Apel za izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životi (anketa)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

Locked

Problem pasa lutalica u Sarajevu treba riješiti...

vraćanjem šintora na ulice
241
82%
izgradnjom azila za pse
54
18%
 
Total votes: 295

palamuda
Posts: 951
Joined: 04/09/2009 23:33

#326 Re: Apel za izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životi (ank

Post by palamuda » 29/12/2012 21:28

1.Vraćanje šintora dok se grad ne počisti.
2. Formiranje normalnog azila, a ne privatne prćije što je ono u Prači, u aziliu dvije sedmice pokušat udomit,a ko ne eutanazija i zdravo
3. Ko ovaj problem ovako riješi dajem mu na svim sljedećim izborima glas dok sam živ
4 Preispitati poslovanje i trošenje novca udruženja koja se načelno bore za prava životinja, a u stvari se bore da udome sebe na budžet u što većem obimu

Na ove trolere i njihove floskule o dobrim i lošim ljudima jednostavno se ne treba osvrtati i Hitler je imao psa pa je u historiji ostao poznat kao naročito humana osoba.


Lounge Act
Posts: 2210
Joined: 24/02/2011 18:21
Location: :)

#327 Re: Apel za izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životi (ank

Post by Lounge Act » 29/12/2012 21:34

palamuda wrote:1.Vraćanje šintora dok se grad ne počisti.
2. Formiranje normalnog azila, a ne privatne prćije što je ono u Prači, u aziliu dvije sedmice pokušat udomit,a ko ne eutanazija i zdravo
3. Ko ovaj problem ovako riješi dajem mu na svim sljedećim izborima glas dok sam živ
4 Preispitati poslovanje i trošenje novca udruženja koja se načelno bore za prava životinja, a u stvari se bore da udome sebe na budžet u što većem obimu

Na ove trolere i njihove floskule o dobrim i lošim ljudima jednostavno se ne treba osvrtati i Hitler je imao psa pa je u historiji ostao poznat kao naročito humana osoba.
:thumbup: sve receno

User avatar
uglavnomja
Posts: 15373
Joined: 28/07/2012 15:59

#328 Re: Apel za izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životi (ank

Post by uglavnomja » 29/12/2012 21:34

taj privatni azil je na budzetu, milion godisnje naredne 4 godine.

a milion je napr. godisnji budzet skole sa 50 zaposlenih i 700 ucenika.

palamuda
Posts: 951
Joined: 04/09/2009 23:33

#329 Re: Apel za izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životi (ank

Post by palamuda » 29/12/2012 21:41

uglavnomja wrote:taj privatni azil je na budzetu, milion godisnje naredne 4 godine.

a milion je napr. godisnji budzet skole sa 50 zaposlenih i 700 ucenika.
I to preispitat, taj ugovor je klasično prekoračenje ovlasti onoga ko ga je sklopio, po ovim pravilima i ja imam pravo ako imam prostor oformit azil i udomit 3 psa, hoću li za to dobit 500 km mjesečno od Kantona, hoću malo sutra.

Gore sam zaboravio one engleze što daju auta i lovu da se štenad hrane ispred haustora treba proglasipti nepoželjnim što prije i protjerat sa svim onim što su donijeli ovdje vršeći nakaradne eksperimente na našim ljudima.

memić memo
Posts: 58
Joined: 26/12/2012 13:28

#330 Re: Apel za izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životi (ank

Post by memić memo » 29/12/2012 21:47

drugi profil wrote: Sto se mora mora se. A mora se maknuti zvjerinjak sa ulica. Azil, pregled, pa eutanazija ili udomljavanje. Od prvog do zadnjeg dana 30 dana max. I to ce kostati obveznike minimalno 300 maraka po psu, po mojoj procjeni, ako uzmemo osnovni pregled, njegu, hranu plus trosak za eutanaziju i uklanjanje tijela za neudomljene. Sve to puta 12k minimalno dace nekih 3,5 miliona troska maraka samo za KS da se sad pocne rjesavati. ja vam kazem da je to puno para. Meni moja savjest ne bi dala mira da znam da se daju tolike pare za kerove, a da ovamo svaki dana vidim nekog ko moli pare da izlijeci svoje dijete, a dobiti ih nece od drzave.
Tako da od granje novih azila nece biti nista jer se protiv toga treba buniti posto su to novci baceni u bunar. Ker nikad nije i nece i ne smije biti jednak ili vazniji od covjeka. Azili, trijaza, udomljavanje ili eutanazija su najnormalniji postupak u skoro svim civiliziranim zemljama.

