anglistika

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
landlord

#26 Re: anglistika

Post by landlord »

bull21 wrote:Izvoli :-D
Irene Adler wrote: @landlord: imas plan i program na stranici faxa
Bull21 i Irene Adler - nasao sam i ja na nasem jeziku, ali meni treba ovo isto na engleskom jeziku. Jel moguce da nemaju isto prevedeno na engleski?
Irene Adler

#27 Re: anglistika

Post by Irene Adler »

landlord wrote:
bull21 wrote:Izvoli :-D
Irene Adler wrote: @landlord: imas plan i program na stranici faxa
Bull21 i Irene Adler - nasao sam i ja na nasem jeziku, ali meni treba ovo isto na engleskom jeziku. Jel moguce da nemaju isto prevedeno na engleski?
Nemaju, koliko ja znam.
landlord

#28 Re: anglistika

Post by landlord »

Ako je neko kojim slucajem prevodio pa ima isti na engleskom volio bih da mi se javi sa ponudom.

Hvala.

P.S. Ne mogu da vjerujem da kao odsjek nemaju to vec prevedeno. ETF to ima vec odavno.
Irene Adler

#29 Re: anglistika

Post by Irene Adler »

Kad je moja kolegica sa faxa aplicirala za studiranje u Becu prije par mjeseci, dobila je na fakultetu isti ovakav plan i program, samo je imao pecat na prvoj stranici :-? Tako da cisto sumnjam da postoji neka sluzbena verzija na engleskom jeziku.
landlord

#30 Re: anglistika

Post by landlord »

Pa jel ona prevodila to?
Irene Adler

#31 Re: anglistika

Post by Irene Adler »

Ne bih rekla da je prevodila. Nosila je ovaj isti sa web stranice kad sam je zadnji put vidjela. Mozda ima jos neko da je aplicirao za studij negdje vani ili tako nesto, pa ima verziju na engleskom jeziku. Da nazoves studentsku i pitas njih ako ti hitno treba?
landlord

#32 Re: anglistika

Post by landlord »

Vec sam pitao, ali nemaju.
dorkcic

#33 Re: anglistika

Post by dorkcic »

Irene Adler wrote:Meni je Ksenija jos bolja od Sanje, nekako mi po tipu vise odgovara... ja sam valjda jedina osoba koja voli nju i njen predmet :-)
Nisi. :D
Irene Adler

#34 Re: anglistika

Post by Irene Adler »

landlord wrote:Vec sam pitao, ali nemaju.
Bas mi je žao u tom slučaju.
Jessie B wrote:...Ksenija je definitivno među kvalitetnijim predavačima na tom odsjeku. Žena je istraživač, načitana, zanima je materija koju predaje i nije ona kriva što su se iz različitih razloga na odsjeku ušuškale neke druge vrijednosti i standardi.
Apsolutno se slažem! Zamisli na šta smo spali da se pojedinim kolegama (nažalost vecini kolega) moram pravdati što tako mislim. Najveći je problem ljenost i fobija od razmišljanja, koja je prisutna kod većine.

A scena je... :shock: :shock: :shock: no comment!
eyduh

#35 Re: anglistika

Post by eyduh »

Imam opciju da studiram u Sarajevu (inace sam iz Tuzle), pa ako se budem upisivala, upisala bi anglistiku jer je taj odsjek u Tuzli manje vise katastrofa, ali me strah sto nema prijemnog. Engleski znam govoriti odlicno, isto je i sa gramatikom tako da bi imala dobar rezultat iz prijemnog, ali prosjek u srednjoj skoli mi je uvijek bio oko 4.7, 4,8. Znam da se boduju diplome sa takmicenja, tako da tu imam bonus, imala sam odlicne iz bos. i eng. sto se takodjer boduje, ali opet me strah svih onih sa prosjekom od 5.0 i ne bih da izvisim. Imam li sansu da me prime?
Individualism18

