Ateistička propaganda

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Zlocin&Kazna

#276 Re: Ateistička propaganda

Post by Zlocin&Kazna »

Ateista wrote:Znam da se mnogi nece sloziti, ali mislim da je ateizam prirodno stanje covjeka. Neki tvrde da je vjerovanje u boga prirodno, ali ja npr. do pocetka prethodnog rata nikad nisam cuo za izraz bog ni religija,...
Ovo je ipak samo tvoje stanje, a ne prirodno stanje covjeka uopće. Tako kazu i ljudi s referencama:

Dr. Justin Barrett, istraživač na Centru za antropologiju i svijest Univerziteta u Oksfordu, izjavio je da mala djeca imaju predispoziciju da vjeruju u Vrhovno biće zato što instiktivno pretpostavljaju da sve što je na zemlji stvoreno služi određenoj svrsi.

On kaže da mala djeca vjeruju u Boga, čak i ako ih tome nisu podučavali roditelji niti u školi i ide dalje tvrdeći da bi čak i oni koji bi odrasli sami na pustom ostrvu vjerovali u Boga.

"Naučni dokazi posljednjih deset godina su pokazali da djete dođe na svijet sa mnogo više od onoga što smo mi smatrali da je slučaj, uključujući i predispoziciju da ono vidi prirodu na način da iza nje stoji Inteligentno biće," izjavio je za radio program BBC 4, emitovanog 24. novembra.

"Ako bi izolovali nekoliko djece na usamljeno ostrvo i ako bi oni odrastali daleko od svakog utjecaja, mislim da bi vjerovali u Boga."

U izlaganju kojeg je održao 25.11.2008. na Farraday institutu Univerziteta u Kembridžu, Dr. Barrett je citirao psihološke eksperimente sprovedene sa djecom koji pokazuju da ona vjeruju da je sve napravljeno sa nekom svrhom.

U jednoj studiji su šestogodišnjaci i sedmogodišnjaci na pitanje zbog čega je stvorena prva ptica odgovorili "da lijepo pjeva" i "da bi uljepšala svijet."

Jedan drugi eksperiment pokazuje kako su 12-mjesečne bebe bile iznenađene filmom u kojemu je kolutajuća lopta od nesložene gomile kockica napravila uredan blok.

Dr. Barrett kaže da djeca od četiri godine razumiju da, iako su neke predmete napravili ljudi, prirodni svijet funkcioniše drugačije.
On je dodao da ovo znači da su djeca prije spremnija da vjeruju u svijet koji je stvoren nego u evoluciju, uprkos tome šta će im kasnije reći roditelji ili učitelji.

Dr. Barrett, nadalje, kaže da su antropolozi saznali da djeca u nekim kulturama vjeruju u Boga, iako nisu dolazila u dodir sa vjerskim učenjima.

"Normalno i prirodno razvijeni um djeteta je skloniji da vjeruje u Božije stvaranje. Nasuprot tome, evolucija je protuprirodna za ljudski um; i veoma je teško u nju vjerovati."

Izvor: http://www.telegraph.co.uk/news/newstop ... laims.html
Gaia

#277 Re: Ateistička propaganda

Post by Gaia »

Loulou wrote:
Gaia wrote:svi ljudi jesu vjernici, svidjalo se to nekome ili ne, to je cinjenica. jer, vjera je u biti mentalna aktivnost zivog bica, i niko od nas ne zivi bez sistema vjerovanja. razlikujemo se samo po tome sta izabiramo vjerovati. zato, ateisti, zao mi je sto vas moram razocarati, ali i vi ste vjernici. :-D
E, @Gaia, sad si "obrala bostan" :wink:
:D
sta cu kad volim lubenicu. :wink:
a i jagode i tresnje, mmmm... :)
ThCoid

#278 Re: Ateistička propaganda

Post by ThCoid »