I ja volim zivotinje i smatram da je nehumano iz vise aspekata zadrzati ovakav zakon jer:
1. iziskuje resurse kojih nema, a istovremeno postoje veliki neispunjeni zahtjevi za njima zbog dobrobiti ljudi,
2. povecava broj pasa na ulici, koji se pate da prezive glad, napadnuti raznim infekcijama, parazitima i bolesnim ljudima koji se izivljavaju na njima.

Ovdje nema niko ko mrzi zivotinje. Mrzimo samo sto su one postale vaznije od ljudi, i sto niko nece da shvati kolika j erazmjera ovog problema, te da se on vise ne moze rijesiti azilima.
Ako lokalne zajednice mogu svake godine izdvajati i bespovratno i bez ikakve dalje kontrole poklanjati budžetske novce, od 50.000, 100.000 KM do 300.000 KM, vjerskim zajednicama, onda sigurno mogu naći i izdvojiti mnogo manje novca za izgradnju prihvatilišta, onako kako zakon nalaže. Uostalom, zakon o dobrobiti i zaštiti životinja nismo dobili dekretom izvan BiH, zakon smo donijeli mi, naši predstavnici u parlamentu koje smo birali na izborima. Odakle kome pravo sada da se buni :?

Da su lokalne zajednice reagirale u vrijeme donošenja zakona, da su veterinarske stanice, komunalna preduzeća, Ured za veterinarstvo i ostali u nizu, postupali odgovorno i u skladu sa zakonom, prekobrojnih - napuštenih pasa po sarajevskim i ulicama drugih naselja danas ne bi bilo. Bilo bi ih, ali u daleko manjem broju. Zakon ne zabranjuje eutanaziju, zakon samo određuje postupak i pravila kod eutanazije, i ponovo svodi odgovornost na nadležne veterinare.

Znači, odgovornost treba tražiti kod pojedinaca iz nadležnih organa i institucija koje su dužne provoditi ovaj zakon, ne kod zakonodavca.

Prvo trebaju odgovarati krivci za prekobrojnost pasa, a u isto vrijeme primorati lokalne zajednice da poštuju zakon. Jednostavno je, samo treba izdvojiti novac... :oops:

User avatar
drug_profi
Posts: 25380
Joined: 16/07/2012 16:00

#331 Re: Apel za izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životi (ank

Post by drug_profi » 29/12/2012 22:14

e ba uozbiljite se. Kako cete kerove porediti sa vjerskim zajednicma.
I to izdavanje je bruka jedna kad imamo stalne apale za pomoc, koje kako vidim niko ovdje ne uzima u obzir ni pod razno. Vama su te lutalice vaznije od zivota djece i to je evidentno. Sto se ne zalozite jednakom energjom da se novci koje bi kerovi pojeli i prosrali daju djeci za transplantacije, zracenja, operacije, lijekove?
Sto?
Ima li iko razuman odgovor.
Druga stvar koja vama ne dopire do mozga jeste da je probme prevelik da se rjesava azilima BEZ EUTANAZIJE.
Kako vi to mislite? Ti bi psi trosili vise novaca nego sto bi imali socijalno ugrozene porodice po članu porodice.
Pa ja se fakat pitam jeste li vi sa ove planete. Uplicete politikanstvo neko, uvlacite vjerske zajednice u pricu. I ja sam protiv davanja njima tih iznosa, ali eto neki drugi nisu, vec su za. I tako je kako je.
Isto ako sto je fakt da kerova ima 12k i da je vrlo mali procenat sterlisan, svi imaju problem sa hranom i parazitima. hajmo o tom pricat. Koliko to kosta znate li vi? Ne znate bezbeli, vec samo lupate daj para...

User avatar
uglavnomja
Posts: 15373
Joined: 28/07/2012 15:59

#332 Re: Apel za izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životi (ank

Post by uglavnomja » 29/12/2012 22:30

Zakon ne valja, tacnije neprimjenjljiv je u postojecim okolnostima, kao sto je bio neprimjenjljiv i kad je donesen. To je dobar zakon gdje u gradu od 500.000 stanovnika ima 10 lutalica, a ne 1.000 puta vise.

