Ateistička propaganda

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
avicena

#251 Re: Ateistička propaganda

Post by avicena »

alijadzigibau wrote:
Cuj mogu li dati definiciju vjerskog rata - imas l kablovsku i digitalnu pogledaj par kanala posebno vijesti sto se tice istorije mozes se koristiti internetom da saznas o hiljadama ratova u ime nacije tj vjere tj boga zavisno kojem vjerujes :D usput nisam bezboznik vjerujem da smrt nije kraj ali nacin na koji prokleti covjek predstavlja religiju je jasan-sredstvo vladanja stadom !
Jos kad bi otvorili temu - klanja unutar istih religijskih skupina zbog razlicitih svetaca i tome sl dzeB nam bio kraj kume/o :-) :lol: :lol:
Ovo mi promaklo... :roll:

De mi izdvoji sa ove liste nekoliko vjerskih ratova, gdje je motiv bio čisto vjerski. Nemoj mi pričati o nacionalnim ratovima koji nemaju veze sa vjerom i zloupotrebi vjere.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wars
Bosanac sa dna kace

#252 Re: Ateistička propaganda

Post by Bosanac sa dna kace »

Jazz_Junkie wrote:Samo za Bosanca s dna kace: http://www.youtube.com/watch?v=WmHDiJHx ... re=related

:lol:
možda nam je život iluzija...a ne halucinacija...možda se jednog dana probudimo sa sviješću da smo samo neprijmijetne praške u beskonačnom svemiru....

P.S. oh yes I am heretically sinful...sinfully heretical...... :lol:
uvjek dobar gost

#253 Re: Ateistička propaganda

Post by uvjek dobar gost »

Ateistička propaganda.... i kontrapropaganda vijernika.... dvije strane iste medalje...

Kod nas , mislim na Bosnu i Hercegovinu kontrapropaganda je daleko jača, glasnija i masovnija....

P.S

Ukoliko hoćete konkretan frišak primjer, novinarima sa BBc-a se prijeti smrću jer će se u programu pomenute televizije uskoro naći program koji demantuje većinu vjerskih dogmi...

Šta hoću reći , svako društvo ima svoje "vijernike i nevjernike"... samo pitanje je zdravog balansa... što naravno kod nas nije slučaj jer mi nemamo društva ni države !
Josip

#254 Re: Ateistička propaganda

Post by Josip »

Ateisti vjeruju da ne vjeruju, odnosno vjeruju da ne postoji nešto više, nešto iza, tamo negdje, ovdje ...
Oni moraju vjerovati da ne postoji nešto.

pa zar ne bi trebali biti samo uvjereni da ništa poslije ne postoji i okaniti se ljudi koji vjeruju. ovako su samo avoj ateizam pretvorili u jednu religiju. a kako to?
pa udružuju se u grupe-isto kao vjernici, propagiraju svoje nevjerovanje i važno im je da drugi prihvate njihovo vjerovanje-isto kao vjernici.
onda, često ismijavaju one koji vjeruju, u komunizmu npr. imali smo ulazak u pionire- to bi bilo ekvivalentno npr. pričesti u kršćana, pa onda u komunističku mladež-kao krizma ........
Bosanac sa dna kace

#255 Re: Ateistička propaganda

uvjek dobar gost wrote:Ateistička propaganda.... i kontrapropaganda vijernika.... dvije strane iste medalje...

Kod nas , mislim na Bosnu i Hercegovinu kontrapropaganda je daleko jača, glasnija i masovnija....
drugo (polu)vrijeme u kom vode vjernici....naš narod bi reko: Sjaši Kurta uzjaši Murta....
uvjek dobar gost wrote: P.S
Ukoliko hoćete konkretan frišak primjer, novinarima sa BBc-a se prijeti smrću jer će se u programu pomenute televizije uskoro naći program koji demantuje većinu vjerskih dogmi...
kad je to uskoro? kad je ta emisija? đe najavljena?
uvjek dobar gost wrote:... što naravno kod nas nije slučaj jer mi nemamo društva ni države !
tako ga dođe....
avicena

#256 Re: Ateistička propaganda

Post by avicena »

Bosanac sa dna kace wrote: možda nam je život iluzija...a ne halucinacija...možda se jednog dana probudimo sa sviješću da smo samo neprijmijetne praške u beskonačnom svemiru....
Ko zna...svašta moguće....

http://www.evolutiondeceit.com/bosanski/evolucije18.php
madner

#257 Re: Ateistička propaganda

Post by madner »

avicena wrote:
madner wrote:
Kako im to dokazujes?

