wikipedia.._BosanaC wrote:A, uz duzno postovanje, ko je Jusuf Qardavi da ima pravo da tako nesto (ne)dozvoljava?reformator wrote:jusuf qardavi dozvoljava davanje imena i koja nisu iz arapskog,turskog i perzisjkog jezika,osim ako imaju ruzno znacenje.
Arapsko = muslimansko?
-
bice_bice
- Vodenjak
Izvor informacije u rangu sa Jusufom...bice_bice wrote:wikipedia.._BosanaC wrote:A, uz duzno postovanje, ko je Jusuf Qardavi da ima pravo da tako nesto (ne)dozvoljava?reformator wrote:jusuf qardavi dozvoljava davanje imena i koja nisu iz arapskog,turskog i perzisjkog jezika,osim ako imaju ruzno znacenje.
-
Kwaheri
Nije valjda.Vodenjak wrote:Izvor informacije u rangu sa Jusufom...bice_bice wrote:wikipedia.._BosanaC wrote: A, uz duzno postovanje, ko je Jusuf Qardavi da ima pravo da tako nesto (ne)dozvoljava?
btw... sto se tice serijatskih tumacenja, danas, Kardavi je jedan od vodecih strucnjaka iz tog podrucja...i zato se ljudi rado pozivaju na njegova tumacenja propisa islama. Druga je stvar sto to tebi nista ne znaci.
- Vodenjak
Znam ko je Kardavi @zeno...zena wrote:Nije valjda.Vodenjak wrote:Izvor informacije u rangu sa Jusufom...bice_bice wrote: wikipedia..![]()
![]()
btw... sto se tice serijatskih tumacenja, danas, Kardavi je jedan od vodecih strucnjaka iz tog podrucja...i zato se ljudi rado pozivaju na njegova tumacenja propisa islama. Druga je stvar sto to tebi nista ne znaci.
Smatras li da je za Bosnjaka ime Sabahudin "domace", "ispravnije" nego Zoran i da li je ime Zoran za Bosnjaka strano ime?
I jos jedno pitanje:
Treba li ti zaista tumacenje bilo koga, pa makar i Kardavija, da bi znala sta i kako trebas da radis da bi postovala sebe, svoj narod, svoju religiju i svoju ljubav prema Bogu u koga vjerujes?
- KAMI666
Dao ga je na Arapski jezik zato sto je arapski do dan danas nepromjenjen, od onog dana od kada se Kur'an objavio.68847 wrote:Da ti to neko od Arapa nije rekao?Topla voda wrote: duznost je Muslimana da daje bogu prepoznatljiva imena,na arapskom jeziku,i to je fakat i kraj ove price
Nisam tako nesto u svetim knjigama nasao.
Nit' sam bas uvjeren u postojanje "izabranog naroda" (ili jezika).
U Kur'anu pise nesto kao: Kur'an vam se daje na arapskom da biste ga razumjeli.
Kome to?
Valjda Arapima.
Nisam nigdje nasao da pise: Arapsko je pismo savrseno, arapski je jezik bozanski... ili tako nesto.
Sve to ima svoju vezu. Kao sto se ni Ku'an nije promjenio od dana objave tako se ni taj jezik drasticno nije promjenio, upravo zbog toga da "razumijemo" i da shvatimo.
Zamisli da je bio objavljen na bosanskom jeziku. Pa nase se pismo i govor izmjenio samo tako. Citao sam stari bosanski i mogu ti reci da sam jedva razumio sta pise u jednom napisanom tekstu.
Ima stvari koji ostaju nepromjenljive - s razlogom.
-
ibnHome
A smatra li vrli pitacVodenjak wrote:
Smatras li da je za Bosnjaka ime Sabahudin "domace", "ispravnije" nego Zoran i da li je ime Zoran za Bosnjaka strano ime?
I neovisno od toga sta smatars ili ne, mozes li mi pomoc da skontam kako nigdje i nikad ne postoji slicna debata o zasto eto npr. Srbi daju imena poput Mihajlo, Jovan itd., koja su, usput, jednako slavenska ko i Muradif.
