Anketa; Apple Mac vs PCs. . .?!

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
xon_sa

Post by xon_sa »

Šeha wrote:
xon_sa wrote:Ova prica o supermonitorima me podsjeca na neke stare price o televizorima "ovaj ima ljepse boje" :lol:
Ti mislis da su svi televizori isti? :-) :-)
Mislis da nema razlike u kvaliteti monitora? Ako je za tebe nebitna nemora znaciti da je za druge. Mozes li zamisliti da neko radi recimo u sferi grafickog dizajna i hoce da mu boja na monitoru bude ista (ili priblizna jer nikad nece biti 100% ista) kao i kad je isprinta. Mislis da ce isti rezultat postici sa bilo kojim monitorom?
A to je svugdje osim na macu nemoguce? :lol:
xon_sa

Post by xon_sa »

Šeha wrote:
xon_sa wrote: A to je svugdje osim na macu nemoguce? :lol:
Ne kazem da je nemoguce nego ti obrazlazem zasto je vazno imati dobar monitor sto si ti relativizirao svojim postom. Zvucalo je kao da mislis da imati dobar monitor nije vazno... Vazno je itekako a sa Imacom dobijes jedan od najboljih monitora tog tipa i velicine.
Ma malo mi je smijesno bilo kako se hvali taj monitor, kao aman zaman ne mozes kupit dobar monitor za pc. Onaj kome je za posao potrebna neka komponenta odredjenog kvaliteta onda ce je i nabaviti. Osim toga, sigurno je da za PC imas na raspolaganju neuporedivo veci izbor hardware-a i mogucnost da prilagodis masinu onome za sta ti stvarno treba je gotovo neogranicena, s macom vrlo cesto mozes samo plakati i nadati se da ce jednog dana i to moci...
shin

Post by shin »

Za ovo kurcenje sa vrhunskim LCD siplayima kod Applea;

Code: Select all

As unique as Apple's Cinema display might be in the world of 19" to 21" flat panel displays, it shares the same LG.Philips panel as the Dell UltraSharp 2005FPW. 
Apple ne pravi svoje panele vec kupuje od LG/Samsung/Philips proizvodjaca. Da ne smominjem kakvo gazenje dobija od Dell Ultrasharp serije.
artzy

Post by artzy »

Da li se nekome cini da posto ke MS ulozio neke pare u Apple, da bi to mogao biti jedan od razlogs sto se MacOS ne prodaje u verziji za PC? Neki dogovor... Siguran sam da bi MacOS u roku od samo tri godine imao bar 20% korisnika u globalu kada bi ga se legalno moglo kupiti i instalirati na PC... Vjerovatno bi Apple povecao i prodaju hardwarea ali bi vjerovatno vecina Mac juzera ubrzo bili PC juseri... tako da se ne bi znalo ko dobija ovu "bitku mitskih razmjera".. :-)
shin

Post by shin »

Da Apple dozvoli prodaju OSX-a na x86 racunarima vidio bi probleme, ponavljam lako je raditi sa jednim tipom hardvera, sam Microsoft ne zna ko sve pise drajvere za njihove sisteme. A losi drajveri su uzrok 70% nestabilnosti u windozama.

BTW M$ ima dionice u Appleu, ne razumijem se bas najbolje u glavnom ne mogu donositi odluke samo uzimaju procent od profita.
xon_sa

Post by xon_sa »

Šeha wrote:
xon_sa wrote: Ma malo mi je smijesno bilo kako se hvali taj monitor, kao aman zaman ne mozes kupit dobar monitor za pc. Onaj kome je za posao potrebna neka komponenta odredjenog kvaliteta onda ce je i nabaviti. Osim toga, sigurno je da za PC imas na raspolaganju neuporedivo veci izbor hardware-a i mogucnost da prilagodis masinu onome za sta ti stvarno treba je gotovo neogranicena, s macom vrlo cesto mozes samo plakati i nadati se da ce jednog dana i to moci...
Navedi primjere molim te... Ne kazem da je netacno nego mi ne pada na pamet koji to hardware mozes kupiti za PC i sta to mozes uraditi PC-jem a da mac-om ne mozes? Mozda je to i pilo vode do ove Intel-ove serije ali sada ne znam bas... I naravno da mozes kupiti isti monitor za PC ali koliko ce onda kostati taj PC :) Sigurno nece biti jeftiniji od Imac-a. I gdje smo onda sa pricom da je PC jeftiniji?!
Primjeri... pa recimo vecina pci kartica raznih namjena. Malo mi je nebulozno uporedjivati raznovrsnost hardware-a za pc i mac...

