ASTRONOMIJA

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
User avatar
NIN
Posts: 6187
Joined: 15/02/2006 20:18
Location: Via Lactea, Orion Arm

#1 ASTRONOMIJA

Post by NIN »

Na Jupiteru nema oluje

Image

Cassini je snimio turbulentnu atmosferu sjeverozapadno od Velike crvene točke. Kad je nedavno snimao isto područje, New Horizons je vidio samo čisto nebo.

New Horizons, koji leti prema Plutonu i drugim objektima na rubu Sunčevog sustava, otkrio je neka iznenađenja na Jupiteru, čiju će gravitaciju iskoristiti za dodatno ubrzanje.
Sonda će najvećem planetu Sunčevog sustava biti najbliže 28. veljače, kada će od njegovog središta biti udaljena 'samo' 2,3 milijuna kilometara. No, prvo od 700 predviđenih promatranja obavljeno je 8. siječnja.
"Danas stojimo na pragu Jupiterovog sustava, koji je izlaz za vanjski Sunčevi sustav", rekao je vodeći istraživač za New Horizons Alan Stern iz Istraživačkog instituta Southwest u Coloradu.
U prvih deset dana promatranja Jupitera New Horizons je otkrio da je područje sjeverozapadno od Velike crvene točke – grmljavinske oluje koja traje već stoljećima – iznenađujuće mirno.

Bez naoblake
Slike koje je u svom preletu 2000. snimio Cassini pokazivale su značajne turbulencije na tom području, koja sada opet izgleda kao kad je tuda 1979. preletio Voyager.
"U odnosu na ono što smo navikli tamo vidjeti, čitavo područje izgleda bez naoblake i mirno. Zato je to malo neočekivano", rekao je John Spencer, član znanstvenog tima koji proučava Jupiter. "No, tu situaciju možemo iskoristiti za dublji pogled u atmosferu ovog plinovitog diva."
"To će vjerojatno dovesti do još zanimljivih otkrića, a možda će Jupiter opet 'uključiti' sustav oluje, pa ćemo sljedeći put naći puno aktivnosti", misli Spencer.

Nabijeni rep
Znanstvenici se nadaju da će ipak moći promatrati to olujno područje, kao i 'malu crvenu točku', koja je nastala relativno nedavno spajanjem triju manjih oluja.
New Horizons je iz daljine već snimio to područje, a znanstvenici će dobiti još fotografija kad sonda bude 30 puta bliže, što će omogućiti najbolji pogled do sada na tu 'novu' oluju.
Znanstvenike raduje i mogućnost leta kroz tzv. Jupiterov magnetorep. To je područje sumporovih i kisikovih iona koje je izbacio vulkanski mjesec Io. Nabijene čestice ostaju zarobljene u magnetnom polju planeta, a tada ih solarni vjetar otpuhuje u repu koji se proteže stotinama milijuna kilometara iza Jupitera – praktički sve do Saturnove orbite.
"Još nijedna svemirska letjelica nije bila ondje", kaže Spencer. "Ne znamo što se tamo događa."
Ubrzanje
Nakon najbliže točke, New Horizons će nastaviti s proučavanjem magnetorepa do lipnja 2007. Kontrolori misije vjeruju da će do tada proći kroz jednu četvrtinu njegove dužine.

Osim toga, New Horizons će svojom telefotokamerom početi najdetaljniju potragu za mjesecima oko Jupitera. Sonda će također imati rubni pogled na jedva vidljiv sustav prstena, koje će mapirati u 3D tehnici.
Znanstvenici se nadaju da će nakon tih promatranja moći otkriti koji od mnoštva Jupiterovih sitnih satelita tvore te prstenove.
Iako su znanstvenici uzbuđeni zbog mnoštva podataka koje će dobiti, glavni cilj prolaska pored Jupitera je dobivanje na brzini. Koristeći Jupiterovu gravitaciju, sonda bi trebala ubrzati na 14.500 kilometara na sat, čime bi se putovanje do Plutona trebalo skratiti za tri godine.

