Armija BiH mogla je dobiti rat

wanderer

Post by wanderer »

Ovo za KLjuica se slazem, mada je i on bio jebivjetar. Pitanje je medjutim koliko dugo bi on mogao zadrzati podrsku Hrvata iz Hercegovine. Zvuci paradoksalno, ali sa njima bi mu posao bio i tezi nego sa Bosnjacima.

U rat smo svi usli sa razlicitim predispozicijama, tako da je taj ujedinjeni front tesko bilo postici u tako kratkom vremenu. Ovo naravno ne opravdava skoro totalnu "lokalnu" neizainteresovanost da se odnosi poboljsaju.
zico

Post by zico »

Oruzje iz islamskih zemalja koje je i 1992. 10% dolazilo ARBiH (i to ono uglavnom neispravno), a 90% ostajalo u Hrvatskoj. ARBiH nije tokom rata dobila sve skupa 1.000 novih pusaka.
Pazi sada....U Jugi je bilo oko 9 milion Srba i Crnogoraca,4 i pol milijuna Hrvata,oko 2 miliona Bošnjaka.Srbi i Crnogorci ćopili skoro 99% oružja JNA i
TO ,Hrvati pokupovali nešto oružja ali najviše ukrali Bošnjacima...
Bošnjaci pored toga što su bili uskraćeni i oružjem,nesreća im dodijeli da su okruženi i zlim Hrvatima preko čijeg bi teritorija mogla ići logistička opskrba ABiH iz islamskih zemalja(pritom nije bitno što si ti komunist i ateist),i onda što se desi...ABiH dođe,barem si ti tako napisao nedavno ,na 8 km od Širokog..Istog onog Širokog koji je aplaudirao Aliji dok je ovaj vikao Pustite tenkove,to je naša vojska...
Zanima me da li su te prodore ,a koliko ja znam ABiH je stvarno ostvarila progres u odnosu na HVO(pogotovo u Srednjoj Bosni),ostvarili sa onih 10% oružja ,mahom neispravnog !!!
zico

Post by zico »

Ako su se pokušali dogovoriti ne znači i da su se dogovorili.(Karađorđevo)
A sem toga ko garantira za držanje u skladu sa takvim sporazumima...
Pa nije to nekakav međudržavni sporazum..U takvim vrstama dogovora,dogovor je jak onoliko koliko su jaki argumenti.
Pa iz doba Karađorđeva je i pokušaj puča i hapšenja slovenskih i hrvatskih političara,u 9 mjesecu 1991 je izvršeno raketiranje Banskih dvora,nedavno je objavljen Testament Jovana Raškovića u kojem ovaj
zadnji navodi kako mu je Slobo otvoreno naredio još 90te da uništi za
početak turizam po Hrvatskoj...
Treba spomenuti i da je jedan dio Bošnjačkih intelektualaca pokušao ostvariti deal sa Slobom(Zulfirkapašić'-Filipović)..
Mislim da je već sve bilo dogovreno,ali čini mi se da je proglašenje neovisnosti BiH Srbe razljutilo...ili možda griješim...

Da me ne bi krivo razumjeli,ne branim logore po Hercegovini i slične stvari ali ne nislim da je stvarnost crno bijela
Neovisnjak

Post by Neovisnjak »

