ASTRONOMIJA
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#1576 Re: Aurora
imamo l' kakvu temu za svemir jabote?
- SmokingMan
#1577 Re: Aurora
Pa interesatnija je C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) kometa, ha još se jedna iznenada pojavila, predviđa se da će u skoro isto vrijeme iza sredine oktobra biti vidljiva, sigurno iz ruralnih prigradskih sredina. Samo ako preživi perihelion. Eto ljudi, od 16 do 24 imamo priliku da na sjevernoj hemisferi posmatramo kometu C/2023 A3.
- SmokingMan
#1578 Re: ASTRONOMIJA
Već se premješta prema sjevernoj hemisferi, ovako je to izgledalo proteklih dana na jugu. Čak se nadaju da će biti sjajnija, ali ovisi od raznih faktora.
Uglavnom, vjerovatno vidljivija od Neowise, tako da će se u prvim danima polovice mjeseca Oktobra, 40.tak minuta nakon zalaska, moći posmatrati golim okom. Prividna veličina će biti gotovo identična magnitudi Venere, što znači da bi se i iz gradova, sa veoma čisim nebom, mogla promatrati golim okom.
Trenutno stanje!

Uglavnom, vjerovatno vidljivija od Neowise, tako da će se u prvim danima polovice mjeseca Oktobra, 40.tak minuta nakon zalaska, moći posmatrati golim okom. Prividna veličina će biti gotovo identična magnitudi Venere, što znači da bi se i iz gradova, sa veoma čisim nebom, mogla promatrati golim okom.
Trenutno stanje!

-
#1579 Re: ASTRONOMIJA
SmokingMan wrote: ↑03/10/2024 06:59 Već se premješta prema sjevernoj hemisferi, ovako je to izgledalo proteklih dana na jugu. Čak se nadaju da će biti sjajnija, ali ovisi od raznih faktora.
Trenutno stanje!
![]()
Meni je nekako Hale - Bopp nedostižan za sve ostale komete. Majka svih kometa.
Vidim da će ovaj komet (C/2023 A3) biti najbliže 12.10. ako nisam šta fulio. Vrijedi pogledati, ko zna, možda bude bolje od očekivanog.
- SmokingMan
#1580 Re: ASTRONOMIJA
Teško, ali je sa kometama nepredvidivo šta će se desinit u narednom periodu.splinter wrote: ↑03/10/2024 14:34Meni je nekako Hale - Bopp nedostižan za sve ostale komete. Majka svih kometa.SmokingMan wrote: ↑03/10/2024 06:59 Već se premješta prema sjevernoj hemisferi, ovako je to izgledalo proteklih dana na jugu. Čak se nadaju da će biti sjajnija, ali ovisi od raznih faktora.
Trenutno stanje!
![]()
Vidim da će ovaj komet (C/2023 A3) biti najbliže 12.10. ako nisam šta fulio. Vrijedi pogledati, ko zna, možda bude bolje od očekivanog.
Danas sam sjedeći sa kolegama, našao jednu interesantnu real-time simualciju, i ne stigom je sejvati da ovdje postavim šta bi se moglo očekivati u narednim danima.
Na žalost 12.10 će tokom zalaska Sunca biti u "liniji" sa istim, tako da će je nemoguće biti promatrati, već negdje 14.og se njen rep se počinje uvijati u kontra stranu, pa će tu malo izgubiti na dužini, ali kako sam vidio do 21og, tako nešto bi bilo najisplativije, ko hoće, da fotografiše kometu. Ja sam se doslovno spemio, ostalo je na vremenskim uslovima. Vjerovatno bi to biti negdje sa one strane Trebevića, gdje je planinarski dom Jure Franko, namjeravao sam raditi kompozitnu fotografiju.
- SmokingMan
#1581 Re: ASTRONOMIJA
Evo je.....

- SmokingMan
#1582 Re: ASTRONOMIJA
Iz Namibije. Preuzeto sa FB.a
Naprosto nevjerovatno.