-
Kwaheri
Znas ko je Kardavi i opet je u rangu wikipedieVodenjak wrote:Znam ko je Kardavi @zeno...zena wrote:Nije valjda.Vodenjak wrote: Izvor informacije u rangu sa Jusufom...![]()
![]()
btw... sto se tice serijatskih tumacenja, danas, Kardavi je jedan od vodecih strucnjaka iz tog podrucja...i zato se ljudi rado pozivaju na njegova tumacenja propisa islama. Druga je stvar sto to tebi nista ne znaci.![]()
I jos jedno pitanje:
Treba li ti zaista tumacenje bilo koga, pa makar i Kardavija, da bi znala sta i kako trebas da radis da bi postovala sebe, svoj narod, svoju religiju i svoju ljubav prema Bogu u koga vjerujes?
Majko draga, ako je neko stolar (ili bilo sta drugo) - a strucnjak je u tome, ja ga ne bih uporedila s wikipediom... osim kad bih namjerno htjela biti zlocesta
Sto se imena tice, Vodenjak, i ranije je bila tema...ne tako davno... misljenja sam, da je najispravnije ono sto meni (ili bilo kome drugom) odgovara...Mak, Kosara, Zoran, Darija, Senada, Amar Abdulhamid
Ja sam Bosnjakinja i nijedno od ovih imena meni nije strano
A pitanje da li mi treba neko...
I jos jedna stvar, ako trebam racunar... lijepo se obratim nekome (ko je strucnjak) da mi sastavi konfiguraciju koja meni treba, iako mogu i sama provesti nekoliko sati ili dana "istrazivanja" i sastaviti je sama... Treba li inzinjera za to? U principu, ne trebam dok je informacija dostupna, nisam nepismena... ali sigurnije mi je to povjeriti nekom inzinjeru, jer ja sam ipak hodza
-
Kwaheri
ooo esselamu alejkum i ehlen we sehlenibnHome wrote:A smatra li vrli pitacVodenjak wrote:
Smatras li da je za Bosnjaka ime Sabahudin "domace", "ispravnije" nego Zoran i da li je ime Zoran za Bosnjaka strano ime?, da je kod npr Hrvata "domacije"...eto recimo Gabrijel, nego sto je kod Bosnjaka Sabahudin?
I neovisno od toga sta smatars ili ne, mozes li mi pomoc da skontam kako nigdje i nikad ne postoji slicna debata o zasto eto npr. Srbi daju imena poput Mihajlo, Jovan itd., koja su, usput, jednako slavenska ko i Muradif.
-
_BosanaC
Slazem se... Od '92. na ovamo ih je toliko da se u Islam razumiju i Islam tumace da bi se i sam doticni Kardavi postidiobice_bice wrote:to ti dodje ko da ja zelim diskutovati o roku/muzici a nikad za Stones-e cuo nisam.. danas svako ima pravo diskutovat, ha je Islam u pitanju.. i oni sto najmanje pojma o tome ne(i)maju..
- Vodenjak
Priznajem, jako nespretno napisano s moje strane ono oko izvora informacije...zena wrote:Znas ko je Kardavi i opet je u rangu wikipedieVodenjak wrote:Znam ko je Kardavi @zeno...zena wrote: Nije valjda.![]()
![]()
btw... sto se tice serijatskih tumacenja, danas, Kardavi je jedan od vodecih strucnjaka iz tog podrucja...i zato se ljudi rado pozivaju na njegova tumacenja propisa islama. Druga je stvar sto to tebi nista ne znaci.![]()
I jos jedno pitanje:
Treba li ti zaista tumacenje bilo koga, pa makar i Kardavija, da bi znala sta i kako trebas da radis da bi postovala sebe, svoj narod, svoju religiju i svoju ljubav prema Bogu u koga vjerujes?![]()
Majko draga, ako je neko stolar (ili bilo sta drugo) - a strucnjak je u tome, ja ga ne bih uporedila s wikipediom... osim kad bih namjerno htjela biti zlocesta![]()
Sto se imena tice, Vodenjak, i ranije je bila tema...ne tako davno... misljenja sam, da je najispravnije ono sto meni (ili bilo kome drugom) odgovara...Mak, Kosara, Zoran, Darija, Senada, Amar Abdulhamid![]()
Ja sam Bosnjakinja i nijedno od ovih imena meni nije stranoiako neka od njih etimoloski vuku korjene iz nekih drugih jezika, koji meni, opet, nisu "strani" i "tuđi", vec drugi jezici...