Taj glupi zakon je jos jedan vid izivljavanja medjunardonih ublehasa i uhljupa nad nama. Kakva eu i folovi, nema bosne na mapi narednih 20 godina. Niti je ikad bilo. Prodali supljikatori-nvo pricu, dali nesto para avjaomajo lopovima, ovi nadigli hampu, nasi vlastodrsci nista osim cuvanja fotelje ne znaju, neko rekao eu i svi za, a nidje veze. Bar su to priznali.
Nekakvi dog trustovi i slicni sigurno nisu na engleskim budzetima i ne mogu prismrditi u domove u engleskoj vladi. Ali mogu prosipati suplju bosancima da ih neko nesto pita u vezi statusa bosne i eu. :roll:

Kao da sad neko dodje i kaze uslov za eu je da svi moraju placati racune preko interneta, a vlada klimoglavne, jednoglasno. A sto 80% ljudi ne znam ni kako izgleda kompjuter izbliza, ni kako radi, pa to sto nemaju para da ga kupe i plate internet... :zzzz:


ps. zao mi je para sto dadoh prilikom prikupljanja pomoci, kad se samo sjetim onog arogantnog i bezobraznog stvora, kasnije je bila slika, taj Aldin, :x :twisted: :roll:

User avatar
It_is_a_Leclerc
Posts: 19221
Joined: 23/05/2012 23:51
Location: Osmatračnica

#333 Re: Apel za izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životi (ank

Post by It_is_a_Leclerc » 29/12/2012 22:44

Naravno da ne podržavam povratak moje zemlje u rang evropskih džamahirija tipa Bjelorusija, Moldova i sličnih, koje su svojstvene po ovom nehumanom tretmanu prema životinjama.

Problem počiva u nesposobnim općinama, i tu počinje i završava sva priča. Ako jedna Atina sa nekoliko miliona ljudi, koja je do početka 2000. imala jedan od najstrašnijih problema sa napuštenim psima, na jedan fantastično normalan, civilizovan i human način uspjela riješiti ovaj problem, te ga svela na poptuno minorne granice, ne vidim gdje je problem sa našim preplaćenim, nefunkcionalnim, sramno inertnim općinskim administracijama.

Tekst apela vrvi netačnostima, samovoljnim zaključcima, te ga ja, kao neko ko teži civilizovanim, ljudskih i humanim principima i kao iskren vjernik, ne mogu prihvatiti.

julisiz es grant
Posts: 7470
Joined: 27/07/2008 23:34
Location: Oj Kupreško ravno poljce, što pozoba Crnogorce...

#334 Re: Apel za izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životi (ank

Post by julisiz es grant » 29/12/2012 22:44

zagazaga wrote:
valterbranisarajevo wrote:Apel za izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja BiH


- poslanicima/zastupnicima Parlamentarne skupštine BiH i političarima na svim ostalim nivoima vlast;


Nakon donošenja Zakona o dobrobiti životnja u Parlamentarnoj skupštini BiH 2009. godine došlo je do enormnog povećanja broja pasa lutalica na ulicama BiH gradova, a posebno u Sarajevu.

Problem je eskalirao ove godine a posebno u dolaskom zime, jer ti psi sve češće napadaju ljude što je stvorilo ogroman strah kod građana koji strahuju od izlaska na ulicu pa čak i od slanja djece u školu.

Prema podacima Hitne pomoći Sarajevo samo u 2012. godini njima se za medicinsku pomoć obratilo oko 1.000 građana kiji su bile žrtve napada, što znači da je broj napadnutih sigurno puno veći (građani koji su pomoć potražili u nekoj drugoj medicinskoj ustanovi ili nisu uopšte potražili pomoć). Pored ljudi žrtve napada su i druge životinje: psi kućni ljubimci, mačke, pa i životinje u ZOO vrtovima. Ne treba posebno napominjati da i psi lutalice kojima je ovaj zakon trebao donijeti dobrobit također užasno pate: gladni su, smrzavaju se, često napadaju jedni druge i grizu do smrti!

Mi smatramo da je ishitreno donošenje ovog Zakona a posebno njegovih članova u kojem se ukidaju kafilerije odnosno šintorska služba i ukinuta mogućnost humane eutanazije lutalica a umjesto toga uvedena institucija azila pogrešna i ne može riješiti ovaj problem!

Također, smatramo da su poslanici koji su glasali za ovaj Zakon izmanipulisani od strane domaćih i stranih Udruženja za zaštitu životinja pričom da je donošenje ovog zakona odnosno zabrana eutanazije zahtjev EU. U zakonu o veterinarstvu Republike Hrvatske i dalje postoje opcije koje omogućavaju ono što je kod nas zabranjeno. Vjerovatni razlog ove manipulacije je taj što su neki ljudi iz ovih udruženja vidjeli priliku za dobru zaradu tako što će putem azila izvlačiti novac iz budžeta jedinica lokalne samouprave. U prilog tome ide i činjenica da su azilima sada profesionalno zaposleni baš ljudi iz tih udruženja.