Naprosto nevjerovatno.
We are now processing our images from Namibia.
First the widefield shot from the best night on the morning of September 30th. On this day we used
Zoom f- 30mm Nikon Z50mod
Zeiss-Milvus 135mm 2.8 Z6 mod
Canon 200/4.0 and 6D mod
Leica-Apo-Telyt QHY600
and FSQ 106/3.8 and CCD
Not included in this shot is the sequence with the 12"/2.8 and Fullframe CMOS, that will come later. The sodium tail was also clearly visible there. For this photo, the best images from a time span of 15 minutes were integrated.
C/2023 A3 2024 sep. 30 3.30 UT
Michael Jäger, Gerald Rhemann, Dennis Möller
Farm Tivoli Namibia

-
#1583 Re: ASTRONOMIJA
Fino rečeno , priča je o početnicima i nadoće tek u vožnji ako imaju volje, nema druge.Arminovski wrote: ↑03/04/2024 21:16Kupi onaj koji misliš da ćeš najviše koristiti i koji će ti biti najlakše koristiti. To su najbolji teleskopi.
Zato većini kažem uzmi/posudi dvogled kao prvi, vidi, probaj kako ide sve i koje su tvoje preference da ne bude: uzeo sam skupu igračku koju ne koristim za godinu. Ja ovo pratim manje više od svoje 9-10 godine, aktivno se bavim oko 15 godina i opet imam teleskope što stoje i ne rade ništa jer nisam znao šta hoću kad sam ih kupovao ili mi je teško nagoniti se da iznosim/unosim/rastavljam/sastavljam opremu jer sam umoran/nemam vremena ili šta već. Ako je onaj gore taj koji ti duša hoće i možeš uzeti bez problema ma uzimaj ga odmah. Na marke ne gledaj, to su naljepnice na svim jeftinijim teleskopima jer svi dolaze iz Kine iz samo dvije fabrike: Synta što npr pravi Skywatcher i Kunming Optics. Ovo koliko da daš para zavisi samo od tebe, na one što su ti rekli do ovoliko ili onoliko slobodno se baci nečimTo je glup savjet. Pođi od sebe i svoje situacije npr, odredi budzet i naćeš opcije. Npr:
- Ako imaš malo vremena gledaj nešto lagano kao ovaj o kom smo pričali, pogotovo ako živiš u gradu. Lagan teleskop znači da ćeš ga koristiti više. Jednostavan setup je zlata vrijedan za vizuelnu astronomiju
- Ako u gradu živiš i ne vidiš mliječni put tj svjetlosno zagađenje je veliko onda galaksije možeš da zaboraviš da imaš ne znam šta (osim ovog astrografa) Tu su ti bolji teleskopi sa većom fokalnom dužinom koji će ti omogućiti više povećanja i tamniju "sliku" tj pozadinu.
- Ako si perfekcionista sa jeftinim refraktorima će ti smetati to što ne mogu sve boje da fokusiraju dobro. Tu je izlaz ED refraktor sa manjim dijametrom, do 10 cm. Njihova cijena brzo postaje astronomska ako hoćeš nešto veće. Refraktori su inače dobri instrumenti za dosta toga. Druga opcija je Maksutov ili SCT Cassegrain koji su dobri i ako živiš u gradu oko 15 cm/6"
- Jeftiniji instrumenti su manualni skroz ili djelomično. Ako nisu onda je njihov dijametar obično manji. To ti je trade-off. Hoćeš li automatiku ili da tražiš sam po nebu? Što više automatike to ti manje predznanja treba.
- Ako hoćeš maksimalni dijametar tj što veći teleskop onda je dobson newtonian najbolja opcija 20cm/8" ogledalo. Trade-off je da su skroz manualni.
- Mount, na šta ćeš postaviti teleskop je često i važnije od teleskopa. Želiš da bude stabilan a ne da čim puhne vjetar ili neko diše blizu tebe da se sve trese. German Equatorial mount/tripod je popularna opcija ali je težak za koristiti.
