Zato sto Allah na arapskom jeziku znaci Gospodin, Gospodin Bog.Jara wrote:Zaboraviste - Butros Butros Gali!
Moj komšija ratni reče jednom: "Butros je Srbin!" A i ono: " I Rusi su Srbi."
I danas mnogi mjesaju naciju, religiju, državljanstvo...
Uzgred, i Arapi kršćani i hrišćani se u molitvama obraćaju Allahu...
Arapski Kršćani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
in33sa
#26 Re: Arapski Kršćani
-
emra_a
#27 Re: Arapski Kršćani
in33sa wrote:Zato sto Allah na arapskom jeziku znaci Gospodin, Gospodin Bog.Jara wrote:Zaboraviste - Butros Butros Gali!
Arapi krscani vecinom izbjegavaju Allah,,vec preferiraju Ya Rabb,ili Rabb.Isto kao sto izbjegavaju selam,vec koriste merhaba(dobar dan).Neki(t.j u Egiptu i Libanu) se cak ne zele nazivati Arapima,i nedaju reci da su arapi vec kazu Libanezi i Egipcani
- stonehange
#28 Re: Arapski Kršćani
Ha,ha,podsjeti me ovo na jednu epizodu iz rata,zaprepašteno lice jednog "hajd nazovi" pismenog čovjeka kada na TV spomenuše vjersku pripadnost Butrosa Galija.Nakon što je zatvorio usta razjapljena od čuđenja (poslije nekih par minuta) uslijedio je antologijski komentar:"E sad je meni sve jasno.Pa on je Srbin".Jara wrote:Zaboraviste - Butros Butros Gali!
Ili komšinica koja prije neku godinu zaprepašteno ogovara jednu mladu Srebreničanku "kako se udala za Srbina".I meni bi u prvi mah malo čudno,dok ne saznah kasnije da nije u pitanju nikakav Srbin nego Grk!Eto kolika je kod nas vjerska zaluđenost i opšta nepismenost.
- Jazz_Junkie
#29 Re: Arapski Kršćani
Ti ponekad obaras rekorde u ispoljavanju neznanja i nebuloza. Na svaku temu imas odgovor, a nemas blage veze. Kako sam vec spomenuo na prvoj stranici, imam poznanicu krscanku iz Iraka koja je clan nekih njihovih organizacija ovdje u Becu, medjuostalom i grupe koja se jednostavno zove "Arapski krscani". Uopce nije tocno da ti ljudi sebe ne zovu Arapima iako nisu Arapi. Govore arapskim jezikom i to je sve sto ih veze. Primarno se identificiraju za zemljama iz kojih dolaze pa se zato i zovu Libanoncima, Egipcanima itd. i sto ti mislis kako se izjasnjavaju muslimani iz Egipta i Libanona?emra_a wrote:in33sa wrote:Zato sto Allah na arapskom jeziku znaci Gospodin, Gospodin Bog.Jara wrote:Zaboraviste - Butros Butros Gali!
Arapi krscani vecinom izbjegavaju Allah,,vec preferiraju Ya Rabb,ili Rabb.Isto kao sto izbjegavaju selam,vec koriste merhaba(dobar dan).Neki(t.j u Egiptu i Libanu) se cak ne zele nazivati Arapima,i nedaju reci da su arapi vec kazu Libanezi i Egipcani
- StLouis
#30 Re: Arapski Kršćani
Moj bivsi cimer Jade iz Damaska, Arap, Katolik, legenda od covjeka, najliberalniji covjek kojeg sam do sada upoznao. Najsmjesnije mi je bilo to sto je on pomislio za mene da sam krscanin i cestitao mi Bozic, a ja za njega mislio da je Musliman pa mu cestitao Bajram ili Eid kako ga vec oni zovu. 
-
emra_a
#31 Re: Arapski Kršćani
sto je to najsmjesnije stlouis?
jazz@ ne znam,one koje znam su takvi..mozda su neki ekstremni nacionalisti i rasisti al eto
jazz@ ne znam,one koje znam su takvi..mozda su neki ekstremni nacionalisti i rasisti al eto
- StLouis
#32 Re: Arapski Kršćani
emrice, stereotipi, pogresne asocijacije...ja bijel, on tamoput krscan-musliman 
- Jazz_Junkie
#34 Re: Arapski Kršćani
Da li bi svi Slaveni trebali da se izjasnjavaju kao Rusi ili su ekstremisti i rasisti ako kazu da su Cesi, Slovaci, Poljaci, Bosanci, Ukrajinci?emra_a wrote:sto je to najsmjesnije stlouis?
