Ante Markovic- privtizacijom raskućio Titinu SFRJ

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

nosara

#26 Re: Ante Markovic- privtizacijom raskućio Titinu SFRJ

Post by nosara »

XXS wrote:
abs wrote:Ante Marković- ukratko, daje Tito mogao ustati iz groba i vidjeti euforičnu privatizaciju krajem 80-tih u režiji Markovića, sigurno je da ne bi Marković živ osvanuo jer,
sve što je Tito stvarao kroz svoju ideologiju i program, Marković raskući državu privatizacijom i dopusti da pojedinac bude vlasnik društvene imovine, čaki institucija i eto, dokle je sve to dovelo
Prvo, Tito imovinu nije stvorio nego ju je oteo nacionalizacijom poslije rata.
Drugo, tamo gdje nas je Markovic htio voditi nismo mogli sa konceptom drzavne imovine pa je privatizacija bila nuznost.
'AJDE...!?

I nista od '45. do 90. nije stvoreno, sagradjeno, oformljeno, steceno... Bas sve je pokradeno...?

Ako...! :D
XXS

#27 Re: Ante Markovic- privtizacijom raskućio Titinu SFRJ

Post by XXS »

nosara wrote: 'AJDE...!?

I nista od '45. do 90. nije stvoreno, sagradjeno, oformljeno, steceno... Bas sve je pokradeno...?

Otprilike ce tako i u RS-u pitati za 40 godina.
Pravice se blesavi da je sve pocelo kradjom i reci ce da to oni grade i stvaraju vec 60 godina.
vazi

#28 Re: Ante Markovic- privtizacijom raskućio Titinu SFRJ

Post by vazi »

abs wrote:Uvazeni,
sada,nakon titine smrti poslije 31 godinu ti možeš do sudnjeg dana pričati kako društvena svojina nije definirana, ovo,ono, ali titin bastion se nije smio raskućivati
a zapitas li se kako je nastao taj Titin bastion?

da odmah bude jasno, za mene je Tito Tito i ono sto je on uspio stvoriti niko nije uspio prije njega a sumnjam da ce i poslje njega...sada pusu neki drugi vjetrovi u cijelom svijetu...Dakle da odmah bude jasno, nemam namjeru napadati Titu rahm :)

Medjutim, kako je stvorio taj bastion? Oduzimajuci privatnu imovinu. Ok, bilo je pravih drugova partizana koji su svojevoljno davali i bilo je i onih koji nisu smjeli rijeci reci vec se pomiriti sa sudbinom...tako je sve postalo drustveno. Je li covjek dorastao do toga? Mi nismo bili dorasli inace ne bi bilo sto je bilo pri tome ne mislim na rat vec na ono u sto se bio izrodio taj poredak i sistem; nije bilo ni malo lijepo nekolike godine prije Titinog odlaska a tek poslje ...zaista nije bilo nista za cime bi se trebalo zaliti.

Hocu reci sve je do covjeka. Neko u kapitalizmu moze uspostaviti socijalizam kao sto neko u socijalizmu moze uspostaviti diktaturu...Covjek je u osnovi svega i sve treba sagledati kroz prizmu sa svih strana....tek tada mozemo shvatiti da generalizacija ne koristi dobroj analizi.
nosara

#29 Re: Ante Markovic- privtizacijom raskućio Titinu SFRJ

Post by nosara »

XXS wrote:
nosara wrote: 'AJDE...!?

Otprilike ce tako i u RS-u pitati za 40 godina.
Pravice se blesavi da je sve pocelo kradjom i reci ce da to oni grade i stvaraju vec 60 godina.
Pa nisu ni oni pali s Marsa... Domaci su, vecinom... Koalicioni partneri iz 1990., zar si vec zaboravio...? :-)

A kakve to ima veze s ovom stupidnom temom...? :?
spreca

#30 Re: Ante Markovic- privtizacijom raskućio Titinu SFRJ

Post by spreca »

nosara wrote:
XXS wrote:
abs wrote:Ante Marković- ukratko, daje Tito mogao ustati iz groba i vidjeti euforičnu privatizaciju krajem 80-tih u režiji Markovića, sigurno je da ne bi Marković živ osvanuo jer,
sve što je Tito stvarao kroz svoju ideologiju i program, Marković raskući državu privatizacijom i dopusti da pojedinac bude vlasnik društvene imovine, čaki institucija i eto, dokle je sve to dovelo
Prvo, Tito imovinu nije stvorio nego ju je oteo nacionalizacijom poslije rata.
Drugo, tamo gdje nas je Markovic htio voditi nismo mogli sa konceptom drzavne imovine pa je privatizacija bila nuznost.
'AJDE...!?