Zanima me stvarno sta im kazes.
Pa rekoh gore. Plod ljudske mašte. I danas imamo SF. I dalje ljudska mašta stvara i neka stvara.

Znam da ateisti prave paralele, ali nisu moguće jer je sve u kauzalnom odnosu da pripisivati slučaju nastanak i postojanje je apsolutno nelogično. Zamisli da nema samo ozona. Ili odsustvo kiseonika na samo deset minuta. Itd...itd...
Dobro, znaci kazes mu su plod ljudske maste, ali mu ne dokazes da ne postoje. Jer to je nemoguce. Mozes mu samo reci da ljudi ne znaju za nekog ko bi bio djeda mraz ili imao nadprirodne sposobnosti vjestice.

Zanimljivo, ali gledaj to ovako. U ovoj galaksiji imamo kolko zvijezda? I kolko imamo galaksija?
To je kao da kazes: nastanak zivota je kao da pogodis na lotu, ali presucujes da kad milijarde igraju sveke sedmice loto, imas uvijek nekoliko pobjednika.
uvjek dobar gost

#258 Re: Ateistička propaganda

Post by uvjek dobar gost »

emisija će biti na BBC-u biće prikazana nekad za par mjeseci, mogu ti javnuti detalje dok ih provjerim...

Što se tiče dogmi ili ne dogmi... vjere ili ne vjere...

Jin i jang su univerzalan pojam... vjera je privatna stvar a ne javno dobro ili profesija... kod nas je naravno suprotno.. odgoj kućni je jako važan .. kao što su bitne čakre..

Kod nas se sve naopako tumači... i uči.. kod nas umjerena manjina je suviše bojažljiva i tiha... dok su dešnjaci goropadni i glasni.. bahati i agresivni... što ssamo po sebi šteta je...

Ja kao ja bi živio u slobodnoj i sekularnoj državi a ne u surogatu nečeg što je rijetkost i jazuk !

Sve u svemu svako će sam negdje gore na istinu (kome sad već nije bitno) i tada će ga se pitati šta je uradio ili nije, a ne šta su radili ili nisu... znači insistira se na prvom licu jednine ! Tada nema kolektiviteta ili zaklanjanja iza naroda kao imaginarnih skupina - grupa
hepek071

#259 Re: Ateistička propaganda

Post by hepek071 »

seldzuk wrote: Istraživanje o vjeri
Više ljudi vjeruje u vanzemaljce nego u Boga
Priče o vanzemaljcima i duhovima možda nisu istinite, ali u njih vjeruju više ljudi nego u Boga, pokazalo je istraživanje o vjeri koje je objavio Daily Mail.
Od 3.000 ljudi koji su sudjelovali u istraživanju 54 posto istaknulo je kako vjeruje u Boga, dok 58 posto vjeruje u vanzemaljce i duhove.
Ne znam šta je čudno u ovome..svako vrijeme ima svoje vjerovanje...zamislite da je anketa provedena u Palestini prije pojave Isusovog učenja ili u Arabiji prije Muhamedovog učenja, kavi bi tek odgovori bili. Ne razumijem uopšte zašto potencirati to u šta ljudi vjeruju? Pa svi smo mi različiti, nas 6 milijardi na ovom planetu pa je i sasvim normalno da vjerujemo u različite stvari. Mislim čak i kada bi vjerovali u iste stvari, opet nas to ne bi učinilo istima. Evo na primjer svi vjernici duboko vjeruju da postoji Bog ali ipak nisu isti. Dijele se se na velike i male, na kršćane, hrišćane, jevreje i muslimane. Isto tako oni koji ne vjeruju da postoji jedan Bog isto tako nisu isti. Mada svi vjeruju u nešto, bilo da prihvataju ili negiraju.