kekec wrote:Istoricar.
Vidi se da si o svemu gore navedenom obavjesten iz novinskih clanaka.
10 posto si u pravu, a ostatak je dalje od istine. :)
Ukratko:
1. Mnogo je bosanaca ucestvovalo na pocetku rata u Hrvatskoj u jedinicama hrvatske vojske (zengama).
Koji su to casnici iz Armije ucestvovali u pokoljima nad Hrvatima?
2. Dogovor o podjeli BiH izmedju S i H je postojao i to je nepobitna cinjenica. Uvjerili smo se na svojoj kozi, a o sastancima i dogovorima da ne pricamo.
3. Malo je besmisleno tvrditi da je neko ko je bio izbjeglica u Hrvatskoj mogao tvrditi da nije dobio pomoc kao izbjeglica u H. Nema logike. Mozda je neko tvrdio da pomoc iz inostranstva, koja je slata izbjeglicama, nije do njih dolazila. A sta mislis da li je ovo tacno? Ja znam da jeste. Raspitaj se malo o pomoci iz Italije, a koja je otisla domacim, a ne izbjeglicama.
4. Hrvatska je poslala pomoc u oruzju, samo je pitanje kome u BiH. Vise je oruzja kupljeno od srpskih taldzija, nego sto je dobiveno od H. A sa druge strane trebalo je naoruzati i Armiju koja ce se boriti sa Srbima i tako ustediti trud i hrvatske zivote. O biznisu ( svercu) izmedju S i H na linijama dodira ne treba ni govoriti.
Sto se tice koridora, cini mi se da nije ni presjecen, samo je suzen. Odlazak HV nije dosao zbog AI i HS, nego zbog toga sto je postojala opasnost da se iz Srbije posalju dodatne snage na koridor, pa je bolje otici, nego se za bosance boriti.
5. Sto se tice AI, tu si dobro u pravu. Da je bar znao sta hoce.
6. I bilo je nekih elemenata islamske drzave ili ponasanja, ali pomisao da bi BiH bila islamska drzava je velika greska hrvatskog rukovodstva koje nije bilo sposobno da skonta nemogucnost takvog uredjenja. Ili su mozda oni stvarali klimu ubjedjenja o BiH kao buducoj islamskoj drzavi. ;-)
7. U vezi generala Santica ne znam mnogo, ali ipak treba imati nesto konkretno za optuzbu.
8. Eto borci- starjesine Armije ispadose papci, jer se nisu znali zastititi od napada sa boka. S druge strane u HV ispadose svi komandosi, sve "delte" i "omege", bolji od marinaca USA. A mozda i jeste cim ste kninsku Krajinu "oslobodili" za dan-dva. :-)
Redom.
1. Napisao sam da su časnici koji su zapovijedali armijom BiH 1995. 1991. uglavnom bili u JNA. Mnogi Bošnjaci su se pridružili Hv za rat i najiskreniej im hvala. Nedaleko od kuće mojih roditelja postoji jedno vikend naselje. U njemu vikendice ime 4 časnika HV bošnjačke narodnosti. Mnogo ih je širom Hrvatske. svaka im čast i ja sam im, kao Hrvat i državljanin RH neizmjerno sam zahvalan.I zato mislim da bi bilo bezobrazno kada bi mi Hrvati tražili veliku zahvalnost od Bošnjaka za pomoć izbjeglicama. Na neki način, to smo dužni Bošnjacima koji su se borili za našu zemlju. Ipak, morati češ priznati da su do 1995. iz vrh Armije BIH udaljeni svi časnici koji su bili u HV. Isto tako, morati češ priznati da su početkom rata bosanski Hrvati odigrali veliku ulogu u organizaciji obrane, posebno Tuzle. Svi su smijenjeni. Uostalom i Englez piše da je Armija BIH prerasla u bošnjačku vojsku i da se Alija okružio časnicima iz JNA. Jebi ga, morali su biti poslušni jersu imali putrana glavi.
Odgovoreno u prethodnom postu.
Postojao. Milošević izradio Franceka. platili ga svi, najviše Bošnjaci ali ni Hrvati nisu ostali bez porcije.
3. Često se čulo. Ne toliko od samih izbjeglica koliko od vođa. Npr, Adil Zulifkarpašić. Bilo je mnogo mutikašenja sa humanitarnom pomoći. Moj otac je radio u Njemačkoj. sakupili pomoć , kupili posve nove stvari i poslali lokalnom župniku (Žufika, Križevci). Ništa nije došlo do stradalnika.
4. Hrvatska je slala pomoć u oružju. Osobno sam ga utovarivao u kamione. Vozači Bošnjaci. Smjer srednja Bosna.Koliko je tog oružja došlo do onih kojima je bilo namijenjno druga je stvar. U Bihać je slano helikopterima cijelo trajanje rata. Istina je da je Hrvatska sve vrijeme pothranjivala ratu BiH ne radi Bošnjaka ili Bosne već radi sebe. Bihać je pomagan jer su bili svjesni da ako padne Bihać tada ništa od zauzimanja Krajine. Isto tako , Oluju je omogućio napad na Srbrenicu. Kao prvo politički. Pokoljje omogućio napad na zonu UN, a Krajina je to bila. Drugo, Krajina je imala (bez istočne Slavonije) oko 150 000 stanovnika. Znači oko 50000 muškaraca 20-50godina. Za oluje jedna brigada je bila na koridoru, Elitne jedinice u istočnoj Bosni. Znači da su se u Krajini nalazili uglavnom "trećepozivci", njih tridesetak tisuća u vojnim jedinicama. Kako se 20000 vojnika R. Srpske nalazilo u Istočnoj Bosni ni Republika srpska nije imala čime im pomoći. Tome treba dodati da su najbolje jedinice Krajine napadale Bihać. HV je sa 120 000 vojnika napala 15-20 000 staraca i brzo ih rasturila.
4. EU je uputila posmatrače (sladoledare) na granicu. istovremeno iz Srbije su pristigle nove snage. Kada je odbijena deblokada Sarajeva Hv se povukla da izbjegne bitku. Tu si u pravu. Tuđmanova taktika je bila napasti, zauzeti što se može u tri dana , sklopiti primirje. Čekati novu priliku.
5. Tuđman je znao. Nažalost.
6. Slažem se.
7. Otišao na pregovore. Nikad se nije vratio.
8. Rezultati na bojištu govore sve. Treba uzeti u obzir da su bili u različitom položaju. Armija BiH je stalno bila u ratu. Od 1992. HV je imala taktiku stalnog osmatranja i napada kada bi se vidjelo gdje je protivnik slab. HV nikada nije napala ako nije bar tri puta bila jača od Srba na izabranom području. Dobar primjer je desant preko Save za Oluje. Domobrani iz Novske su počeli uvježbavati forsiranje Save još 1993. Nakon dvije godine vježbi nisu imali pojma o borbi u planinama ali su se znali boriti u riječnim dolinama. Ne znam da li je Armija BiH bila u mogućnosti da dvije godine vježba jedinice, a da ih ne koristi u borbi. Vjerujem dabi i Armija BiH bil asposobna zaisto što i HV da je imala slične uvjete. 1992-1995 HV sve zajedno nije imala 6 mjeseci aktivne borbe. Ostalo vježbe. Sv esnage upotrijebljen etek za Oluju. Do tadaisključivo profesionalne brigade ojačane mjesnim domobranima. Starješine Srmije BiH su se možda i znale zaštiti od napada s boka. Osobno smatram da su razlozi za ta suluda srljanja bili više političke nego vojne prirode
mostarac

