.). Naravno, ima problema, ali malo mi para uši da dijete neće da sluša njeno naređenje, a očekuje da sluša naređenje treće osobe koja nije školovana za rad sa tom djecom.

Mada je kod nas malo drugačija situacija. Manje priča a više sluša :lol:

Naravno da je ovo katastrofa, ne znam okolnosti slučaja, mada su i nebitne. Djeci sa autizmom je plivanje vrlo dobra rekreacija i aktivnost za koju bi bila velika šteta da im se ukine.
Nalla

#91 Re: Autizam Bosna i Hercegovina

Post by Nalla »

liyf wrote: 14/04/2025 20:04 Ma razumijem ja to sve, imam i ja autističnu djevojčicu koja na svoju i našu muku sluša, sluša i ljude koji su joj autoritet (učiteljice, odgajateljice prije u vrtiću, doktori, psihologinje itd.). Naravno, ima problema, ali malo mi para uši da dijete neće da sluša njeno naređenje, a očekuje da sluša naređenje treće osobe koja nije školovana za rad sa tom djecom.

Mada je kod nas malo drugačija situacija. Manje priča a više sluša :lol:

Naravno da je ovo katastrofa, ne znam okolnosti slučaja, mada su i nebitne. Djeci sa autizmom je plivanje vrlo dobra rekreacija i aktivnost za koju bi bila velika šteta da im se ukine.
Ja odmah u “napad”. 🙈

Pošto eto znaš i razumiješ sve lijepe i one manje lijepe strane života sa autizmom, ja ću opet kroz svoje iskustvo.

Meni ne para uši, znaš zašto… zato što su oni mali “skeneri”, i što je važan pristup njima.

Ne mora osoba ni biti školovana ni stručna ako uspostave kontakt s njima, a da s nekim ko je stručan ne žele biti u njihovoj blizini, da “kliknu” što se kaže. 😀

Nekad i ono što stručnjaci kažu ne pije vode, doduše ja se uvijek vodim osjećajem.

A da je sve katastrofa tu ću se složiti.

I želim vam puuuuno napretka! 😀
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#92 Re: Autizam Bosna i Hercegovina

Post by Truba »

autizam-trazi-vise-ljubavi-a-manje-predrasuda/36090

https://www.nedjelja.ba/hr/komentari/in ... suda/36090

solidan intervju oca djeteta s autizmom

gemini zasto danas ima vise djece s autizmom nego prije 40 godina

Postoji nekoliko ključnih razloga zašto se čini da danas ima više djece s autizmom nego prije 40 godina:

1. Promjene u dijagnostičkim kriterijima:

Šira definicija autizma: Prije 40 godina, dijagnostički kriteriji za autizam bili su mnogo uži i fokusirali su se na teže oblike. S vremenom, definicija se proširila kako bi uključila širi spektar ponašanja i sposobnosti, što je dovelo do prepoznavanja više djece s blažim oblicima autizma (ranije poznatim kao Aspergerov sindrom, koji je sada uključen u krovnu dijagnozu "poremećaj iz autističnog spektra" - PAS).
DSM evolucija: Dijagnostički i statistički priručnik za mentalne poremećaje (DSM) je više puta revidiran. Svaka revizija (posebno DSM-IV i DSM-5) donijela je promjene u kriterijima za PAS, što je utjecalo na broj dijagnoza. DSM-5 je 2013. godine konsolidirao ranije odvojene podtipove autizma u jednu sveobuhvatnu kategoriju, što je također pridonijelo porastu broja dijagnoza.
2. Povećana svijest i razumijevanje:

Veća informiranost javnosti: Danas postoji mnogo veća svijest o autizmu među roditeljima, liječnicima, učiteljima i širom javnosti nego prije 40 godina. Kampanje podizanja svijesti i bolja dostupnost informacija pomažu u prepoznavanju ranih znakova autizma.
Bolja obuka stručnjaka: Zdravstveni i obrazovni stručnjaci danas imaju bolju obuku za prepoznavanje i dijagnosticiranje autizma nego ranije. To dovodi do preciznijih i češćih dijagnoza.
3. Poboljšane metode probira i dijagnostike:

Rani probir: Sve je veći naglasak na ranom probiru djece na razvojne teškoće, uključujući i one koje mogu ukazivati na autizam. Pedijatri rutinski prate razvoj djece i mogu ranije uputiti na specijalističku procjenu.
Napredak u dijagnostičkim alatima: Razvijeni su standardizirani dijagnostički alati i protokoli koji pomažu stručnjacima u postavljanju pouzdane dijagnoze autizma.
4. Mogući stvarni porast prevalencije:

