Anksiozno-depresivni poremećaj

Sve o zdravlju...
Post Reply
francophil
Posts: 171
Joined: 25/11/2010 19:56

Anksiozno-depresivni poremećaj

Post by francophil » 06/02/2012 13:42

Imam 26 godina i intresuje me da li je neko imao slične simptome poput mene. E ovako....imao sam jedan smrtni slučaj u porodici...i nakon toga poceo sam osjecati glavobolju...pritisak je bio 155-95 ...tako nekolika dana....Na kraju sam otisao u hitnu i tamo mi je pritisak izmjeren 130-75 i neuroloski nalaz uredan. Jednu noc sam osjetio naglu vrucinu, unutrasnji nemir, nesta poput neke treme, znojenje, ubrzan rad srca i malo me je u predjelu grudi presjeklo - nisam spavao buduci da sam, sam po sebi panicar. Odlučio sam se odraditi par pretraga, otići kod interniste ... On me je pregledao i ustanovio da je sve u potpunom redu sa srcem...ekg - uredan...nalazi svi uredni...nista ne odstupa ni gore ni dolje. Uradio sam na svoju ruku ultrazvuk srca....nalaz uredan...uradio sam ultrazvuk stitne zlijezde....bubrega i nadbubreznih žljezda...nalazi uredni....dobio sam da pijem lexilium 1,5 za smirenje i dilatrend 12,5 za regulaciju pritiska...medjutim....proslo je 20 dana ja opet osjetim povremeno lupanje srca..i tjeskobu u grudima...nemir...sad citam na internetu s obzirom na moje simptome....u potpunosti sve odgovara anksiozno depresivnom poremecaju....Moja pitanja su sledeća...da li je iko imao slicne simptome...ikakva iskustva u vezi ovoga.....sta jos provjeriti..kome se obratiti...sta piti itd...osjecaj je jako neprijatan...Hvala


User avatar
dječak sa šibicama
Posts: 29641
Joined: 29/06/2011 23:39
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times

Re: Anksiozno-depresivni poremećaj

Post by dječak sa šibicama » 06/02/2012 14:06

Sve sam to prosao, slicno tome zapravo. Ja nisam imao nikakvih problema sa tlakom, sve savrseno, i tlak i srce i razina secera u krvi i hormoni stitnjace ok i vratna kraljesnica ok (zbog vrtoglavica mislio sam da nemam mozda spondilozu) a ja se osjecao ko pijan... udjem u trzni centar srce da iskoci od neke panike, valjda fobija, strah od guzve. Nisam mogao vjerovati da se to meni desava. O nekim cudnim glavoboljama da ne govorim.
Osjecao sam se kao govno, najbolje sam se osjecao kad lezim i spavam po mogucnosti, jer vremenom od panike i tog stanja pocnes gubiti volju, podsvjesno cekas da ti daju neku dijagnozu i kazu "dajemo vam jos mjesec dva max." :D uzasno stanje... i najjaci karakteri padaju pod pritiskom. A sve to ti je u principu PTSP, pises o smrtnom slucaju u porodici, meni je psiholog objasnio da akumulirani stres eksplodira nakon smrtnog slucaja ili slucaja bolesti nekog bliznjeg. I onda nema nazad, bez pomoci ljekara.

Otidji odmah do psihijatra, raspitaj se koji je najbolji, cim ovaj snijeg malo okopni, pravac doktor i sredit ces se za par mjeseci. Malo snagom volje, malo tabletice.

Ali kao prvo i najvaznije, PRESTANI u Google unositi svoje simptome, ozbiljno, to ti je autogol. Iz iskustva govorim, to prvo.