Post by mostarac »

zico wrote:
Oruzje iz islamskih zemalja koje je i 1992. 10% dolazilo ARBiH (i to ono uglavnom neispravno), a 90% ostajalo u Hrvatskoj. ARBiH nije tokom rata dobila sve skupa 1.000 novih pusaka.
Pazi sada....U Jugi je bilo oko 9 milion Srba i Crnogoraca,4 i pol milijuna Hrvata,oko 2 miliona Bošnjaka.Srbi i Crnogorci ćopili skoro 99% oružja JNA i
TO ,Hrvati pokupovali nešto oružja ali najviše ukrali Bošnjacima...
Bošnjaci pored toga što su bili uskraćeni i oružjem,nesreća im dodijeli da su okruženi i zlim Hrvatima preko čijeg bi teritorija mogla ići logistička opskrba ABiH iz islamskih zemalja(pritom nije bitno što si ti komunist i ateist),i onda što se desi...ABiH dođe,barem si ti tako napisao nedavno ,na 8 km od Širokog..Istog onog Širokog koji je aplaudirao Aliji dok je ovaj vikao Pustite tenkove,to je naša vojska...
Zanima me da li su te prodore ,a koliko ja znam ABiH je stvarno ostvarila progres u odnosu na HVO(pogotovo u Srednjoj Bosni),ostvarili sa onih 10% oružja ,mahom neispravnog !!!
Prvo ja iako sam komunista, ne mogu poreci cinjenicu da je ARBIH prvenstveno naoruzavao IRAN i ostale islamske zemlje, a oruzje je doturano uglavnom avionima UN-a (sto su ovi debelo placali), jer su hercegovacki i hrvatski ventili bili zatvoreni jos pocetkom rata. Sve sto je islo preko hrvatske ARBiH nije nikako dobijala, ili je dobijala mrvice, ili je dobijala to u artiljerijskoj vatri hrabrih bojovnika po civilima. To je bio nacin naoruzavanja ARBiH.
Drugo ARBiH je zaplijenila dosta oruzja u svojim akcijama, a posebno u akciji oslobadjanja okupiranih Sjevernog logora i Bijelog Polja (sa 2500 metaka je izvedena ta akcija)
Trece, znao je Siroki sto aplaudira Aliji i nije skutore niko zedne preko vode preveo, a HVO je bio separatisticka vojska u Bosni i Hercegovini isto kao i vojska RS i tu stoji znak jednakosti bez ikakve razlike i ARBiH kao vojska koja se borila za oslobodjenje BIH je isla i na Siroki kao sto je isla i na Vlasic. Razlika je bila samo u oznakama onih protiv kojih se islo, a oni su bili potpuno isti jer i jedni i drugi su se borili protiv Bosne i Hercegovine i bili zlocinacke formacije koje su cinile genocid sistemski, planirano i uz pomoc drugih drzava.
wanderer

Post by wanderer »

zico wrote:Ako su se pokušali dogovoriti ne znači i da su se dogovorili.(Karađorđevo)
Ovo boldirano je, iz nekog razloga, kod nas zaista vrlo tesko za shvatiti. Sto se tice podjele BiH, tu su se vjerovatno dosta dogovorili. Medjutim, niti su tu i jedan i drugi bili iskreni (to bi im obojici bio presedan), niti je time posao zakljucen. Tukiju je puno vaznija bila Slavonija, Dubrovnik i prevlaka, nego 80% teritorija BiH o kojima su pregovarali.
kekec

Post by kekec »

Suvise veliku oblast, odnosno siroku temu, prostorno i vremenski, pokrivamo komentarima, da je nemoguce na sve odgovarati. Ima istine u svemu, a sta je prava istina to znaju samo oni koji su licno dozivjeli. Mozemo raspravljati uopsteno, ali je to ipak neefikasno.
Ako se pojavi "uza" tema", mozemo se ukljuciti, a ovako, stoj mi dobro i do pisanja. :)
Neovisnjak

