Arapske investicije u BiH ekonomija ili doseljavanje

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply
elmirelm
Posts: 37
Joined: 30/01/2009 22:35

Arapske investicije u BiH ekonomija ili doseljavanje

Post by elmirelm » 17/06/2015 00:03

Potpisan važan ugovor: Trnovo korak bliže turističkom gradu Buroj Ozone


Piše: A. P.
Današnjim potpisivanjem Ugovora o izradi prve faze regulacionog plana Sportsko-rekreativnog centra Bjelašnica - Donja Grkarica - Prečko polje - Kolijevka učinjen je i novi korak ka realizaciji projekta turističkog grada Buroj Ozone na području Trnova.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Ibro Berilo Hamdija Efendić Ismail Ahmed Fadil Novalić Elmedin Konaković Budući izgled turističkog grada Budući izgled turističkog grada Budući izgled turističkog grada Budući izgled turističkog grada
Ceremonija potpisivanja ovog ugovora upriličena je u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu uz prisustvo federalnog premijera Fadila Novalića, kantonalnog premijera Elmedina Konakovića, načelnika Općine Trnovo Ibre Berila, direktora Zavoda za planiranje KS Hamdije Efendića i izvršnog direktora firme Buroj Ismaila Ahmeda.

Načelnik Berilo je ovaj dan nazvao jednim od važnijih datuma, ne samo za Općinu Trnovo, nego i za Kanton Sarajevo, FBiH, a samim tim i BiH.

Buroj investira idejna rješenja i izvedbene projekte


"Okupili smo se danas da uradimo ono što smo radili prethodna četiri mjeseca. Danas smo dočekali da od obaveza koje smo preuzeli rješavamo jednu od najvažnijih stvari, a to je potpisivanje izrade regulacionog plana Prečko polje, koje je u sastavu Sportsko-rekreacionog centra. Firma Buroj se ovim obavezuje da će direktno investirati idejna rješenja i izvedbene projekte u regulacionom planu", kazao je Berilo.

On je istakao da je Općina završila 70 posto svojih obaveza.

"Mi smo u prethodnom periodu izvršili svoje obaveze kad je u pitanju proglašenje javnog interesa na tom prostoru. Zatim, na Općinskom vijeću smo donijeli odluku za izradu regulacionog plana, sudski vještak je utvrdio cijene zemljišta na tom lokalitetu i pozvali smo sve vlasnike zemljišta da se oglase da li su zainteresovani za prodaju zemljišta na tom prostoru. Slijedi izrada urbanističkog plana i eksproprijacija zemljišta, za koje je u budžetu planirano dva miliona KM. Pravo građenja Buroju je dato na 99 godina", objasnio je načelnik Općine Trnovo.

Moguće osigurati kvalitetnu putnu i komunalnu infrastrukturu


Investitor iz kompanije Buroj Property Development iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ovlastio je osobu koja će u narednih 60 dana registrovati firmu u BiH.

"Divna je stvar da se na prostoru koji se svidio stranom investitoru pokušava izgraditi jedno turističko naselje. Prema prostornom planu KS prostor je namijenjen za taj sadržaj, a izradom regulacionog plana će se praktično ispitati detalji primjene. Ono što je sigurno je da je prostor neizgrađen i predstavlja ravan teren sa blagim padinama. Sigurno je također da se može osigurati kvalitetna putna i komunalna infrastruktura", poručio je direktor Zavoda za planiranje KS Hamdija Efendić.

On je pojasnio da će regulacioni plan biti urađen na nivou projektnog rješenja koje posjeduje firma iz Dubaija, naravno prilagođeno našim okolnostima, terenu, nadmorskoj visini i drugim elementima koje je potrebno analizirati.

Izvršni direktor Buroja je pohvalio do sada urađeno na ovom projektu i istakao: "Nakon protokola o namjerama, koji je potpisan u februaru, obje strane su vrijedno radile, što nas je i dovelo do ovoga danas kada formalno ulazimo u sljedeću fazu projekta koja će rezultirati izradom tehničke dokumentacije za integrirani turistički grad. Nadam se da ćemo svi nastaviti ovako proaktivno raditi, kako bi sama gradnja mogla što prije početi".

BiH - zemlja prilika


Na kraju je poslao i nekoliko riječi Bosni i Hercegovini.