Image
Kamere New Horizonsa su 8. siječnja 2007. snimile Jupiter i njegov vulkanski mjesec Io s udaljenosti od 81 milijun kilometara

Do sada je New Horizons uglavnom zadržao planiranu putanju do Plutona. Za korekciju putanje na čitavo desetljeće dugom putovanju u rezervi čuva 25 od 77 kilograma atomskog goriva.
Ne bude li većih problema s putanjom, ta 'rezerva' mogla bi biti iskorištena za put New Horizonsa iza Plutona, do drugih objekata u ledenom prstenu iza Neptuna, poznatom kao Kuiperov pojas.

Iskon

Pozdrav...
encian
Posts: 1309
Joined: 22/12/2006 15:42

#2

Post by encian »

zdravo!
jesi li vidio slike koje je cassini snimio kad je prolazio pored saturna? nesto je objavio NGM proslog decembra. prelijepo!

citas li stvari odavde http://www.sciencedaily.com/ ?
Galadriela
Posts: 107
Joined: 09/07/2006 02:06

#3

Post by Galadriela »

http://www.bbc.co.uk/science/space/spac ... info.shtml

na ovoj stranici ima dosta dobrih stvari o svemiru, čak se mogu pogledati i naučne emisije. 8-)

spejs, d fajnl frontir... :D
Wednesday
Posts: 362
Joined: 24/12/2006 22:00
Location: Sarajevo

#4

Post by Wednesday »

ovdje ima finih fotkica, mada ste sigurno vec vidili:
http://hubblesite.org/
enjoy :P 8)
User avatar
NIN
Posts: 6187
Joined: 15/02/2006 20:18
Location: Via Lactea, Orion Arm

#5

Post by NIN »

encian wrote:zdravo!
jesi li vidio slike koje je cassini snimio kad je prolazio pored saturna? nesto je objavio NGM proslog decembra. prelijepo!

citas li stvari odavde http://www.sciencedaily.com/ ?
Bas mi je drago da nas ima, :) ...
Nego, citam odakle stignem. Imam priliku da nabavljam magazine sa tom tematikom sa strane tako da se trudim da budem updated. Najvise se koristim NASA stranicom kada sam online. Steta jedna velika sto nemamo barem jednog magazina sa tematikom astronomije na nasem jeziku. Jedini za koji ja znam je novosadski "Astronomija" na koji sam se pretplatio (35 eura/godina/7 brojeva). Nisu losi i saradjuju sa svim relevantnim centrima na prostoru bivse Juge. Sto se tice anglo podrucja "Astronomy" je najbolji.

Misiju Cassini-Huygens sam ispratio koliko sam stigao. Pretplatnik sam i NGM tako da mi je broj sa reportazom vec spomenute misije uvijek pri ruci radi predivnih fotografija. U Astronomy-ju su izasle cak detaljnije i veci spektar istih, ljepota jedna.

Evo vam nesto, za mene, predivno:

Zalazak Sunca na Marsu

Image

http://www.nasa.gov/multimedia/imagegal ... e_347.html

Pozdrav...
User avatar
NIN
Posts: 6187
Joined: 15/02/2006 20:18
Location: Via Lactea, Orion Arm

#6

Post by NIN »

Galadriela wrote:http://www.bbc.co.uk/science/space/spac ... info.shtml

na ovoj stranici ima dosta dobrih stvari o svemiru, čak se mogu pogledati i naučne emisije. 8-)

spejs, d fajnl frontir... :D
Dobra je ova stranica!

Evo stranica Astronomije na koju je pretplata 35 eura za godinu.
http://www.astronomija.co.yu/

Ovdje imate linkova na pretek:
http://hpd.botanic.hr/ast/linkovi.html

Evo jos jedna na nasem jeziku, ima svega:
http://www.astronomija.net/

Pozdrav...
User avatar
NIN
Posts: 6187
Joined: 15/02/2006 20:18
Location: Via Lactea, Orion Arm

#7

Post by NIN »

Image

Titan's Giant North Pole Cloud
February 1, 2007

Cassini's visual and infrared mapping spectrometer has imaged a huge cloud system covering the north pole of Titan.
This composite image shows the cloud, imaged at a distance of 90,000 kilometers (54,000 miles) during a Dec. 29, 2006, flyby designed to observe the limb of the moon. Cassini's visual and infrared mapping spectrometer scanned the limb, revealing this spectacular cloud system. It covers the north pole down to a latitude of 62 degrees north and at all observed longitudes.