Post by Neovisnjak »

kekec wrote:Suvise veliku oblast, odnosno siroku temu, prostorno i vremenski, pokrivamo komentarima, da je nemoguce na sve odgovarati. Ima istine u svemu, a sta je prava istina to znaju samo oni koji su licno dozivjeli. Mozemo raspravljati uopsteno, ali je to ipak neefikasno.
Ako se pojavi "uza" tema", mozemo se ukljuciti, a ovako, stoj mi dobro i do pisanja. :)
Slažem se.
Sad mi je već žao što sam pokrenuo raspravu jer je istrolovan naziv teme. Da zaključim moje mišljenje o hrvatsko-bošnjačkim odnosima. Moramo otvoriti raspravu o događajima devedesetih bez ljutnje i pristranosti. Navijanjem nećemo doći do dobrih zaključaka. To je presudno za naša dva naroda (države) jer Srbi nisu odustali od stvaranja Velike Srbije. Više ih je nego nas zajedno. Armija BiH je svedena na deset tisuća ljudi, od čega trećina Srba. Za dvadeset godina u BiH neće biti 30 000 ljudi koji se znaju koristiti oružjem pa će biti laka meta za Srbe. Kad padne BIH jao si ga Hrvatskoj. Znam, mnogi će reći da više neće biti rata, da ćemo biti u EU, i sl. Ali, ja sam malo mator pa se sjećam osamdesetih i znam da je netko 1980., kada smo sredili Ruse u Moskvi u košarci pa je cijela SFRJ slavila, rekao da 1992. Juge neće biti i da ćemo se klati ljudi bi mu rekli da je lud. Smatram da s emoramo držati zajedno, a da bismo to mogli moramo biti iskreni jedni prema drugima. Nepovjerenje nas je puno koštalo.
U slijedećem postu se vraćam na temu.
Neovisnjak

Post by Neovisnjak »

Da li je Armija BiH mogla dobiti rat?
Jeste, ali ga je mogla i izgubiti. Previše je varijabli bilo u toj jednadžbi. Odnos sa Hrvatima, međunarodna zajednica, reakcija Srbije, itd.
Prvo j epotrebno definirati pobjedu.
Ajd da bi to značilo zauzeti cjelokupni teritorij BiH. Teško.
Zauzeti područje zapadno od Brčkog.
Samostalno, teško ali moguće uz velike gubitke.
Zajedno s Hrvatima- realno, ali HV nije napredovala prema Banja Luci da bi je predala Bošnjacima već da bi se imala ćime "džorati" za istočnu Slavoniju.
Ipak mogući su razni scenariji.
1. Optimalni-za Armiju BiH.
Armija BiH, samostalno ili s HV i HVOom zauzima područje zapadno od Brčkog. Srbija se ne uključuje u rat pau daljnim borbama potiskuje bosanske srbe preko Drine. Hrvati u BiH se tadanalaze u situaciji ili da prihvateBošnjački diktat ili da pruže otpor pri čemu se Hrvatska zbogpritiska međunarodne zajednice ne uključuje u ratpa Bošnjaci zauzimaju cijelu BiH. LIjepo zvuči? Vjerujem dase ovakav scenarij sviđa svima koji tvrde daje trebalo nastaviti rat.
2. Katastrofalan za Armiju BiH.
Armija BiH napada Banja Luku ali biva odbijena jer se Hrvatska povlači u zamjenu za Istočnu Slavoniju.
Istovremeno gubi podršku SAD. U Banja Luci strada masa srpskih civila za bombardiranja (grad se drugačije ne može zauzeti) pa gubi status žrtve, a samim tim i podršku svjetskog javnog mnijenja. To koristi Srbija i ulazi u rat. Armija BIH je u međuvremenu potrošila većinu ratnog materijala. Hrvatska joj ga ne šalje i sprečava dopremu jer se dogovorila sa Srbijom. Srpska vojska prodire od Ilijaša prema Travniku koristeći se hrvatskim enklavama i odsijeca Bošnjačke jedinice. Drugi klin prodire prema Ozrenu i razdvaja Tuzlu i Zenicu. Na taj način u Srednjoj Bosni nastaju tri opkoljena područja. U međuvremenu srpske snage zauzimaju Goražde i masakriraju stanovništvo. Bihać je u teškom položaju. Većina snaga brani se na Sani od napada ojačanih snagaiz Banja Luke. U međuvremenu Hrvatska naoružava pristalice F. Abdića (tadase nalaze u Kupljenovu) koji napadaju s leđa i zauzimaju Bihać, a onda zajedno s srpskom vojskom uništavaju Armiju BiH. U drugoj varijanti pozivaju Hv koja ulazi u Bihać i brani granicu na Uni prepuštajući 5. korpus Srbima. Dolazi zima. U izoliranim područjima srednje Bosne dolezi do gladi. Narod se okreće protiv SDA. Pojavljuju se lokalni Abdići koji sklapaju mir sa Srbima ili se čak bore protiv Armije BiH. Rezultat: BiH je podijeljena Između Hrvatske (I srbije Granica- Lašva i Una. Ali Srbima nije dovoljno pa napadaju Hrvate. U prve redove isturaju bošnjake koji su pripali njima , Hrvatska isto čini sa svojim bošnjacima. Bošnjačka naciaj nestaje u bratoubilačkom ratu. Vjerojatno su nao ovo mislili oni koji su napisali daArmija BiH nije mogla dobiti rat.
danas

Post by danas »

Fair Life wrote:
danas wrote:intervju u cjelosti je vise nego zanimljiv; od analize madjunardone ljevice, do uvida u rad haga, te do vojne analize rata u BiH... ali izgleda da niko nije ni procitao sta covjek govori... :roll: sta ima nama neki levat iz cambridge-a govorit, ha ja... :-?
Ha ja...
Da je kakav nas, pa hajde-de, al' on palamudzija s Cambridge-a...

Jok !

