Anglizmi

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

car-x

Post by car-x »

moj radni dan (anglizam free):

plaho sam se bio umorio nesto sinoc, tako da nisam navio ni veker ni budilnik, a ponajmanje alarm, nego sam navio sat da zazvrnda tacno u pola devet.. masala..

naspavo se i nisam fato tramvaj, nego onaj mali vozic sto ide kroz grad, ima iste sine ko i pravi voz, samo je puno manji i malo sporije ide, ali zato bas kroz po carsije..

nisam htio zvoniti na interfon ko svako jutro, nego sam pritisno ono dugme, ne znam ja sad tacno objasnit kako ta struja hoda i kako ti sklopovi (da ne kazem elektronicki) rade, ali znam da su mi namah otvorili i onda sam ceko da se spusti ona kutija na sajli, ne zove se to kod nas lift, i da me podigne na 5. sprat..

na onu malu spravicu na elektricnu energiju sto je okacena na zid i sto mjeri kad je ko doso a kad je ko otiso s posla sam otkuco da sam doso i da sam sad tu, pa kome bude trazio, sa nekim novim zadacama koje nisu taskovi, bujrum..

racunar mi nesto bio glasan, pa ja otvorim kuciste, mrsko mi stalno dozivat one momke iz tvrdokorne podrske, koju ovdje svi zovu hardware support, pa reko hajd da ja to sam odradim.. kad ono, ono puhalo sto se vrti u krug, neki ga zovu ventilator, al u nas se to ne koristi, malo se zapetljalo s nekom ziciciom, i zvrnda.. meni drago sto sam otklonio kvar, pa se zadovoljan zavalih u udobnu i nikako ergonomicnu stolicu jer je ergonomicna stranjska rijec, a to kod nas nema..

na ovoj dasci izradjenoj od nekog vjestackog materijala, mislim da se to u stranjskom svijetu zove plastika, ima puno nekih dugmadi, pa sam pola dana proveo pritiskajuci tu dugmad, istovoremeno blejeci u neku ravnu plocu, vele da je to nesto u sto treba gledati dok radi.. ekran.. monitor.. vrag bi ga znao kako to ovi stranjski zovu..

itd..

jebes ga.. neke rijeci je potrebno "pustiti" da se udomace, ili barem efektno i dovoljno brzo reagovati, pa "proizvesti" sopstvenu rijec.. jer kako su nam se u neka doba u jezik uvukli tramvaj, lift, interfon, trolejbus, autobus, itd.. uvuce se i skroler, brauzer (ufff.. ovo grozno izgleda kad se napise), daunloud (isto ko i brauzer), i sve ostalo sto jos nije..

valja drzati korak jezik-tehnoloski napredak, a kod nas se jos nije slozilo ni koja je koja palatalizacija.. jbg..
car-x

Post by car-x »

car-x wrote:moj radni dan (anglizam free):

plaho sam se bio umorio nesto sinoc, tako da nisam navio ni veker ni budilnik, a ponajmanje alarm, nego sam navio sat da zazvrnda tacno u pola devet.. masala..

naspavo se i nisam fato tramvaj, nego onaj mali vozic sto ide kroz grad, ima iste sine ko i pravi voz, samo je puno manji i malo sporije ide, ali zato bas kroz po carsije..

nisam htio zvoniti na interfon ko svako jutro, nego sam pritisno ono dugme, ne znam ja sad tacno objasnit kako ta struja hoda i kako ti sklopovi (da ne kazem elektronicki) rade, ali znam da su mi namah otvorili i onda sam ceko da se spusti ona kutija na sajli, ne zove se to kod nas lift, i da me podigne na 5. sprat..

na onu malu spravicu na elektricnu energiju sto je okacena na zid i sto mjeri kad je ko doso a kad je ko otiso s posla sam otkuco da sam doso i da sam sad tu, pa kome bude trazio, sa nekim novim zadacama koje nisu taskovi, bujrum..

racunar mi nesto bio glasan, pa ja otvorim kuciste, mrsko mi stalno dozivat one momke iz tvrdokorne podrske, koju ovdje svi zovu hardware support, pa reko hajd da ja to sam odradim.. kad ono, ono puhalo sto se vrti u krug, neki ga zovu ventilator, al u nas se to ne koristi, malo se zapetljalo s nekom ziciciom, i zvrnda.. meni drago sto sam otklonio kvar, pa se zadovoljan zavalih u udobnu i nikako ergonomicnu stolicu jer je ergonomicna stranjska rijec, a to kod nas nema..

na ovoj dasci izradjenoj od nekog vjestackog materijala, mislim da se to u stranjskom svijetu zove plastika, ima puno nekih dugmadi, pa sam pola dana proveo pritiskajuci tu dugmad, istovoremeno blejeci u neku ravnu plocu, vele da je to nesto u sto treba gledati dok radi.. ekran.. monitor.. vrag bi ga znao kako to ovi stranjski zovu..

