Ne, ovo je klasicno popustanje pred budalama.palermo wrote: ↑02/06/2020 18:09Pa jebo ga život, moramo znati razlikovatoi što je misa, a što je izlazak na ulice. Davno sam napisao, na misu se ne obazirati (zapravo zaštiti je), a ako neko želi paradirati sa crnim uniformama i ustaškim simbolima, njega uhapsiti.oaza85 wrote: ↑02/06/2020 17:59Zanimljivo razmisljanje,palermo wrote: ↑02/06/2020 17:47
Mislim da je Škobo dao jednu lijepu definiciju antifašizma. Spremnost da prihvatiš drugog i drugačijeg.
A to podrazumjeva da si spreman i da prihvatiš ono što ti se ne sviđa, i da prihvatiš da netko ima pravo da misom (molitvom, hatmom) izrazi žaljenje za nekim svojim pa makar on bio označen i kao zločinac.
Jasno je da je blajburška misa u Sarajevu imala svpj politički background, ali ako si svjestan toga, onda nastj da ti izbjegneš politizaciju. Jer je u tvome interesu. A rekao bih i u interesu antifašizma, kao, što si lijepo relao, načina razmišljanja, stanja svijesti...
Pokazi velicinu i prihvati nesto sto ti se ne svidja, cak i ako se radi o velicanju notornog zla.
Pa dokle to prihvacanje moze da ide?
Sta ako ti sutra organizuju misu zadusnicu za tenkistu sto je srusio Stari Most?
Ili krizni put za duse egzekutora u Ahmicima?
U interesu suzivota, tolerancije, ti ces reci, pa sta, ok je to?
Ovo tvoje razmisljanje, i generalno taj stav popustanja, ne samo u Bosni, sklanjanja po strani, pusti, dobro je, nece, proce, i jesu nas sve doveli u pat poziciju.
Pa sad opet imamo predbitke, i mozda bitke...
A misa za tog tenkistu u Mostaru je vejrovatno i održana (ako je mrtav) i niko za nju nije znao osim njegove familije.
Poređenje krvnika u Ahmićima i ove mise nije primjereno, jer ovdje nije rečeno misa za krvnike iz Jasenovca, nego za nevine šrtve Blajburga.
Inače, misa za poginule vojnike HVO-a, ili Vojske RS-a je održamo koliko hoćeš. Jel misliš da među njima nije bilo zločinaca, krivaca. Bilo je, naravno. Pa šta. Hoćemo,li svaki put protestovati.
I zaista ovo nema veze ni sa kakvim popuštanjem. Niti sa tolerancijom. Ja bih prije rekao, ima sa zdravim razumom.
Sa ovim stvarima je prosto nemoguce napraviti kompromis.
Radi se o zlu koje iz dana u dan postaje agresivnije i vece.
Prije ili kasnije dodjes do zida i nemas kud, jer je nerazuman, lud, bezobrazan, i kad dobije sansu pocece da kolje.
Vec je toliko puta vidjeno u istoriji, ista matrica.