#36 Re: anglistika

Post by Individualism18 »

eyduh wrote:Imam opciju da studiram u Sarajevu (inace sam iz Tuzle), pa ako se budem upisivala, upisala bi anglistiku jer je taj odsjek u Tuzli manje vise katastrofa, ali me strah sto nema prijemnog. Engleski znam govoriti odlicno, isto je i sa gramatikom tako da bi imala dobar rezultat iz prijemnog, ali prosjek u srednjoj skoli mi je uvijek bio oko 4.7, 4,8. Znam da se boduju diplome sa takmicenja, tako da tu imam bonus, imala sam odlicne iz bos. i eng. sto se takodjer boduje, ali opet me strah svih onih sa prosjekom od 5.0 i ne bih da izvisim. Imam li sansu da me prime?
Prosjek ti je odličan kao i ocjene iz bitnih predmeta + imaš diplome s takmičenja, tako da ne bi trebala imati nikakvih problema s upisom. Istina da je da se anglistiku upisuju odlični učenici, ali daleko od toga da svi imaju 5,00 prosjek. :)
Sretno ti i nemoj se bespotrebno brinuti. :)
eyduh

#37 Re: anglistika

Post by eyduh »

Individualism18 wrote:
eyduh wrote:Imam opciju da studiram u Sarajevu (inace sam iz Tuzle), pa ako se budem upisivala, upisala bi anglistiku jer je taj odsjek u Tuzli manje vise katastrofa, ali me strah sto nema prijemnog. Engleski znam govoriti odlicno, isto je i sa gramatikom tako da bi imala dobar rezultat iz prijemnog, ali prosjek u srednjoj skoli mi je uvijek bio oko 4.7, 4,8. Znam da se boduju diplome sa takmicenja, tako da tu imam bonus, imala sam odlicne iz bos. i eng. sto se takodjer boduje, ali opet me strah svih onih sa prosjekom od 5.0 i ne bih da izvisim. Imam li sansu da me prime?
Prosjek ti je odličan kao i ocjene iz bitnih predmeta + imaš diplome s takmičenja, tako da ne bi trebala imati nikakvih problema s upisom. Istina da je da se anglistiku upisuju odlični učenici, ali daleko od toga da svi imaju 5,00 prosjek. :)
Sretno ti i nemoj se bespotrebno brinuti. :)
Hvala puno :)
subraya

#38 Re: anglistika

Post by subraya »

OSim ako se ne zelite baviti knjizevnoscu, anglistika vam je cist promasaj. Nista se tu konkretno ne nauci tipa konverzacije, pisanja, prevodjenje. Jedino imaju dobar kadar za oblast knjizevnosti i historije (prije svega Radeljkovic i ksenija).

Osim toga, muskima odmah savjetujem da ne upisuju, jer od 10 njih na mojoj generaciji niti jedan nije imao veci prosjek od 7.0.

Naucno je dokazano da je centar u mozgu zaduzen za jezike kod muskaraca manje razvijen. Isto tako savladavanje akcenta i intonacije.
eyduh

#39 Re: anglistika

Post by eyduh »

subraya wrote:OSim ako se ne zelite baviti knjizevnoscu, anglistika vam je cist promasaj. Nista se tu konkretno ne nauci tipa konverzacije, pisanja, prevodjenje. Jedino imaju dobar kadar za oblast knjizevnosti i historije (prije svega Radeljkovic i ksenija).

Osim toga, muskima odmah savjetujem da ne upisuju, jer od 10 njih na mojoj generaciji niti jedan nije imao veci prosjek od 7.0.

Naucno je dokazano da je centar u mozgu zaduzen za jezike kod muskaraca manje razvijen. Isto tako savladavanje akcenta i intonacije.
To pitanje musko-zenskih jezickih sposobnosti mi je krajnje bezveze... ko ima sposobnost za jezike i ko se trudi moze daleko dogurati. Bez obzira da li je musko ili zensko. Moj prof engleskog koji mi je predavao 4 godine u gimnaziji ima doktorat iz engleskog i posjeduje nevjerovatno znanje i gramatike i knjizevnosti. Statistike generaliziraju, uvijek ima izuzetaka.
Desnik

#40 Re: anglistika

Post by Desnik »

subraya wrote:OSim ako se ne zelite baviti knjizevnoscu, anglistika vam je cist promasaj. Nista se tu konkretno ne nauci tipa konverzacije, pisanja, prevodjenje. Jedino imaju dobar kadar za oblast knjizevnosti i historije (prije svega Radeljkovic i ksenija).