Sarajevo (Kanton, Grad i opštine) je ispunilo svoje obaveze prema Zakonu jer finansira čak tri azila za pse lutalice ( Prača, Faletići i Gladno Polje). Međutim, i pored toga broj lutalica na ulicama se nije smanjio nego najmanje udvostručio, što nas navodi na opravdan zaključak da se uz pomoć azila ovaj problem ne može riješiti. Trenutno na ulicama Sarajeva ima između 12.000 – 15.000 pasa lutalica iziritiranih glađ,u a sutra možda zaraženih i bjesnilom, spremnih da napadnu dijete ili nemoćnu staricu!

Također, građani su sa razlogom ogorčeni što se na ovaj način iz njihovi džepova putem budžeta izvlači ogroman novac. Cijena za boravak jednog psa u azilu od 153 KM je bezobzirna pogotovo ako se uzme u obzir da je to gotovo pola penzije koju prima više od 80% penzionera u FBiH.

U trenucima kada Kanton Sarajevo grca u: socijalnim, komunalnim, saobraćajnim i zdravstvenim problemima mi smatramo da bi se ovaj novac morao iskoristiti za prioritetnije stvari (povećanje broja korisnika javnih kuhinja, sanaciju vodovodne mreže, nabavku medicinske opreme za dijagnostiku....)

Iako ne posjedujemo precizne informacije o broju lutalica u drugim gradovima, iz novinskih članaka dostupnih na Internetu evidentno je da slične probleme imaju i stanovnici: Mostara, Bihaća...a ne smijemo zaboraviti ni tragični slučaj iz Travnika kada je djevojčicu koja je pokušala da pobjegne od napada pasa lutalica udario auto i usmrtio je.

Očigledno je da napadi pasa lutalica više nisu izolovana pojava kako ih se ranije predstavljalo, u namjeri da se relativizuje i minimizira značaj tog problema, i da je krajnje vrijeme da se odgovorno pristupi njegovom dugoročnom rješavanju..

Zbog svega gore navedenog mi građani zabrinuti za našu bezbjednost i bezbjednost naše djece tražimo od poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH da pokažu građansku odgovornost prema onima koji su ih izabrali na funkcije i pokrenu inicijativu da se sporni dijelovi zakona, makar privremeno, suspenduju, i da se jedinicama lokalne samouprave koji na drugi način ne mogu riješiti problem pasa lutalica dozvoli ponovno osnivanje šintorske službe koja će sa ulica ukloniti pse lutalice i humano ih eutanazirati.

Vremena je malo, zlo se osjeća u zraku i samo je pitanje dana kada će neko ovaj nemar i haos platiti svojim životom. Budite na strani građana i pomozite nam da zajedno spriječimo zlo!

adrese:
http://www.klix.ba/forum/apel-za-izmjen ... 49s75.html

http://www.ombudsmen.gov.ba/
:thumbup:

User avatar
KatarinaKosaca
Posts: 19670
Joined: 30/08/2008 17:28
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#335 Re: Apel za izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životi (ank

Post by KatarinaKosaca » 29/12/2012 22:47

It_is_a_Leclerc wrote:Naravno da ne podržavam povratak moje zemlje u rang evropskih džamahirija tipa Bjelorusija, Moldova i sličnih, koje su svojstvene po ovom nehumanom tretmanu prema životinjama.

Problem počiva u nesposobnim općinama, i tu počinje i završava sva priča. Ako jedna Atina sa nekoliko miliona ljudi, koja je do početka 2000. imala jedan od najstrašnijih problema sa napuštenim psima, na jedan fantastično normalan, civilizovan i human način uspjela riješiti ovaj problem, te ga svela na poptuno minorne granice, ne vidim gdje je problem sa našim preplaćenim, nefunkcionalnim, sramno inertnim općinskim administracijama.

Tekst apela vrvi netačnostima, samovoljnim zaključcima, te ga ja, kao neko ko teži civilizovanim, ljudskih i humanim principima i kao iskren vjernik, ne mogu prihvatiti.
:thumbup: Ni ja kao ateista....

memić memo
Posts: 58
Joined: 26/12/2012 13:28

#336 Re: Apel za izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životi (ank

Post by memić memo » 29/12/2012 22:50

It_is_a_Leclerc wrote:Naravno da ne podržavam povratak moje zemlje u rang evropskih džamahirija tipa Bjelorusija, Moldova i sličnih, koje su svojstvene po ovom nehumanom tretmanu prema životinjama.

Problem počiva u nesposobnim općinama, i tu počinje i završava sva priča. Ako jedna Atina sa nekoliko miliona ljudi, koja je do početka 2000. imala jedan od najstrašnijih problema sa napuštenim psima, na jedan fantastično normalan, civilizovan i human način uspjela riješiti ovaj problem, te ga svela na poptuno minorne granice, ne vidim gdje je problem sa našim preplaćenim, nefunkcionalnim, sramno inertnim općinskim administracijama.