Such a cloud cover was expected, according to the atmospheric circulation models of Titan, but it had never been observed before with such details. The condensates may be the source of liquids that fill the lakes recently discovered by the radar instrument. This image was color-coded, with blue, green and red at 2 microns, 2.7, and 5 microns, respectively.

The Cassini-Huygens mission is a cooperative project of NASA, the European Space Agency and the Italian Space Agency. The Jet Propulsion Laboratory, a division of the California Institute of Technology in Pasadena, manages the mission for NASA's Science Mission Directorate, Washington, D.C. The Cassini orbiter was designed, developed and assembled at JPL. The Visual and Infrared Mapping Spectrometer team is based at the University of Arizona where this image was produced.

For more information about the Cassini-Huygens mission visit http://saturn.jpl.nasa.gov/. The visual and infrared mapping spectrometer team homepage is at http://wwwvims.lpl.arizona.edu.

Credit: NASA/JPL/University of Arizona
encian
Posts: 1309
Joined: 22/12/2006 15:42

#8

Post by encian »

ej sta bi sa onom novom teorijom "ne big bang" nastanka svemira? ima li kakvih novosti? je li dobila kakve podrske? meni se cini malo logicnija od big bangovog "prije nije bilo nicega".
User avatar
Arminovski
Posts: 1203
Joined: 30/09/2005 19:05
Location: Norma cluster

#9

Post by Arminovski »

[quote="encian"]ej sta bi sa onom novom teorijom "ne big bang" nastanka svemira? ima li kakvih novosti? je li dobila kakve podrske? meni se cini malo logicnija od big bangovog "prije nije bilo nicega".[/quote]

Morao bi objasniti malo bolje. Ja se ne mogu trenutno sjetiti ni jedne druge teorije osim "Steady State" od Fred Hoyle-a koju je dokaz varijacija u pozadinskom zracenju prakticno ubio. Mozda se mogu sjetiti nekih drugih teorija ali sve one imaju neku vrstu "praska" u sebi tj. varijante su "velikog praska"

Ako mislis na Steady State onda prouci malo o kosmickom mikrovalnom pozadinskom zracenju koje je ustvari "zar i pepeo" od velikog praska:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cosmic_mic ... background

Prouci malo isto o teoriji inflacije ranog svemira:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cosmic_inflation

Nakon ovoga bice ti sigurno big bang mnogo logicniji.


edit: Evo nadjoh par alternativa... Da li je koja od ovih?
http://www.talkorigins.org/faqs/astrono ... ternatives
User avatar
NIN
Posts: 6187
Joined: 15/02/2006 20:18
Location: Via Lactea, Orion Arm

#10

Post by NIN »

encian wrote:ej sta bi sa onom novom teorijom "ne big bang" nastanka svemira? ima li kakvih novosti? je li dobila kakve podrske? meni se cini malo logicnija od big bangovog "prije nije bilo nicega".
Pa, ovako,
dolaskom Teorije Struna na pozornicu teorijske fizike doslo je do modifikacije nase percepcije Svemira i zakona koji u njemu djeluju. Naime, teorija iznosi hipotezu o jedanaest dimenzija u kojima se desavaju sve elementarne interakcije medju cesticama sto cine ono sto nazivamo Svemir. Ovaj "visak" dimenzija nije toliko zbunjujuci ako znamo da se one ticu subatomskih razmjera. Da ne petljam, ono sto je bitno u doticnoj teoriji je to da ona predvidja vise (ogroman broj do beskonacno) paralelnih svemira u koegzistenciji, jedan do drugog. Tako reci, citav medij je ispunjen velikom pjenom "baloncica" od kojih je svaki zaseban svemir. Ti "baloncici" s vremena na vrijeme dolaze u dodir prilikom cega nastaje oslobadjanje enormne energije koju mi nazivamo Big Bang ili Veliki prasak. Dalje se moze zakljuciti da procesi koji djeluju u ovom ekvilibriju ne zahtjevaju pocetak i kraj kako ih mi percipiramo tako da je i "vrijeme" pod uticajem ove modifikacije proistekle iz vec spomenute teorije.