- Bosanac sa dna kace
#35 Re: Arapski Kršćani
Jazz_Junkie wrote:Zato sto Allah na arapskom jeziku znaci Gospodin, Gospodin Bog.emra_a wrote:[Zaboraviste - Butros Butros Gali!
Arapi krscani vecinom izbjegavaju Allah,,vec preferiraju Ya Rabb,ili Rabb.Isto kao sto izbjegavaju selam,vec koriste merhaba(dobar dan).Neki(t.j u Egiptu i Libanu) se cak ne zele nazivati Arapima,i nedaju reci da su arapi vec kazu Libanezi i Egipcani[/quote]
Ti ponekad obaras rekorde u ispoljavanju neznanja i nebuloza. Na svaku temu imas odgovor, a nemas blage veze. Kako sam vec spomenuo na prvoj stranici, imam poznanicu krscanku iz Iraka koja je clan nekih njihovih organizacija ovdje u Becu, medjuostalom i grupe koja se jednostavno zove "Arapski krscani". Uopce nije tocno da ti ljudi sebe ne zovu Arapima iako nisu Arapi. Govore arapskim jezikom i to je sve sto ih veze. Primarno se identificiraju za zemljama iz kojih dolaze pa se zato i zovu Libanoncima, Egipcanima itd. i sto ti mislis kako se izjasnjavaju muslimani iz Egipta i Libanona?[/quote]
Tacno je to da u Libanu ima pojedinih krscanskih grupa gdje ne zele da se zovu Arapima...dok je u Iraku i Egiptu obrnuto zbog arapskog nacionalizma izjasnjavaju se samo kao Arapi, medju galvnim ideolozima arapskog nacionalizma je i Mišel Aflak pravoslvac iz Damaska.
- Prozor
#36 Re: Arapski Kršćani
Upoznao sam jednom covjeka iz Iraka, krscanina, po imenu Ahmed. Uvijek je za sebe govorio da je Arap i Iracanin, i bio ponosan na to. Bio je van sebe od srece kad je Irak pobjedio neku utakmicu u fudbalu. Rekao je kako mu otac nosi ono bijelo odijelo, ne znam sad kako se zove, sto je tradicionalno za Arape. I naravno nazivao je selam
dakle prema svemu, izgleda, imenu i porijeklu ti bi za njega rekao da je musliman. cak su vecina za njega to i vjerovala, slucajno sam bio prisutan kad je rekao da je krscanin. a ovi nasi bosnjacki seljaci ne mogu da se nacude pa sve "ja mislio da je on musliman", rekoh sta te briga...
-
HZArnel
#37 Re: Arapski Kršćani
slazem se da je tada a i danas u arapskim zemljama bilo ogromno krscanskog stanovnistva,ali jednu bitnu cinjenicu zaboravljate...krscanstvo se je u srednjem vijeku promijenilo,izmijenilo, milanski edikt 313 ga je prvi i totalno promijenio,poslije toga 1054 raskol crkve,a poslije i pape sa svojim ratovima u cilju ocuvanja monopola.Hocu reci,krscanstvo tada znaci 500-600 godine n.e. nije bilo bar po nekoj logici,krscanstvo kakvo je danas u europi npr(govorim skljuvico za arapski poluotok i drzave susjede)...to je bila vjera bliza islamu,nego sto je danas,iz tog razloga su i mnogi presli na islam pa danas u saud. arabiji imamo iskljucivo muslimane,
a sto se ostalih zemalaj tiice,arapskih,pa geografska lega objasnjaje sve...bili su blizu bizanta...bliski istok,sj. afrika pod uticajem spanije,francuske i bizanta (donekle-mada uticaj bizanta malo manje poznam)..pa si iz tog razloga i bili krscani.
Moramo da razumijemo jednu stvar,sto je stvar laksa i jednostavnija za obijasniti ljudi je lakse i bolje prihvataju,tako i sa krscanstvom(ciscim nego danas) u tim zemljama,da bi poslije islam skoro anuliro taj uticaj (ko god pozna sve monoteisticke vjere-a ja ih poznam odlicno)znace da je islam najjednostavniji i najskromniji..i iz razloga jer je bio sve manji uticaj gore pomenutih krscanskih zemalja,eto toliko
a sto se ostalih zemalaj tiice,arapskih,pa geografska lega objasnjaje sve...bili su blizu bizanta...bliski istok,sj. afrika pod uticajem spanije,francuske i bizanta (donekle-mada uticaj bizanta malo manje poznam)..pa si iz tog razloga i bili krscani.