Tekst apela vrvi netačnostima, samovoljnim zaključcima, te ga ja, kao neko ko teži civilizovanim, ljudskih i humanim principima i kao iskren vjernik, ne mogu prihvatiti.
Izvinjavam se za ponavljanje, ali moram čestitati na odlično elaboriranom zaključku :thumbup:

User avatar
Amy-Mia
Posts: 240
Joined: 15/07/2012 16:22

#337 Re: Apel za izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životi (ank

Post by Amy-Mia » 29/12/2012 22:51

memić memo wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Naravno da ne podržavam povratak moje zemlje u rang evropskih džamahirija tipa Bjelorusija, Moldova i sličnih, koje su svojstvene po ovom nehumanom tretmanu prema životinjama.

Problem počiva u nesposobnim općinama, i tu počinje i završava sva priča. Ako jedna Atina sa nekoliko miliona ljudi, koja je do početka 2000. imala jedan od najstrašnijih problema sa napuštenim psima, na jedan fantastično normalan, civilizovan i human način uspjela riješiti ovaj problem, te ga svela na poptuno minorne granice, ne vidim gdje je problem sa našim preplaćenim, nefunkcionalnim, sramno inertnim općinskim administracijama.

Tekst apela vrvi netačnostima, samovoljnim zaključcima, te ga ja, kao neko ko teži civilizovanim, ljudskih i humanim principima i kao iskren vjernik, ne mogu prihvatiti.
Izvinjavam se za ponavljanje, ali moram čestitati na odlično elaboriranom zaključku :thumbup:
+1 :thumbup: :thumbup:

User avatar
uglavnomja
Posts: 15373
Joined: 28/07/2012 15:59

#338 Re: Apel za izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životi (ank

Post by uglavnomja » 29/12/2012 23:02

It_is_a_Leclerc wrote:Naravno da ne podržavam povratak moje zemlje u rang evropskih džamahirija tipa Bjelorusija, Moldova i sličnih, koje su svojstvene po ovom nehumanom tretmanu prema životinjama.

Problem počiva u nesposobnim općinama, i tu počinje i završava sva priča. Ako jedna Atina sa nekoliko miliona ljudi, koja je do početka 2000. imala jedan od najstrašnijih problema sa napuštenim psima, na jedan fantastično normalan, civilizovan i human način uspjela riješiti ovaj problem, te ga svela na poptuno minorne granice, ne vidim gdje je problem sa našim preplaćenim, nefunkcionalnim, sramno inertnim općinskim administracijama.

Tekst apela vrvi netačnostima, samovoljnim zaključcima, te ga ja, kao neko ko teži civilizovanim, ljudskih i humanim principima i kao iskren vjernik, ne mogu prihvatiti.
daj podatke, koliko je bilo pasa na ulicama, na koji to: "jedan fantastično normalan, civilizovan i human način uspjela riješiti ovaj problem, te ga svela na poptuno minorne granice".

User avatar
bach
Posts: 3633
Joined: 05/11/2005 11:52

#339 Re: Apel za izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životi (ank

Post by bach » 29/12/2012 23:08

memić memo wrote:
drugi profil wrote: Sto se mora mora se. A mora se maknuti zvjerinjak sa ulica. Azil, pregled, pa eutanazija ili udomljavanje. Od prvog do zadnjeg dana 30 dana max. I to ce kostati obveznike minimalno 300 maraka po psu, po mojoj procjeni, ako uzmemo osnovni pregled, njegu, hranu plus trosak za eutanaziju i uklanjanje tijela za neudomljene. Sve to puta 12k minimalno dace nekih 3,5 miliona troska maraka samo za KS da se sad pocne rjesavati. ja vam kazem da je to puno para. Meni moja savjest ne bi dala mira da znam da se daju tolike pare za kerove, a da ovamo svaki dana vidim nekog ko moli pare da izlijeci svoje dijete, a dobiti ih nece od drzave.
Tako da od granje novih azila nece biti nista jer se protiv toga treba buniti posto su to novci baceni u bunar. Ker nikad nije i nece i ne smije biti jednak ili vazniji od covjeka. Azili, trijaza, udomljavanje ili eutanazija su najnormalniji postupak u skoro svim civiliziranim zemljama.