Zlocin&Kazna wrote:
Ateista wrote:Znam da se mnogi nece sloziti, ali mislim da je ateizam prirodno stanje covjeka. Neki tvrde da je vjerovanje u boga prirodno, ali ja npr. do pocetka prethodnog rata nikad nisam cuo za izraz bog ni religija,...
Ovo je ipak samo tvoje stanje, a ne prirodno stanje covjeka uopće. Tako kazu i ljudi s referencama:

Dr. Justin Barrett, istraživač na Centru za antropologiju i svijest Univerziteta u Oksfordu, izjavio je da mala djeca imaju predispoziciju da vjeruju u Vrhovno biće zato što instiktivno pretpostavljaju da sve što je na zemlji stvoreno služi određenoj svrsi.

On kaže da mala djeca vjeruju u Boga, čak i ako ih tome nisu podučavali roditelji niti u školi i ide dalje tvrdeći da bi čak i oni koji bi odrasli sami na pustom ostrvu vjerovali u Boga.

"Naučni dokazi posljednjih deset godina su pokazali da djete dođe na svijet sa mnogo više od onoga što smo mi smatrali da je slučaj, uključujući i predispoziciju da ono vidi prirodu na način da iza nje stoji Inteligentno biće," izjavio je za radio program BBC 4, emitovanog 24. novembra.

"Ako bi izolovali nekoliko djece na usamljeno ostrvo i ako bi oni odrastali daleko od svakog utjecaja, mislim da bi vjerovali u Boga."

U izlaganju kojeg je održao 25.11.2008. na Farraday institutu Univerziteta u Kembridžu, Dr. Barrett je citirao psihološke eksperimente sprovedene sa djecom koji pokazuju da ona vjeruju da je sve napravljeno sa nekom svrhom.

U jednoj studiji su šestogodišnjaci i sedmogodišnjaci na pitanje zbog čega je stvorena prva ptica odgovorili "da lijepo pjeva" i "da bi uljepšala svijet."

Jedan drugi eksperiment pokazuje kako su 12-mjesečne bebe bile iznenađene filmom u kojemu je kolutajuća lopta od nesložene gomile kockica napravila uredan blok.

Dr. Barrett kaže da djeca od četiri godine razumiju da, iako su neke predmete napravili ljudi, prirodni svijet funkcioniše drugačije.
On je dodao da ovo znači da su djeca prije spremnija da vjeruju u svijet koji je stvoren nego u evoluciju, uprkos tome šta će im kasnije reći roditelji ili učitelji.

Dr. Barrett, nadalje, kaže da su antropolozi saznali da djeca u nekim kulturama vjeruju u Boga, iako nisu dolazila u dodir sa vjerskim učenjima.

"Normalno i prirodno razvijeni um djeteta je skloniji da vjeruje u Božije stvaranje. Nasuprot tome, evolucija je protuprirodna za ljudski um; i veoma je teško u nju vjerovati."

Izvor: http://www.telegraph.co.uk/news/newstop ... laims.html
hahaha,

""Dr. Justin Barrett, istraživač na Centru za antropologiju i svijest Univerziteta u Oksfordu, izjavio je da mala djeca imaju predispoziciju da vjeruju u Vrhovno biće zato što instiktivno pretpostavljaju da sve što je na zemlji stvoreno služi određenoj svrsi.
"Ako bi izolovali nekoliko djece na usamljeno ostrvo i ako bi oni odrastali daleko od svakog utjecaja, mislim da bi vjerovali u Boga.""

Barretovo je da misli, a nauka je tu da dokazuje, odnosno opovrgava. dovoljan bi bio experiment, mada sumnjam da bi i jedan roditelj zbog bar 7godisnje izolacije prist'o na experiment ovakve vrste, mada, nikad se ne zna...sve za nauku. pozdrav
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#279 Re: Ateistička propaganda

Post by dr.gog »

zrla_frla wrote:The outward act or form by which men indicate their recognition of the existence of a god or of gods having power over their klix, to whom obedience, service, and honor are due.