Evo par linkova:

...Now imagine what might happen if two such bubble universes touched. Neil Turok from Cambridge, Burt Ovrut from the University of Pennsylvania and Paul Steinhardt from Princeton believe that has happened. The result? A very big bang indeed and a new universe was born - our Universe. The idea has shocked the scientific community; it turns the conventional Big Bang theory on its head. It may well be that the Big Bang wasn't really the beginning of everything after all. Time and space all existed before it. In fact Big Bangs may happen all the time...

http://www.bbc.co.uk/science/horizon/20 ... luni.shtml
http://space.mit.edu/home/tegmark/multiverse.pdf

Pozdrav...
User avatar
Arminovski
Posts: 1203
Joined: 30/09/2005 19:05
Location: Norma cluster

#11

Post by Arminovski »

...Sto opet cini mi se nije odgovor na njegovo pitanje jer podrazumijeva ne samo jedan vec potencijalno beskonacan broj "praskova". Dodao bi da vise dimenzije ne moraju da budu subatomske velicine. Vise dimenzije bi mogle da budu velicine i do 0,1 mm a da mi nemamo pojma o tome. Drugim rijecima niko nije do sada izmjerio da li gravitacija varira na manjim udaljenostima, tj da li Newton-ova formula vazi i za te minjaturne razdaljine. (Nisam procitao skroz drugi link sto je NiN postavio pa ne znam da li ima rijeci o tome. Moj podatak je iz knjige The Fabric of the Cosmos - Brian Greene, 2004).

Ne kazem da razumijem mnogo, ustvari razumijem sve manje sto vise citam (a u zadnje vrijeme ne mogu se pohvaliti ni da radim i to) ali meni ne i de u glavu zasto beskonacan broj svjetova ne predstavlja problem. Znam da se moze racunati sa beskonacnostima (cisto matematicki) ali zasto onda npr beskonacno mali singularitet sa beskonacnim (nadam se) denzitetom predstavlja problem kvantnoj mehanici? Moguce je da moje pitanje proizilazi zbog toga sto nikad nisam studirao matematiku kvantne mekanike. Ako neko jeste, molim da me prosvijetli da ne ispadne ono: Zato sto se dijeli sa nulom :D

Nadalje, ne razumijem vremensku vezu izmedju razlicitih svjetova... Da li ih vrijeme povezuje tj da li vrijeme "prezivljava" svaki prasak? I da to nije tako, zar ne bi trebao da postoji prvi prasak koji je razlog svim ostalima (ne usudjujem se reci: koji je nastao prije svih ostalih)
Last edited by Arminovski on 19/02/2007 20:17, edited 2 times in total.
encian
Posts: 1309
Joined: 22/12/2006 15:42

#12

Post by encian »

arminowski, imas ista pitanja kao ja :) . ne sjecam se ni ja dobro, ali znam da fizika ima problema sa malim dimenzijma velike gustoce jer je to neodrzivo stanje. mnooogo sam zaboravila od gimnazije, i cak sam htjela da upisem fiziku, sad se zadovoljavam ocako citajuci svasta sto sa malo s kim mogu podijeliti :).

NIN, mislim da je to ta teorija. ali koliko znam teorija struna na sceni je vec neko vrijeme. mislim da je sa-x prenio tu vijest o NOVOJ teoriji prije jedno 7 dana. moguce da su zeznuli nesto u vijestima. ne bi bio prvi put. uglavnom to sa stalnim praskovima je to o cemu je govoreno. pored pitanja arminowskog, da dodam jos jedno, trenutno teleskopima vidimo nekoliko bilijuna godina unazad, zasto ne vidimo "drugi" svemir? ili znam da je tesko nekad odrediti koja nam se tijela priblizavaju a koja odaljavaju, ili da li je to sto jos uvijek nemamo dovoljno jake teleskope? ili sto ne mozemo uopce percipirati taj drugi svemir.

nadalje, ja jos uvijek imam problema sa percipiranjem ijedne vise od 4 dimenzije. kako vi to shvatate?

meni je vrijeme skole, tako da vam zelim dobro jutro, i ostavljam diskusiju nedovrsenu. kad se vratim protabirim vase linkove.
User avatar
Arminovski
Posts: 1203
Joined: 30/09/2005 19:05
Location: Norma cluster

#13

Post by Arminovski »

@encian Izgleda ja ne bi u pravu na sta si ti mislila... Ustvari ne bi trebao sad ni da odgovaram jer je stvarno kasno tako da ne garantujem konstruktivne odgovore ali evo pokusacu barem nesto... :-)
Hmmm... ti si to ucila u gimnaziji? Kod nas? Vidis ja nisam... Prosao sam kad se sve sastavi oko godinu godina "fakultetske" matematike i fizike (ono sto mi je trebalo da se nazivam inzinjerom) ali na zalost oko ovoga sam ostao na cisto teoretskoj osnovi. Nadalje, imas pravo, teorija struna je rodjena davno, krajem sezdesetih ali je tek sada stvarno popularna iako je imala dosta podanika i osamdesetih.