treuntno kako ja vidim ima više nekih bogova (izuzimam ove lokalno-zemaljske poput reisa, kardinala, predsjednika svega i svačega itd.). Ima kršćanski Bog, jevrejski Bog, muslimanski Bog, hrišćanski Bog, Protenstantski Bog i još mnogo malih lokalnih bogova koji se na tržištu bore za duše svoje djece. Manje više svi nude život poslije smrti, oproste grijeha, spasenje samo nikad niko da vidi kupljeni proizvod.
Zato mi nije čudo što ljudi počinju vjerovati u vanzemaljce. Njih imaju priliku vidjeti u filmovima, na pokojoj fotografiji retuširanoj ili ne. Ima dosta priča o vanzemaljcima, tomovi napisanih knjiga. Stvarno mi nije jasno šta je čudno u tome da je jedna ideja dobila i sljedbenike, baš poput svih drugih religija. Samo još fali Biblija vanzemljizma sa prvim hramom i slika će biti potpuna . Ali čuo sam da će Sem Osmanagić pripisati piramidu vanzemaljcima nakon što ga prestanu finansirati zemaljske strukture.

Još samo da dodam...kad vidim naslov posta "Ateistička propaganda" odmah mi padne na pamet da postoji i "Neateistiskča propaganda" samo nikako da skontam kako bi se ta zvala. Molim pomoć ili da uložim kviska
Bosanac sa dna kace

#260 Re: Ateistička propaganda

uvjek dobar gost wrote:emisija će biti na BBC-u biće prikazana nekad za par mjeseci, mogu ti javnuti detalje dok ih provjerim...
javi, volio bi pogledat....
Jazz_Junkie

#261 Re: Ateistička propaganda

Post by Jazz_Junkie »

Josip wrote:Ateisti vjeruju da ne vjeruju, odnosno vjeruju da ne postoji nešto više, nešto iza, tamo negdje, ovdje ...
Oni moraju vjerovati da ne postoji nešto.

pa zar ne bi trebali biti samo uvjereni da ništa poslije ne postoji i okaniti se ljudi koji vjeruju. ovako su samo avoj ateizam pretvorili u jednu religiju. a kako to?
pa udružuju se u grupe-isto kao vjernici, propagiraju svoje nevjerovanje i važno im je da drugi prihvate njihovo vjerovanje-isto kao vjernici.
onda, često ismijavaju one koji vjeruju, u komunizmu npr. imali smo ulazak u pionire- to bi bilo ekvivalentno npr. pričesti u kršćana, pa onda u komunističku mladež-kao krizma ........
I sto nam ti predlazes, Josipe? Da sutimo? Osnovni cilj ateista je sekularno drustvo sa svojim slobodama misljenja i govora. Znanstvenici pisu svoje publikacije da bi ljude priblizili naucnim nalazima i potaknuli ih da racionalno razmisljaju. Ateisti ne idu od vrata do vrata u svrhu misioniranja kao sto to cine vjernici, pogotovo sljedbenici raznih krscanskih sekti ili pojedini islamski misionari koji ljudima nude novac da bi im se prikljucili, zloupotrebljavajuci njihovo tesko socijalno stanje i opce neznanje.
avicena

#262 Re: Ateistička propaganda

Post by avicena »

madner wrote:
avicena wrote:
madner wrote:
Kako im to dokazujes?

Zanima me stvarno sta im kazes.
Pa rekoh gore. Plod ljudske mašte. I danas imamo SF. I dalje ljudska mašta stvara i neka stvara.

Znam da ateisti prave paralele, ali nisu moguće jer je sve u kauzalnom odnosu da pripisivati slučaju nastanak i postojanje je apsolutno nelogično. Zamisli da nema samo ozona. Ili odsustvo kiseonika na samo deset minuta. Itd...itd...
Dobro, znaci kazes mu su plod ljudske maste, ali mu ne dokazes da ne postoje. Jer to je nemoguce. Mozes mu samo reci da ljudi ne znaju za nekog ko bi bio djeda mraz ili imao nadprirodne sposobnosti vjestice.

Zanimljivo, ali gledaj to ovako. U ovoj galaksiji imamo kolko zvijezda? I kolko imamo galaksija?
To je kao da kazes: nastanak zivota je kao da pogodis na lotu, ali presucujes da kad milijarde igraju sveke sedmice loto, imas uvijek nekoliko pobjednika.
Pa to možemo provjeriti kod finske policije da ne postoji građanin sa tim imenom i načinom življenja kao i za vještice da su djelo pisaca bajki među kojima je i Hans Christian Andersen.