Tile nije bio los...umjesto nacionalizacije ,bolje da nas je poveo u kapitalizam.....danas bi bili bar treci u Jevropi
nosara

#31 Re: Ante Markovic- privtizacijom raskućio Titinu SFRJ

Post by nosara »

vazi wrote:
abs wrote:Uvazeni,
sada,nakon titine smrti poslije 31 godinu ti možeš do sudnjeg dana pričati kako društvena svojina nije definirana, ovo,ono, ali titin bastion se nije smio raskućivati
a zapitas li se kako je nastao taj Titin bastion?

da odmah bude jasno, za mene je Tito Tito i ono sto je on uspio stvoriti niko nije uspio prije njega a sumnjam da ce i poslje njega...sada pusu neki drugi vjetrovi u cijelom svijetu...Dakle da odmah bude jasno, nemam namjeru napadati Titu rahm :)

Medjutim, kako je stvorio taj bastion? Oduzimajuci privatnu imovinu. Ok, bilo je pravih drugova partizana koji su svojevoljno davali i bilo je i onih koji nisu smjeli rijeci reci vec se pomiriti sa sudbinom...tako je sve postalo drustveno. Je li covjek dorastao do toga? Mi nismo bili dorasli inace ne bi bilo sto je bilo pri tome ne mislim na rat vec na ono u sto se bio izrodio taj poredak i sistem; nije bilo ni malo lijepo nekolike godine prije Titinog odlaska a tek poslje ...zaista nije bilo nista za cime bi se trebalo zaliti.

Hocu reci sve je do covjeka. Neko u kapitalizmu moze uspostaviti socijalizam kao sto neko u socijalizmu moze uspostaviti diktaturu...Covjek je u osnovi svega i sve treba sagledati kroz prizmu sa svih strana....tek tada mozemo shvatiti da generalizacija ne koristi dobroj analizi.
Opa...! Jos jedan...! :lol:
nosara

#32 Re: Ante Markovic- privtizacijom raskućio Titinu SFRJ

Post by nosara »

spreca wrote:
nosara wrote:
XXS wrote: Prvo, Tito imovinu nije stvorio nego ju je oteo nacionalizacijom poslije rata.
'AJDE...!?

Tile nije bio los...umjesto nacionalizacije ,bolje da nas je poveo u kapitalizam.....danas bi bili bar treci u Jevropi
Kapitalizam je u kurcu i samo ga vojna sila odrzava u zivotu... Da nam je bilo mjesto medju tom bagrom, Broz bi nas tamo i poveo... :D
sinuhe

#33 Re: Ante Markovic- privtizacijom raskućio Titinu SFRJ

Post by sinuhe »

Kakvih bisera. Eno jedan kaze da je Kina komunisticka drzava. :lol:

Jugoslavija je na zapad izvozila tekstil i nesto inzinjeringa na Bliski istok tek da se malo digne nos. Bili smo najveci proizvodjac patika 1989. Da li bi se danas mogli nositi sa Kinom ne znam :D
nosara

#34 Re: Ante Markovic- privtizacijom raskućio Titinu SFRJ

Post by nosara »

sinuhe wrote:Kakvih bisera. Eno jedan kaze da je Kina komunisticka drzava. :lol:

Jugoslavija je na zapad izvozila tekstil i nesto inzinjeringa na Bliski istok tek da se malo digne nos. Bili smo najveci proizvodjac patika 1989. Da li bi se danas mogli nositi sa Kinom ne znam :D
Nije samo to, a i da jeste, ove tariguz-nasljednice joj ne mogu ni prismrdit... Osim u broju klero-intelektualaca po kvadratu... :D
quasar