Moramo da razumijemo jednu stvar,sto je stvar laksa i jednostavnija za obijasniti ljudi je lakse i bolje prihvataju,tako i sa krscanstvom(ciscim nego danas) u tim zemljama,da bi poslije islam skoro anuliro taj uticaj (ko god pozna sve monoteisticke vjere-a ja ih poznam odlicno)znace da je islam najjednostavniji i najskromniji..i iz razloga jer je bio sve manji uticaj gore pomenutih krscanskih zemalja,eto toliko
- Gat'Gor
#38 Re: Arapski Kršćani
Evo nesto interesantno:
George Habash (Arabic: جورج حبش) also known by his laqab "al-Hakim" (Arabic:الحكيم — the wise one or the doctor) (August 2, 1926 – January 26, 2008) was a Palestinian nationalist. Habash, a Palestinian Christian, founded the Popular Front for the Liberation of Palestine, which pioneered the hijacking of airplanes as a Middle East militant tactic. Habash served as Secretary-General of the Palestine Front until 2000, when ill-health forced him to resign. He died in Amman, Jordan in 2008.
http://en.wikipedia.org/wiki/George_Habash
George Habash (Arabic: جورج حبش) also known by his laqab "al-Hakim" (Arabic:الحكيم — the wise one or the doctor) (August 2, 1926 – January 26, 2008) was a Palestinian nationalist. Habash, a Palestinian Christian, founded the Popular Front for the Liberation of Palestine, which pioneered the hijacking of airplanes as a Middle East militant tactic. Habash served as Secretary-General of the Palestine Front until 2000, when ill-health forced him to resign. He died in Amman, Jordan in 2008.
http://en.wikipedia.org/wiki/George_Habash
- bokakotorska
#39 Re: Arapski Kršćani
Vezano za ranije receno - nedoreceno, par informacija...
Mosul / Al Mawsil
2 grad po velicini u Iraku danas (Baghdad, Mosul, Basra..), iracka provincija Ninawah izmedju kurdskih provincija Dohuk i Erbil pod kontrolom porodice Barzani danas.
Ninawah grad stariji od Mosula sada je zapravo deo Mosula.
Materijal Muslin potice iz Mosula, po njemu je grad poznat od davnina, a dobio je ime po gradu iz koga je potekao.
Do otvaranja Sueckog kanala, pogotovo pre otkrica pomorskog puta za Indiju imao je ogroman trgovacki znacaj. Ovim otkricima znacaj celokupne arapske trgovine JI Azija - Persija – Evropa je opadao i postepeno presao u ruke zapadnih evropljana, Britanije u krajnjoj liniji. Time je i znacaj Mosula kao trgovackog centra opadao. Od centralnog tranzitnog trgovackog grada postao je pogranicni otomanski grad, znacajan samo za potrebe otomanske trgovine sa JI Azijom.
http://www.atlastours.net/iraq/mosul.html
Stanovnistvo danas, pretezno Arapi (Suni) oko 70% (nepouzdano jer se stalno politizuje), Kurdi (Suni), Asirci, Turkomani (kako ih ovde nazivaju, etnicki Turci; Suni), Caldean – Kaldijci.
Od svih pobrojanih Asirci i Kaldijci su hriscani, Kaldijci brojniji od Asiraca, Asirci istorijski stariji.
Nekada im je drzava obuhvatala svo podrucje Mesopotamije, danasnje Sirije, Libana, Izraela i Palestine. U jednoj fazi imali su pod kontrolom i Egipat. No to je vreme politeizma. Inace Asirci su jedni od najstarijih hriscanskih naroda, primili su hriscanstvo u 1 i 2 veku.
Danas i Asiraca i Kaldijaca ima vise u Zapadnom svetu no u Iraku (tu ih je bilo i danas ih je najvise u matici ako tako mogu reci).
Podrucje izvorne Asirske drzave Asur (Ashur) je severni deo Mesopotamije, podrucje izmedju Baghdada na jugu i Mosula na severu. Odatle im se drzava sirila. Danas je to provincija Salah a Din u Iraku.