Gore je navedena rječnička definicija religije, a ujedno i razlog zašto ateizam NE MOŽE biti religija. Kada bi religija bila samo vjera, svijet bi bio mnogo jednostavniji i bolji. Nažalost, pojam religije ne obuhvata samo vjerovanje u nešto nadmoćno, već i čitavu seriju ponašanja, rituala/obreda i dogmi koje ne postoje u ateizmu. Opet, vrlo jednostavno.
"Alex ,dear boy :D "...nego čisto da poželim dobrodošlicu nekim novim forumašima :) ... a avatar mi zape za oči glede meni milog znakovitog Klokvorkoranža :D
Kada bi religija bila samo vjera, svijet bi bio mnogo jednostavniji i bolji.
Sažetost je vrlina, velim ja..
Josip

#280 Re: Ateistička propaganda

Post by Josip »

Jazz_Junkie wrote:
Josip wrote:Ateisti vjeruju da ne vjeruju, odnosno vjeruju da ne postoji nešto više, nešto iza, tamo negdje, ovdje ...
Oni moraju vjerovati da ne postoji nešto.

pa zar ne bi trebali biti samo uvjereni da ništa poslije ne postoji i okaniti se ljudi koji vjeruju. ovako su samo avoj ateizam pretvorili u jednu religiju. a kako to?
pa udružuju se u grupe-isto kao vjernici, propagiraju svoje nevjerovanje i važno im je da drugi prihvate njihovo vjerovanje-isto kao vjernici.
onda, često ismijavaju one koji vjeruju, u komunizmu npr. imali smo ulazak u pionire- to bi bilo ekvivalentno npr. pričesti u kršćana, pa onda u komunističku mladež-kao krizma ........
I sto nam ti predlazes, Josipe? Da sutimo? Osnovni cilj ateista je sekularno drustvo sa svojim slobodama misljenja i govora. Znanstvenici pisu svoje publikacije da bi ljude priblizili naucnim nalazima i potaknuli ih da racionalno razmisljaju. Ateisti ne idu od vrata do vrata u svrhu misioniranja kao sto to cine vjernici, pogotovo sljedbenici raznih krscanskih sekti ili pojedini islamski misionari koji ljudima nude novac da bi im se prikljucili, zloupotrebljavajuci njihovo tesko socijalno stanje i opce neznanje.

a što? ti hoćeš reći da religija potiče na ne racionalno razmišljanje. na nekakvo razmišljanje tipa kaokada si napušen ili pijan?
i ne kažem ja ništa što da se čini. svak zna što mu je najbolje. nego se ja čudim kako to da ateisti ne mogu dati sebi mira i mira drugima već moraju prigovoriti i govoriti protiv religija. pa šta vas briga za nas ako smo zatucani po vašem mišljenju. pustite nas da i dalje budemo zatucani, okanite nas se.

a i zanim me koja to religija čini čovjeka zatucanim i kako to čini. samo konkretne dokaze prihvaćam!
biolog

#281 Re: Ateistička propaganda

Post by biolog »

Srednji vijek pa i početak novog vijeka su dokazi kako ljudi mogu biti zatucani... :zzzz:

Jedan od dokaza:

Giordano Bruno, Filozof i Naučnik, Spaljen na Lomači Prije 400 Godina

Rimska Katolička Crkva je pogubila Giordano-a Bruno-a, italijanskog filozofa i naučnika, zbog jeretičkog zločina. Bio je odveden iz svoje zatvorske ćelije u rane jutarnje sate na trg Piazza dei Fiori u Rimu, i spaljen živ na lomači. Sve do kraja, crkvene vlasti su se bojale ideja čovjeka koji je bio poznat širom Evrope kao smio i izvrstan mislilac. U čudnom spletu ovog užasnog posla, dželatima je bilo naređeno da mu zavežu jezik tako da se ne bi mogao obratiti prisutnim ljudima.