Ha ja...
pa nas je :D malkice :D
ako se racuna sto mu je mater hrvatica :D :)
airman1

Post by airman1 »

Jedini nacin da ABiH dobije rat je bio da se uspjesno sprijeci bilo kakvo ucesce Srbije i Hrvatske u ratu u BiH. U tom slucaju, ta mogucost bi mogla postojati. E sad je problem u tome sto bi pobjeda ABIH u ratu dovela do masovnog egzodusa Srba i Hrvata iz BiH i postavilo bi se pitanje o zamjeni uloge "branilac-agresor". Sustina svega ovoga je da rat kakav je bio nije bilo moguce zavrsiti nicim drugim osim nekakvim mirovnim sporazumom ako se mislilo sprijeciti ili podjelu zemlje ili iseljenje nemuslimana iz BiH. Da su jednice 2 korpusa ABiH osvojile Bijeljinu mislite li da bi iko od Bijeljinskih Srba tamo ostao? I sta onda, kako dalje pricati o nekakvoj "Normalnoj Bosni", a ovamo u Bosni ostali samo muslimani. Sa tog stanovista gubi se svaka pozicija "branioca". Bilo bi idealno da je nas rat bio cista agresija, to bi bilo lako, ali nije. Agresora istjeras i kraj, ali je problem kada ti pola drzave ima iste stavove sa agresorima, a nakana branioca je da ocuvaju jedinstvenu drzavu sa istim pravima za sve, kao "nekada". U BiH okolnostima sve sto se ABiH mogla nadati je da prisili druge dvije strane na nekakve pregovore kako bi se rat zavrsio. ABiH je to i postigla, uopce ne sumnjam da bi pozicija za pregovore bila znatno gora po Bosnjake, bez ABiH i onoga sto je ista postigla. To je prava sustina pobjede ABiH. Da li je ta pozicija mogla biti bolja? Mogla je, ali je mogla biti i puno gora.
Tako da je ovo zaista prilicno suplja tema jer rijesenje ovog rata nije bilo na bojnom polju, vec kod politicara koji su ga i zapoceli.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

wanderer wrote:
zico wrote:Ako su se poku¹ali dogovoriti ne znaèi i da su se dogovorili.(Karaðorðevo)
Ovo boldirano je, iz nekog razloga, kod nas zaista vrlo tesko za shvatiti. Sto se tice podjele BiH, tu su se vjerovatno dosta dogovorili. Medjutim, niti su tu i jedan i drugi bili iskreni (to bi im obojici bio presedan), niti je time posao zakljucen. Tukiju je puno vaznija bila Slavonija, Dubrovnik i prevlaka, nego 80% teritorija BiH o kojima su pregovarali.

Jok nisu se dogovorili ...
mozda nisu o tome sta ce piti :D, ali jesu o mezi
ali kasniji dogadjaji .... i saradnja na Kiseljaku, Zepcu, Livnu... sa cetnicima pokazuje da je dogovor ipak obuhvatio zehricu vise nego sto je sama meza ;)
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

Neovisnjak wrote:
kekec wrote:Suvise veliku oblast, odnosno siroku temu, prostorno i vremenski, pokrivamo komentarima, da je nemoguce na sve odgovarati. Ima istine u svemu, a sta je prava istina to znaju samo oni koji su licno dozivjeli. Mozemo raspravljati uopsteno, ali je to ipak neefikasno.
Slažem se.
Sad mi je već žao što sam pokrenuo raspravu jer je istrolovan naziv teme. Da zaključim moje mišljenje o hrvatsko-bošnjačkim odnosima. Moramo otvoriti raspravu o događajima devedesetih bez ljutnje i pristranosti. Navijanjem nećemo doći do dobrih zaključaka. To je presudno za naša dva naroda (države) jer Srbi nisu odustali od stvaranja Velike Srbije. Više ih je nego nas zajedno. Armija BiH je svedena na deset tisuća ljudi, od čega trećina Srba. Za dvadeset godina u BiH neće biti 30 000 ljudi koji se znaju koristiti oružjem pa će biti laka meta za Srbe. Kad padne BIH jao si ga Hrvatskoj. Znam, mnogi će reći da više neće biti rata, da ćemo biti u EU, i sl. Ali, ja sam malo mator pa se sjećam osamdesetih i znam da je netko 1980., kada smo sredili Ruse u Moskvi u košarci pa je cijela SFRJ slavila, rekao da 1992. Juge neće biti i da ćemo se klati ljudi bi mu rekli da je lud. Smatram da s emoramo držati zajedno, a da bismo to mogli moramo biti iskreni jedni prema drugima. Nepovjerenje nas je puno koštalo.
U slijedećem postu se vraćam na temu.
ovdje je covjek 100% u pravu.... :(

razoruzase nas na "fin i kulturan" nacin
jusuff

Post by jusuff »

interesantno, mogao sam i ja dobiti na lotu da sam prekrizio ove brojeve: 1, 14, 23, 28, 34, 37.
ehhh, gdje mi je bila pamet :D
gardamos22

Post by gardamos22 »

Armija RBiH NIJE mogla dobiti BITKE, ali jeste rat.