I ja volim zivotinje i smatram da je nehumano iz vise aspekata zadrzati ovakav zakon jer:
1. iziskuje resurse kojih nema, a istovremeno postoje veliki neispunjeni zahtjevi za njima zbog dobrobiti ljudi,
2. povecava broj pasa na ulici, koji se pate da prezive glad, napadnuti raznim infekcijama, parazitima i bolesnim ljudima koji se izivljavaju na njima.Ovdje nema niko ko mrzi zivotinje. Mrzimo samo sto su one postale vaznije od ljudi, i sto niko nece da shvati kolika j erazmjera ovog problema, te da se on vise ne moze rijesiti azilima.
Ako lokalne zajednice mogu svake godine izdvajati i bespovratno i bez ikakve dalje kontrole poklanjati budžetske novce, od 50.000, 100.000 KM do 300.000 KM, vjerskim zajednicama, onda sigurno mogu naći i izdvojiti mnogo manje novca za izgradnju prihvatilišta, onako kako zakon nalaže. Uostalom, zakon o dobrobiti i zaštiti životinja nismo dobili dekretom izvan BiH, zakon smo donijeli mi, naši predstavnici u parlamentu koje smo birali na izborima. Odakle kome pravo sada da se buni :?

Da su lokalne zajednice reagirale u vrijeme donošenja zakona, da su veterinarske stanice, komunalna preduzeća, Ured za veterinarstvo i ostali u nizu, postupali odgovorno i u skladu sa zakonom, prekobrojnih - napuštenih pasa po sarajevskim i ulicama drugih naselja danas ne bi bilo. Bilo bi ih, ali u daleko manjem broju. Zakon ne zabranjuje eutanaziju, zakon samo određuje postupak i pravila kod eutanazije, i ponovo svodi odgovornost na nadležne veterinare.

Znači, odgovornost treba tražiti kod pojedinaca iz nadležnih organa i institucija koje su dužne provoditi ovaj zakon, ne kod zakonodavca.

Prvo trebaju odgovarati krivci za prekobrojnost pasa, a u isto vrijeme primorati lokalne zajednice da poštuju zakon. Jednostavno je, samo treba izdvojiti novac... :oops:
Kako si ti samo jedan pametan cukoljubac...

User avatar
drug_profi
Posts: 25380
Joined: 16/07/2012 16:00

#340 Re: Apel za izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životi (ank

Post by drug_profi » 29/12/2012 23:12

Kao i sta bi sa tom Grckom na kraju.
Hajmo malo vidjeti kako je problem rjesila Hrvatska, Srbija, zemlje sa kojima se mozemo porediti. Hajmo vidjeti kako se Njemacka, Engleska, Francuska nose sa tim. Hajmo vidjeti sta je Poljska uradila sa tim psima, hajmo vidjeti Tajland.

I sve to nema veze jer je Bosna ovakva kakva je i para nema, a preoblem raste.
Opet kazem da vas keroljupce sto se pozivate na civilizirane nacine nije ni malo briga za ljude. Vi ste u stvari covjekomrsci i iz toga izlazi ta pretjerana ljubav za psima, selektvno. Vecina vas niste vegetarijanci, jedete komforno djecu od krave i od ovce. U slast.
Ovamo ljudska djeca umiru od bolesti koje se mogu lijeciti, ali nemaju para, nemaju jer ce kerovi pojesti i prosrati te pare, po vasem planu.

huxley
Posts: 602
Joined: 05/08/2009 09:56

#341 Re: Apel za izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životi (ank

Post by huxley » 29/12/2012 23:25

Da se ne ponavljamo, ne moramo jedni drugima servirati podatke, niti ovih 82% koji su za onim 18% koji su protiv, niti obratno. Imamo već formirane stavove, i to će se teško promijeniti.

Kako ja to vidim, svrha ove teme je prerasla u diskusiju kako na najbolji način riješiti problem pasa lutalica, i taj najbolji način je već definisan od strane (nekih) od ovih 82%.

Za ove koji nisi za rješavanje problema pasa lutalica na način definisan u ovoj temi, tj. apelu, bez ljutnje, ali ima toliko drugih tema, ili otvorite novu, a ovu samo zatrpavate nerelevantnim stavovima, generalizacijama ili uvredama.

Ja bih najviše volio kada bi ovi koji su protiv šintora i eutanazije gledali na ovu temu kao na onu o npr. Liverpool-u u podforumu Nogomet, jer npr. tako i ja gledam na onu o avmjau kasici (ne znam tačan naziv), jednostavno je preskočim, i ne komentarišem.