Ma i to oko cijena monitora je nidje veze, tu je to negdje, samo sto korisnici maca imaju potrebu da se malo kurce navodnom superiornoscu tih monitora na onima za pc iako je sve to isto.
pike

Post by pike »

xon_sa wrote:
Šeha wrote:
xon_sa wrote: Ma malo mi je smijesno bilo kako se hvali taj monitor, kao aman zaman ne mozes kupit dobar monitor za pc. Onaj kome je za posao potrebna neka komponenta odredjenog kvaliteta onda ce je i nabaviti. Osim toga, sigurno je da za PC imas na raspolaganju neuporedivo veci izbor hardware-a i mogucnost da prilagodis masinu onome za sta ti stvarno treba je gotovo neogranicena, s macom vrlo cesto mozes samo plakati i nadati se da ce jednog dana i to moci...
Navedi primjere molim te... Ne kazem da je netacno nego mi ne pada na pamet koji to hardware mozes kupiti za PC i sta to mozes uraditi PC-jem a da mac-om ne mozes? Mozda je to i pilo vode do ove Intel-ove serije ali sada ne znam bas... I naravno da mozes kupiti isti monitor za PC ali koliko ce onda kostati taj PC :) Sigurno nece biti jeftiniji od Imac-a. I gdje smo onda sa pricom da je PC jeftiniji?!
Primjeri... pa recimo vecina pci kartica raznih namjena. Malo mi je nebulozno uporedjivati raznovrsnost hardware-a za pc i mac...

Ma i to oko cijena monitora je nidje veze, tu je to negdje, samo sto korisnici maca imaju potrebu da se malo kurce navodnom superiornoscu tih monitora na onima za pc iako je sve to isto.
Ti nikako da skontas poentu. Mac kompjuteri dodju sa top of the line monitorima kao standard, znaci nemozes kupiti iMac-a sa beze monitorom za manje para. Apple to ne nudi. PC s druge starane ima podjednako dobre monitore samo kad kupis jeftin PC ne mozes ocekivat da ces dobiti taj top of the line monitor.
pike

Post by pike »

Šeha wrote:Hej ako nista barem smo se vratili normalnoj diskusiji 8-) 8-)

Nejavljaju se sitni provokatori vise :kravata: :kravata:
Sitni provokatori nemaju argumenata tako da se brzo istrose, a i lako ih je poklopit.
forUMASH

Post by forUMASH »

....ma meni nije jasno zasto se uopste treba izjasniti koji je bolji......uporediti uredu ali koji je bolji nidze veze.....

......mislim, pravo je dobro sto postoji mogucnost izbora......ocigledno je da ne postoji ultimatno rjesenje i savrseni kompjuter koji bi zadovoljio sve ukuse, potrebe i namjene......prema tome, upoznaj se sa karakteristikama ponudjenih rjesenja i odaberi prema potrebama i dubini novcanika.....
array

Post by array »

Šeha wrote:
array wrote: Seha, ako mac nije skuplji od Windowsa a bolji je zasto je onda svega 3% mac usera?
Primitivan si podjebavas konstantno na veoma nizak nacin ali hajde da probam kulturno da odgovorim (jos jednom jer sam to samo na ovoj temi ponovio barem 3 puta)

1. Nije svaki Mac jeftiniji od PC-ja. PC industrija pravi skart racunare, Mac ne. Skart PC mozes naci za $300-$400 dolara. Ja ti govorim da je slicna konfiguracija Mac-a i PC-ja tu negdje u cijeni. Razlika sigurno nije veca od $100, nekad je Mac jeftiniji nekad PC... Jos jednom da ti ponovim SLICNA KONFIGURACIJA Ako postavis ovo pitanje jos jednom moracu ti nacrtati.
Ako mene pitas, svaki mac je skart. Hoces reci da ibook ili macbook nisu skart? Apple uglavnom pravi kompjutere sa skart hardwerom. Govorom ti to iz ISKUSTVA a ne tek tako. Sve i da nije tako, ako apple i windowsi SLICNE konfiguracije kostaju isto zasto je onda mac na 3%?
2. Sto je 3-4% usera? Razloga je mnogo, nabrojacu neke. Prvo nekompatabilnost hardware-a do prije godinu i nesto. Nedostupnost u mnogim dijelovima svijeta. (pogledaj tu lopovsku cijenu u Bosni cak i dan danas, mnogo skuplje nego u Americi) Nedostupnost piratiziranog software-a. Mali broj igrica za Mac. (ogroman broj PC-ja je prodano upravo radi igrica vjerovao ili ne) S tim u vezi i graficke kartice su slabije za Mac (jos uvijek, sto im je glavna boljka sada. Vidi Open GL/DirectX)
Nedostupni su zato sto su skupi. Nema piratskog softwera zato sto nema ni LEGALNOG za mac plus nema ni dovoljnog broja mac usera da bi se piratima isplatio biznis.
Sve to na stranu, kad ti budes kupovao slijedeci desktop reci mi zasto to ne bi bio Mac Pro? Jednom kupovinom mozes da imas najbolje iz oba svijeta. Mozes instalirati svoj Windows i ne boota-ti u OSX nikako i nikad ako neces.