Tokom svog života, Bruno se zalagao za Copernicus-ov sistem astronomije koji je stavio Sunce, a ne Zemlju, u centar Solarnog Sistema. On se protivio zaglupljujućem i apsurdnom autoritetu crkve i odbio da se javno odrekne svojih filozofskih vjerovanja tokom osam godina u kojima su ga venecijska i rimska Inkvizicija držale u zatvoru. Njegov život svjedoči o potjeri za znanjem i istinom koja je obilježila zapanjujuće doba istorije poznato kao Renesansa—od koje potiče toliko toga u modernoj umjetnosti, znanju i nauci.

1992, poslije 12 godina razmatranja, Rimska Katolička Crkva je preko volje priznala da je Galileo Galilei bio u pravu u podršci teorije Copernicus-a. Sveta Inkvizicija je 1633. prisilila ostarjelog Galileo-a da se javno odrekne svojih ideja, pod prijetnjom mučenja. Ali do takvog priznanja krivice nije došlo u slučaju Bruno-a. Njegova pisanja su i dalje na Vatican-ovom spisku zabranjenih tekstova.

Crkva trenutno razmatra novu pregršt izvinjenja. Teološka komisija koju predvodi Kardinal Joseph Ratzinger, vođa Kongregacije Za Doktrinu Vjere, modernog nasljednika Inkvizicije, je završila istragu pod naslovom "Crkva i Greške iz Prošlosti: Sjećanje u Službi Pomirenja," koja predlaže izvinjenje za "greške prošlosti". Rezultati su se uručili Papi John Paul-u II, koji bi trebao da da izjavu 12. marta. Pogubljenje Bruno-a je jedan od zločina crkve u razmatranju, ali u ovom slučaju nema velikih izgleda da će se učiniti ustupak. Veći broj okorjelih katoličkih ličnosti su se usprotivile istrazi još od početka, govoreći da bi suvišno kajanje i samo-ispitivanje potkopalo vjeru u crkvu i njene institucije.

Sadašnji stav Rimske Katoličke Crkve prema Bruno-u je definisan u dvostraničnom opisu u najkasnijem izdanju Catholic Encyclopaedia-e Katoličke Enciklopedije. On navodi Bruno-vu "netoleranciju" i grdi ga izjavom da "njegov stav prema religioznoj istini pripada jednom racionalisti". Ovaj članak detaljno opisuje Bruno-ve teološke greške i njegov poduži pritvor u rukama Inkvizicije, ali izostavlja jednu najpoznatiju činjenicu—da su ga crkvene vlasti živog zapalile na lomači.
Bruno već dugo vremena izaziva duboko poštovanje kao mučenik i žrtva za naučnu istinu. 1889. mu se podigao spomenik na mjestu njegovog pogubljenja.
Bosanac sa dna kace

#282 Re: Ateistička propaganda

Post by Bosanac sa dna kace »

relgija ono dodje institucionalizovana vjera, tako smo je definisali na forumu, jel tako? :-)
zrla_frla

#283 Re: Ateistička propaganda

Post by zrla_frla »

"Alex ,dear boy :D "...nego čisto da poželim dobrodošlicu nekim novim forumašima :) ... a avatar mi zape za oči glede meni milog znakovitog Klokvorkoranža :D
Ni ja baš tako novi forumaš, samo se rijetko javljam - kad imam nešto konstruktivno da dodam. U svakom slučaju, zahvaljujem. 8-)
hamoo

#284 Re: Ateistička propaganda

Post by hamoo »

koliko ja vidim imate ateiste koji ne vjeruju i religiozne koji vjeruju

problem nastaje kada jedni počnu ubjeđivati ove druge ili obratno (samo da ti nešto objasnim)

okanite se ćorava posla to je tako i tačka .

nego sutra u fabriku i gledajte od čega se živi
[Matrix]

#285 Re: Ateistička propaganda

Post by [Matrix] »