Nazivajući 82% anketiranih papcima, divljacima i sl, postižete samo kontra efekat.

crnoplavo
Posts: 1446
Joined: 28/01/2012 15:03

#342 Re: Apel za izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životi (ank

Post by crnoplavo » 29/12/2012 23:29

bas nesto razmisljam mogo bi se osnovat fond, nesto kao mio/pio, samo za cuke, i da se odredi porez po glavi stanovnika ( i penzioneri nek placaju-dobivaju penziju od drzave) i da rijesimo taj problem civilizovano
:thumbup:
sto da ne
mi smo cuke, cuke to smo mi

julisiz es grant
Posts: 7470
Joined: 27/07/2008 23:34
Location: Oj Kupreško ravno poljce, što pozoba Crnogorce...

#343 Re: Apel za izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životi (ank

Post by julisiz es grant » 29/12/2012 23:30

huxley wrote:Da se ne ponavljamo, ne moramo jedni drugima servirati podatke, niti ovih 82% koji su za onim 18% koji su protiv, niti obratno. Imamo već formirane stavove, i to će se teško promijeniti.

Kako ja to vidim, svrha ove teme je prerasla u diskusiju kako na najbolji način riješiti problem pasa lutalica, i taj najbolji način je već definisan od strane (nekih) od ovih 82%.

Za ove koji nisi za rješavanje problema pasa lutalica na način definisan u ovoj temi, tj. apelu, bez ljutnje, ali ima toliko drugih tema, ili otvorite novu, a ovu samo zatrpavate nerelevantnim stavovima, generalizacijama ili uvredama.

Ja bih najviše volio kada bi ovi koji su protiv šintora i eutanazije gledali na ovu temu kao na onu o npr. Liverpool-u u podforumu Nogomet, jer npr. tako i ja gledam na onu o avmjau kasici (ne znam tačan naziv), jednostavno je preskočim, i ne komentarišem.

Nazivajući 82% anketiranih papcima, divljacima i sl, postižete samo kontra efekat.
Upravo tako...tema i nije zamišljena kao ZA i PROTIV, već kako riješiti. Nas 82% se uglavnom slažemo oko osnovne ideje i mnogih detalja i priče ovih 18% to neće promijeniti.
Ne kažem da ćemo nešto postići, ali bitno je nekako početi i lijepo je znati da je većina ljudi koja se javila za razumno i jedino realistično rješenje.

User avatar
drug_profi
Posts: 25380
Joined: 16/07/2012 16:00

#344 Re: Apel za izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životi (ank

Post by drug_profi » 29/12/2012 23:36

Pa dabome. Ja sam za ono rjesenje za koje ima sredstava, i da to bude sto je moguce humanije u tom okviru. Nisam za to da se ubijaju puskama, toljagama i sl. Hvatanje, pregled, selekcija. Onda zdravi za udomljavanje, bolesni eutanazija, osim ako nema sponzora za lijecenje. Zdravi da se selekcionisu prema naravi, agresivnosti. Oni koji su pogdni za ljudsko okruzenje, na usvajnje, oni drugi, spavanje.
Cijeli svijet tako radi. Nazalost i ovo bi kod nas bio veliki problem, jer niti imamo toliko ljudi da se to sve pohvata, niti je tu vise rijec o ulicama, vec su i po sumama na periferiji, niti imamo veterinara za pregled i lijecenje, niti imamo spalionicu za leseve (a morace jer su mrtvi bolesni psi bioloski otpad), niti imamo psece psihologe koji bi mogli dati certifikat za udomljavanje (sta ce biti ako u kuci udomljen ker ujede ili ubije dijete jer ga je ovo nekako razdrazilo?), i puno jos toga sto se ne rjesava samo parama.

numizmatic
Posts: 515
Joined: 24/12/2011 00:47

#345 Re: Apel za izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životi (ank

Post by numizmatic » 30/12/2012 16:36

Ljudi dragi jel vi mislite da injekcija ne košta? Da se psi humano ubijaju?

Dok su šintori još postojali, psi su ubijani bacanjem u kiselinu, toljagom, ili čemu su se već šinteri dovijali.

Pravog sredstva za injekciju nema, ne mogu ga nabaviti. Humana eutanazija je nemoguća.

Ovo se mora maknuti, ali da se uvaže i činjenice da sredstava nema. Prema tome, što se mene tiče - odstrel, puškom, dobro naciljanom. Ma ni to ne može, ko će plaćati municiju, neće valjda država. Ništa, naoštriti nož i :run:

Ugljesa_
Posts: 393
Joined: 20/12/2012 16:55

#346 Re: Apel za izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životi (ank

Post by Ugljesa_ » 30/12/2012 16:40

numizmatic wrote:Ljudi dragi jel vi mislite da injekcija ne košta? Da se psi humano ubijaju?

Dok su šintori još postojali, psi su ubijani bacanjem u kiselinu, toljagom, ili čemu su se već šinteri dovijali.