- Kad kupiš teleskop nakon vrlo mali vremena htjećeš promijeniti stvari tako da poduplaj cijenu koju si dao za prvu kupovinu. Ako je npr manualni skroz htjećeš uzeti motor. Ako tražiš sam po nebu onda pomoćni teleskop (finder, pomoću kojeg tražiš po nebu) Ovi što obično dobiješ invertiraju sliku i još je izvrnu naopako su jako teški za koristiti plus će te zaboliti vrat probavajući gledati kroz njih kad je teleskop uperen 90 stepeni vertikalno.
- Hoćeš da gledaš u Sunce? Nemoj bez ekstra filtera. Njih sa teleskopom novim gotovo nikad dobiti nećeš.
-Hoćeš li da slikaš?
-... plus mnogo mnogo toga...
Kao što vidiš ima milion detalja, stvarno nije jednostavno izabrati ovakav instrument i razumijem te. Možda je taj teleskop o kom si pričao dobra opcija za tebe jer je kompletan paket. Možda nećeš moći kupovati neka klasična unapređivanja kao za obične teleskope ali možda ćeš sa druge strane dobiti neke druge opcije o kojima bi inače samo sanjao npr da sve lako telefonom možeš koristiti.
Isti sam takav, sa teleskopima sam na vi mada sad želim uzeti jedan za hoby.
Moj interes još od OŠ bila je kosmologija, a astronomija uopšteno sa zvjezdanim nebom samo interesantna za pogledati slike i pročitati šta interesantno.
Imao sam 50tak ili više upisa na ovoj temi i kosmologija sa svojim fun facts mi je daleko najbliža.
Kako god, kosmologija je pređeno gradivo i nema nešto čvrsto iza sebe, samo poneka nova, slabo dokazana teorija, bog tjera šegu sa nama.
Edit: Jel se meni čini ili DSLR kamera sa odgovarajućim objektivom premašuje sve ove budžet teleskope?
Edit II : Canon SX70 HS sa cijenom oko 660 eura ima optički zoom od 65x i dodatni digitalni od 4x, ukupno 260x.
Digitalni je pun mana ali da se nešto iskoristiti.
Pri tome se može staviti na stativ i upravljati mobitelom bez trešnje, eventualna motorizacija bi ga učinila savršenim za hobi upotrebu.
Uz razne druge opcije koje ima svaki fotoaparat i jednostavnost upotrebe čovjeku i ne treba više, a ostaje i aparat za osnovnu namjenu tj. fotografisanje svačega.
Ako bi izuzeli ove nove smart teleskope gdje griješim?
- Arminovski
#1584 Re: ASTRONOMIJA
Ja sam je uhvatio sinoc malkice. Nazalost pun mjesec i vrlo malo razlike sam vidio između dvogleda i teleskopa. Dvogled ovaj put bolji.
- SmokingMan
#1585 Re: ASTRONOMIJA
Sinoć je bilo užanso vrijeme, uspjelo mi je prekrjuče, ali me je baterija zeznula, ima fore do 22 najdalje.
- Arminovski
#1586 Re: ASTRONOMIJA
To ti ja ne bi znao reći konkretno jer se bavim vizuelnom astronomijom. Imam neka mišljenja ali bolje da neko drugi kaže šta je ispravno.toska wrote: ↑15/10/2024 11:14
Edit: Jel se meni čini ili DSLR kamera sa odgovarajućim objektivom premašuje sve ove budžet teleskope?
Edit II : Canon SX70 HS sa cijenom oko 660 eura ima optički zoom od 65x i dodatni digitalni od 4x, ukupno 260x.
Digitalni je pun mana ali da se nešto iskoristiti.
Pri tome se može staviti na stativ i upravljati mobitelom bez trešnje, eventualna motorizacija bi ga učinila savršenim za hobi upotrebu.
Uz razne druge opcije koje ima svaki fotoaparat i jednostavnost upotrebe čovjeku i ne treba više, a ostaje i aparat za osnovnu namjenu tj. fotografisanje svačega.
Ako bi izuzeli ove nove smart teleskope gdje griješim?
-
#1587 Re: ASTRONOMIJA
Pa da, čim se govori o hobi interesu tu se nema šta pametno reći pogotovo u oblasti kao astronomija sa svim svojim granama.
Svako za se.
S rezolucijom iznad 3,2 gigapiksela, težinom od gotovo tri tone i ambicijom provođenja decenijskih istraživanja, najveća ikad digitalna kamera, izrađena u astronomske svrhe, spremna je za postavljanje na sjeveru Čilea...integriran sistem s teleskopom promjera osam metara.