A pitanje da li mi treba neko...Kompleksno je... Ne treba mi neko da mi tumaci kako da postujem sebe, svoj narod, svoju religiju i svoju ljubav prema Bogu u koga vjerujem... ali mi treba ucitelj, koji ce me nauciti kako doci do toga da mi ne treba niko
![]()
I jos jedna stvar, ako trebam racunar... lijepo se obratim nekome (ko je strucnjak) da mi sastavi konfiguraciju koja meni treba, iako mogu i sama provesti nekoliko sati ili dana "istrazivanja" i sastaviti je sama... Treba li inzinjera za to? U principu, ne trebam dok je informacija dostupna, nisam nepismena... ali sigurnije mi je to povjeriti nekom inzinjeru, jer ja sam ipak hodza
Namjera je bila upravo suprotna - da postoje mnogo ozbiljniji sajtovi na kojima se moze saznati vise o tom covjeku, ali jegi ba...
A sto se tice odgovora na moja dva pitanja, potpuno se slazem s tobom!
Problem je u tome da mnogi drugi ne misle tako, a ucinilo mi se da bi ti bila mnogo podesnija od mene da napises ono sto i ja mislim kad je ova tema u pitanju.
Svako dobro!
-
Maksim
Danas kada gledam Turke ili Albance npr., cesto ili najcesce u njih vidim da svojoj djeci nadijevaju turska i drugom slucaju albanska narodna imena. Kod Turaka ce te vrlo cesto naici na imena kao Selcuk, Turan, Tarkan, Bülent, koja su turska narodna imena i nemaju pojma sa tzv. muslimanskim imenima. Kod Albanaca su cesta imena kao Ilir ili Burim (sto na albanskom znaci izvor). U Bosnjaka, koji su Slaveni, ce covjek veoma rijetko naici na nekoga tko nosi slavensko ime, izuzev ponekad na nekoga tko se zove Zlatko, Zlatan ili Miran. Kada bi Bosnjak svom djetetu dao ime Vlado, odma bi ga neskolovani primitivci optuzili da je svom djetetu dao srpsko odnosno hrvatsko ime, ne znajuci da je to zapravo i njegovo narodno ime, jer je Bosnjak Slaven.
Plus sam zabiljezio da ima Bosnjaka koji svojoj djeci nekad znaju naditi ime kao Bulend (od tur. Bülent) kao npr. nogometas Bulend Biscevic. Znaci, radije tursko ime nego svoje slavensko. Radi se o tome da Bosnjaci svojoj djeci trebaju poceti davati imena koja su iz njihovog jezika, imena za koja znaju odma sto znace, a me arapska imena za koja mnogi neznaju sto uopce znace ili to saznaju negdje kada postanu novi super-vjernici negdje od svoje cetrdesete ili pedesete.
Zamolio bih osobu koja pise da Islam navodno postoji od postanska svijeta da ubuduce pokusa svoje postove formulirati vise realno nego u stilu jedne supe-romanticne bajke.
Plus sam zabiljezio da ima Bosnjaka koji svojoj djeci nekad znaju naditi ime kao Bulend (od tur. Bülent) kao npr. nogometas Bulend Biscevic. Znaci, radije tursko ime nego svoje slavensko. Radi se o tome da Bosnjaci svojoj djeci trebaju poceti davati imena koja su iz njihovog jezika, imena za koja znaju odma sto znace, a me arapska imena za koja mnogi neznaju sto uopce znace ili to saznaju negdje kada postanu novi super-vjernici negdje od svoje cetrdesete ili pedesete.
Zamolio bih osobu koja pise da Islam navodno postoji od postanska svijeta da ubuduce pokusa svoje postove formulirati vise realno nego u stilu jedne supe-romanticne bajke.