Pravog sredstva za injekciju nema, ne mogu ga nabaviti. Humana eutanazija je nemoguća.

Ovo se mora maknuti, ali da se uvaže i činjenice da sredstava nema. Prema tome, što se mene tiče - odstrel, puškom, dobro naciljanom. Ma ni to ne može, ko će plaćati municiju, neće valjda država. Ništa, naoštriti nož i :run:
Ko kaze da ne moze i nema nacina za humano? sve se moze nabaviti i srediti ako treba.

User avatar
Alfons Kauders
Posts: 37051
Joined: 24/09/2004 13:39
Location: Glavni Stan NVZ
Contact:

#347 Re: Apel za izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životi (ank

Post by Alfons Kauders » 30/12/2012 17:26

Ne mogu da vjerujem da je tema dogurala do 14 stranica bez katanca.

Kao i uvijek, rjesenje je jednostavno - zavrnuti pipu nevladinim organizacijama i problem bi se rijesio u roku od par mjeseci.

User avatar
drug_profi
Posts: 25380
Joined: 16/07/2012 16:00

#348 Re: Apel za izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životi (ank

Post by drug_profi » 30/12/2012 21:03

numizmatic wrote:Ljudi dragi jel vi mislite da injekcija ne košta? Da se psi humano ubijaju?

Dok su šintori još postojali, psi su ubijani bacanjem u kiselinu, toljagom, ili čemu su se već šinteri dovijali.

Pravog sredstva za injekciju nema, ne mogu ga nabaviti. Humana eutanazija je nemoguća.

Ovo se mora maknuti, ali da se uvaže i činjenice da sredstava nema. Prema tome, što se mene tiče - odstrel, puškom, dobro naciljanom. Ma ni to ne može, ko će plaćati municiju, neće valjda država. Ništa, naoštriti nož i :run:
sarkazam, ok, ali na tragu si problema.
Inekcija kosta, ali i iziskuje humanu proceduru kako slijedi na ovom linku:

Code: Select all

http://www.petmd.com/blogs/dailyvet/2009/october/21#.UOCcM-RQDSk
Za to su potrebni veterinari koji zele i znaju biti humani u tom postupku, ili ce to biti samo obicna likvidacija.

U Americi se trosak koktela inekcija, rada veterinara i uklanjanje lesa cijeni na oko 150-200$.
Evo jedan oglas:
IV Catheter: $25
IV Sedation: $20
IV Euthanasia solution: $20
Private cremation: $150
Total: $215
Dakle, problem je pored cijene i osoblje. Drzava ce izdvojiti 300 maraka po psu za eutanaziju da bi bila humana i na nivou civilizacijskih dostignuca, ali sta vrijedi sve to akao ce to raditi neki sadisticki krmak, ili neobucen tehnicar?
a problem i dalje raste,i raste.

memić memo
Posts: 58
Joined: 26/12/2012 13:28

#349 Re: Apel za izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životi (ank

Post by memić memo » 30/12/2012 21:27

maxell_sarajevo wrote:Ova zuta spravica ima efekta, bas sam je sa prijateljem isprobavao na Vilsonovom.Najsmjesnije je kad vidis primadonu sa kerom na lancu i ovu spravicu upotrijebis :D :D
Ja sam nabavio sprej u KM Trade-u, 10KM, efikasan je kod cetveronoznih, a Bogami i kod dvonoznih kerova. :D
Pročitao sam na ovom forumu da si aplicirao za rad u policiji, na mjestu mlađeg inspektora, i da su te odbili. Neka me jeza obuzme kad pomislim da su te primili, i prosto me strah kad zaključim da takvih već ima u policiji :(

maxell_sarajevo
Posts: 1928
Joined: 08/02/2008 19:19

#350 Re: Apel za izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životi (ank

Post by maxell_sarajevo » 30/12/2012 21:42

memić memo wrote:
maxell_sarajevo wrote:Ova zuta spravica ima efekta, bas sam je sa prijateljem isprobavao na Vilsonovom.Najsmjesnije je kad vidis primadonu sa kerom na lancu i ovu spravicu upotrijebis :D :D
Ja sam nabavio sprej u KM Trade-u, 10KM, efikasan je kod cetveronoznih, a Bogami i kod dvonoznih kerova. :D
Pročitao sam na ovom forumu da si aplicirao za rad u policiji, na mjestu mlađeg inspektora, i da su te odbili. Neka me jeza obuzme kad pomislim da su te primili, i prosto me strah kad zaključim da takvih već ima u policiji :(
Zato jesu profesore geografije :D

Locked