Nemam pojma kako smo definirali, da nije otprilike "organizirano i institucionalizirano ispoljavanje vjere u Boga"? Kako se tu uklapa ateizam, živ bio?Bosanac sa dna kace wrote:tranquil wrote:Jednostavno nije religija.a sta rekosmo na ovom forumu koje su osobine religije?
![]()
U preko hiljadu svojih postova imao sam ih stvarno dosta na PF "Religija" a mislim da niti jednom (do sada naravno) nisam pomenuo izraz "vehabije" ili "europski musliman". Moram priznati da izraz "vehabija" koristim nekada ali više zbog sugovornika da mu ne bi dugo objašnjavao, ali stvarno mislim da je ta terminologija bezveze, pogotovo ako oni ne žele da ih se naziva tako. Vidiš, to forsiranje podjele među vjernicima više dolazi upravo unutar te zajednice, a ne spolja, kako ti pokušavaš da sugerišeš. Meni je svejedno jel čovjek ateista, ili neka varijanta muslimana ili hrišćanina, sve dok možemo normalno komunicirati i ne smetati jedan drugom, pa tako isto gledam i na pojedinačnog "vehabiju" i "europskog muslimana" šta god značili ti termini. Niko nije kriv dok mu se to ne dokaže, a čini mi se da najveća hajka na, kako ih nazivaš "vehabije" dolazi iz nekih muslimanskih krugova, da budem precizan, od strane ljudi koji se izjašnjavaju kao muslimani bez obzira na to kako oni svoju vjeru praktikuju.Bosanac sa dna kace wrote:a nazvati nekog vehabija iako on/ona tvrdi da to nije za tebe ne predstavlja aroganciju?tranquil wrote:Analizirajući sebe unazad, mislim da sam bio arogantan da ja određujem u ime drugih ljudi šta je ko.![]()
![]()
odredjivati ko je ''napredan'', liberalan, evorpski musliman, hindus itd...nije arogancija?![]()
![]()
Prema tome, kako ni ja nikome ne kačim etikete zadržavam pravo da se bunim kada neko to radi meni.
Ma ko ba priča o "tebi", "vama" i sl. Pričamo o ateistima ovdje i niko ovdje ne kači etikete drugima, samo se ateistima kači nešto da su "vjernici".Bosanac sa dna kace wrote:jes, shvacam ja tebe, al ne shvacam kako eto vi mozete od nas samih bolje znat sta i ko smo mi?tranquil wrote:jer vi ne možete znati bolje od nas šta smo mi,sta smo prije bili? u sta smo vjerovali....odkud znas tamo nismo ''konvertirali'' sa ateizma?
Bosanac sa dna kace wrote:upravo su to tvrdili a i danas tvrde pojedinci koji ili o jednom ili obadvoje nemjau blage veze....tranquil wrote: - zamislite samo da neki nemusliman govori nešto što nema veze sa istinom, recimo "ma Islam je ustvari hrišćanski šizmatički pokret" ili nehrišćanin da govori "hrišćanstvo je zapravo judaistička sekta" - možda iz njegove perspektive zaista tako izgleda, ali ne može on bolje od muslimana ili hrišćanina znati šta su islam i hrišćanstvo.
Drago mi je da se slažeš sa ovim. Možeš li se složiti ako sada to preformulišemo tako što ćemo napraviti mali dodatak, npr.:
Tvrdnje kao što su "Islam je ustvari hrišćanski šizmatički pokret", "hrišćanstvo je zapravo judaistička sekta" ili "ateizam je religija a ateisti su vjernici" su tvrdili a i danas tvrde pojedinci koji i o jednom i o drugom i o trećem nemaju blage veze.
Možemo li se složiti i oko ovoga?