Za dimenzije: Ne razumijem ja nista vise od 3 prostorne. Razumijem pojmove kad se mogu pojednostaviti tj kad se slicno misljenje moze primjeniti na manje dimenzija. Ako se ne varam, matrice mogu posluziti kao primjer vise dimenzija. Gledao sam "what the bleep do we know" (i pomalo se razocarao) ali mi smijesno kad dr quantum (trodimenzionalni) govori sa kruzicem (dvodimenzionalnim) i skakilja ga po centru a ovaj ne konta kako je to moguce. Zamisli da tebe neko moze da skakilja po svakom unutrasnjem organu :D i kakav bi oblik imala u 4 dimenzije??? Ja mislim da bi najvise licio na jednu dobro razvaljenu kokicu (doduse mrtvu i u raznim bojama)

Oko tog tvog pitanja zasto ne vidimo: Uffff... tesko pitanje... cini mi se da stoji malkice oko toga u NiN-ovom postu i da je jedno objasnjenje zbog inflacije (za model 1) ali iskreno receno, ne razumijem.

Kao sto sigurno vidis, ja sam se izgubio kod onog eksperimenta: elektron kroz dvije rupe u isto vrijeme. :-) Znam sva objasnjenja ali mislim da bi mogao da provedem vjecnost gledajuci u taj fenomen i da mi opet ne udje u glavu.
encian
Posts: 1309
Joined: 22/12/2006 15:42

#14

Post by encian »

meni je najbolje da pisem pitanja dok citam ove linkove:

- cuj da desetu dimenziju dokazu postojanjem cestica... prosvijetlite me! pretpostavljam da su do ovih 11 dosli cisto matematicki, ili ne? ako ne, onda kako?
Adam Kirsch: If space is the 5th dimension what are the 6th or 7th?
Dr Michio Kaku: If the fifth dimension vibrates, then ripples on the fifth dimension are visible as light. If the other dimensions vibrate, then the ripples are seen as the nuclear force, so the forces of the universe can be viewed as ripples in hyper-space.

Chris Norrie: Do you believe in infinity?
Dr Michio Kaku: There are many types of infinity. The age of our universe may increase without limit because our universe is accelerating. In space, however, our universe may be finite in hyper-space but infinite in three dimension just like a bubble. So the farthest object in the universe would be the back of your head.

- zar ne bismo mogli biti u mogucnosti da izmjerimo energiju oslobodjenu spajanjem neka dva "balona" ako su se desila davno? ne dodjeh jos do mjesta gdje pise moze li energija od sudara dva svemira penetrirati u treci.

Peter Wentworth: What are the possibilities for a second Big Bang collision? Is it theoretically possible?
Dr Michio Kaku: There is some speculation that gamma-ray bursters release the greatest amount s of energy since the Big Bang. There is some speculation that they maybe powerful enough to open a hole in our bubble Universe, so that our Universe buds into two universes, creating a baby universe which leaves the mother universe. However, until M-Theory becomes better understood we cannot prove that baby universes can be created from our Universe.

- kako percipirate "string"? :) meni je malo tesko...

arminovski, isla sam u prvu gimnaziju, u SA. prof. Petra Materic. najbolji profesor kojeg sam ikad srela. ne mogu da nadjem na sa-x-u ovo sto su objavili, o cemu pitam. gdje si nasao taj eksperiment sa dva elektrona?
encian
Posts: 1309
Joined: 22/12/2006 15:42

#15

Post by encian »

http://www.space.com/php/video/

nadam se da imate brzu konekciju.
User avatar
Arminovski
Posts: 1203
Joined: 30/09/2005 19:05
Location: Norma cluster

#16

Post by Arminovski »