Ti nikao nemozes da skontas sta je point. Zasto bi ja kupio apple kompjuter da bi na njemu koristio Windows? Zasto da placam za dva OSa kad mogu imati Windows za SVE sto mi treba. Zasto bi ti kao mac korisnik instalisao uopste Windows na njega ako je mac bolji? Znas ti dobro da apple ne podrzava dual boot niti windows na svojim kompjuterima.

A opet mozes imati i Mac ako ti ikad padne na pamet raditi sa audiom, videom profesionalnom fotorafijom na elegantniji i ljepsi nacin. Final Cut, Pro Tools, Apreture su standard profesionalaca iz tih struka.
Pa zar nisi rekao da je mac inferioran sa grafickim karticama. Kako sad odjednpom mac je bolji u tome? Zar za video editing i graphic design nije vazno imatu najbolju video karticu? I Adobe sa zvanicno fokusirao na Windows platformu. Final cut nije standard u industriji, do a research.
Ponovo, ako ces potrositi 2k za racunar (a ako si iole ozbiljan sa racunarima onda hoces) zasto to ne bi bio Mac Pro? Navedi razloge zasto ne?
Zato sto Mac Pro se uopste nemoze koristiti za masu (we b based) aplikacija koje koristim kao npr. switch management, Cisco call manager management, cijelo brdo network aplikacija koje moraju imati stalnu konekciju sa serverima. Osim toga hocu kad browsam internet da nemam nikakvih problema sa javom ili sta ja znam cime sa cime Safari ima mali milion problema. Hocu komjuter za milion sitnih programcica koje mogu besplatno da downloadam sa interneta. Hocu kompjuter za vidio editing i Adobe Premiere Pro CS3 radi fantastican job za mene i kosta 500-600 dolara manje od final cuta. I jeste hocu taj isti kompjuter da se igram igrica na njemu kad nista drugo neradim. Sce ovo radim na jednom Windows kopjuteru bez ikakvih problema a pola od tih stvari zaboravi na macu.

Da se razumijemo, meni moja firma kupi prakticno svaki kompjuter da testiram aplikacije na njima pa tako imam i macbook pro, imac, vistu, xp, precision windows i linux laptop, tablet pc, itd.
Osim slick designa mac nema nijednu jedinu drugu stvar u cemu je mac bolji od windowsa.
pitt

Post by pitt »

geek wars :D:D:D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Ne javljam se na ovom podforumu jer mi je zlo od informatike iz svakodnevnog zivota, medjutim postaje mi zaista smjesan nacin na koji se porede arhitekture tipa onih koje nudi Apple (Mac) i PC arhitekture... Porediti to je 'nidje veze', odnosno poredjenje baba i zaba, jabuka i krusaka, ili kako god hocete.

U kom smislu se poredi? Home konfiguracija? Serverska konfiguracija? Graficka stanica?

Sto se tice grafickih stanica, govorim iz iskustva, PC tesko da moze parirati Mac konfiguraciji. Naravno, ovdje bodove ubjedljivo nosi Mac. Ko ne vjeruje neka se uputi na specijalizovane forume na kojima se okupljaju profesionalni graficari i sve ce im se samo reci.

Sto se tice serverskih konfiguracija - Sun SPARC sa Solaris OS :D Moj omiljeni :D Pa deset praznih mjesta :oops: pa onda dolazi PC :oops: baziran na linuxu, naravno :D Takodje pricam iz iskustva.

E sada dolazimo do price o kucnim konfiguracijama. Mac mozda uzme neki dio kolaca kada koristenje WinOS-a postane standard za kucne korisnike koji koriste Mac. Medjutim, vratimo se dvije stavke gore - ljudi koji kupuju Mac znaju za sta im treba, i tu brzinu i stabilnost, na Apple konfiguraciji, ne moze im pruziti WinOS.