itd..

jebes ga.. neke rijeci je potrebno "pustiti" da se udomace, ili barem efektno i dovoljno brzo reagovati, pa "proizvesti" sopstvenu rijec.. jer kako su nam se u neka doba u jezik uvukli tramvaj, lift, interfon, trolejbus, autobus, itd.. uvuce se i skroler, brauzer (ufff.. ovo grozno izgleda kad se napise), daunloud (isto ko i brauzer), i sve ostalo sto jos nije..

valja drzati korak jezik-tehnoloski napredak, a kod nas se jos nije slozilo ni koja je koja palatalizacija.. jbg..
i pored toga sto sam "pazio", opet mi se potkradose dvije tri uvozne sitnice.. bezveze..
Vingo

Post by Vingo »

Sve mogu, al Dzender me dotuce....(Gender)
car-x

Post by car-x »

Vingo wrote:Sve mogu, al Dzender me dotuce....(Gender)
hehehe.. a dzender stadis?
papak_eliminator

Post by papak_eliminator »

zamolicu vas da u svojoj arhivi pronadjete ono PISMO IZ DIJASPORE i postavite ovdje...
pitt

Post by pitt »

Jebo vas dzender.....mene ubise morgidz i inshurans :D:D:D
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Stari wrote:A kad je rijec o "serveru"...ja nisam za to da se uzima rijec posluzitelj...jer bi nas onda zapadni susjedi tuzili za plagijat....mozemo uzeti "posluzilac" ...ili...."posluzavnik"

cini mi se da je servis ;) servirati, servirka ... nekako odomaceno u nasem jeziku ;)
stoga mi je server ;) ok
iako licno preferiram da ga nazivam :oops:

serverina :D

interno je ugodnije :D

a inace se slazem da treba koristiti nase rijeci onda kada je to moguce. I smisljati ih ;)

npr. gifted se odnosno na talentovanu ;) , nadarenu osobu, ali sam pojam je relativno mlad. Skovan prije mozda 80ak godina. I u nasem jeziku se skovala adekvatna zamjena. I ima dosta toga.
Samo je valjda bitno ne ici u krajnost pa imati uljudbenik, zrakomlat i slicno :D
Last edited by Sarafcina on 22/10/2005 03:06, edited 1 time in total.
zlata

Post by zlata »

Harrys wrote:Svi koji govorite anglizme ste korumpirani :-)
Eh...pa onda sam korumpirana od kad sam se rod'la! :roll:
manijak1

Post by manijak1 »

Oks :oops: :D
Qwert

Post by Qwert »

Davno sam pitao postoji li negdje rjecnik IT terminologije. Niko nista. Kako bi na jezicima bh naroda :D kazali 'skrolati'? :D liftanje? :shock:

Klizac. :-)
dizZaster

Post by dizZaster »

klozet, nužnik, hala, ćenifa, zahod, izakuće, tamo gdje car ide pješke,
wc, toalet, ........... :D
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Qwert wrote:Davno sam pitao postoji li negdje rjecnik IT terminologije. Niko nista. Kako bi na jezicima bh naroda :D kazali 'skrolati'? :D liftanje? :shock:

Klizac. :-)

nema ga :(

niti ce ga biti u dogledno vrijeme ;)

u IT sektoru se u jako kratkom vremenu pojavio jako veliki broj novih rijeci i jos uvijek se pojavljuje.
nasa naucna infrastruktura (lingvisti i inzinjeri++ ;) ) nije dovoljno jaka da apsorbira toliku kolicinu rijeci i ponudi adekvatne zamjene.
a strucnu literaturu gotovo da i nemamo (narocito sposobne tehnicke prevodioce).

stoga prevodi kako je kome ceif ;)
a mi cemo se ubrzo naviknuti na nove stritove i karove :D ;)
digger

Post by digger »

horns&drums wrote:....siromasni vokabularom...
Siromasni vokabularom... (a-ha, rijecnikom :) )

Sjedim u avionu sa nasim povratnikom za Kanadu. Prica o poznatoj torontskoj etnickoj pijaci (Kensington Market) pa kaze:

Ja otis'o tamo da kupim sakse za dijete. Joj da si vidio krauda!
(sakse=socks=carape ; krauda=crowd=guzva)

Donese stjuardesa carinske formulara za ulazak u Kanadu da se ispune. Moj saputnik me zamoli da mu ja pomognem... :-)

Kada smo kod ovoga, evo i forumaskog "zvanicnog" termina: zachatavanje.

Sta fali "zapricavanju teme?"

Mozda zapricavanje nije dovoljno sensible ili mozda sofistikated... :D
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

šta kažete na ovaj anglizam :? šekspir :D
xygirl

Post by xygirl »

oops! :D
Post Reply