Nije ti nista, neces umrijeti, ako su nalazi ok a imas te simptome, to je 1000% anksiozno depresivni poremecaj.

sophieEl
Posts: 5946
Joined: 08/03/2011 00:32

Re: Anksiozno-depresivni poremećaj

Post by sophieEl » 06/02/2012 15:01

francophil wrote:Imam 26 godina i intresuje me da li je neko imao slične simptome poput mene. E ovako....imao sam jedan smrtni slučaj u porodici...i nakon toga poceo sam osjecati glavobolju...pritisak je bio 155-95 ...tako nekolika dana....Na kraju sam otisao u hitnu i tamo mi je pritisak izmjeren 130-75 i neuroloski nalaz uredan. Jednu noc sam osjetio naglu vrucinu, unutrasnji nemir, nesta poput neke treme, znojenje, ubrzan rad srca i malo me je u predjelu grudi presjeklo - nisam spavao buduci da sam, sam po sebi panicar. Odlučio sam se odraditi par pretraga, otići kod interniste ... On me je pregledao i ustanovio da je sve u potpunom redu sa srcem...ekg - uredan...nalazi svi uredni...nista ne odstupa ni gore ni dolje. Uradio sam na svoju ruku ultrazvuk srca....nalaz uredan...uradio sam ultrazvuk stitne zlijezde....bubrega i nadbubreznih žljezda...nalazi uredni....dobio sam da pijem lexilium 1,5 za smirenje i dilatrend 12,5 za regulaciju pritiska...medjutim....proslo je 20 dana ja opet osjetim povremeno lupanje srca..i tjeskobu u grudima...nemir...sad citam na internetu s obzirom na moje simptome....u potpunosti sve odgovara anksiozno depresivnom poremecaju....Moja pitanja su sledeća...da li je iko imao slicne simptome...ikakva iskustva u vezi ovoga.....sta jos provjeriti..kome se obratiti...sta piti itd...osjecaj je jako neprijatan...Hvala
Nisam ja, ali bliska prijateljica je preživjela sve što i ti, svako malo bi imala neki anksiozni napad, lupanje srca, pritisak, panika, nije smjela izaći sama nigdje, na posao i sa posla bi je uvijek neko pratio, pa čak i tad bi je znala uhvatiti panika, obavezno u tramvaju pored vrata i nikako u ove "nove" tramvaje (jer ne bi mogla otvoriti vrata sama u slučaju panike) 100 puta u hitnu išla, nalazi uvijek uredni, ekg, pritisak sve dobro. Išla je kod psihijatra propisao joj neke tablete koje joj nisu pomogle, ona se ružno osjećala prestala ih piti.. nakon mamine joj smrti sve se to pogoršalo i otišla je kod psihologa (dijagnoza anksiozno depresivni poremećaj), nikakvi lijekovi nisu propisani i nakon nekoliko mjeseci skoro se oporavila.. i da sada se smije sama kretati ulicama.

Ugl, potraži medicinsku pomoć, raspitaj se za doktore, ostavi se guglanja i sretno :)

User avatar
chuchumbamayumbe
Posts: 11050
Joined: 20/10/2006 22:02

Re: Anksiozno-depresivni poremećaj

Post by chuchumbamayumbe » 06/02/2012 15:06

Image
Javi se Dr. Saidi Fišeković (proguglaj), neuropsihijatar.
Nemoj gubiti vrijeme, govorim ti iz ličnog iskustva.
Naravno, ne govorim ti da uzimaš Seroxat na svoju ruku.

francophil
Posts: 171
Joined: 25/11/2010 19:56

Re: Anksiozno-depresivni poremećaj

Post by francophil » 06/02/2012 17:18

Hvala na odgovorima....predpostavio sam da je to povezano sa anksioznoscu....pa cu krenuti rjesavati to...mislim ja sam sad ok...ali to naleti ko grom iz vedra neba....koncentracija 0...nista ne mogu da radim samo ocekujem naredni napad....pio sam 15 dana po 3mg dnevno lexilium..i ok sam skorz bio...3 dana presto i odmah pocelo...U svakom slucaju hvala na komentarima...a meni sljedi ganjanje strucnjaka :)

Post Reply