A slučaj pada na najnižem.....zato je teorija evolucije odvojila od sebe abiogenezu jer taj teret nije više mogla nositi.....

Image
madner

#263 Re: Ateistička propaganda

Post by madner »

avicena wrote:
madner wrote:
avicena wrote:

Pa to možemo provjeriti kod finske policije da ne postoji građanin sa tim imenom i načinom življenja kao i za vještice da su djelo pisaca bajki među kojima je i Hans Christian Andersen.

A slučaj pada na najnižem.....zato je teorija evolucije odvojila od sebe abiogenezu jer taj teret nije više mogla nositi.....

Image
Nisam ni znao da je trebao biti Finac, ja konto on bas na Sjevernom polu. A znaci mora imat licnu da bude priznat, odma mi je lakse sve objasnit. Nisam ni znao da je vjestice izmislilio Andersen. Svaka mu cast, samo mi nije jasno kako su ljude spaljivali u srednjem vijeku pod tom optuzbom, a tolke godine prije Hansa.

Ne znam zasto sada uvlacis teoriju evolucije u ovo pitanje, nisam povukao paralelu, samo sam ti dao primjer kako se uobicajno ne dokazuje da nesto ne postoji, narocito ako nema efekta koji je mjerljiv.
tranquil

#264 Re: Ateistička propaganda

Post by tranquil »

Bosanac sa dna kace wrote:
tranquil wrote:Kratko - Ateizam nije religija,
a kako??? :? :? :? :? zar nije ono fazon ne vjeruješ da Ga/Je nema....i sad se još organizuju kao što nas obavještava vijest na početku ove teme i još prave oglase....samo još da izaberu nekog harizmatičnog vođu.... :run:
Jednostavno nije religija.

I ja sam dok sam vjerovao tako sebi romantizirano prikazivao stvari, vjerovao ili ne upravo sam ja taj koji je tvrdio da su svi ljudi vjernici i da ateisti "VJERUJU" u nepostojanje Boga.

Analizirajući sebe unazad, mislim da sam bio arogantan da ja određujem u ime drugih ljudi šta je ko. Sada mi je jasno da sam tada griješio po pitanju ateizma, i da ateizam nije vjerovanje u nepostojanje nego nedostatak vjerovanja u postojanje. I pri tome smo ja i madner i Ateista i drugi u pravu po ovoj tvrdnji, jer vi ne možete znati bolje od nas šta smo mi, jer se vaša tvrdnja bazira na vašem sistemu vrijednosti - koji je vjernički, i teže sebi možete predstaviti stanje "nevjerovanja" - nadam se da ćete ovo ispravno razumjeti bez ikakve uvrede, to je čisto činjenično stanje - zamislite samo da neki nemusliman govori nešto što nema veze sa istinom, recimo "ma Islam je ustvari hrišćanski šizmatički pokret" ili nehrišćanin da govori "hrišćanstvo je zapravo judaistička sekta" - možda iz njegove perspektive zaista tako izgleda, ali ne može on bolje od muslimana ili hrišćanina znati šta su islam i hrišćanstvo.

Nemojte ateizam miješati sa ideologijama, pogotovo ne s komunizmom koji je ideologija koja sadrži ateizam. Ideologije i religije JESU sestre blizankinje i imaju desetine zajedničkih elemenata - bez ikakve sumnje možemo reći da se fokusiraju oko jednog voljenog bića, postoji organizacija (crkva/partija ili pokret), postoji hereza/disidentstvo i ovozemaljska kazna za heretike/disidente. I žestoki ideolozi i religijski fanatici jednako teže ka agresivnoj ekspanziji i konvertiranju "nevjernika/vanpartijaca" i žele da osiguraju budućnost svog pokreta žestokom indoktrinacijom djece. (josipe, ovo je ujedno i odgovor na tvoj komentar)

Ove karakteristike važe za ideologije u koje možemo ubrojati, kao najpoznatije: komunizam, nacizam, čak i neoliberalizam kao jedna prikirivena ideologija. Sklon sam mišljenju da trenutno možemo vidjeti jednu ideologiju u nastanku - Zeitgeist pokret, za sada je samo ideja i ne nazire se jaka ličnost u nekoj državi koja će stati iza toga, ali zanimljivo je vidjeti kako šire svoje ideje upravo po ideološko/religijskom šablonu (vidjeti pod: Z-DAY).

