BadBoy wrote:@tranquill - To je jako zanimljiva teorija, da nemas mozda slucajno nekih tekstova ili radova koji se bave datom temom? Zelio bih saznati vise.
Nažalost nemam, na jednom jako specifičnom poslovnom okupljanju, u razgovoru s jednim psihologom dotakli smo se tih teme "obrađivanja publike", nemam literature, ali ako saznam nešto naknadno postam poslije.
Ateista wrote:@tranquill - I meni je zanimljiva ta teorija, jedna moguca varijanta, ali ja imam jos jednu teoriju zasto se takvi filmovi snimaju:
Naime, to sam vec i pominjao na ovoj temi, cest slucaj u americkim filmovima, a mozda se moze primijeniti i na Zeitgeist. Mozda idejni tvorci Zeitgeista uopste nemaju namjeru da sire ateisticku propagandu sto je na prvi pogled logicno, vec upravo suprotno. Cuo sam da ima jos slicnih filmova u kojima iznesu dio istine, a vecina filma se svodi na neke nebuloze u koje niko ziv ne vjeruje. Mozda je slican slucaj i sa Zeitgeistom, da iznesu dio istine, a ostalo iznesu lazne podatke koji se lako mogu provjeriti i dokazati kako te tvrdnje nisu tacne, cime bi se onda kod ljudi stekao jedan suprotan efekat od onoga sto si ti pominjao, a to je da onda ne vjeruju ni u sta te da i one tvrdnje koje su tacne izjednacavaju sa cijelim filmom i dozivljavaju kao jednu veliku laz. Cilj toga bi bio da neke istine koje im ne odgovaraju a koje se vrte medju ljudima izjednace sa nebulozama i lazima.
Ovo bi možda bilo tačno da je Zeitgeist usamljen slučaj i da se ne zna ko je njegov autor, međutim autor ima ime i prezime, još snimljenih stvari i jedan je od važnijih proponenata projekta "Venus". Osim toga, sam trud uložen u kreiranje ovog amaterskog filma - dakle filma bez budžeta - koji je uprkos tome kvalitetno urađen i prilično ubjedljivo složen, i koji publiku bez nekog većeg znanja o ovoj temi a koja je možda lijena da provjeri svaku tvrdnju koju čuje, može uvjeriti u plauzibilnost svojih tvrdnji, me navodi da mislim da mu je ipak krajnji cilj onaj definiran u drugom i trećem dijelu, pri čemu prvi služi kao opuštanje obrambenog mehanizma za ciljanu publiku, a ne diskreditacija prvog preko očiglednog falsificiranja drugog i trećeg dijela.
Ateista wrote:Kad sam pomenuo americke filmove, slicno se radi kada neki terorista iznese odredjene prljavstine o politici SAD-a koje su uglavnom tacne, ali je jak naglasak na tome da je on terorista koji uglavnom pokusava da aktivira neku nuklearku ili tako nesto cime izjednacavaju pravu istinu o americkoj politici sa teroristima. To uglavnom utice na ljude tako da sobe koje imaju slicne izjave automatski okarakterisu kao teroriste i ne shvataju ozbiljno.
Ovo bi donekle imalo logike, ali podrazumijeva u zavjeri previše ljudi - naime, pola Hollywooda bi moralo da bude umiješano, a da za sve ove godine niko ne progovori, što je ujedno i osnovna mana većine tvrdnji o postojanju tajnih društava koja stoljećima vladaju svijetom, a da opet niko nema konkretne dokaze o njima.
Ja bih prije formulisao to ovako: svaki buntovnički nastup u pop kulturi se toleriše, jer su većina ili fikcija, a ako neki i pogodi, utopiće se u masi neistinitih informacija. Razlog tolerisanja ovih stvari je u tome što oni ne dižu "revolucionarni puls" u narodu, naprotiv, opuštaju ga.
Uzmimo bend RATM. Prije npr. 45 godina bi isti dobili pendrečenje po leđima zbog ponašanja i ideja, možda i zatvor. Takav represivni režim u USA u tom vremenu je rezultirao 1968-om. Ako hoćete da se ponovi 1968, moraće se ponoviti i opresija i pendrek. Režim se u međuvremenu opametio, tako da puštaju svima da rade i pričaju šta hoće, shvatili su da ti ljudi nisu sredstvo za dovođenje ljudi u "nabrijano" stanje, nego upravo suprotno - puštanje ventila nabrijanih ljudi. Bez ikakvog pripisivanja zle namjer RATM-u i ljudima koji misle poput njih, dakle ipak za veće revolucionare smatram ljude poput Laibach-a.
U tom smislu gledam i Zeitgeist. Meni drag pisac, autor "Misionarske poze" i "Bog nije velik", publicista Christopher Hitchens je rekao kako "teorije zavjere predstavljaju izduvne gasove demokracije", i moram priznati da se po ovom pitanju slažem s njim 100%.
Ateista wrote:Naravno ovo je samo teorija, tesko je provjeriti koja je od njih tacna, i jedna i druga imaju smisla, samo je pitanje koju propagandu je neko pokusao da provuce.

Zato uvijek gledam lijevo pa desno kada čujem bilo kakve hrabre tvrdnje