#35 Re: Ante Markovic- privtizacijom raskućio Titinu SFRJ

Post by quasar »

sinuhe wrote:Kakvih bisera. Eno jedan kaze da je Kina komunisticka drzava. :lol:

neko je pomenu Super Galeb. tada jedan od najboljih trenaznih i izvidjackih aviona na svijetu. 100% YU razvoj i dizajn, a vecim dijelom BiH (Soko Mostar-Orao Rajlovac) Jedino je motor cini mi se bio RR iz UK, sto je u stvari pozitivna stvar za izvoz na zapad. Radilo se i na proizvodnji domaceg helikoptera, po uzoru na Gazelle.
Takodjer Soko Mostar je bio ukljucen u razvoj Airbusa i bio je snabdjevac nekim djelovima.
TAS je proizvodio oko 35k vozila u koje je bio ugradjen visoki procenat YU dijelova. Dobar dio isao u izvoz na istok. I danas se tadasnji TAS-ov Golf smatra kvalitetnim proizvodom.
FAMOS pravio kompletne motore za Mercedes kamione.
ZRAK razvaljivao sa optikom.
Bosnalijek je imao oko 30 miliona dolara godisnjeg izvoza samo za Rusiju i kompletan gas koji je trosen u BiH placao se klirinski preko tih lijekova.
Tenkovi za bliski istok. T-84 u 80-tim godinama rame uz rame sa NATO perjanicama i ruskim T-72 od kojeg je nastao, a jeftiniji i manji problem za odrzavanje i dijelove.
Da ne pominjem Energoinvest, Hidrogradnju, ŽGP koji su napravili čuda po Africi i Aziji.
sinuhe

#36 Re: Ante Markovic- privtizacijom raskućio Titinu SFRJ

Post by sinuhe »

Znao sam ce neko okrenuti na musku pricu - avione i tenkove :lol:

Svi ti nazovi giganti propali a Slovenac entuzijast pravi najbolje avione u svojoj klasi, Pipistrel. Mogu li Mostarci zmaja napraviti?
quasar

#37 Re: Ante Markovic- privtizacijom raskućio Titinu SFRJ

Post by quasar »

sinuhe wrote:Znao sam ce neko okrenuti na musku pricu - avione i tenkove :lol:

Svi ti nazovi giganti propali a Slovenac entuzijast pravi najbolje avione u svojoj klasi, Pipistrel. Mogu li Mostarci zmaja napraviti?
Nije to tema i nema veze sa pokojnim Antom. Nisu to "nazovi giganti" vec su bili izuzetno uspjesne firma koje je unistila SDA-HDZ vlast. Jel to tebi bezveze raditi motore za mercedes, od izlivanja blokova, tokarenja, pa do montaze i testiranja? Prodavati optiku z alovacko i sportsko naouruzanje po USA? Biti vrlo trazen. Mogli su sve sto naprave tamo i prodati.
Energoinvest i Bosnalijek su i dalje uspjesne firme.
Tvrdio si da YU industrija nije nista svijetu mogla ponuditi, a ja ti nabrojao sta je sve bilo na svjetskom nivou. Svidjelo se tebi ili ne namjenska industrija u YU je uvijek dobro radila. Sta slovenac danas radi, ne znam, ali to sto pravi svakako nije proizvod siroke potrosnje, kao ni dalekovod, samo se na dalekovodima vise zaradi. Sa Covicem i HDZ-om vidi to oko SOKO Mostar, sta mogu i da li mogu i staklenik za paradajz sada napraviti. To nema veze sa Antom.
Ako bi ti vise volio neku zensku pricu, hajde zapocni. Ja ne znam kako to ide.
Ante je tema.
Ante nas je poveo pravim putem, a dusmani svih naroda mu nisu dali.
Laka mu zemlja.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#38 Re: Ante Markovic- privtizacijom raskućio Titinu SFRJ

Post by KatarinaKosaca »

Nije baš bilo takvo ekonomsko blagostanje. pogotovo osamdesetih, ali nije to tema. Ipak, ne treba iskrivljavati činjenice.
quasar

#39 Re: Ante Markovic- privtizacijom raskućio Titinu SFRJ

Post by quasar »

KatarinaKosaca wrote:Nije baš bilo takvo ekonomsko blagostanje. pogotovo osamdesetih, ali nije to tema. Ipak, ne treba iskrivljavati činjenice.
E jbg. gdje sam rekao da je bilo blagostanje. S neba pa u rebra. Covjek tvrdi da bivsa YU nije mogla nista ponuditi svijetu, pa mu ja nabrojao sta jeste. Blagostanje nije bilo, ali nije bilo ni gladi. Islo se na more, islo se na skijanje.
Zivjelo se na cekove, trkajuci se sa inflacijom. Opet, nekako mi se cini da je bilo ljepse nego danas.
nosara