"Za deset godina, ako Bog da, ova zemlja će biti zemlja prilika, zemlja velikog broja radnih mjesta, a svaki strani investitor će sanjati da bude vlasnik bar jednog kvadrata nekog prostora u Bosni i Hercegovini", istakao je arapski investitor.

Ranije je najavljeno da će ovo biti prvi turistički kompleks koji će po svojoj veličini i vrijednosti investicije predstavljati najveći projekat te vrste na području Jugoistočne Evrope.

Integrisani turistički grad Buroj Ozone će, prema najavama, sadržavati hiljade stambenih jedinica, hotela, trgovačkih centara, kao i svu drugu društvenu infrastrukturu. Kako je istaknuto, ovo neće donijeti samo direktne prihode za turizam BiH, nego i prilike za zaposlenje, te na hiljade novih radnih mjesta. Ukupna vrijednost ovog projekta je, kako je navedeno, oko 4,5 milijardi KM.


User avatar
Danguba
Posts: 11931
Joined: 01/12/2003 00:00
Location: Tu negdje

Re: Arapske investicije u BiH ekonomija ili doseljavanje

Post by Danguba » 17/06/2015 00:50

Samo da nije princ Zajeb. :D

User avatar
supercali
Posts: 24002
Joined: 06/07/2014 12:30

Re: Arapske investicije u BiH ekonomija ili doseljavanje

Post by supercali » 17/06/2015 09:05

Sve su prilike da iza investitora stoje ovi nasi ratni seici

User avatar
Drvosjeca iz Dejcica
Posts: 16772
Joined: 23/06/2004 15:46
Location: Sarajevo

Re: Arapske investicije u BiH ekonomija ili doseljavanje

Post by Drvosjeca iz Dejcica » 17/06/2015 09:11

Mene interesuje da li će domaće firme biti glavni izvođač radova ili će poslove dobiti neke strane komapanije a naše biti nadničari? Volio bih da je općina ili kanton postavila uslov da domaće kompanije budu glavni nosioci i izvođači radova.

User avatar
sinuhe
Posts: 8504
Joined: 03/06/2011 11:33

Re: Arapske investicije u BiH ekonomija ili doseljavanje

Post by sinuhe » 17/06/2015 09:12

Snizili su "investiciju" na 900 miliona. Će da bude hotel.....etno selo.

User avatar
muha_sa
Posts: 104711
Joined: 12/11/2004 23:33
Location: rajvosa

Re: Arapske investicije u BiH ekonomija ili doseljavanje

Post by muha_sa » 17/06/2015 09:19

imal išta a da mi unaprijed ne osudimo :? :lol:

Haman
Posts: 931
Joined: 03/04/2014 18:27

Re: Arapske investicije u BiH ekonomija ili doseljavanje

Post by Haman » 08/01/2016 01:17

U BiH je prisutan strah od novog rata, piše bečki dnevnik "Kurir", navodeći da se dosadašnjim stranama u sukobu pridružila još jedna - arapske vehabije.

Image

BEČ - U BiH je prisutan strah od novog rata, piše bečki dnevnik "Kurir", navodeći da se dosadašnjim stranama u sukobu pridružila još jedna - arapske vehabije.

"Šta mislite, kada će doći rat?", bilo je pitanje jednog taksiste na aerodromu Sarajevo s kojim su se suočili novinari bečkog dnevnika.

Taksista nije jedini koji se plaši rata, konstatuje list, dodajući da stanje u Sarajevu "prikazuje zabrinjavajuću sliku".

"Svastikama fašističke Ustaše - Hrvati provociraju svoje muslimanske sugrađane. Radikalni muslimani, na drugoj strani, veličaju Islamsku državu. Glasine o navodnim terorističkim kampovima dodatno unose osećaj nesigurnosti u javnosti. Propaganda i međusobno provociranje obeležavaju svakodnevnicu. Klima je 20 godina nakon okončanja rata i dalje otrovna", prenosi "Kurir".

Bošnjacima, Hrvatima i Srbima se pridružila i jedna nova strana u sukobu - arapske vehabije, koje kupuju trenutno brojne nekretnine, grade čitave gradove i u međuvremenu su najveći poslodavci u zemlji.

Vehabije od svojih zaposlenih očekuju rigorozno pridržavanje veri i ekstramnim pravilima odevanja.

