ASTRONOMIJA

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
User avatar
SmokingMan
Posts: 17870
Joined: 08/07/2012 18:11
Location: I am back!

#1526 Re: ASTRONOMIJA

Post by SmokingMan »

splinter wrote: 16/11/2023 08:56

Hvala na iscrpnom odgovoru. Puno sreće u daljem radu. Puno korisnih podataka.
Da, kao što kažeš, vrlo skup i zahtijevn sport, zapravo hobi ili strast za koji moraš imati barem osnovno predzanje, dovoljno slobodnog vremena ali i odgovarajući budžet.
Zimsko nebo je veoma zanimljivo, ali fakat u gradu uz svo svjetlosno zagađenje te maglu i smog ne preostaje puno dana za lov na dobre slike. Zato treba koristiti svaki momenat. :D
Postavljaj nam ovdje sve zanimljive fotke koje napraviš mada ne znam imaš li neki blog il nešto tako pa ako ima može link, jer je barem meni ovo super i svakako podržavam ovaj ameteriski rad i entuzijazam na današnjme vaktu. :thumbup:
Dok je kiše mogu samo da od nervoze jedem keks sa prelivom od čokolade. :lol:

Nemam nikakav blog, ne vjerujem da ću se posvećivati tome. Imam instagram nalog, i tamo mi je galerija sa različitim temama fotografisanja.
lavi
Posts: 920
Joined: 08/06/2021 22:55
Location: Foča

#1527 Re: ASTRONOMIJA

Post by lavi »

SmokingMan wrote: 15/11/2023 12:53 Nedavno, sa balkona, na žalost nešto kraća ekpozicija 70 min u totalu, i gradska svjelost umanjila je malo količinu detalja i jači kontrast. Mislim da sam vam i ostao dužan, nekada od prije 2 godine. Malo sam podcijenio to da se čitav proces može raditi iz grada, pa sam dosta kasno počeo sa snimanjem, tek krajem ljeta. Tek sada osjećam žal. :/

Post procesing je nimalo jednostavan, jer počinje se od gotovo tamnog kadra, peglanja color balansa, thresholda, curves i levelsa, pa malo raw camera, pa malo maskiranja. Jeste na početku komoplikovano, ali ponavljanjem procesa, postaje postepeno jerdnostavnije.

Ako bude sreće, pošto je sada zima Orionova maglica se može fotografisati netom iza zalaska sunca, a li je najbolje objekte fotografisati kada su gotovo vertikalno iznad nas. Napravio sam spisak objekata koji su najbliži, pa ću vidjeti šta može da ispadne.

NGC 7000 i IC 5070 , poznate emisione maglice u sazviježđu labuda (Cygnus)

Crvenkasta nijansa je spektralna linija vodika (H-alpha), koja prevladava unutar ovoh kompleksa. Na žalost, kako nemam multibandpass filer, samo je moguće zabilježiti ovakav signal, no sasvim dovoljno. :mrgreen:

Image
Sjećam se kad sam se prije dvije godine bahćao ovime, HDD od 500gb bude pun slika i skripti za Pixinsight i DSS. Orion je po meni najlakša i najzanimljivija stvar koju možeš slikati, praktično od crne pozadine ti izađe pun ekran ljubičastih i bijelih detalja. Mnogo sreće u ovome i da vidimo još dosta od tebe!
Post Reply