Ali čak i ideologije nisu religije, imaju sličnosti ali tvrditi da je neka ideologija ustvari religija je stvarno proizvoljno "gađanje" sa terminima, najčešće rađeno u svrhu jeftinih rasprava i provokacija. Bitna razlika između religije i ideologije je da su religije organizirane oko vjere u Boga, a ideologije oko ideje koja ne mora imati veze s Bogom, može ga potpuno negirati (komunizam) ili ideologija jednostavno nije vezana za to i baca težište na druga pitanja tako da pripadnik te ideologije može jednako biti vjernik ili ateista (nacizam, fašizam su jako dobar primjer tako nečega).

Međutim, sve to na stranu, ateizam je jednostavno "nevjerovanje u Boga" i nema dalje od toga. Kao takav može biti ugrađen u ideologije (komunizam) ali to je onda već nešto drugo. Isto tako, ateizam se može stopiti sa filozofijom - sekularni humanizam podrazumijeva upravo tako nešto.

Ako već moramo da bacamo etikete, nazovimo ateizam jednostavno "svjetonazorom", a kao takav svakako ima pravo na
- javno izražavanje
- zaštitu ljudi koji se tako izražavaju
- na kraju krajeva, ako je nekome posebno do toga, može imati i propagandu, mada ja lično ne vidim poentu ovakve kampanje - mnogo bolji posao na stvaranju novih ateista rade religijske organizacije svojim ponašanjem koji tjera ljude od njih.

Ukratko, siže cijelog posta:

Ateizam je svjetonazor.
Može biti dio ideologije.
Može biti stopljen s nekim filozofskim pravcem.
Nikako ni pod kojim uslovima ne može biti religija, jer je sama ideja ateizma suprotstavljena svjetonazoru "teizma" čiji je religija organizacioni šablon.
Ateista

#265 Re: Ateistička propaganda

Post by Ateista »

Znam da se mnogi nece sloziti, ali mislim da je ateizam prirodno stanje covjeka. Neki tvrde da je vjerovanje u boga prirodno, ali ja npr. do pocetka prethodnog rata nikad nisam cuo za izraz bog ni religija, nisam znao sta je to niti sam ikad pomislio da bi tako nesto trebalo postojati, sve dok nije dosao rat i svi odjednom postali vjernici, poceli da pricaju o tome i da mi namecu.

Da nema religija, ne bi bilo ni ateizma - to je samo odgovor na religiju, odnosno, bolje reci, ateisti su oni koji se svrstavaju ni u jednu religijsku grupu i potpuno su neutralni po tom pitanju.

To zasto danas pocinje ateisticka propaganda, to je zato sto postajemo ugrozeni i uskracuju nam se prava. Zamislite samo da neko dodje u americi na sudjenje i odbije zakletvu nad biblijom jer je ateista - pa odmah bi ga proglasili krivim.

Isto tako tu su razni religijski lobiji i udruzenja zbog kojih pripadnici iste vjere cuvaju ledja jedni drugima i guraju jedni druge, zbog cega ateisti opet postaju ugrozeni, zasto se i mi ne bismo udruzili, ne zbog stvaranja nove religije, vec jednostavno zbog prezivljavanja u danasnjem svijetu. Mislim da je to ok i da nije stvaranje nove religije.
Ateista

#266 Re: Ateistička propaganda

Post by Ateista »

babilon wrote:
Ateista wrote:Znam da se mnogi nece sloziti, ali mislim da je ateizam prirodno stanje covjeka. Neki tvrde da je vjerovanje u boga prirodno, ali ja npr. do pocetka prethodnog rata nikad nisam cuo za izraz bog ni religija, nisam znao sta je to niti sam ikad pomislio da bi tako nesto trebalo postojati, sve dok nije dosao rat i svi odjednom postali vjernici, poceli da pricaju o tome i da mi namecu.
Da nema religija, ne bi bilo ni ateizma - to je samo odgovor na religiju, odnosno, bolje reci, ateisti su oni koji se svrstavaju ni u jednu religijsku grupu i potpuno su neutralni po tom pitanju.