Medjutim prije nego sto pomislite da mislim da je bio dobar korak da se rat nasatvim ZELIM DA NAGLASIM DA U OVOM SLUCAJU SU BITKE VAZNIJE NEGO RAT!

A RBiH je MOZDA mogla osloboditi vise teritorije oko Sarajeva, srednje Bosne i oko Bihaca, medjutim GORAZDE SE NIJE MOGLO BRANITI!! Au GZ 1995 je bilo oko 76,000 stanovnika!!!

Prema tome, da li je 76,000 zivota vrijednije od dobitka rata - NIJE!!

Lahko je analiticarima iz Londana i iz drugih gradova sada proracunavati kako je rat se mogao odvijeti medjutim mi koji smo zivili pod snajpeima i cetnickim bajonetama i gladju i zedju znamo vrijednost MIRA!

TAKODJE MISLIM DA STVARNO JE VISE POSTALO BEZOBRAZNO kako uvijek se spominje oruzije koje su nam donirala "arapske" zemlje - mada jedine zemlje koje su nam donirale ZNACAJNIJU kolicinu oruzija su Iran i Pakistan (novcano!). ZASTO NIKADA NE SPOMENETYE DA JE USA naoruzala ARBiH u najvecoj kolicini!? Mozda neki namjerno zbog mrznje prema Americi a drugi bez znanosti, medjutim vazno je znati i zahvaliti se.
U Visokom nije dolijetalo oruzije sa UN avionima kao sto ste neki vec rekli, vec su doljetali sa Americkim avionima i Iranskim. Takodje postoje arhiva informacija zalbe Kanadskih UN vojnika koji su se zalili UN da cuju zvuk teretskih aviona kako slijecu u Visoko! UN je imao i nekakvu istragu ali nisam siguran dokle je to doguralo.
gardamos22

Post by gardamos22 »

Armija RBiH NIJE mogla dobiti BITKE, ali jeste rat.

Medjutim prije nego sto pomislite da mislim da je bio dobar korak da se rat nasatvim ZELIM DA NAGLASIM DA U OVOM SLUCAJU SU BITKE VAZNIJE NEGO RAT!

A RBiH je MOZDA mogla osloboditi vise teritorije oko Sarajeva, srednje Bosne i oko Bihaca, medjutim GORAZDE SE NIJE MOGLO BRANITI!! Au GZ 1995 je bilo oko 76,000 stanovnika!!!

Lahko je analiticarima iz Londana i iz drugih gradova sada proracunavati kako je rat se mogao odvijeti medjutim mi koji smo zivili pod snajpeima i cetnickim bajonetama i gladju i zedju znamo vrijednost MIRA!

TAKODJE MISLIM DA STVARNO JE VISE POSTALO BEZOBRAZNO kako uvijek se spominje oruzije koje su nam donirala "arapske" zemlje - mada jedine zemlje koje su nam donirale ZNACAJNIJU kolicinu oruzija su Iran i Pakistan (novcano!). ZASTO NIKADA NE SPOMENETYE DA JE USA naoruzala ARBiH u najvecoj kolicini!? Mozda neki namjerno zbog mrznje prema Americi a drugi bez znanosti, medjutim vazno je znati i zahvaliti se.
U Visokom nije dolijetalo oruzije sa UN avionima kao sto ste neki vec rekli, vec su doljetali sa Americkim avionima i Iranskim. Takodje postoje arhiva informacija zalbe Kanadskih UN vojnika koji su se zalili UN da cuju zvuk teretskih aviona kako slijecu u Visoko! UN je imao i nekakvu istragu ali nisam siguran dokle je to doguralo.
ak-47

Post by ak-47 »

gardamos22 wrote:Armija RBiH NIJE mogla dobiti BITKE, ali jeste rat.

tacno je da je Amerika bila najveci donator oruzja za ARBiH ali oruzje koje su slali Iran i Pakistan je dolazilo u najtezim momentima i vrijednost tog oruzja je neprocijenjiva da recimo nije bilo protivtenkovskih raketa koje su stigle iz bratskog Pakistana na samom pocetku rata uspio bi onaj agresorski napad kad su krenuli iz pravca Ilidze i preko skenderije krenuli da osvoje predsjednistvo da je taj napad uspio mi danas nebi ovdje razgovarali.Americko oruzje je stizalo u 94. i 95. kada je Bosna bila odbranjena i kada vise nije bilo nikakve opasnosti po njen opstanak.
DiplomataSaSela

#93 d

Post by DiplomataSaSela »

Ovi koji nekako olako izgovaraju da je ARBiH mogla dobiti rat,ukljucujuci i ovog "poznatog"nazovi experta...ko da previse vremena provode na play station.Cinjenica da je rat stao kad smo poceli napredovat a je li mogla dobiti rat...uz kurvu Evropu(francuzi,englezi,rusi...)interesdziju Ameriku,Franjinu kurvanjsku Hrvatsku,cinjenicu da srbija nije upotrijebila sav svoj arsenal naoruzanja,embargo,UN sa raznim Butrosima,Akasijima i drugim bjelosvjetskim smecem,moralom koji nije bio ni blizu onog iz 92'...je li mogla dobiti...ne znam
Prenj

#94 Re: d

Post by Prenj »