[quote="encian"]
arminovski, isla sam u prvu gimnaziju, u SA. prof. Petra Materic. najbolji profesor kojeg sam ikad srela. ne mogu da nadjem na sa-x-u ovo sto su objavili, o cemu pitam. gdje si nasao taj eksperiment sa dva elektrona?[/quote]

Eh do toga je. Ja sam se "prosetao" kroz trgovacku ali ne kod nas :D pa sam kasnije morao dopunjavati za fakultet. Eksperiment je klasika kvantne mehanike i radi se samo o jednom elektron. Sigurno znas na sta mislim ali sam se ja mozda pogresno izrazio. Evo ima ovde vise:
http://www.youtube.com/watch?v=DfPeprQ7oGc (Ne mislim da si amater. Jednostavno volim ovaj crtic. Gledao sam ga vise puta)
http://en.wikipedia.org/wiki/Double-slit_experiment

Sad sam na poslu pa ovo ukratko. Javicu se kasnije.
Last edited by Arminovski on 19/02/2007 20:18, edited 1 time in total.
encian
Posts: 1309
Joined: 22/12/2006 15:42

#17

Post by encian »

ali ja jesam amater, i sve sto imam su MOJE interpretacije pametnijih mozgova :-) . ovo dodje super da malo potvrdis i utvrdis gradivo :lol: . super je, hvala ti. pronasla sam i onaj sa dimenzijama :) .
User avatar
NIN
Posts: 6187
Joined: 15/02/2006 20:18
Location: Via Lactea, Orion Arm

#18

Post by NIN »

Ovo sa strunama je bio tek pocetak daljne modifikacije nase percepcije Svemira. Naime, postoji pet teorija struna ili superstruna cije karakteristike krasi dualnost sto ih dovodi u prisnu vezu, tj. da su one samo razlicite postavke jedne te iste teorije. Edward Witten dolazi do rjesenja tako sto ih "ujedinjuje" u jedno i naziva je M-teorija. Sada na scenu dolaze membrane kao jos jedna puzzla u slagalici i koje predstavljaju multidimenzionalne objekte. Nazivaju se i kao p-brane, gdje p predstavlja broj dimenzija. Witten je cak predvidio da ce i matematika doci pod jednu vrstu modifikacije da bi se moglo teoretisati i empirijski dokazivati postulati ovih teorija. Wittena smatraju Einsteinom novog doba 8-) .
Kao sto vidimo, veoma kompleksna materija za koju treba imati lijepu matematicku podlogu, ali kao laici mozemo sve to i fino teorijski zamisliti u nasim glavama :) .

Bitno je to da se shvatanje prostora u kojem zivimo polako mjenjaja u produktivno-pozitivistickom smjeru, i to inflatornom putanjom. Vidim da ste vas dvoje puni pitanja ali cu vam reci da i ja sto vise zalazim u ovu literaturu samo mi se vise upitnika pojavljuje iznad glave :? ... :D

Nego, teleskopima kada gledamo u daljinu gledamo u proslost i nisu bilioni nego milijarde godina. Problem je sto vidljivom svjetloscu, tj. spektrom vidljive svjetlosti vrlo malo vidimo zato imamo teleskope koji detektiraju druge frekvencije elektromagnetnog spektra. Tako smo otkrili pozadinsko ili mikrotalasno zracenje koje je zaostavstina Velikog praska i potvrda radjanja Svemira u kojem se nalazimo. Teorija struna kaze da su Big bangovi trenuci oslobadjanja energije prilikom kojih se stvaraju novi "mjehurici" sa zasebnim fizikalnim zakonima. Isto kao u kadi punoj sapunice sto vise udaras po povrsini vise se mjehurica stvara. Sada, kako svaki novonastali svemir ima svoje tipicne uniformne fizikalne zakone koji u njemu djeluju bica iz susjednog nisu u mogucnosti zaviriti u jedan takav tako da ne mozemo pogledati sta se nalazi u drugom svemiru. Postoje hipoteze o cesticama (gravitroni) koji su prozeti medijem u kojem se nalazi beskonacan broj svemira i koji fluktuiraju tamo 'vamo.