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Amarnamap.png
Kaldijci (Caldean) su iz Juznog dela Mesopotamije od Baghdada na severu ili Babilona (40 min voznje jugozapadno od Baghdada) ka Basri na jugoistoku. Na gornjoj mapi prostor oznacen kao Mesopotamija / Babylonia.
* Vezano za rec za Boga ako su ovdasnje bagdadske kolege dobro informisane (konzilijum cine Arapi, Kurdi i Asirci) :
Rabb na arapskom treba da bude Gospod, Lord na engleskom, a Allah je Bog, God na engleskom.
Rabb (Ya Rabb), za Asirce, Khaldian & Masslawi (ekipa iz Mosula / Nineweh) je Bog, God na engleskom, Allah na arapskom.
Mosul / Al Mawsil
2 grad po velicini u Iraku danas (Baghdad, Mosul, Basra..), iracka provincija Ninawah izmedju kurdskih provincija Dohuk i Erbil pod kontrolom porodice Barzani danas.
Ninawah grad stariji od Mosula sada je zapravo deo Mosula.
Materijal Muslin potice iz Mosula, po njemu je grad poznat od davnina, a dobio je ime po gradu iz koga je potekao.
Do otvaranja Sueckog kanala, pogotovo pre otkrica pomorskog puta za Indiju imao je ogroman trgovacki znacaj. Ovim otkricima znacaj celokupne arapske trgovine JI Azija - Persija – Evropa je opadao i postepeno presao u ruke zapadnih evropljana, Britanije u krajnjoj liniji. Time je i znacaj Mosula kao trgovackog centra opadao. Od centralnog tranzitnog trgovackog grada postao je pogranicni otomanski grad, znacajan samo za potrebe otomanske trgovine sa JI Azijom.
http://www.atlastours.net/iraq/mosul.html
Stanovnistvo danas, pretezno Arapi (Suni) oko 70% (nepouzdano jer se stalno politizuje), Kurdi (Suni), Asirci, Turkomani (kako ih ovde nazivaju, etnicki Turci; Suni), Caldean – Kaldijci.
Od svih pobrojanih Asirci i Kaldijci su hriscani, Kaldijci brojniji od Asiraca, Asirci istorijski stariji.
Nekada im je drzava obuhvatala svo podrucje Mesopotamije, danasnje Sirije, Libana, Izraela i Palestine. U jednoj fazi imali su pod kontrolom i Egipat. No to je vreme politeizma. Inace Asirci su jedni od najstarijih hriscanskih naroda, primili su hriscanstvo u 1 i 2 veku.
Danas i Asiraca i Kaldijaca ima vise u Zapadnom svetu no u Iraku (tu ih je bilo i danas ih je najvise u matici ako tako mogu reci).
Podrucje izvorne Asirske drzave Asur (Ashur) je severni deo Mesopotamije, podrucje izmedju Baghdada na jugu i Mosula na severu. Odatle im se drzava sirila. Danas je to provincija Salah a Din u Iraku.
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Amarnamap.png
Kaldijci (Caldean) su iz Juznog dela Mesopotamije od Baghdada na severu ili Babilona (40 min voznje jugozapadno od Baghdada) ka Basri na jugoistoku. Na gornjoj mapi prostor oznacen kao Mesopotamija / Babylonia.
* Vezano za rec za Boga ako su ovdasnje bagdadske kolege dobro informisane (konzilijum cine Arapi, Kurdi i Asirci) :
Rabb na arapskom treba da bude Gospod, Lord na engleskom, a Allah je Bog, God na engleskom.
Rabb (Ya Rabb), za Asirce, Khaldian & Masslawi (ekipa iz Mosula / Nineweh) je Bog, God na engleskom, Allah na arapskom.
-
shtula
#40 Re: Arapski Kršćani
saban murat wrote:svi su arapi krscani, samo su neki kasnije presli na island a neki na jamajku
-
shtula
#41 Re: Arapski Kršćani
prije Islama bio je politeizam, rijec Alah znaci Bog, kad se kriscani mole bogu koriste istu rijec
-
sa obzirom na...
#42 Re: Arapski Kršćani
Meni su zanimljivi Libanski krscani, Posto jedini nisu manjina (nesto su kao konstutivan narod ), stvorili su zasebni identitet, ne smatraju se Arapima, vec Asiriacs, ili krscanski Sirijci prije naseljavanja Arapa, ili se vezu za anticke Feničane.
