srce_ruke_lopata wrote:mali_milojica wrote:Trebali bi vraćati iz D u N, ako je DSG u pitanju

Seawolf mi je jednom na kafi rekao zašto, nadam se da ce i ovdje objasniti.
Ako si kad vozio DSG ili ostala auta sa "dual clutch" mjeanjacima, primjetices da on prešalta u N kada stojiš (bar ovi noviji), tako da nema potrebe za to. Kod konvencionalnin automatika takodjer nema potrebe jer pretvarac obrtnog momenta odradjuje taj posao...imaš na netu milion tema, proguglaj malo.
Ja ne znam niti jedan automatizovani DSG mjenjač koji je toliko automatizovan da predaci iz "D" u "N", kada se vozilo zaustavi.
Koji je to mjenjač i u kojem novijem automobilu?
Kada zaustaviš automobil, pritiščući pedalu kočnice, ako ništa ne diraš, automatika DSG mjenjač ostaje u "D". Uključen je prvi stepen prenosa, kvačilo neparnih brzina je odvojeno, a kvačilo parnih brzina je spojeno.
Ako tada ručno ubaciš u "N", isključuje se prvi stepen prenosa, a spaja se kvačilo neparnih brzina. Klasičan "prazan hod": niti jedna brzina nije uključena, a oba kvačila su spojena i motor okreće oba ulazna vratila mjenjača.
Prije polaska ubacuješ u "D", razdvaja se kvačilo neparnih brzina i uključuje se prvi stepen prenosa. Nakon otpuštanja pedale kočnice, polako se spaja kvačilo neparnih brzina i vozilo kreće. Uz dodavanje gasa, vozilo ubrzava i mjenjač prebacuje u više stepene prenosa.