DiplomataSaSela wrote:Ovi koji nekako olako izgovaraju da je ARBiH mogla dobiti rat,ukljucujuci i ovog "poznatog"nazovi experta...ko da previse vremena provode na play station.Cinjenica da je rat stao kad smo poceli napredovat a je li mogla dobiti rat...uz kurvu Evropu(francuzi,englezi,rusi...)interesdziju Ameriku,Franjinu kurvanjsku Hrvatsku,cinjenicu da srbija nije upotrijebila sav svoj arsenal naoruzanja,embargo,UN sa raznim Butrosima,Akasijima i drugim bjelosvjetskim smecem,moralom koji nije bio ni blizu onog iz 92'...je li mogla dobiti...ne znam
Joj sto me nervirate, na stranu naslov koji su postavili Dani, pa je li iko procitao intervju kako treba:

DANI: Pitanje od milion dolara: da li je ARBiH mogla nastaviti borbu u oktobru 1995., kada je potpisano primirje, mada su neki njeni elementi bili već na teritoriji Prijedora?

HOARE: To bi bilo vrlo teško i to uglavnom zbog nepouzdanosti "hrvatskog elementa". S obzirom na to da je hrvatska podrška u najmanju ruku bila sumnjiva, svaki nastavak borbe bio bi težak za ARBiH. Ali, ono što bih volio reći jeste da je u čisto vojnim okvirima ARBiH bila u puno povoljnijoj situaciji nego 1993. A tada su bošnjačke vlasti odbile Owen-Stoltenbergov plan i odlučile se za borbu u trenutku kada se činilo da će izgubiti rat. Dvije godine kasnije, kada su u boljoj situaciji, kada dobijaju rat, oni se odlučuju na primirje. Izetbegović vjerovatno nije mogao osloboditi cijelu zemlju, ali da je bio malo čvršći, mogao je dobiti mnogo više. Mislim da je bio previše uskogrud, da je imao previše poštovanja prema Amerikancima koji su tražili prestanak rata. U tom trenutku sva američka opozicija bila je na strani BiH, i da je igrao malo bolje, Izetbegović je mogao dobiti mnogo bolji deal. Amerikanci su prijetili Izetbegoviću da će ga prisiliti na obustavu ofanzive, ali to su bili prazne prijetnje: on je bio u situaciji da ozbiljno osramoti Clintona, i nije trebao dopustiti da bude zastrašen. S druge strane, moja familija i prijatelji ne bi ginuli u tom ratu, i ne želim reći da je trebalo nastaviti rat, ali ako vjerujete da se bolje predati, čemu onda tri godine rata uopće? Zašto se niste predali na početku rata ili 1993.? Da li je bilo potrebno ratovati još dvije godine za Dejtonski sporazum? Za dejtonsku Bosnu i Hercegovinu se niko nije borio, i ako već hoćete da ratujete, onda ratujete dok ne ostvarite neki razuman cilj.
DiplomataSaSela

#95 d

Post by DiplomataSaSela »

To je drugo Prenj.Govorimo je li ARBiH mogla dobiti rat a ne kao u textu da je mogo dobiti bolji deal.O tome cemo razmisljati citav zivot.Jebiga...do Dana je i naslova.Valjda da se prodaju bolje kao i obicno
ak-47

#96 Re: d

Post by ak-47 »

DiplomataSaSela wrote:Ovi koji nekako olako izgovaraju da je ARBiH mogla dobiti rat,ukljucujuci i ovog "poznatog"nazovi experta...ko da previse vremena provode na play station.Cinjenica da je rat stao kad smo poceli napredovat a je li mogla dobiti rat...uz kurvu Evropu(francuzi,englezi,rusi...)interesdziju Ameriku,Franjinu kurvanjsku Hrvatsku,cinjenicu da srbija nije upotrijebila sav svoj arsenal naoruzanja,embargo,UN sa raznim Butrosima,Akasijima i drugim bjelosvjetskim smecem,moralom koji nije bio ni blizu onog iz 92'...je li mogla dobiti...ne znam
Ako je meni namjenjen ovaj post onda si se preracuno ja nigdje nisam rekao da je ARBiH mogla dobiti rat i licno mislim da nije jer su to sve bile igre zapada i vecih silnika i od srbije i od ARBiH.Zapad ocigledno nije zelio pobjednika u ovom ratu zato su pomagali ARBiH kad je ona bila slabija a kad je ojacala natjerali su je na mir jer da nismo pristali na Dejton Amerika bi vjerovatno digla ruke od nas savez sa hrvatima bi se raspao i vratili bi se na 93. nekome je ocigledno odgovarala ova situacija pola pola a na tok dogadjaja nisu uticali ni Alija ni Radovan ni Slobodan ni Franjo sve mi se nekako cini da su oni svi bili igracke zapada :(
zzzzz

Post by zzzzz »

Znam samo jedno...nikad nebi deblokirali Sarajevo a ni Gorazde, niti bi oslobodili strateske gradove Doboj i Brcko(izbjegavao sam napisati nesto ovako zbog dusmana na forumu), mozda bi jos nesto hajrovali u okolini Prijedora i B. Novog (a i to je pod upitnikom s obzirom na brojnost 5 i 7 Korpusa i eventualnu promjenu kursa Slobe i Franje, cija je Istocna Slavonija jos uvijek bila u rukama ovog prvog (kao kec u rukavu)
Sarafcina

