Hendrix wrote:Da to je interesantno, njihova prva reakcija je uvijek "I nas je jedan povratnik tamo negdje pretucen" pa onda iduca je "I vi ste nas u II sv. ratu klali i ubijali" i zadnja top level reakcija je "Vi ste nas prije 500 godina pod Turcima ugnjetavali".
A nikad, ali bas nikad da cujes prvu recenicu "Pa to je strasno, treba kazniti pocinioca to se ne smije raditi, uhapsi ga ko god da je" itd itd...
Ja sam neku mladju raju iz Hercegovine upoznao na moru prije par godina i ostao frapiran njihovim pojmljenjem Sarajeva i Zenice naprimjer. Cura meni govori "ja cujem tamo kod vas u Zenici vehabije ganjaju parove po parkovima..." Ja ono gledam i ne vjerujem, hajd sto je to cula ali ona prica o Zenici kao da je to Kabul ili Afganistan, egzoticna destinacija u koju ona nikad i nece pokusati ni slucajno otici. U Sarajevu nikad nije bila, pita kako je tamo, ima li vehabija...pa reko curo draga znas li ti bilo sta o Bosni osim vehabija? Pa eto mi cujemo svasta...pa otidji nekad, pojedi cevape na carsiji...vidi malo. Konstantna propaganda im je totalno poremetila shvatanje Bosne, a da ne govorim da se skolovala u sistemu gdje joj je glavni grad Zagreb i uci povijest kao da je dio Hrvatske.
Jednom rijecju uzas, nove generacije odrastaju sa misljenjem da je tamo iza brda Afganistan i vehabije na svakih 10m.
Slicno je i u Banjaluci. Pored vehabija je i predstava nepismenog krezavog Bosnje sto pjan tuce zenu uz zvuke Sinana Ili Cece.
Nije to ni propaganda ni neinformisanost. Zivimo u dobu gdje su sve informacije lako dostupne i Samo preko interneta zacas mozes saznati sve. I mediji koje citaju izvjeste o kulturnim desavanjima u Sarajevu, festivalima,..
Ljudi jednostavno vjeruju u ono sto zele da vjeruju. I oni koji dodju u Sarajevo traze wc sa flasom vode Ili pokrivene mnoze sa 10 i poslije pricaju o smrdljivom Kabulu gdje su jedva prezivjeli zbog evropskog izgleda.
Korijen svega toga je u historiji. Odnosno mitomaniji. U nasoj percepciji je historija Samo predmet u skoli i 1500-ta nevazna danas. U njihovoj percepciji pitanje porijekla, genetike,.. jako bitno i ono sto uce u skolama o nama je na razinu Main Kampf. Kroz sve to se stvori slika nize vrste i gaziti, diskriminirati takve nema ni pravnu ni moralnu tezinu. Ne bude se oni svakog jutra sa mislima o poturicama i janjicarima ali spomen Bosnjaka iz podvijesti izvuce tu predstavu. Dodas tome i aktuelnu globalnu islamofobiju koja kroz medije, filmove tu i tamo provuce sliku primitivnog muslimana i to je to.
Antagonizam sve vise iz politicke sfere prelazi u civilizacijsku.