Gaia wrote:
Loulou wrote:
Gaia wrote:svi ljudi jesu vjernici, svidjalo se to nekome ili ne, to je cinjenica. jer, vjera je u biti mentalna aktivnost zivog bica, i niko od nas ne zivi bez sistema vjerovanja. razlikujemo se samo po tome sta izabiramo vjerovati. zato, ateisti, zao mi je sto vas moram razocarati, ali i vi ste vjernici. :-D
E, @Gaia, sad si "obrala bostan" :wink:
:D
sta cu kad volim lubenicu. :wink:
a i jagode i tresnje, mmmm... :)
Neznanje opet neznanje.Nije svako vjerovanje religija.Zasto ? Pa religija ne etimoloski ne znaci
vjerovanje vec povezivanje za vrhovnom,nadnaravnom bezlicnom zbiljom ili ti Bogom.Religija je odnos koji pojedincni
covjek i njegova duhovnost (dusa) kroz sistem vjerovanja,obreda i obicaja stvara sa Vrhovnim bitkom,tj Bogom.
Kad bi Gaja bila u pravu svako moguce vjerovanje bi bila Religija.dakle religija je specifican odnos koje se izgradjuje
kroz Boziju objave (svete spise).Svaka objava je duhovni poucak ,eticki i duhovni kako vjernik da postupa kako bi ostvario
povezanost sa samim Bogom.vjerovanje je ,odnosno religioznost (kao subjektivni odnos) samo jedan mali djelic prakse
i ideologije koji vjernik mora redovito ispunjavati da bi sebe smatrao npr muslimanom ili krscaninom.

Vjerovanje da bjeli luk snizava pritisak nije religija,vjerovanje da je suho meso najbolja meza,vjerovanje da alkohol
"zagrijava" i sl nisu jelte religije. :D
Ateista

#286 Re: Ateistička propaganda

Post by Ateista »

babilon wrote:Napisah mnogi, a ne svi.
To znaci da je sve po potrebi. Ako neko tvrdi da je ateista, znaci da Boga uopste ne bi trebao pominjati. Ali, mnogi to rade. Opet napisah mnogi, ne svi :)
Ta ti stoji i slazem se. Ne trebaju ga ni pominjati. Ja ga pominjem samo u ovim raspravama.

To je valjda stvar neke navike, ali ja ne dozvoljavam sebi da budem rob navika i dobro pazim sta govorim.

Pozdrav!
Ateista

#287 Re: Ateistička propaganda

Post by Ateista »

hepek071 wrote:svako vjerovanje je prije svega socijalno konstruisano. A sad što ih djele na religiju, ideologiju, politiku, filozofiju itd. to je jedna površna podjela u pokušaju razdvajanja "žita od kukolja" kako bi se lakše definisale ove društvene pojave i kao takve proučavale. Sve kreće od ideje, koja je sama po sebi vještački odnosno kulturni proizvod. Sve ideje i idejni koncepti su povezani, samo tražite historijske uzročno-posljednične veze. Zarovite malo dublje u bilo koju priču i jasno ćete prepoznavati pođonjene obrazce, kako među samim monoteističkim religijama, a isto tako, kako su one đonile starije religijske ideje i koncepte, znači one koji su postojali prije njih.

Otprilike sve ovo funkcioniše ko Dino Merlin na estradi.
To sve stoji, ali ne i za sve ideologije.
Ideologija ne mora biti vjerovanje, to moze biti jednostavno ideja koju neko podrzava jer misli da je ispravna, a vjera podrazumijeva vjerovanje u nesto i tacno je da je uglavnom sve podjonjeno.
Gaia

#288 Re: Ateistička propaganda

Post by Gaia »