https://www.lsst.org/news/smile-camera
Svako za se.
S rezolucijom iznad 3,2 gigapiksela, težinom od gotovo tri tone i ambicijom provođenja decenijskih istraživanja, najveća ikad digitalna kamera, izrađena u astronomske svrhe, spremna je za postavljanje na sjeveru Čilea...integriran sistem s teleskopom promjera osam metara.

https://www.lsst.org/news/smile-camera
- Arminovski
#1588 Re: Aurora
Ne shvatam šta želiš reći. Pomogao bi ti rado da mogu. Recimo mišljenja sam da zoom nema toliki značaj ali nemam praktičnog iskustva sa fotkanjem nebeskih tijela pa ti ne mogu sa sigurnošću reci šta je ispravno a šta ne.
- SmokingMan
#1589 Re: ASTRONOMIJA
Primjerice; sa Nikonom D5200, Nikkor 35.mm, stabilnim stbilnim tripodom i trackerom od 500.njak maraka mogu se napraviti baš, baš pristojne snimke noćnog neba. Savladaju se osnove (Aperature, ISO i Shutter speed), nauči se tehnika snimaanja i postoprocesinga. To je sve negdje oko 1.500 KM.
-
#1590 Re: Aurora
Neko će svoj interes najbolje ispuniti posmatranjem svemira kroz teleskop, neko astrofotografijom, neko čitanjem knjiga, neko korištenjem PC softwera za zvjezdano nebo sa fingiranim kretanjem nebeskih tijela u stvarnom vremenu, a neko kombinacijom svega.Arminovski wrote: ↑21/10/2024 00:25Ne shvatam šta želiš reći. Pomogao bi ti rado da mogu. Recimo mišljenja sam da zoom nema toliki značaj ali nemam praktičnog iskustva sa fotkanjem nebeskih tijela pa ti ne mogu sa sigurnošću reci šta je ispravno a šta ne.
Takođe, nisu svi u istoj poziciji počev od finansijske za opremu, vremena, život i rad u centrima gradova a ne posjedovanje vikendice/kuće negdje sa manjim svjetlosnim zagađenjem itd.
Kako god, sve je to astronomija, bitno je postojanje interesa.
Teoretski i kompakt aparat može dati dobre slike ako ima podešavanja ekspozicije, kontiuniranog okidanja, osjetljivosti.SmokingMan wrote: ↑21/10/2024 08:21 Primjerice; sa Nikonom D5200, Nikkor 35.mm, stabilnim stbilnim tripodom i trackerom od 500.njak maraka mogu se napraviti baš, baš pristojne snimke noćnog neba. Savladaju se osnove (Aperature, ISO i Shutter speed), nauči se tehnika snimaanja i postoprocesinga. To je sve negdje oko 1.500 KM.
Naravno sa ljepljenjem fotografija u post procesingu.
Ranije je spominjan i Nikon P1000 sa 125x optičkim zoom-om, može slikati veće planete, galaksije, a može i makro fotografiju, može i svadbe...
Sve za 1000$/€.
Da sažemem misao, "nema jednog pravog puta".
- SmokingMan
#1591 Re: ASTRONOMIJA
Nije baš najbolje riješenje P1000, to je bridge kamera, kojoj se ne može mijenjati objektiv, plus ima dosta mal senzor. 4 x puta manji od crop senzora D5200, manji pikseli, vjerovatno i slabiji dinamički raspon slike, etc. Veličina senzora P1000 je 1/1.2", bukvalno veličine senzora kamere kod samrtfona.

