Korisničkoime wrote:Pogresno sistem cine ljudi, moralne vrijednosti cine ljudi.
Problem je taj sto niko ne radi svoj posao ili ga ne zna raditi ili ih nema ko uputiti kako da rade ali bez obzira sta je od navedenog u pitanju postoji odgovornost. Iz vasih postova se moze naslutit da niko nije kriv i da nema odgovornosti. Nastavnici, ucitelji, pedagog, direktor svi podlijezu u ovom slucaju i krivicno pravnoj odgovornosti. Znali su sta se desava da postoji zlostavljanje i sta su uradili stavili prst u uho. Nastavnik ima obavezu da svaku sumnju prijavi direktoru i pedagogu a oni policiji i Centru za socijalni rad ako oni ne prijave onda mora direktno nastavnik ucitelj, ako ti dijete dolazi modro kuci i sareno od modrica imas obavezu da isto prijavis policiji a oni moraju ukljuciti i Centar za socijalni rad, roditelji moraju dijete odvesti doktoru znaci to je njihova zakonska obaveza, doktor mora ozljede prijaviti policiji isti ukljuciti opet Centar za soc rad, tada se ukljucuje i krim.sluzba kao i tuziteljstvo ovisno od saznanja da li se radi o prekrsaju ili kriv.djelu. Svi gore navedeni a koji su zanemarili svoju obavezu moraju i trebaju krivicno odgovarati i za to postoje zakonski uslovi. Problem je sto svi zaziru od toga da se navedeni pozovu na odgovornost jer to povalci otkaz sa posla evetl.zabranu obavljanja djelatnosti pa i zatvor. Sve gore navedene osobe zakon treba sankcionirati pa i roditelje, zakon ne poznaje i ne smije poznavati bilo kako suosjecanje, dijete nije stvar nije vlasnistvo ono "to je moje dijete" ne pije vode, djete je puno modrica i ti ga ne odvedes doktoru ne prijavis policiji - zasto, nije to tvoje objektivno pravo roditelja da odlucujes hoces li ili neces to je tvoja obaveza kao roditelja. Postoji zakon koji nije optimalan ali koji ipak daje mogucnosti.
Iz mojih postova se može zaključiti da smatram da niko nije kriv? Čuj, s malo dobre volje svako može zaključiti šta god mu padne na pamet, pa i da smatram kako niko nije kriv
Kažu da riba smrdi od glave a ta glava je politika. Odnosno oni koji stvaraju temelj funkcionisanja društva tj. sistema. Od zakonodavne do izvršne vlasti, od parlamenta i vlade preko pravosuđa, policije... sve do krajnjeg člana tog sistema.
Ako je vrh sistema pokvaren i korumpiran, ako se krajnji član ne može pouzdati u viša tijela vlasti onda imamo stanje u kakvom danas živimo.
Ako direktora škole postavlja isključivo politika a ne struka i roditelji, ako tim školstvom također upravlja ta ista politika (u slučaju Mahira strani državljanin i njegov službenik, direktor čije ime ne znamo. Nisam neko vrijeme pratio temu i ne znam je li se napokon saznalo ime tog direktora) prebacivanje glavne odgovornosti isključivo na prosvjetu apsolutno nema nikakvog smisla. Teška dubioza i neznanje. Ne da mi se dalje objašnjavati. Kome do sada nije jasno kako naš svijet funkcioniše ... Mislim
U ovom filmu, odnosno istinitom slučaju sve je fino objašnjeno
http://www.ntv.ba/kathryn-bolkovac-un-o ... e-u-bosni/