#40 Re: Ante Markovic- privtizacijom raskućio Titinu SFRJ

Post by nosara »

quasar wrote:
KatarinaKosaca wrote:Nije baš bilo takvo ekonomsko blagostanje. pogotovo osamdesetih, ali nije to tema. Ipak, ne treba iskrivljavati činjenice.
E jbg. gdje sam rekao da je bilo blagostanje. S neba pa u rebra. Covjek tvrdi da bivsa YU nije mogla nista ponuditi svijetu, pa mu ja nabrojao sta jeste. Blagostanje nije bilo, ali nije bilo ni gladi. Islo se na more, islo se na skijanje.
Zivjelo se na cekove, trkajuci se sa inflacijom. Opet, nekako mi se cini da je bilo ljepse nego danas.
Danas je daleko ljepse... Huljama... :lol:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#41 Re: Ante Markovic- privtizacijom raskućio Titinu SFRJ

Post by JoseMujica »

detroit-mercy wrote:
JoseMujica wrote:Privatizacija po markovićevom modelu je bila jedina ispravna i pravno utemeljena pretvorba javnog/društvenog vlasništva u privatno. Po samoupravnom socijalizmu fabrike su pripadale radnicima i fabrikama se upravljalo kroz radničke savjete. Ono što je Marković predložio jeste da se dionice podijele radnicima. I jedino je Slovenija dovela privatizaciju do kraja po markovićevom modelu.

Ono što je urađeno u BiH, HR i SR jeste da je društveno vlasništvo pretvoreno u državno. U Bih se to desilo nekada 1993. godine, u sred rata (premijer bio H. Silajdžić) i potpuno protivustavno. Takvu odluku je mogla donijeti jedino PS R Bih a ne Vlada. I to je omogućilo kasnije pljačkanje.
Problem nase privrede je bila totalna nelikvidnost kao i slaba kapitalna ulaganja (zaostajali smo u tehnologiji dobro za drugim zemljama) odnosno nedostatak kapitala. Pretvorbom iz drustvenog u privatno a da se time nije namaknula ni marka se nista nije dobilo. Jer firme opet nisu imale love :mrgreen: za kapitalne investicije.
i to stoji, ali ipak smatram markovićev model najpravednijim jer su radnici stvarali te kompanije i ispravno je da im se da udio vlasništva sa kojim mogu da rade šta god žele.....nakon toga sam pao sam se ubio ali te barem niko nije opljačkao, kao što se dešava u dokapitalizacijama
The 51st State

#42 Re: Ante Markovic- privtizacijom raskućio Titinu SFRJ

Post by The 51st State »

JoseMujica wrote:
detroit-mercy wrote:
JoseMujica wrote:Privatizacija po markovićevom modelu je bila jedina ispravna i pravno utemeljena pretvorba javnog/društvenog vlasništva u privatno. Po samoupravnom socijalizmu fabrike su pripadale radnicima i fabrikama se upravljalo kroz radničke savjete. Ono što je Marković predložio jeste da se dionice podijele radnicima. I jedino je Slovenija dovela privatizaciju do kraja po markovićevom modelu.

Ono što je urađeno u BiH, HR i SR jeste da je društveno vlasništvo pretvoreno u državno. U Bih se to desilo nekada 1993. godine, u sred rata (premijer bio H. Silajdžić) i potpuno protivustavno. Takvu odluku je mogla donijeti jedino PS R Bih a ne Vlada. I to je omogućilo kasnije pljačkanje.
Problem nase privrede je bila totalna nelikvidnost kao i slaba kapitalna ulaganja (zaostajali smo u tehnologiji dobro za drugim zemljama) odnosno nedostatak kapitala. Pretvorbom iz drustvenog u privatno a da se time nije namaknula ni marka se nista nije dobilo. Jer firme opet nisu imale love :mrgreen: za kapitalne investicije.
i to stoji, ali ipak smatram markovićev model najpravednijim jer su radnici stvarali te kompanije i ispravno je da im se da udio vlasništva sa kojim mogu da rade šta god žele.....nakon toga sam pao sam se ubio ali te barem niko nije opljačkao, kao što se dešava u dokapitalizacijama
pitanje je koliko je jedan radnik stvarao bilo koju kompaniju kada se govori o planskoj ekonomiji.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#43 Re: Ante Markovic- privtizacijom raskućio Titinu SFRJ

Post by JoseMujica »

ima i ta strana priče ali formalno-pravno radnicima su upravljali radnički savjeti a ideologija sistema je bila da fabrike pripadaju radnicima.