Istraživanja su u tijeku: Iako se vjeruje da je značajan dio porasta broja dijagnoza rezultat promjena u definiciji, svijesti i dijagnostici, ne može se u potpunosti isključiti mogućnost stvarnog porasta prevalencije autizma.
Potencijalni okolišni čimbenici: Istraživanja se provode kako bi se istražila uloga potencijalnih okolišnih čimbenika koji bi mogli pridonijeti povećanom riziku od autizma. Tu se istražuju faktori poput izloženosti određenim tvarima tijekom trudnoće, komplikacija tijekom poroda i drugi. Međutim, važno je napomenuti da uzroci autizma još uvijek nisu u potpunosti razjašnjeni i vjerojatno uključuju složenu interakciju genetskih i okolišnih čimbenika.
Dob roditelja: Neka istraživanja sugeriraju da napredna dob roditelja (posebno oca) može blago povećati rizik od autizma kod djeteta. Kako se prosječna dob roditelja povećava, to bi teoretski moglo pridonijeti blagom porastu prevalencije.
Važno je napomenuti:

Nije nužno da se "dogodio" stvarni dramatični porast broja djece s autizmom u biološkom smislu. Velik dio primjetnog povećanja vjerojatno je rezultat boljeg prepoznavanja i dijagnosticiranja postojećih slučajeva.
Autizam je složen neurobiološki poremećaj s genetskom predispozicijom.
Ukratko, veći broj djece s dijagnozom autizma danas u odnosu na prije 40 godina najvjerojatnije je rezultat kombinacije širih dijagnostičkih kriterija, veće svijesti, boljih metoda probira i dijagnostike. Iako se istražuje mogućnost stvarnog porasta prevalencije, trenutni dokazi upućuju na to da su promjene u načinu na koji razumijemo i dijagnosticiramo autizam glavni razlog za ovu promjenu u brojkama.
Chloe
Photo mod

#93 Re: Autizam Bosna i Hercegovina

Post by Chloe »

Babbuka wrote: 14/04/2025 19:49

U urbanim sredinama i nekako, ali situacija za roditelje autistične djece u udaljenim mjestima je nemoguća.
Moja općina prednjači u BiH sa brojem djece s poteškoćama u razvoju. Udruženje " I mi postojimo" aktivno djeluje od čini mi se 2009/2010 godine,
medijski se govori o tome ( nije tabu tema kao nekad, kad su roditelji takvu djecu skrivali ),
promjene su osjetne ali se još uvijek nailazi na predrasude prema toj djeci, manjak empatije i razumjevanja.
Babbuka

#94 Re: Autizam Bosna i Hercegovina

Post by Babbuka »

Chloe wrote: 15/04/2025 13:51

Moja općina prednjači u BiH sa brojem djece s poteškoćama u razvoju. Udruženje " I mi postojimo" aktivno djeluje od čini mi se 2009/2010 godine,
medijski se govori o tome ( nije tabu tema kao nekad, kad su roditelji takvu djecu skrivali ),
promjene su osjetne ali se još uvijek nailazi na predrasude prema toj djeci, manjak empatije i razumjevanja.
Nisam mislio samo na predrasude, iz prakse znam da su u Sarajevu mogućnosti daleko veće nego npr. u USK
Sanjarko

#95 Re: Autizam Bosna i Hercegovina

Post by Sanjarko »

Teski porodi i sto sta jos utice na ovo. Ja penicilinski sok i konvulzije imao, i imao sam neki blazi oblik autizma mozda ili odmah odmalena sizofreniju, samo ne daju reci to doktori. Cak su mi neki lijek sad zabranjen tako maloj djeci da se daje, davali.

Nazalost i kriju to mnogi doktori. Za nesto nismo ni znali, ali ne bi sta itd. :(

Osjetljiva su na buku, kao i ja, pa usi pokrivaju rukama itd. Ima jos faktora naravno u igri od genetike pa nadalje. Ali najvise teski porodi i eto primjerice konvulzije uzrokovane necim uticu da se ovo sr*nje od bolesti i poremecaja dobije kao i sizofrenija, a usko su povezana ova dva oboljenja.

Kao kovanica, ona ima dvije strane. Jedna strana su autisti, druga strana su sizofrenicari.

Otkriveno i to, i ja sam sumnjao na to i prije nego sto su ovo otkrili.
Chloe
Photo mod

#96 Re: Autizam Bosna i Hercegovina

Post by Chloe »

Babbuka wrote: 15/04/2025 16:55
Chloe wrote: 15/04/2025 13:51

Nisam mislio samo na predrasude, iz prakse znam da su u Sarajevu mogućnosti daleko veće nego npr. u USK

To da ... :thumbup:
Post Reply