Ahmed.ibn.Fahalan wrote:... a mislim da oni nemaju nikakav drugi interes od Bosne nego da preko naših pasoša uđu u Evropu..a tu nek' im je Bog na pomoći jer kad nedaju nama, ne znam kako će njima.
E to je ono sto nas handri.
A nama ne daju upravo zbog toga sto te pasose imaju "oni". Dok neko tamo odvoji kukolj od zita ima vremena da se napravi stotinu belaja. Niko ne zeli rizik. Pasos je pasos, a jos ne postoji hepek koji moze zaviriti u neciju glavu.
Ne zeli svijet placajuci zito da mu se pakuje i kukolj u istu vrecu i da sve prolazi na jednu istu carinsku deklaraciju. Posao domacina je da kukolj odvoji, a ako nece onda pisi 'kuci propalo' - nema trgovine. Kad je domacin pokusao da odvoji kukolj od zita podigla se nevidjena hampa - "to su patriote branioci".
Sta se sve moze uraditi sa pasosem:
Interpol o tome kako je Legija prelazio medjunarodne granice
wrote:BEOGRAD - Milorad Ulemek Legija, optuzen za ubistvo srpskog premijera Zorana DJindjica, u prethodne dvije godine sa ukradenim pasosem je bez problema prolazio granicne kontrole mnogih zapadnoevropskih drzava, izjavio je generalni sekretar Interpola Ronald Nobl. On je, u intervjuu Njujork tajmsu koji danas prenose mediji u BiH, rekao da je Legija u posljednje dvije godine sa ukradenim pasosem usao u sest zemalja i da mu je pasos ispecacen cak 26 puta. On je dodao da je Ulemek sest puta usao u Svajcarsku i 14 puta u Grcku.
Pasos koji je koristio Legija jedan je od 100 hrvatskih pasosa ukradenih iz konzulata u Mostaru 1999. godine. Koristio ih je za putovanja u Svajcarsku, Austriju, Makedoniju, Grcku, Singapur i Hrvatsku.
Opce je poznato sta se sve radilo sa pasosima koji su nestajali u nasim ambasadama. Opce je poznato da su se prodavali i da lica koja su dobijala nase pasose sirom svijeta cesto nisu ni bili podnosioci zahtjeva za izdavanje istog. Za njih su to radili neke trece osobe. Ako nekoga interesuje zasto nam svijet ne vjeruje i zasto prema nama ima odredjene sumnje zbog kojih trpe posteni gradjani BiH moze naci i na ovom linku:
Dio teksta sa ovoga linka:
Akademik Muhamed Filipovic wrote:220 falsifikata DzeKa
...Pokazalo se da ti ljudi nisu imali nikakve veze sa nasom ambasadom, da u nju nisu dolazili i da je sve radjeno preko nekih posrednika, da su postavljali zahtjeve za dokumenta preko trecih ljudi, da je za njih zahtjeve, i za drzavljanstvo i za pasose, ispunjavao u najvecem broju slucajeva sam sef konzularnog odjeljenja Dzevad Kapetanovic, te da su u proizvodnji tih uvjerenja i pasosa, koji su izdavani na temelju njih, sudjelovali jos neki sluzbenici u konzularnom odjeljenju. Radilo se izvan radnog vremena i veoma tajno. Ni jedan pasos ili uvjerenje nije bilo potpisano od strane ambasadora, sto je inace bio uzus za sve pasose koje je izdavala ambasada. Sve te isprave je potpisivao Kapetanovic svojim karakteristicnim potpisom DzeKa. Utvrdjeno je da se u nizu slucajeva, vjerojatno zbog zurbe u radu ili drugih nekih okolnosti, Kapetanovic potpisivao i kao licnost koja trazi uvjerenje o drzavljanstvu, tj. kao podnosilac zahtjeva i kao onaj koji to uvjerenje izdaje.
Postojale su dvije mogucnosti. Ili su to cinili iz licnog koristoljublja, jer se kasnije ispostavilo da su takva uvjerenja i pasosi na crnom trzistu vrijedili do 10.000 SF, ili su to cinili po necijem nalogu i radili za nekog tko je imao poziciju da to naredjuje ili da takvu rabotu odobrava. Odlucio sam da komisija odmah pregleda i sadrzaj stolova Kapetanovica i svih ljudi koji su radili u konzularnom odjeljenju i suradjivali sa Kapetanovicem. To se moralo uciniti da bi se eventualno saznalo tko su mu bili suradnici u ambasadi, a tko su bili eventualni vanjski pomagaci ili naredbodavci. Na ovim poslovima i pod rukovodstvom Kapetanovica u ambasadi u Bernu su radili jos sljedeci sluzbenici konzularnog odjeljenja ambasade: Nedim Kubur, Dejana Mandic i mladi Salih Muminagic zvani Cako, koji je bio sin neke gospodje Muminagic rodjene Bijedic, inace izbjeglica porijeklom iz Doboja, a koja je bila potpredsjednica stranke SDA za Svicarsku. Muminagica je u ambasadu zaposlio njen rodjak Mustafa Bijedic, ali je on odmah po otkricu cijele afere napustio Bern pod izgovorom da ide na studij u Bec.
Ili ovaj interesantan dio:
Akademik Muhamed Filipovic wrote:... U prvi mah sam pomislio da je u pitanju bio Ismet Bajramovic Celo, koji je nesto prije toga bio ilegalno presao iz Njemacke u Svicarsku, te ga je svicarska policija uhapsila, a ja sam morao da ga, buduci da je imao diplomatski pasos nase zemlje i bio imenovan za zamjenika vojnog atasea u Njemackoj, vadim iz zatvora...
Bojim se da cemo dugo jos biti na posmatranju pod svjetskom lupom. A do tada "strpljen spasen" ili zavrnimo rukave, pljunimo u sake i pocistimo ono sto ne valja u nasoj avliji, prozovimo i pozovimo odgovorne za marifetluke, zatvorimo u prdekane - da Svijet vidi da je dosla voda do grla i da mislimo ozbiljno i zamislimo se duboko ... da li Svijet nas mrzi ili mi sami sebe ne volimo ?