Medjutim ostale arapske zemlje, posebno Saudijska Arabija, ih velikodusno finansiraju, jer upravo njihovo prisustvo stvara liberalno okruzenje i slobodu stampe, stvari nepojmljive ostatku arapskog svijeta, tako da Arapi ako zele da se slobodno izrazavaju dodju u Liban i tu rade i pisu.
PS: Zanimljiva stvar, LBC, ili lebanese broadcasting corporation, stvorena je u jeku gradjanskog rata kao krscanska televizija od strane Gamala (ubijen 1982 g, iz duge loze krscanskih politicara)
Sada vecinski paket dionica drzi neki katarski emir i najgledanija je stanica u arapskom svijetu zbog svog liberalizma.
Medjutim ostale arapske zemlje, posebno Saudijska Arabija, ih velikodusno finansiraju, jer upravo njihovo prisustvo stvara liberalno okruzenje i slobodu stampe, stvari nepojmljive ostatku arapskog svijeta, tako da Arapi ako zele da se slobodno izrazavaju dodju u Liban i tu rade i pisu.
PS: Zanimljiva stvar, LBC, ili lebanese broadcasting corporation, stvorena je u jeku gradjanskog rata kao krscanska televizija od strane Gamala (ubijen 1982 g, iz duge loze krscanskih politicara)
Sada vecinski paket dionica drzi neki katarski emir i najgledanija je stanica u arapskom svijetu zbog svog liberalizma.
- Lawrence
#43 Re: Arapski Kršćani
Ja se ozenio s jednom Arapskom Krscankom, sta vas interesuje iz prve ruke 
- Lawrence
#44 Re: Arapski Kršćani
Bosanac sa dna kace wrote: Arapi krscani vecinom izbjegavaju Allah,,vec preferiraju Ya Rabb,ili Rabb.Isto kao sto izbjegavaju selam,vec koriste merhaba(dobar dan).Neki(t.j u Egiptu i Libanu) se cak ne zele nazivati Arapima,i nedaju reci da su arapi vec kazu Libanezi i Egipcani
Ti ponekad obaras rekorde u ispoljavanju neznanja i nebuloza. Na svaku temu imas odgovor, a nemas blage veze. Kako sam vec spomenuo na prvoj stranici, imam poznanicu krscanku iz Iraka koja je clan nekih njihovih organizacija ovdje u Becu, medjuostalom i grupe koja se jednostavno zove "Arapski krscani". Uopce nije tocno da ti ljudi sebe ne zovu Arapima iako nisu Arapi. Govore arapskim jezikom i to je sve sto ih veze. Primarno se identificiraju za zemljama iz kojih dolaze pa se zato i zovu Libanoncima, Egipcanima itd. i sto ti mislis kako se izjasnjavaju muslimani iz Egipta i Libanona?
Optuzujes druge da ispoljavaju neznanje a ti ko obicno lupash gluposti.
Nista od ovog sto si napisao nije tacno. Allah se kaze u Crkvama svaki dan u svakoj molitvi. Neki od najvecih Arapskih nacionalista su bili Krscani.
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#45 Re: Arapski Kršćani
Hrišćanski Arapi ili Hrišćani arapskog govornog područja koji se identifikuju ili ne identifikuju sa pan-etničkim izrazom Arapi.
Ova grupa Hrišćana može biti različitog porijekla, a članovi se identifikuju sa jednim ili više vrsta jezika, kultura ili genealogija. Glavna razlika je što su neke grupe Hrišćana ne-arapske etničke pripadnosti, kao npr. Asirci, Feničani ili Kaldejci, koji su aramejskog porijekla. Oni obično govore svojim maternjim dijalektom aramejskog, uz upotrebne lokalne i nacionalne arapske dijalekte. Obje grupe uglavnom potiču iz jugozapadne Azije i sjeverne Afrike, ali su kroz vijekove izmješani sa mnogim kulturama i civilizacijama. Ovo se odnosi i na Kopte, koji su Egipćani, ne-arapskog porijekla, i koji se ne izjašnjavaju kao Arapi.
Veliki broj ostalih se izjašnjavaju kao Arapi ili Hrišćani arapskog govornog područja i nalaze se u jugozapadnoj Aziji, naročito u Siriji, Libanu, Jordanu, Iraku, Zapadnoj obali i Pojasu Gaze.