-
#1592 Re: ASTRONOMIJA
ma naravno da nije, ti superzoom aparati su prvenstveno funny aparati, dobra zabava u prirodi.SmokingMan wrote: ↑21/10/2024 15:44 Nije baš najbolje riješenje P1000, to je bridge kamera, kojoj se ne može mijenjati objektiv, plus ima dosta mal senzor. 4 x puta manji od crop senzora D5200, manji pikseli, vjerovatno i slabiji dinamički raspon slike, etc. Veličina senzora P1000 je 1/1.2", bukvalno veličine senzora kamere kod samrtfona.
-
#1593 Re: ASTRONOMIJA
Izgleda da je to to.SmokingMan wrote: ↑17/10/2024 07:32 Sinoć je bilo užanso vrijeme, uspjelo mi je prekrjuče, ali me je baterija zeznula, ima fore do 22 najdalje.
Ma rekao sam ja, Hale–Bopp je neponovljiv za naših života.
- SmokingMan
#1594 Re: ASTRONOMIJA
Ma vidi se ona još, malo je problematično zbog kotline, vidio sam fotografije iz ruralnih sredina, što bi se reklo crispy.splinter wrote: ↑22/10/2024 10:39Izgleda da je to to.SmokingMan wrote: ↑17/10/2024 07:32 Sinoć je bilo užanso vrijeme, uspjelo mi je prekrjuče, ali me je baterija zeznula, ima fore do 22 najdalje.
Ma rekao sam ja, Hale–Bopp je neponovljiv za naših života.

-
#1595 Re: ASTRONOMIJA
Ma možda još par dana, a i vrijeme je nekako šareno, biće oblaka. Možda će večeras biti i najčistije nebo.SmokingMan wrote: ↑22/10/2024 12:42Ma vidi se ona još, malo je problematično zbog kotline, vidio sam fotografije iz ruralnih sredina, što bi se reklo crispy.splinter wrote: ↑22/10/2024 10:39Izgleda da je to to.SmokingMan wrote: ↑17/10/2024 07:32 Sinoć je bilo užanso vrijeme, uspjelo mi je prekrjuče, ali me je baterija zeznula, ima fore do 22 najdalje.
Ma rekao sam ja, Hale–Bopp je neponovljiv za naših života.![]()
- SmokingMan
#1596 Re: ASTRONOMIJA
Treba iskoristiti dok je ovo lijepog vremena, imam na umu par stvari prije prvog većeg snijega, nisam odavno ništa radio od astrografije. Dobro je otiči na Brus, gore je x3 tamnije nebo nego u Sarajevu. Igman je isto dobar, za one koji ne znaju, a mrsko im je ići do Crvenog Kuka. Oproban Bortle 4, i to bukvalno na obronku sa kojeg se vidi Sarajevo.splinter wrote: ↑22/10/2024 12:48Ma možda još par dana, a i vrijeme je nekako šareno, biće oblaka. Možda će večeras biti i najčistije nebo.SmokingMan wrote: ↑22/10/2024 12:42Ma vidi se ona još, malo je problematično zbog kotline, vidio sam fotografije iz ruralnih sredina, što bi se reklo crispy.![]()

- sinuhe
#1597 Re: ASTRONOMIJA
88 sazviježđa u visokoj rezoluciji. Zanimljivo i informativno.
https://noirlab.edu/public/news/noirlab2430/?langNSF NOIRLab Launches 88 Constellations Project
New web pages dedicated to mapping our night sky and exploring its wonders
-
#1598 Re: ASTRONOMIJA
Da se nesto dešava, a u okviru gornje diskusije.
Tad sam propustio pa evo sad
Bez ikakve obrade Canon SX400is, stil iz ruke sa ivice balkona na 9.

evo još, na ovoj sam izgleda pojačao oštrinu naknadno

čisto aparat, malo presvjetlo

show duplicates online
Tad sam propustio pa evo sad

Bez ikakve obrade Canon SX400is, stil iz ruke sa ivice balkona na 9.

evo još, na ovoj sam izgleda pojačao oštrinu naknadno

čisto aparat, malo presvjetlo

show duplicates online
-
-
#1600 Re: ASTRONOMIJA
Kako vi posmatrate ideju da je mjesec vjestacki satelit?