Tačno, mada uvijek postoje izuzeci.
subraya

#41 Re: anglistika

Post by subraya »

Samo kazem...
Ima i ona vozacica formule 1 ali o ne znaci da su zene boliji vozaci od muskaraca
Critty Bo

#42 Re: anglistika

Post by Critty Bo »

Kakve su ovo idiotarije? Ako sam išta naučila, naučila sam prevoditi. Ima puno književnosti i histprije, slažem se, možda i previše, ali lingvistički predmeti nisu nimalo zanemareni. Anglistika nije lagan studij, pa ovakvi komentari najčešće i dođu od onih koji očekuju da to bude. Postoji nešto što se zove samostalni rad, pogrešno je očekivati da će vam lektor/asistent doći na vježbe sa pravilima prevođenja i prolaziti jedno po jedno. S druge strane isti taj lektor jedva čeka da mu dođete na konsultacije sa samostalno prevedenim tekstom. Ti ljudi pucaju od znanja, a nažalost većina ih studenata ne zna iskoristiti.
eyduh

#43 Re: anglistika

Post by eyduh »

subraya wrote:Samo kazem...
Ima i ona vozacica formule 1 ali o ne znaci da su zene boliji vozaci od muskaraca
Joj i ti prastari primjeri...
Critty Bo wrote:Kakve su ovo idiotarije? Ako sam išta naučila, naučila sam prevoditi. Ima puno književnosti i histprije, slažem se, možda i previše, ali lingvistički predmeti nisu nimalo zanemareni. Anglistika nije lagan studij, pa ovakvi komentari najčešće i dođu od onih koji očekuju da to bude. Postoji nešto što se zove samostalni rad, pogrešno je očekivati da će vam lektor/asistent doći na vježbe sa pravilima prevođenja i prolaziti jedno po jedno. S druge strane isti taj lektor jedva čeka da mu dođete na konsultacije sa samostalno prevedenim tekstom. Ti ljudi pucaju od znanja, a nažalost većina ih studenata ne zna iskoristiti.
Znas da mi je ovo drago cuti... Ja sam isla godinu dana na razmjenu ucenika u Ameriku i jeste da im je lagano u skoli, ali kad dodjes kod profesora da ga nesto upitas ljudi se stvarno sture da ti pomognu i objasne koliko mogu, i to mi se svidja.
Comandini

#44 Re: anglistika

Post by Comandini »

Meni je najjace kako je u Sarajevu na Anglistici vladalo uvijek to misljenje da ako nemas dobar naglasak a studiras jezik, si u najmanju ruku mentalno retardiran i bezvrijedan kao student :D
Critty Bo

#45 Re: anglistika

Post by Critty Bo »

Comandini wrote:Meni je najjace kako je u Sarajevu na Anglistici vladalo uvijek to misljenje da ako nemas dobar naglasak a studiras jezik, si u najmanju ruku mentalno retardiran i bezvrijedan kao student :D
Nećemo ići sa tim epitetima, ali istina je da izgovor tipa "senk ju" i nije pohvalna odlika jednog angliste.
Comandini

#46 Re: anglistika

Post by Comandini »

Ne zna covjek sta je gore. Te varijacije, ili u obrnutom smjeru, pokusaje britanskog naglaska, ili pak americkog zabiberenog postapalicama sto onda cini da osoba asocira na americku Valley girl :D
subraya

#47 Re: anglistika

Post by subraya »

Najbitnije je poznavati fonetiku i fonologiju te pravilno izgovarati rijeci i barem se potruditi imitirati intonaciju engleskog jezika koja je znatno drugacija od bosanskog

Ti nasilu pokusaji imitiranja naglaska se i meni, iskreno, gade
eyduh

#48 Re: anglistika

Post by eyduh »

subraya wrote:Najbitnije je poznavati fonetiku i fonologiju te pravilno izgovarati rijeci i barem se potruditi imitirati intonaciju engleskog jezika koja je znatno drugacija od bosanskog

Ti nasilu pokusaji imitiranja naglaska se i meni, iskreno, gade
Slazem se... akcent ce ionako doci s vremenom, kroz vjezbu, slusanje jezika, sta ga ima iko forsirat
kremali

#49 Re: anglistika

Post by kremali »

sto se tice muskaraca i jezika :D i ja sam to primijetio...
nikad na spiskovima nemamuskih imena medju visokim ocijenama :D
bull21

#50 Re: anglistika

Post by bull21 »

Vjerovatno ima veze sa činjenicom da smo mi skloniji ljenosti :P
Bar ono muških što ja znam. Svi uče 3 dana pred ispit. :D
Post Reply