[Matrix] wrote: Neznanje opet neznanje.Nije svako vjerovanje religija.Zasto ? Pa religija ne etimoloski ne znaci
vjerovanje vec povezivanje za vrhovnom,nadnaravnom bezlicnom zbiljom ili ti Bogom.Religija je odnos koji pojedincni
covjek i njegova duhovnost (dusa) kroz sistem vjerovanja,obreda i obicaja stvara sa Vrhovnim bitkom,tj Bogom.
Kad bi Gaja bila u pravu svako moguce vjerovanje bi bila Religija.dakle religija je specifican odnos koje se izgradjuje
kroz Boziju objave (svete spise).Svaka objava je duhovni poucak ,eticki i duhovni kako vjernik da postupa kako bi ostvario
povezanost sa samim Bogom.vjerovanje je ,odnosno religioznost (kao subjektivni odnos) samo jedan mali djelic prakse
i ideologije koji vjernik mora redovito ispunjavati da bi sebe smatrao npr muslimanom ili krscaninom.
jel' ti to sudis po sebi? :D

pun si starih ofucanih koncepcija o tome kako sta treba biti.
do objava ces doci samo onda kada ih budes sposoban otkriti u sebi.
a zato se moras osloboditi starog koncepta bozanskog, tj. da je bozansko sve i moze sve.
[Matrix] wrote: Vjerovanje da bjeli luk snizava pritisak nije religija,vjerovanje da je suho meso najbolja meza,vjerovanje da alkohol
"zagrijava" i sl nisu jelte religije. :D
ee, sve su to vjerovanja koja oni koji su ih prihvati i usvojili religiozno slijede i manifestiraju. :D
sistemi vjerovanja su gradja svega. neki su istinitiji ili uskladjeniji od drugih.
neki su blizi istinskoj strasti nase duse, blizi su energiji nase duse.
svaki put kad usvojimo ili kreiramo sistem vjerovanja, ulazemo energiju i stvaramo nasu realnost.
ali, uvijek se nadje onih koji se bore sa svojim sistemima vjerovanja nastojeci ih stvarati pamecu.
a sistem vjerovanja nije ono sto mislimo vec ono sto osjecamo.
takvi si kazu da vjeruju u Boga, npr. , ali ne osjecaju svoj bozanski aspekt. :roll:
zonbirile

#289 Re: Ateistička propaganda

Post by zonbirile »

pa po jednoj od mnogih definicija,religija,je kada vjerovanje mnoštva poprimi sociološko-istoriski kontekst i tada neminovno izlazi iz čistoće svakog ličnog vjerovanja.
Nekoliko sam puta skretao pažnju "stručnjacima",da objasne sociološko-istorijski nastanak pojedinih religija i vidjet će,da se isuviše glorifikuje obično oružje i oruđe u rukama vladara i klera.
[Matrix]

#290 Re: Ateistička propaganda

Post by [Matrix] »

@gaia

Kao i obicno bez ikakvih argumenata.Smijesno.
Procitaj nesto pa da razgovaramo,a ne ko "alapacha" il "mahalusha" odmah
uz povike i psovke.Ako ti treba spisak literature,nema problema ako ti imas
kakav slobodno posalji,a ovako proizvoljno lupetati moze i moj dino.
madner

#291 Re: Ateistička propaganda

Post by madner »

Drago mi da je Gaja tu, jer vidimo da i medju ateistima ima ljudi sa cudnim svjeto nazorom :D
Gaia wrote:

a zato se moras osloboditi starog koncepta bozanskog, tj. da je bozansko sve i moze sve.

ee, sve su to vjerovanja koja oni koji su ih prihvati i usvojili religiozno slijede i manifestiraju. :D
sistemi vjerovanja su gradja svega. neki su istinitiji ili uskladjeniji od drugih.
svaki put kad usvojimo ili kreiramo sistem vjerovanja, ulazemo energiju i stvaramo nasu realnost.
ali, uvijek se nadje onih koji se bore sa svojim sistemima vjerovanja nastojeci ih stvarati pamecu.
takvi si kazu da vjeruju u Boga, npr. , ali ne osjecaju svoj bozanski aspekt. :roll:
Grohotom se smijem. Koji je ovo hinduisticki kult?
Gaia

#292 Re: Ateistička propaganda

Post by Gaia »