Poznate ličnosti: Khalil Gibran (pisac), Michel Aflaq (osnivač Baas partije), Fairuz (pjevačica), Emile Habibi (pisac i osnivač Palestinske komunističke partije), Ameen Rihani (pisac i arapski nacionalista), Ralph Nader (američki aktivista i četverostruki kandidat za predsjednika SAD 1996, 2000, 2004 i 2008), Suleiman Mousa (pisac i istoričar), Tony Shalhoub (Monk), Nancy Ajram (pjevačica), Michel Suleiman (sadašnji predsjednik Libana), Tariq Aziz (ministar inostranih poslova i zamjenik premijera Sadamovog Iraka)
I nemojte opet miješati nacionalno i vjersko. Nisu svi muslimani Arapi i obrnuto.
Ova grupa Hrišćana može biti različitog porijekla, a članovi se identifikuju sa jednim ili više vrsta jezika, kultura ili genealogija. Glavna razlika je što su neke grupe Hrišćana ne-arapske etničke pripadnosti, kao npr. Asirci, Feničani ili Kaldejci, koji su aramejskog porijekla. Oni obično govore svojim maternjim dijalektom aramejskog, uz upotrebne lokalne i nacionalne arapske dijalekte. Obje grupe uglavnom potiču iz jugozapadne Azije i sjeverne Afrike, ali su kroz vijekove izmješani sa mnogim kulturama i civilizacijama. Ovo se odnosi i na Kopte, koji su Egipćani, ne-arapskog porijekla, i koji se ne izjašnjavaju kao Arapi.
Veliki broj ostalih se izjašnjavaju kao Arapi ili Hrišćani arapskog govornog područja i nalaze se u jugozapadnoj Aziji, naročito u Siriji, Libanu, Jordanu, Iraku, Zapadnoj obali i Pojasu Gaze.
Poznate ličnosti: Khalil Gibran (pisac), Michel Aflaq (osnivač Baas partije), Fairuz (pjevačica), Emile Habibi (pisac i osnivač Palestinske komunističke partije), Ameen Rihani (pisac i arapski nacionalista), Ralph Nader (američki aktivista i četverostruki kandidat za predsjednika SAD 1996, 2000, 2004 i 2008), Suleiman Mousa (pisac i istoričar), Tony Shalhoub (Monk), Nancy Ajram (pjevačica), Michel Suleiman (sadašnji predsjednik Libana), Tariq Aziz (ministar inostranih poslova i zamjenik premijera Sadamovog Iraka)
I nemojte opet miješati nacionalno i vjersko. Nisu svi muslimani Arapi i obrnuto.
- Jazz_Junkie
#46 Re: Arapski Kršćani
Ali, samo u Bosni misle da su imena kao Tarik, Ali(ja), Sulejman itd. (iskljucivo) muslimanska.
- ljubav_aha
#47 Re: Arapski Kršćani
Jazz_Junkie wrote:Ali, samo u Bosni misle da su imena kao Tarik, Ali(ja), Sulejman itd. (iskljucivo) muslimanska.
- BiH-x
#48 Re: Arapski Kršćani
Budemo iskreni; u cijeloj Evropi misle da su imena kao Tarik, Ali, Sulejman itd iskljucivo muslimanskaJazz_Junkie wrote:Ali, samo u Bosni misle da su imena kao Tarik, Ali(ja), Sulejman itd. (iskljucivo) muslimanska.
Nije uvijek problem samo u BiH dragi moj Jazzeru
- ljubav_aha
#49 Re: Arapski Kršćani
BiH-x,ne kuzis,u BiH bi trebali,bas naportiv,dobro poznavati tako nestoBiH-x wrote:Budemo iskreni; u cijeloj Evropi misle da su imena kao Tarik, Ali, Sulejman itd iskljucivo muslimanskaJazz_Junkie wrote:Ali, samo u Bosni misle da su imena kao Tarik, Ali(ja), Sulejman itd. (iskljucivo) muslimanska.(mislim na obicne ljude). Ako se nekom naprimjer Svedjaninu predstavljas kao Abdullah, on ce 100% misliti da su musliman.
Nije uvijek problem samo u BiH dragi moj Jazzeru
- A1fa
#50 Re: Arapski Kršćani
Iako je citav snimak interesantan, pogledati od minute 7:44 pa da vidite kako izgleda arapski svestenik i da cujete ,,oce nas'' na arapskom