To zasto danas pocinje ateisticka propaganda, to je zato sto postajemo ugrozeni i uskracuju nam se prava. Zamislite samo da neko dodje u americi na sudjenje i odbije zakletvu nad biblijom jer je ateista - pa odmah bi ga proglasili krivim.

Isto tako tu su razni religijski lobiji i udruzenja zbog kojih pripadnici iste vjere cuvaju ledja jedni drugima i guraju jedni druge, zbog cega ateisti opet postaju ugrozeni, zasto se i mi ne bismo udruzili, ne zbog stvaranja nove religije, vec jednostavno zbog prezivljavanja u danasnjem svijetu. Mislim da je to ok i da nije stvaranje nove religije.
Mnogi ateisti cesto koriste uzrecicu: "Boze sacuvaj". Znaci sve je puka potreba
Ja nikad, ni "boze sacuvaj", ni "hvala bogu" niti ista od toga.
Svejedno, sta to treba da znaci?
hepek071

#267 Re: Ateistička propaganda

Post by hepek071 »

svako vjerovanje je prije svega socijalno konstruisano. A sad što ih djele na religiju, ideologiju, politiku, filozofiju itd. to je jedna površna podjela u pokušaju razdvajanja "žita od kukolja" kako bi se lakše definisale ove društvene pojave i kao takve proučavale. Sve kreće od ideje, koja je sama po sebi vještački odnosno kulturni proizvod. Sve ideje i idejni koncepti su povezani, samo tražite historijske uzročno-posljednične veze. Zarovite malo dublje u bilo koju priču i jasno ćete prepoznavati pođonjene obrazce, kako među samim monoteističkim religijama, a isto tako, kako su one đonile starije religijske ideje i koncepte, znači one koji su postojali prije njih.

Otprilike sve ovo funkcioniše ko Dino Merlin na estradi.
ThCoid

#268 Re: Ateistička propaganda

Post by ThCoid »

avicena wrote:
Bosanac sa dna kace wrote: možda nam je život iluzija...a ne halucinacija...možda se jednog dana probudimo sa sviješću da smo samo neprijmijetne praške u beskonačnom svemiru....
Ko zna...svašta moguće....

http://www.evolutiondeceit.com/bosanski/evolucije18.php
pobija se teorija evojucije, gdje se u dva reda pise o lazima i podvalama...a ostatak teksta veze nema sa teorijom evolucije!!!
kaze:
"Namoguće je, dakle, prodrijeti u materijalni svijet. Svi predmeti sa kojima se susrećemo, u biti, sastoje se od sklopa zapažanja poput vida, sluha, dodira. Naš mozak nikako tokom našeg života ne kontaktira sa "originalom" predmeta iz "vanjskog svijeta", već sa njihovim kopijama nastalim nakon obrade podataka koji su pristigli u centre opažanja. A mi se varamo, misleći od ovih kopija da su stvarna materija."

cemu onda nauka? cemu spoznaja i cinjenice? cemu teorija? cemu zakoni? prema ovom pismancu, sve ovo pada u vodu... a trebamo da se posvetimo svetim knjigama....plagijatima...:P
dovoljna su mi znanja sumeraca, babilonaca, egipcana, kineza i drugih da napisem jos "originalniju"!? svetu knjigu.
Bosanac sa dna kace