Do sada radikalni, među 2,5 miliona umerenih bosanskih muslimana nisu imali važnu ulogu, naglašava list, dodajući da podaci Ministarstva unutrašnjih poslova BiH procenjuju broj vehabija na ne više od 5.000.

To se, međutim, kako smatra bečki dnevnik, može sada brzo promeniti.

Samo u Trnovu, jednom gradiću za turiste u nastajanju, je investitor iz Emirata najavio zapošljavanje 10.000 domaćih radnika, što znači da će samo ovaj projekat utrostručiti broj pripadnika bosanskih vehabija.

Uz velike muke, podseća list, Bošnjaci su proteklih godina uspeli da se reše boraca bliskih Al Kaidi koji su tokom rata došli u zemlju.

"Sada će sa dolazećim milijarderima to biti teže. Bošnjaci strahuju od ekonomskog prisilnog misionarenja", prenosi dnevnik.

Vehabizam je plodno tlo za islamski terorizam, a ćelije sa vezama ka Islamskoj državi su ustanovljene u Gornjoj Maoči, Zenici, Bihaću i Brčkom, navodi "Kurir", dodajući da su bosanska obaveštajna služba OSA i policija delovali uz neočekivanu efikasnost protiv njih.

Takođe, list prenosi i izjave predsednika RS Milorada Dodika da postoji tajni arapski plan, prema kojem je predviđeno naseljavanje 500.000 vehabija.

Međutim, i manje pristrasni političari, kao što je šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc su upozorili na opasnost od islamističkih tendencija, ukazuje "Kurir".

List podseća da je Kurc, pominjući te islamističke tendencije u BIH, govorio u vezi sa uticajem Saudijske Arabije.


_drunken_santa_
Posts: 345
Joined: 15/11/2015 12:08

Re: Arapske investicije u BiH ekonomija ili doseljavanje

Post by _drunken_santa_ » 08/01/2016 07:06

bogatim arapima super prilika da naprave bazu usred evrope gdje su jaci od zakona i mogu kupit svakog politicara, plus muslimanska zemlja bez serijata, plus relativno jeftino.

ali za bosnjake nikakve koristi. nisu to projekti koji stimulisu ekonomiju previse i na duge staze, plus, pare su vehabijske.

User avatar
Mlohavi
Posts: 1539
Joined: 12/11/2015 08:49
Location: Hairy is good for you

Re: Arapske investicije u BiH ekonomija ili doseljavanje

Post by Mlohavi » 09/01/2016 10:31

Ja bi da pored ovih i Rusija, Iran te USA sad uloze isto il' vise pa da fino sve to balansiramo. :thumbup:

User avatar
Danguba
Posts: 11931
Joined: 01/12/2003 00:00
Location: Tu negdje

Re: Arapske investicije u BiH ekonomija ili doseljavanje

Post by Danguba » 09/01/2016 10:48

Danguba wrote:Samo da nije princ Zajeb. :D


:-) :-)

on nas je zaobisao.
mozda dodje da nam izgradi trnovo na vodi. :D

Haman
Posts: 931
Joined: 03/04/2014 18:27

Re: Arapske investicije u BiH ekonomija ili doseljavanje

Post by Haman » 10/01/2016 01:48

Ako ce to graditi nase firme bez nekih posebnih uslova mimo struke bilo bi to dobro. Ako budu postavljani uslovi koje smo mogli procitati u tekstu, onda bi bilo najbolje da se nista i ne gradi, jer nam se onda direktno radi o glavi. Arapi grade dzamije i naselja, nema ulaganja u u nove firme gdej bi se zaposljavali mladi i strucni ljudi, tako da mi je sve ovo pomalo suhveli.

User avatar
Kikibombona
Posts: 26770
Joined: 29/06/2013 08:48

Re: Arapske investicije u BiH ekonomija ili doseljavanje

Post by Kikibombona » 10/01/2016 01:55

Haman wrote:Ako ce to graditi nase firme bez nekih posebnih uslova mimo struke bilo bi to dobro. Ako budu postavljani uslovi koje smo mogli procitati u tekstu, onda bi bilo najbolje da se nista i ne gradi, jer nam se onda direktno radi o glavi. Arapi grade dzamije i naselja, nema ulaganja u u nove firme gdej bi se zaposljavali mladi i strucni ljudi, tako da mi je sve ovo pomalo suhveli.


Realno, tekst je tesko sranje. Nije vrijedan komentara. :-)

Post Reply