[Matrix] wrote:@gaia

Kao i obicno bez ikakvih argumenata.Smijesno.
Procitaj nesto pa da razgovaramo,a ne ko "alapacha" il "mahalusha" odmah
uz povike i psovke.Ako ti treba spisak literature,nema problema ako ti imas
kakav slobodno posalji,a ovako proizvoljno lupetati moze i moj dino.
oh, jesu ovo tvoji argumenti? :lol:

i kakve povike i psovke? :?
ti si jedini koji ovdje koristi uvredljive rijeci i gubi kontrolu. cccc...
jel' to ono; u nedostatku argumenata napad je najbolja odbrana? :lol:
nauci se prvo kako razgovarati na uljudan nacin pa se onda opet javi. :roll:
obzirom da kazes da volis citati, probaj prvo sa "bontonom". :D
Gaia

#293 Re: Ateistička propaganda

Post by Gaia »

madner wrote:Drago mi da je Gaja tu, jer vidimo da i medju ateistima ima ljudi sa cudnim svjeto nazorom :D
Gaia wrote:

hajde, drago mi je da sam te uspjela nasmijati; nema boljeg opustanja od smijeha, a i pomaze nam ne uzimati sebe i suvise ozbiljno.
a sto pitas jel' hinduisticki kult, jel' zbog pozdrava kojeg nisi citirao ili? :D
madner

#294 Re: Ateistička propaganda

Post by madner »

Gaia wrote:
madner wrote:Drago mi da je Gaja tu, jer vidimo da i medju ateistima ima ljudi sa cudnim svjeto nazorom :D
Gaia wrote:

hajde, drago mi je da sam te uspjela nasmijati; nema boljeg opustanja od smijeha, a i pomaze nam ne uzimati sebe i suvise ozbiljno.
a sto pitas jel' hinduisticki kult, jel' zbog pozdrava kojeg nisi citirao ili? :D
Nasmijalo me je iznosenje licnih ubjedjenja bez ikakvih dokaza kao cinjenica, dok se sjecam da si na drugim temama napadale vjernike zbog njihovih stavova.
Mislim, vise je zalosno ali je opet i smjesno.
Gaia

#295 Re: Ateistička propaganda

Post by Gaia »

madner wrote:Nasmijalo me je iznosenje licnih ubjedjenja bez ikakvih dokaza kao cinjenica, dok se sjecam da si na drugim temama napadale vjernike zbog njihovih stavova. Mislim, vise je zalosno ali je opet i smjesno.
meni je zalosno kada se drugacije misljenje i stav naziva napadom, a sve u cilju uzdizanja sopstvenog ega i velicine. to jeste zbilja zalosno. :sad:

tesko je ubaciti meku rijec u tvrdo uho narocito onima koji su programirani traziti apsolutnu konstrukciju i apsolutnu definiciju i jos pri tome ocekivati odredjene rezultate. apsurdno je dokazivati apsolutni red kaosa onome koji ne moze da se oslobodi potrebe da kontrolira i manipulira te si na taj nacin ne dozvoljava biti dio energije kaosa. zagnjuri se u njega! samo tako ces moci prepoznati novi red, razlicit od bilo kojeg reda kojeg si do sada dozivio. e onda cemo moci pricati o novim, drugacijim vrijednostima koje energiji daju slobodu da trazi nove razine postojanja i novu svijest.

i da ti dam dokaze ne bi ih bio sposoban sagledati sve dok ne budes spreman i sam rusiti stare konstrukcije.

namaste. :)
Gaia

#296 Re: Ateistička propaganda

Post by Gaia »

You've Got A Friend

When you're down and troubled
And you need some loving care
And nothing, nothing is going right
Close your eyes and think of me
And soon I will be there
To brighten up even your darkest night

You just call out my name
And you know wherever I am
I'll come running to see you again
Winter, spring, summer or fall
All you have to do is call
And I'll be there
You've got a friend

If the sky above you
Grows dark and full of clouds
And that old north wind begins to blow
Keep your head together
And call my name out loud
Soon you'll hear me knocking at your door

