Anketa: Vjerujete li da ce "slucaj Mahir" biti pravedno okoncan?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Anketa: Vjerujete li da ce "slucaj Mahir" biti pravedno okoncan?

1. Da
18
23%
2. Ne
23
30%
3. Zataskat ce se
17
22%
4. Stradat ce najslabiji u kariki
19
25%

Total votes: 77

¤ jelena ¤

#26 Re: Anketa: Vjerujete li da ce "slucaj Mahir" biti pravedno okoncan?

Post by ¤ jelena ¤ »

tzipiripi wrote: Jes' se labudovo ijedan učitelj obrazovao za rad s tom djecom. Jesi l' ti ikad u životu držala čas? Jesi li ikad čula za defektologa? Znaš li da na zapadu učitelji imaju asistente za rad s takvom djecom? To dijete mijenja svijet ali i ta djeca su uskraćena za normalno odvijanje nastave, jer svako dijete s posebnim potrebama zahtijeva poebnu pažnju. I labudovo imaš igdje te struke da neko sam predaje 30 oro djece i brine za djecu s posebnim potrebama. Mani te lafine i šuplje. :-)
Ma ništa ja to, nikad, nego dosadno mi pa nako malo napamet pričam... i..... doduše....potajno se nadam da ti nikad nisi nijedan čas održao - niti ćeš.

I sve me nešto kopka...znal ti labudica da joj vako profesiju braniš...ali shvati ovo samo kao retorsko pitanje ili nešto što se mene ne tiče i ni slučajno ne odgovaraj.

:run:
Korisničkoime

#27 Re: Anketa: Vjerujete li da ce "slucaj Mahir" biti pravedno okoncan?

Post by Korisničkoime »

tzipiripi wrote:
braca wrote:Nece, nije - principijelno- krivnja ni u djeci ni u nastavnicima, krivnja je u sistemu i totalno srusenim moralnim vrijednostima, morao bi se kompletan sistem u BiH demontirati, ispumpati postojece nemoralne vrijednosti, postaviti sve na zdrave i moralne noge, sto je utopija i nemoguce. Ne, nece se nista promijeniti, samo je pitanje gdje je dno i da li uopce postoji.
Slažem se. Moja žena je učiteljica u osnovnoj školi i mogao bi plahte ispisati. I dna ja ne vidim. Do prije koju godinu me vazda nešto iznenađivalo. Sad više ništa. I to ne samo u BiH nego globalno. Tuto kompleto odosmo u tri lijepe.
Neko nekad reče da se sjećamo današnjeg dana jer će sutra biti gore, nikad više ovako dobro neće biti.
Pogresno sistem cine ljudi, moralne vrijednosti cine ljudi.
Problem je taj sto niko ne radi svoj posao ili ga ne zna raditi ili ih nema ko uputiti kako da rade ali bez obzira sta je od navedenog u pitanju postoji odgovornost. Iz vasih postova se moze naslutit da niko nije kriv i da nema odgovornosti. Nastavnici, ucitelji, pedagog, direktor svi podlijezu u ovom slucaju i krivicno pravnoj odgovornosti. Znali su sta se desava da postoji zlostavljanje i sta su uradili stavili prst u uho. Nastavnik ima obavezu da svaku sumnju prijavi direktoru i pedagogu a oni policiji i Centru za socijalni rad ako oni ne prijave onda mora direktno nastavnik ucitelj, ako ti dijete dolazi modro kuci i sareno od modrica imas obavezu da isto prijavis policiji a oni moraju ukljuciti i Centar za socijalni rad, roditelji moraju dijete odvesti doktoru znaci to je njihova zakonska obaveza, doktor mora ozljede prijaviti policiji isti ukljuciti opet Centar za soc rad, tada se ukljucuje i krim.sluzba kao i tuziteljstvo ovisno od saznanja da li se radi o prekrsaju ili kriv.djelu. Svi gore navedeni a koji su zanemarili svoju obavezu moraju i trebaju krivicno odgovarati i za to postoje zakonski uslovi. Problem je sto svi zaziru od toga da se navedeni pozovu na odgovornost jer to povalci otkaz sa posla evetl.zabranu obavljanja djelatnosti pa i zatvor. Sve gore navedene osobe zakon treba sankcionirati pa i roditelje, zakon ne poznaje i ne smije poznavati bilo kako suosjecanje, dijete nije stvar nije vlasnistvo ono "to je moje dijete" ne pije vode, djete je puno modrica i ti ga ne odvedes doktoru ne prijavis policiji - zasto, nije to tvoje objektivno pravo roditelja da odlucujes hoces li ili neces to je tvoja obaveza kao roditelja. Postoji zakon koji nije optimalan ali koji ipak daje mogucnosti.
sinuhe

#28 Re: Anketa: Vjerujete li da ce "slucaj Mahir" biti pravedno okoncan?

Post by sinuhe »

Rjesenje bi zahtijevalo ucesce i saradnju raznih sluzbi sto je nemoguce. Ovako ce se izvuci na samoubistvo.
tzipiripi

#29 Re: Anketa: Vjerujete li da ce "slucaj Mahir" biti pravedno okoncan?