Zbog ovog i govorim da je ovaj model privatizacije najpošteniji prema ljudima.....sad da li je efikasan...jebga o toem se može diskutovati. Kažem još jednom jedino su Slovenci nastavili i do kraja doveli privatizaciju po ovome modelu.

U Sa mislim da su na ovaj način privatizovane samo Sarajevska pivara i FDS....al nisam siguran
quasar

#44 Re: Ante Markovic- privtizacijom raskućio Titinu SFRJ

Post by quasar »

JoseMujica wrote:ima i ta strana priče ali formalno-pravno radnicima su upravljali radnički savjeti a ideologija sistema je bila da fabrike pripadaju radnicima.

Zbog ovog i govorim da je ovaj model privatizacije najpošteniji prema ljudima.....sad da li je efikasan...jebga o toem se može diskutovati. Kažem još jednom jedino su Slovenci nastavili i do kraja doveli privatizaciju po ovome modelu.

U Sa mislim da su na ovaj način privatizovane samo Sarajevska pivara i FDS....al nisam siguran
Ovo sad pisem po sjecanju, ne da mi se da guglam da provjerim.
Nije ni jedna firma u YU 100% završena, osim TDR u Rovinju. Oni su se bukvalno obogatili. To i jeste najpoštenije. Poštenije nego da se neko treći obogati ili da država uzme te pare i sprži ih u ništa. Ne znam kako su oni to izveli, jer je prema planu trebalo radnicima ići do 70% preduzeća. Dio markovićevog plana bio i da se u drugoj fazi 30% ponudi ostalim građanima preko certifikata/vaucera koji su tek trebali da se podijele, pa bi svi (drustvo) moglo da dodje do dijela vlasnistva, obzirom da radnici u javnim preduzecima, skolama, bolnicama nisu mogli kupovati svoje firme cime su bili stavljeni u nejednak polozaj. Tako su moji roditelji, oboje u javnim ustanovama, npr. ostali bez komadica drustvenog vlasnistva, nakon 40 godina radnog staza, jer je taj drugi korak izbacen.
U BiH je bilo djelimično urađena privatizacija jer je Vlada RBiH obustavila čini mi se 1991. Dotle što je isplaćeno i upisano, priznato je kao privatno vlasništvo. U zakonu kojim se regulisalo ulaganje d.d. u obnovu firmi nakon rata navedeno je da se takvo ulaganje smatra ulganjem privatnog kapitala na štetu državnog, pa su tako Pivara, FDS, Bosnalijek, koji su imali velika ulaganja iz vlastitog obrta, povećali značajno procenat privatnog vlasništva. Tu sam ja licno profitirao, ni kriv ni duzan, za razliku od mojih roditelja. Valjda njihova karma presla na mene. :D

U vezi sa markovićevom privatizacijom: najveće su kritike bile upućivane za to što se iz takve privatizacije neće stvoriti akumulacije kapitala i uslovi za reinvestiranje. To je istina, ali je preduzećima koja su d.d. bilo lakše doći do partnera koji bi mogao dokapitalizirati, pogotovo što je plan bio da se ovo područje vrlo brzo integriše u evropsko tržište. Dakle bio je to dobar plan, ali morao je biti sproveden do zadnje tačke inače se sve ruši.

U svakom slučaju, titular vlasništva je bilo Društvo, a ne država pa se onda nije ni moglo drugačije privatizovati.
Bratov brat

#45 Re: Ante Markovic- privtizacijom raskućio Titinu SFRJ

Post by Bratov brat »

nosara wrote:
Ko je postao vlasnikom dionica u Antinoj privatizaciji...? I kakve veze taj predobri covjek ima s ovim poslijeratnim satrapima...?
Uze mi rec iz usta :mrgreen:
Post Reply