I'll come running to see you
And I'll be there

Ain't it good to know that you've got a friend
When people can be so cold
They'll hurt you, and desert you
And take your soul if you let them
Oh, but don't you let them

I'll come running to see you again
And I'll be there
You've got a friend

:dance:
madner

#297 Re: Ateistička propaganda

Post by madner »

Gaia wrote:
madner wrote:Nasmijalo me je iznosenje licnih ubjedjenja bez ikakvih dokaza kao cinjenica, dok se sjecam da si na drugim temama napadale vjernike zbog njihovih stavova. Mislim, vise je zalosno ali je opet i smjesno.
meni je zalosno kada se drugacije misljenje i stav naziva napadom, a sve u cilju uzdizanja sopstvenog ega i velicine. to jeste zbilja zalosno. :sad:

tesko je ubaciti meku rijec u tvrdo uho narocito onima koji su programirani traziti apsolutnu konstrukciju i apsolutnu definiciju i jos pri tome ocekivati odredjene rezultate. apsurdno je dokazivati apsolutni red kaosa onome koji ne moze da se oslobodi potrebe da kontrolira i manipulira te si na taj nacin ne dozvoljava biti dio energije kaosa. zagnjuri se u njega! samo tako ces moci prepoznati novi red, razlicit od bilo kojeg reda kojeg si do sada dozivio. e onda cemo moci pricati o novim, drugacijim vrijednostima koje energiji daju slobodu da trazi nove razine postojanja i novu svijest.

i da ti dam dokaze ne bi ih bio sposoban sagledati sve dok ne budes spreman i sam rusiti stare konstrukcije.

namaste. :)
Jesam ovo upao u Lord of the Rings scenu?
"Apsolutni red kaosa" :lol:
Nevjerovatno kako su ljudi sposobni izgraditi svoj sistem vrijednosti, bez ikakvih dokaza, potpuno nezainiteresovani za realnost i kosenje iste sa tim iluzijima.

Tolko recenica a cijela argumentacija ti se svodi: ja bi volila da je tako.
Gaia

#298 Re: Ateistička propaganda

Post by Gaia »

:lol:
gdje su tvoji argumenti, frajeru. na sto sa njima! da te cujemo! :-D
madner

#299 Re: Ateistička propaganda

Post by madner »

Gaia wrote::lol:
gdje su tvoji argumenti, frajeru. na sto sa njima! da te cujemo! :-D
Kad budem tvrdio nesto slicno sigurno cu ih iznjet. Jos jedna osoba koja trazi da se dokaze da plod njene maste nije bas to. :roll:

Svijet je kao burek, sjeckani. Kad prepoznas to i svatis sta je tjesto i pocnes jesti meso mozemo pricat. Dokazi da nije tako :roll:
zonbirile

#300 Re: Ateistička propaganda

Post by zonbirile »

zonbirile wrote:pa po jednoj od mnogih definicija,religija,je kada vjerovanje mnoštva poprimi sociološko-istoriski kontekst i tada neminovno izlazi iz čistoće svakog ličnog vjerovanja.
Nekoliko sam puta skretao pažnju "stručnjacima",da objasne sociološko-istorijski nastanak pojedinih religija i vidjet će,da se isuviše glorifikuje obično oružje i oruđe u rukama vladara i klera.

pošto nema odgovara,hajde da simplificiram i plastično opišem.Rimljani razapinjali prve hriščane,dok ne dođoše "tobe",imperator proglasi hriščanstvo novom vjerom Rima,onda duž putova zavijoriše neki novi klinci na raspećima.
Fin primjer implementiranja vjere,manipulacije i kreiranje religije u dnevnopolitičke svrhe,onda idu cijepanja,reformacija,proturefomacija.Islam je također pun tih dijalektičkih momenata.Zašto se nadmudrujete,a niko ne kaže riječi o suštini,počnite od nastanka,ne po svetim knjigama,več po analizama sociološko-istorijskih stručnjaka.
Post Reply