Post by tzipiripi »

Korisničkoime wrote:Pogresno sistem cine ljudi, moralne vrijednosti cine ljudi.
Problem je taj sto niko ne radi svoj posao ili ga ne zna raditi ili ih nema ko uputiti kako da rade ali bez obzira sta je od navedenog u pitanju postoji odgovornost. Iz vasih postova se moze naslutit da niko nije kriv i da nema odgovornosti. Nastavnici, ucitelji, pedagog, direktor svi podlijezu u ovom slucaju i krivicno pravnoj odgovornosti. Znali su sta se desava da postoji zlostavljanje i sta su uradili stavili prst u uho. Nastavnik ima obavezu da svaku sumnju prijavi direktoru i pedagogu a oni policiji i Centru za socijalni rad ako oni ne prijave onda mora direktno nastavnik ucitelj, ako ti dijete dolazi modro kuci i sareno od modrica imas obavezu da isto prijavis policiji a oni moraju ukljuciti i Centar za socijalni rad, roditelji moraju dijete odvesti doktoru znaci to je njihova zakonska obaveza, doktor mora ozljede prijaviti policiji isti ukljuciti opet Centar za soc rad, tada se ukljucuje i krim.sluzba kao i tuziteljstvo ovisno od saznanja da li se radi o prekrsaju ili kriv.djelu. Svi gore navedeni a koji su zanemarili svoju obavezu moraju i trebaju krivicno odgovarati i za to postoje zakonski uslovi. Problem je sto svi zaziru od toga da se navedeni pozovu na odgovornost jer to povalci otkaz sa posla evetl.zabranu obavljanja djelatnosti pa i zatvor. Sve gore navedene osobe zakon treba sankcionirati pa i roditelje, zakon ne poznaje i ne smije poznavati bilo kako suosjecanje, dijete nije stvar nije vlasnistvo ono "to je moje dijete" ne pije vode, djete je puno modrica i ti ga ne odvedes doktoru ne prijavis policiji - zasto, nije to tvoje objektivno pravo roditelja da odlucujes hoces li ili neces to je tvoja obaveza kao roditelja. Postoji zakon koji nije optimalan ali koji ipak daje mogucnosti.
Iz mojih postova se može zaključiti da smatram da niko nije kriv? Čuj, s malo dobre volje svako može zaključiti šta god mu padne na pamet, pa i da smatram kako niko nije kriv :roll:

Kažu da riba smrdi od glave a ta glava je politika. Odnosno oni koji stvaraju temelj funkcionisanja društva tj. sistema. Od zakonodavne do izvršne vlasti, od parlamenta i vlade preko pravosuđa, policije... sve do krajnjeg člana tog sistema.
Ako je vrh sistema pokvaren i korumpiran, ako se krajnji član ne može pouzdati u viša tijela vlasti onda imamo stanje u kakvom danas živimo.
Ako direktora škole postavlja isključivo politika a ne struka i roditelji, ako tim školstvom također upravlja ta ista politika (u slučaju Mahira strani državljanin i njegov službenik, direktor čije ime ne znamo. Nisam neko vrijeme pratio temu i ne znam je li se napokon saznalo ime tog direktora) prebacivanje glavne odgovornosti isključivo na prosvjetu apsolutno nema nikakvog smisla. Teška dubioza i neznanje. Ne da mi se dalje objašnjavati. Kome do sada nije jasno kako naš svijet funkcioniše ... Mislim :-)

U ovom filmu, odnosno istinitom slučaju sve je fino objašnjeno http://www.ntv.ba/kathryn-bolkovac-un-o ... e-u-bosni/
apsidejzi

#30 Re: Anketa: Vjerujete li da ce "slucaj Mahir" biti pravedno okoncan?

Post by apsidejzi »

drunken tiger wrote:Šta znači pravedno? Pravedno prema kome? Prema rahmetli Mahiru, roditeljima/starateljima ili prema lešinarima koji se naslađuju medijskim iživljavanjem nad tragedijom??
Za mene bi rijec pravedno znacila vodjenje istraznog i sudskog procesa bez eksternog uplitanja pa kakva god bude odluka suda. Ako bih ja krojio tu odluku onda bih krivicno gonio ucenika/nastavnika koji je bio zaduzen da kao "staratelj" vodi Mahira i onog drugog ucenika sto je bio sa Mahirom kroz tu skolu. Skola ima takav pristup nastavi gdje se svakom uceniku odredi staratelj koji se brine za dijete sto se u ovom slucaju nije desilo. Zatim bi se nastavni kadar kojem se dokaze da je znao a nije reagovao trebao novcano kazniti. Direktor bi trebao takodjer biti novcano kaznjen a mozda i kratkotrajno zatvorski jer nije napravio sistem kontrole koji bi omogucio fer feedback i anonimno ocjenjivanje staratelja bez straha od posljedica. Skola bi takodjer trebala biti finansijski kaznjena i to na takav nacin da joj (i ostalim slicnim skolama) iduci put ne padne na pamet da stiti nasilnike na ustrb jednog djeteta tj da joj ne bude draze 6.000KM po uceniku * 10 ucenika koji bi se potencijalno izbacili. Dakle, minimalno kazniti skolu sa 60.000 KM * 8 skolskih godina zbog nemoralnog izbora i ekonomske kalkulacije. Ovakva kazna bi vjerovatno obeshrabrila buduce pokusaje ekonomske kalkulacije nad ljudskim pravima i slobodama.

Djeca koja su cinila to sto su cinila se ne mogu krivicno goniti ali im se moze odrediti odgojna mjera gdje redovno moraju posjecivati djecijeg psihologa i moraju se zavesti u registar kako bi se pratio njihov buduci razvoj slucaju da urade neko kazneno djelo kasnije. Jednostavno staviti malo lupu na njih.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#31 Re: Anketa: Vjerujete li da ce "slucaj Mahir" biti pravedno okoncan?

Post by -LIBERO- »

Dupla tema mislim da nije potrebna.
Locked