Znaci, u daljinu, tj. proslost mozemo "pogledati" do samog radjanja naseg Svemira mada ne u vidljivom spektru svjetlosti (sto bi bilo ocaravajuce) i ne mozemo pogledati u drugi svemir radi jednostavnog razloga jer su tamo na snazi sasvim drugaciji fizikalni zakoni. Recimo, u nasem Kosmosu, jaka nuklearna sila vodikove jezgre da bi bila nadvladana u fuzionoj interakciji prilikom cega nastaje atom Helija potrebno je E=0,007 sto je proporcija mase vodikove jezgre i energije oslobedjene u fuziji. Da je ova konstanta recimo 0,006 nas Svemir ne bi bio nista do Svemir sastavljen od samo jednog jedinog elementa, Vodika, a da je sila 0,008 sav bi Vodik bio fuzioniran u teze elemente i ne bi smo sada bili tu gdje jesmo jer je vodik primarno biogen element na kojem se bazira sva biologija koju poznajemo. Ulazimo u sferu Antropskog nacela pa ne bi dalje da petljam. :)

Pozdrav...
Gost123
Posts: 457
Joined: 05/06/2006 12:03

#19

Post by Gost123 »

encian wrote: - cuj da desetu dimenziju dokazu postojanjem cestica... prosvijetlite me! pretpostavljam da su do ovih 11 dosli cisto matematicki, ili ne? ako ne, onda kako?
- kako percipirate "string"? :) meni je malo tesko...
pozdrav
imas ovdje od hawkinga -svemir u orahovoj ljusci
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... c&start=25

ako ti nije problem downloadati oko 100 mb... da dobijes jasniju sliku.
encian
Posts: 1309
Joined: 22/12/2006 15:42

#20

Post by encian »

dobro jutro svima

gost123: hvala. evo skidam. jesi li procitao? ja jesam nesto njegovo, ali ne sluzi me pamet sta.
Gost123
Posts: 457
Joined: 05/06/2006 12:03

#21

Post by Gost123 »

encian wrote:dobro jutro svima

gost123: hvala. evo skidam. jesi li procitao? ja jesam nesto njegovo, ali ne sluzi me pamet sta.
sta citao, i skenirao:)
dobra knjiga, dovede u red pricu o strunama, m-teoriji, p-branama i slicno. dosta ilustracija ima, fina knjiga. imas tamo na nekoj stranici i "buducnost svemira i drugi eseji", pa nije zgoreg procitati:)
User avatar
Arminovski
Posts: 1203
Joined: 30/09/2005 19:05
Location: Norma cluster

#22

Post by Arminovski »

[quote="NIN"]
Bitno je to da se shvatanje prostora u kojem zivimo polako mjenjaja u produktivno-pozitivistickom smjeru, i to inflatornom putanjom. Vidim da ste vas dvoje puni pitanja ali cu vam reci da i ja sto vise zalazim u ovu literaturu samo mi se vise upitnika pojavljuje iznad glave :? ... :D
[/quote]
Nemoj zezat... zar i ti??? Dobrodosao u klub. Elem..
Produktivno-pozitivisticki smjer sa ujedno inflatornom putanjom??? :? Bez uvrede ali nekad stvarno pretjeras... Zar nije bilo jednostavnije rijeci?

[quote="NIN"]
Ulazimo u sferu Antropskog nacela pa ne bi dalje da petljam. :)
[/quote]

Samo ti petljaj. Ako se zapetljas sigurno ce biti onih sto ce te ispetljati... Samo nemoj da te cuje ekipa sa onog drugog foruma. (znas vrlo dobro kojeg) ;)

Dosta zezanja od moje strane.
Tema je lijepa. Nadam se dobrom nastavku.
User avatar
NIN
Posts: 6187
Joined: 15/02/2006 20:18
Location: Via Lactea, Orion Arm

#23

Post by NIN »

Arminovski wrote:[quote="NIN"]
Bitno je to da se shvatanje prostora u kojem zivimo polako mjenjaja u produktivno-pozitivistickom smjeru, i to inflatornom putanjom. Vidim da ste vas dvoje puni pitanja ali cu vam reci da i ja sto vise zalazim u ovu literaturu samo mi se vise upitnika pojavljuje iznad glave :? ... :D
Nemoj zezat... zar i ti??? Dobrodosao u klub. Elem..
Produktivno-pozitivisticki smjer sa ujedno inflatornom putanjom??? :? Bez uvrede ali nekad stvarno pretjeras... Zar nije bilo jednostavnije rijeci?
NIN wrote: Ulazimo u sferu Antropskog nacela pa ne bi dalje da petljam. :)
Samo ti petljaj. Ako se zapetljas sigurno ce biti onih sto ce te ispetljati... Samo nemoj da te cuje ekipa sa onog drugog foruma. (znas vrlo dobro kojeg) ;)

Dosta zezanja od moje strane.
Tema je lijepa. Nadam se dobrom nastavku.[/size][/quote]

... :D ..., jeste da se moze itekako jednostavnije ali sta cu kad se volim igrati terminima, ... :D ...