Toliko :oops:

:run:
xon_sa

Post by xon_sa »

Ja se odmah sjetih meni najdraze :)
DVB kartica. O njoj mozete jos uvijek samo citati na internetu :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

I jos jedno pitanje: ako se poredi Mac onda se poredi sa PC-em. Ako se poredi Windows poredi se sa MacOS-om.
marijindvorac

Post by marijindvorac »

array wrote:Ako mene pitas, svaki mac je skart. Hoces reci da ibook ili macbook nisu skart? Apple uglavnom pravi kompjutere sa skart hardwerom. Govorom ti to iz ISKUSTVA a ne tek tako. Sve i da nije tako, ako apple i windowsi SLICNE konfiguracije kostaju isto zasto je onda mac na 3%?
Cini mi se da ti nisi nacisto sam sa sobom.

Od kuda ti rijec "skart" kada je u pitanju Mac? Koji je to Mac skart hardwer? Gdje si tu glupost cuo ili tacnije, zasto je izmisljas?

Mac je uvijek imao Rols-Rojs "sasiju" i "motor" dok su ranije vecina PC bili Sevroleti. Medjutim, Dell je danas top on PC strani kao i HP, Toshiba i njih par. Ali medju PC ima skarta—ne medju Mac jer njih radi samo Apple tj. jedan prozivodjac i nikada u Kini. A u mojih 16 godina iskustva, nikada nije promasio da se upali i radi.

Pitas zasto ih je 3% (prije 8-10%). Posto ne citas, ponovicu.

Kada je IBM poceo da radi kompjutere i prodaje ih za nekih $2500, onda je Mac kostao duplo vise pa i $8.000 (model Lisa sa stampacem). Naravno za stotine potrebnih kompjutera velika firma bi ustedila grdne pare kupujuci IBM. Dalje, IBM je bio uvijek ime proizvodjaca poslovnih masina a ne produkt dvojice propalih djaka! Jeste, Mac je uvijek bio skuplji od PC ali su sada tu negdje bare-bare.

Sto se tice monitora, Apple je uvijek radila kompjutere i monitore da rade jedni s drugim u najboljim omjerima i pod optimalnim performansama.

U svakom slucaju, samo onaj ko radi ili je radio na obje platforme moze da pravi poredjenja, inace ce napraviti "array" od sebe.
HomeArt

Post by HomeArt »

Ma pusti ga da lupa. Jos je interesantan koliko je "upucen" :lol:
legionarka

Post by legionarka »

jednostvano..mac...
ja sam bila pc user...do prije 2 godine...uvijek nekih problema...stalno potrebno uraditi neki upgrade..uvijek hiljadu nekih bugova, virusa...hiljadu poruka sa nekom greskom u sistemu....
i onda slucajno mi dodje saka ibook g4...bila sam skeptik...i nakon jako kratkog vremena ukapirala da je mnogo jednostavniji za koristiti...da nemam problema sa virusima...sve funkcije su vise nego jednostavne...

evo nakon dvije godine...imam macbook pro...jeste malo skuplja varijanta...ali posao mi je takav da mi je ovo savrsenstvo..nikad niti jedan jedini problem....

mislim da je bitno odrediti sta ti je potrebno i to je to...

cijena nekad izgleda visoka, ali isplati se i na kraju je jeftinije...

i sto se tice software, postoji stranica http://www.macserialjunkie.com...na kojoj postoji sve...ili na torentima...ja sam do sada uspjela sve da nadjem bez da platim centa...
eto ugodna noc

pozz
array

Post by array »

Moj seha vidi se da ne dolazis iz svijeta biznisa gdje je profit vazniji od platforme pa si neupucen u prednosti Windowsa. Mora biti jedan ili vise razloga zasto je zastupljenost maca u svijetu svega oko 3.5%. Evo kako to market vidi:

1. Mac je skuplji od Windowsa
2. Windows je bolji i stabilniji
3. Daleko veci izbor jeftinijih i boljih aplikacija za Windows nego za Mac

To su glavni razlozi zasto je Windows daleko prisutniji u biznisu.

I jos jedno, kad kazem kako Apple ne podrzava dual boot znam dobro sta govorim. Iako je bootcamp Apple proizvod, Apple ga zvanicno ne podrzava! Znaci ako imas problem s tim Apple ti kaze go and fuck yourself. Znam to iz pouzdanih izvora. Kompanija za koju radim se dobro oprzila na bootcamp foru.
Post Reply