#269 Re: Ateistička propaganda

tranquil wrote:Jednostavno nije religija.
:shock: a sta rekosmo na ovom forumu koje su osobine religije? :-)
tranquil wrote:I ja sam dok sam vjerovao tako sebi romantizirano prikazivao stvari, vjerovao ili ne upravo sam ja taj koji je tvrdio da su svi ljudi vjernici i da ateisti "VJERUJU" u nepostojanje Boga.
pa sad :) mnogi odnas ne romantizuju stvari , mnogi su dosta realisticni pa ima nisu svi ljudi vjernici :wink:
tranquil wrote:Analizirajući sebe unazad, mislim da sam bio arogantan da ja određujem u ime drugih ljudi šta je ko.
a nazvati nekog vehabija iako on/ona tvrdi da to nije za tebe ne predstavlja aroganciju? :? :-?
odredjivati ko je ''napredan'', liberalan, evorpski musliman, hindus itd...nije arogancija? :? :-?
tranquil wrote:jer vi ne možete znati bolje od nas šta smo mi,
jes, shvacam ja tebe, al ne shvacam kako eto vi mozete od nas samih bolje znat sta i ko smo mi? :-? sta smo prije bili? u sta smo vjerovali....odkud znas tamo nismo ''konvertirali'' sa ateizma?
tranquil wrote: - zamislite samo da neki nemusliman govori nešto što nema veze sa istinom, recimo "ma Islam je ustvari hrišćanski šizmatički pokret" ili nehrišćanin da govori "hrišćanstvo je zapravo judaistička sekta" - možda iz njegove perspektive zaista tako izgleda, ali ne može on bolje od muslimana ili hrišćanina znati šta su islam i hrišćanstvo.
upravo su to tvrdili a i danas tvrde pojedinci koji ili o jednom ili obadvoje nemjau blage veze....
tranquil wrote:Nemojte ateizam miješati sa ideologijama, pogotovo ne s komunizmom koji je ideologija koja sadrži ateizam.
....jah i da ga pomijesamo malo sa teroijama o plimi i oseki?
Gaia

#270 Re: Ateistička propaganda

Post by Gaia »

svi ljudi jesu vjernici, svidjalo se to nekome ili ne, to je cinjenica. jer, vjera je u biti mentalna aktivnost zivog bica, i niko od nas ne zivi bez sistema vjerovanja. razlikujemo se samo po tome sta izabiramo vjerovati. zato, ateisti, zao mi je sto vas moram razocarati, ali i vi ste vjernici. :-D
Loulou

#271 Re: Ateistička propaganda

Post by Loulou »

Gaia wrote:svi ljudi jesu vjernici, svidjalo se to nekome ili ne, to je cinjenica. jer, vjera je u biti mentalna aktivnost zivog bica, i niko od nas ne zivi bez sistema vjerovanja. razlikujemo se samo po tome sta izabiramo vjerovati. zato, ateisti, zao mi je sto vas moram razocarati, ali i vi ste vjernici. :-D
E, @Gaia, sad si "obrala bostan" :wink:
:D
madner

#272 Re: Ateistička propaganda

Post by madner »

Loulou wrote:
Gaia wrote:svi ljudi jesu vjernici, svidjalo se to nekome ili ne, to je cinjenica. jer, vjera je u biti mentalna aktivnost zivog bica, i niko od nas ne zivi bez sistema vjerovanja. razlikujemo se samo po tome sta izabiramo vjerovati. zato, ateisti, zao mi je sto vas moram razocarati, ali i vi ste vjernici. :-D
E, @Gaia, sad si "obrala bostan" :wink:
:D
Jeste, ali sam malo umoran pa necu odma :D
zrla_frla

#273 Re: Ateistička propaganda

Post by zrla_frla »

To je čista semantika, nebitna za adtu raspravu. Vjernici su u nepostojanje boga/bogova, i stoje nasuprot vjernicima u postojanje boga/bogova.
Što se tiče samog istraživanja, obavljeno je u društvu u kojem se i objavljuje, nije namijenjeno za objavljivanje van V. Britanije pa se na šire i ne odnosi. Jednostavno.
ThCoid

#274 Re: Ateistička propaganda

Post by ThCoid »

kako "argumentovano", kako besmisleno...ja ne vjerujem, ja znam da je prirodno = najvise, bez imalo agnosticizma.
zrla_frla

#275 Re: Ateistička propaganda

Post by zrla_frla »

The outward act or form by which men indicate their recognition of the existence of a god or of gods having power over their klix, to whom obedience, service, and honor are due.

Gore je navedena rječnička definicija religije, a ujedno i razlog zašto ateizam NE MOŽE biti religija. Kada bi religija bila samo vjera, svijet bi bio mnogo jednostavniji i bolji. Nažalost, pojam religije ne obuhvata samo vjerovanje u nešto nadmoćno, već i čitavu seriju ponašanja, rituala/obreda i dogmi koje ne postoje u ateizmu. Opet, vrlo jednostavno.
Post Reply