Sto se tice Antropskog nije ono problem nego je bilo prijevremeno sto se razgovora tice.

A dio ekipe..., :D ..., ne bi trebali da se plaho petljaju jer tamo ima dovoljno tema za njima bitne stvari, hehe... :)

Uzdravlje pa nastavimo...
User avatar
NIN
Posts: 6187
Joined: 15/02/2006 20:18
Location: Via Lactea, Orion Arm

#24

Post by NIN »

Još malo o vodi na Marsu

Image
NASA-in orbiter Mars Reconnaissance otkrio je spojeve, ili napukline, koje su prije više milijuna godina možda služile kao podzemni kanali za vodu

Koliko se puta može 'otkriti' voda na Marsu? Orbitalne kamere pronašle su drevne, vodom izlokane doline 1970-ih, a mladi, vodom izderani obronci otkriveni su 2000. godine.

No, roveri su 2004. godine pronašli i tragove kisele površinske vode koja je povremeno navirala na površinu drevnog Marsa.

Sada je instrument HiRISE (High Resolution Imaging Experimenton) s orbitera Mars Reconnaissance, zahvaljujući do sada neviđenom stupnju detalja koje ta kamera hvata, pronašao drugo okruženje za eliksir bilo kakvog života iz povijesti Marsa.
Nanoviji razultati promatranja HiRISE-om predstavljeni su u San Franciscu, na godišnjem sastanku Američkog udruženja za napredak znanosti.
Planetarni geolog Chris Okubo sa Sveučilišta u Tucsonu izvijestio o otkriću pukotina u slojevitim sedimentnim stijenama u Candor Chasmi, odvojku velikog sustava kanjona Valles Marineris.
HiRISE-ova rezolucija od 30 centimetara, što je deset puta bolje od prethodno najkvalitetnije kamere, od početka rutinskih promatranja koja su počela u studenom 2006. godine, dala je nevjerojatni pogled na Mars.
U Candor Chasmi ti su poboljšani detalji otkrili tanke, dugačke i tamne linije koje sijeku svijetlo-tamne slojeve sedimenata. Svaka tamna linija je u području od nekoliko metara okružena svijetlim tonovima.
S tamnim, pokretnim pijeskom koji se vije naokolo, znanstvenici su zaključili da su tamne linije niže napukline u kojima se skuplja pijesak, a koje okružuju viši hrptovi koji ih štite od prodora pijeska.


Image
U krateru Victoria, kojeg proučava rover Opportunity, ima fosiliziranih napuklina

Na Zemlji takve strukture nastaju na mjestima gdje je voda tekla duboko kroz raspukle stijene.
Ukoliko se na Marsu dogodila ista stvar, voda puna otopljenih minerala mogla je kemijski posvijetliti i pojačati okolnu stijenu. Tako bi slabija stijena udaljenija od pukotina lakše erodirala, ostavljajući kanal s hrptovima koji su usporedni napuklini.
"Detalji Marsa koje nam šalje HiRISE čine nas geologe sretnima kao malu djecu", kaže Marjorie Chan sa Sveučilišta u Salt Lake Cityju, koja radi na drevnim napuklinama na Zemlji, sličnima onima koje je HiRISE otkrio na Marsu.
Geolozi, i zemaljski i planetrani, uskoro bi mogli slaviti otkriće novih vodom uzrokovanih pukotina.
HiRISE je "nanjušio" čitav niz sličnih struktura na istočnom obronku u dnu kratera Victoria, kojim, zgodne li podudarnosti, upravo drnda rover Opportunity.

Iskon

Pozdrav...
bc_chupo
Posts: 1356
Joined: 02/08/2006 23:37
Location: Zla2

#25

Post by bc_chupo »

wow :shock:
Post Reply