Post by Sarafcina »

zzzzz wrote:Znam samo jedno...nikad nebi deblokirali Sarajevo a ni Gorazde, kao ni oslobodili strateske gradove Doboj i Brcko(izbjegavao sam napisati nesto ovako zbog dusmana na forumu), mozda bi jos nesto hajrovali u okolini Prijedora i B. Novog (a i to je pod upitnikom s obzirom na brojnost 5 i 7 Korpusa i eventualnu promjenu kursa Slobe i Franje, cija je Istocna Slavonija jos uvijek bila u rukama ovog prvog (kao kec u rukavu)

Pouzdano ;)
Doboj je .... pa bilo je pitanje sati ;) .. navodno Alagic je zajebo stvar sa Sanskim Mostom ... a Doboj je vec bio skoro gotov... sa tri strane....
ostalo ... ne znam
Nesferatu

Post by Nesferatu »

7. Ubojstva hrvatskih časnika za pregovora.
To se desilo nekoliko puta u srednjoj Bosni 1993, a i nakon sklapanja saveza general Šantić je ubijen u Bihaću nakon susreta s bošnjačkim zapovjedništvom.
General Santic...Khmm.

General Santic je bio masin-bravar u Kombiteksu u Bihacu prije rata. Na poziv Franjlofa, gubi se iz vida i odlazi negdje u Hercegovinu i Hrvatsku, gdje je "zaradio" cin generala (valjda sa poslusnosti, nije vala bio neke pameti). Nakon toga ga salju u Bihac, njega "generala" da upravlja sa jednom pukovnijom HVO-a, tj. jednim bataljonom ljudi.

U to vrijeme, u Bihacu, nije nijedan oficir ABiH imao cin generala, ukljucujuci Dudakovica, koji je bio komandant korpusa od 15.000 ljudi pa nadalje.

Santicev HVO 1994 godine u Novembru je popustio linije koje su skoro 2 i pol godine bile netaknute, gdje se prakticno nije ratovalo, pobijegli su sa tih linija dok su se cetnici iz Republike Srpske Krajine tj. iz pravca Hrvatske, uputili u paljeljenje i zaranje, ponajprije Hrvatskih sela, koja su se nalazila izmedju Pljesevice i grada Bihaca. Zaustavljeni su tek na samom domaku grada, par stotina metara od gradske bolnice i kasarne Adil Besic. Nepotrebno je istaci, da se u tom momentu glavnina snaga 5-tog korpusa nalazila na potezu Kulen Vakufa-Ripca-Pritoke, gdje je u tadasnjoj akciji, oslobodjen bio najveci komand teritorije BiH, do 1994-te godine. Nazalost, zbog toga sto je Bihac se umalo nasao pred padom, ABiH se povlaci na pocetne polozaje. Tek godinu dana kasnije, u novom napadu, ponovo se osvajaju ovi i jos niz drugih gradova, kasaba i sela...

Nakon ovoga, ABiH je morala uzeti i vratiti cetnike na njihove prijasnje linije tj. na granicu BiH sa RH, koja se nalazi na Pljesevici. U tim akcijama su poginuli neki od najboljih boraca koji su bili iz Bihaca, upravo jer se je jurisalo prsa u prsa, na novoj liniji koja nije bila utvrdjena. Dosta je ljudi bilo zalutalo, ostalo iza ledja i slicno. Uglavnom, kad se sve uzme i sabere, Santiceva sposobnost je stala nekom na zulj. Taj neko je generala uzidao u cementni blok i dan danas pociva negdje na dnu Une. Taj neko je Hamdija Abdic Tigar. Tadasnji komandant jurisnog odreda Tigar, 502-ge viteske brigade. Danasnji kriminalac tipa Juke, zakini gdje mozes, pa nesto podijeli u raji, i opet tako. Hamdija Abdic Tigar ima zavrsenu visu skolu. U ratu je dostigao cin pukovnika. Najzasluzniji za akciju Tigar 94 kad je navodno presao u Fikretove vojne snage, samo da bi od njega zapljenio vecu kolicinu naoruzanja i municije, s kojim je kasnije oslobodenjo, od Lickog Petrovog Sela, sve do Dvora na Uni.

I na kraju, susret Bosnjackog zapovjednistva sa Santicem, je u sustini, bila pijanka, u Hotelu Sedri, na kojoj je Santic ukrstio rogove sa Tigrom. Ukrstavanje rogova, licne prirode. Veze nije imalo, sa vrhom, ovim ili onim.

Toliko o "generalu".
Fair Life

Post by Fair Life »

Nesferatu wrote:(...)
I na kraju, susret Bosnjackog zapovjednistva sa Santicem, je u sustini, bila pijanka, u Hotelu Sedri, na kojoj je Santic ukrstio rogove sa Tigrom. Ukrstavanje rogova, licne prirode. Veze nije imalo, sa vrhom, ovim ili onim.

Toliko o "generalu".
I sta bi?

Rogati sredi sukatoga,ha?
Post Reply